We hebben 280 gasten online

Schiedamse Parkmoord Deel 1

Gepost in Strafrecht in Historie

begrafenis Nienke

 

Op 22 juni 2000 werd in het Beatrixpark in Schiedam een tienjarig meisje om het leven gebracht. De hoofdverdachte in deze zaak werd op 8 maart 2002 in hoger beroep tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld. Nieuw DNA-onderzoek wees echter met een vrij grote mate van zekerheid in de richting van een andere verdachte, die in juli 2004 is aangehouden. Deze verdachte, Wik H. kreeg in april 2005 door de rechtbank in Rotterdam twintig jaar cel en tbs opgelegd. In hoger beroep 18 jaar en tbs.

Laatste nieuws:

Falende officier benoemd tot rechter

DAAN HAKKENBERG in AD 11 juni 2008

DORDRECHT - De benoeming van de omstreden Bernadette Edelhauser tot rechter heeft tot commotie in de juridische wereld geleid.

Edelhauser faalde eerder als officier van justitie bij de Schiedammer parkmoord.

Rechtsgeleerden en advocaten vragen zich af waarom juist zij per 1 mei bij de rechtbank in Dordrecht tot rechter is benoemd.

,,Er zijn officieren die fouten maken en officieren die gróte fouten maken. Edelhauser valt in de laatste categorie,'' zegt Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie. Als officier van justitie in het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord besloot Edelhauser de bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uit het dossier te houden. Deze gegevens hadden kunnen leiden tot vrijspraak van de Vlaardinger Cees Borsboom, die vierenhalf jaar ten onrechte vastzat voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in 2000.

Van Koppen, auteur van het boek De Schiedammer parkmoord, noemt de benoeming 'curieus'. ,,Edelhauser en haar collega Renckens worden ook wel de liegende dames genoemd. Rechters en officieren van justitie moeten boven iedere twijfel verheven zijn. En Edelhauser is dat natuurlijk niet.''

Advocaat Gerard Spong vroeg in 2005 namens Cees Borsboom om strafrechtelijke vervolging van Edelhauser wegens het achterhouden van ontlastend bewijs. Spong: ,,Ik vind dit geen verstandige beslissing. Elke rechter in dit land moet volstrekt integer zijn en een onbevlekt blazoen hebben.'' Hij benadrukt dat Edelhauser nooit is vervolgd. ,,Maar deze benoeming verhoogt het vertrouwen in de rechtspraak niet.''

De rechtbank in Dordrecht laat in een verklaring weten dat de de Schiedammer parkmoord bij de sollicitatie van Edelhauser 'uitgebreid' aan de orde is geweest. Maar gezien de uitkomst van een onderzoek van de rijksrecherche, waarin Edelhauser werd vrijgepleit, was er geen aanleiding haar niet te benoemen.

Streep onder Schiedammer Parkmoord

SANDER SONNEMANS AD 2 oktober 2007

DEN HAAG/SCHIEDAM - De Hoge Raad heeft definitief een punt gezet achter de Schiedammer Parkmoord. De ten onrechte veroordeelde Kees B. wilde een nieuw proces om aan te tonen dat justitie al veel eerder wist dat hij niet de dader van de moord op de Schiedamse Nienke Kleiss (10) kon zijn.

Omdat zijn veroordeling (18 jaar cel plus tbs) ongedaan is gemaakt heeft B. echter geen strafrechtelijk belang meer bij een nieuw proces, vindt de Hoge Raad.

Vlaardinger B. zat vier jaar vast voor de moord op het 10-jarige Schiedamse meisje Nienke Kleiss in juni 2000. Toen bekende de voor een zedendelict opgepakte Wik H. uit Hoek van Holland spontaan de dader te zijn.

Toen die voor het gruwelijke misdrijf werd veroordeeld, besloot de Hoge Raad de veroordeling van B. door het gerechtshof in Amsterdam te laten herzien. Dat bepaalde zónder de zaak te behandelen dat het Openbaar Ministerie geen recht meer had B. te vervolgen. G. Spong en J. Taekema, B.’s advocaten, namen daar geen genoegen mee.

Het onderzoek naar de Schiedammer Parkmoord werd door de opeenstapeling van blunders één van de meest geruchtmakende zaken van de vorige eeuw. De misstanden werden aan de orde gesteld in het rapport Posthumus.

De advocaten vonden dat in dat rapport ten onrechte geen zondebokken waren aangewezen: er waren stukken weggemoffeld en het rapport was volgens hen niet volledig. De strafpleiters wilden 36 getuigen horen, onder wie de offcier van justitie en advocaat-generaal en deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut.

Advocaat Taekema: ,,Voor wat betreft de strafrechtelijke procedure zijn onze kaarten nu uitgespeeld. Wat ons nu eventueel nog rest, is de gang naar het Europese Hof voor de rechten van de mens.’’ Of dat gebeurt moet Kees B. bepalen. Hij is nooit officieel vrijgesproken en is volgens Taekema in Terneuzen ‘een nieuw leven begonnen’.

Zie voor deel 2 Schiedamse Parkmoord Deel 2