We hebben 166 gasten online

Schiedamse Parkmoord Deel 9a

Gepost in Strafrecht in Historie

Persberichten 'Schiedamse Parkmoord' Deel 9a


Bullens wil dat vader Parkmoord laat rusten

Menno van Dongen in Volkskrant 20 januari 2006

Amersfoort: Kinderpsycholoog Ruud Bullens dreigt met juridische stappen tegen de vader van Maikel, die jongen die keihard is verhoord tijdens het onderzoek naar de Schiedamse Parkmoord

Bullens heeft een advocaat ingeschakeld, die Ron W., de vader van Maikel, heeft ‘gesommeerd’ de rol van Bullens in de Parkmoordzaak niet langer aan de orde te stellen in de media. De psycholoog wil niet langer dat Ron ‘door middel van medewerking aan publicaties zijn eer en goede naam te grabbel gooit.’ Als dat weer gebeurt, zal hij zich ‘beraden op maatregelen’.

Maar Ron is niet bereid zijn mond te houden over Bullens. ‘Ik ben er niet op uit hem te beschadigen. Ik wil alleen dat hij inziet dat hij fouten heeft gemaakt in de Parkmoordzaak.’ De kinderpsycholoog greep niet in toen de destijds 11-jarige Maikel te stevig werd verhoord; de commissie-Posthumus noemde dat ‘onbegrijpelijk’. Maar Bullens vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt.

Gisteren was de psycholoog een van de hoofdsprekers tijdens een congres in Amersfoort. Zijn komst had eerder stof doen opwaaien; de vader van Maikel zei in de Volkskrant dat Bullens niet naar het congres zou moeten gaan, omdat het te veel te maken had met de Parkmoord. Ron kondigde aan dat de bijeenkomst zelf zou bezoeken, om de discussie met hem aan te gaan. Bullens sprak wel op het congres maar liet zich nauwelijks uit over het verhoren kwetsbare getuigen. Ook tijdens een workshop hield hij zich op de vlakte.

Rechercheurs bij verhoren van Parkmoord gaan vrijuit

ROTTERDAM (ANP)4 januari 2006 - Justitie in Rotterdam zal de politiemensen die Kees B. als verdachte van de Schiedammer Parkmoord ondervroegen, niet vervolgen. Hoofdofficier van Justitie Van Brummen liet dat dinsdag weten aan de advocaten van de ten onrechte veroordeelde man.

De advocaten van B. deden in januari 2005 aangifte tegen de verhorende agenten. De rechercheurs zouden B. ertoe hebben gedwongen een valse bekentenis af te leggen over de gebeurtenissen in het Schiedamse park in juni 2000. Ook hun verhoormethodes zouden niet toelaatbaar zijn.

Volgens Van Brummen is uit het onderzoek van de commissie-Posthumus gebleken dat van ,,ontoelaatbare druk geen sprake is geweest tijdens de verhoren''. Die commissie onderzocht de handelingen van justitie en politie in het onderzoek naar de moord op de 10-jarige Nienke en de zware mishandeling van haar vriendje Maikel.

B. legde na zijn aanhouding drie keer een bekennende verklaring af en werd veroordeeld voor de gruwelijke misdaad. Eind 2004 kwam hij na vier jaar gevangenisstraf op vrije voeten, omdat de 26-jarige Wik H. de feiten bekende. Hij is inmiddels veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs. B. kreeg 600.835 euro schadevergoeding van de staat.

Vader van Maikel gaat videoverhoren bekijken

VLAARDINGEN (ANP) - De vader van Maikel gaat op 16 januari op een politiebureau in Amsterdam kijken naar video-opnames van de verhoren van zijn zoon. Ook gaan de vader en Maikels advocaat een geluidsopname beluisteren waarop psycholoog Bullens praat met Maikel.

Maikels advocaat, W. Trooster bevestigde maandag een bericht hierover in het Algemeen Dagblad.

Maikel werd in juni 2000 op 11-jarige leeftijd het slachtoffer van de 'Schiedammer Parkmoord'. De inmiddels veroordeelde Wik H. wurgde de 10-jarige Nienke en mishandelde haar vriendje Maikel. Maikel hield zich dood en overleefde het drama.

Maikel is door de politie op ongeoorloofde wijze verhoord, zo stelde de commissie-Posthumus enige tijd geleden. De vader van Maikel wil graag met eigen ogen zien hoe zijn zoon verhoord is. ,,Iedereen heeft het erover, maar de vader van Maikel heeft de beelden nog niet gezien. Hij wil de beelden zien om er een gefundeerd oordeel over te kunnen geven'', aldus Trooster.

De vader van Maikel vindt dat psycholoog Bullens niet juist heeft gehandeld tijdens de verhoren. Trooster: ,,Inmiddels is er een rapport over het juridisch proces gemaakt. De rol van deskundigen is echter nog niet goed bekeken. Het gaat ons er niet om Bullens hard aan te pakken. We willen dat deskundigen zich uitspreken over welke rol ze wel en niet kunnen spelen tijdens de verhoren.'' Maikels vader heeft wel de transcripties van de verhoren gelezen.

 

Straf dader Schiedamse Parkmoord definitief

DEN HAAG (ANP) - De 26-jarige Wik H., die het 10-jarige meisje Nienke in het Schiedamse Beatrixpark vermoordde, moet definitief een straf van achttien jaar uitzitten. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdachte heeft besloten niet in beroep te gaan tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Het hof veroordeelde H. op 22 november tot achttien jaar gevangenisstraf en tbs voor doodslag op Nienke. Het OM had levenslang geëist, maar ziet in het arrest van het hof geen aanknopingspunten om aan de Hoge Raad voor te leggen. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde H. eerder dit jaar tot twintig jaar gevangenisstraf en tbs.

H. dwong Nienke en haar 11-jarige vriendje Maikel op 22 juni 2000 mee de bosjes in. De kinderen moesten zich ontkleden en seksuele handelingen bij elkaar verrichten. H. wurgde Nienke en probeerde Maikel te doden met een mes.

Tbs-behandeling

Advocaat R. Baumgardt zei dinsdag dat zijn cliënt Wik H. niet naar de Hoge Raad stapt omdat hij berust in het oordeel van het gerechtshof. Het enige waar H. het niet mee eens is, is het advies van het hof om de tbs-behandeling pas te laten ingaan nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Omdat het om een advies gaat, heeft het volgens de raadsman geen zin om in cassatie te gaan. ,,We proberen te zijner tijd of de behandeling eerder kan beginnen.''

Voordat de politie H. als verdachte van de moord op het Schiedamse meisje aanhield, was Kees B. uit Vlaardingen verdachte. Zijn pedofiele geaardheid was bekend bij de politie. B. legde een bekentenis af. Dat hij deze later introk, kon niet voorkomen dat hij tot eveneens achttien jaar cel en tbs werd veroordeeld, tot in hoogste instantie.

Toen de politie Wik H. uit Hoek van Holland vorig jaar zomer arresteerde wegens een poging tot aanranding in Maassluis, ontstond er nieuwe hoop voor B. Wik H. biechtte namelijk op dat hij degene was die Nienke Kleiss had misbruikt en vermoord. DNA-onderzoek liet zien dat H. inderdaad de moordenaar was. Kees B. kwam vrij. H. bekende ook nog een zeer gewelddadige verkrachting in Den Haag, gepleegd in 2002. Eind november werd bekend dat B. een schadevergoeding van ruim 600.000 euro krijgt voor de tijd die hij onterecht in de gevangenis doorbracht.

'Goed gesprek tussen Maikel en deskundige'

VLAARDINGEN (ANP) 26-1-2005 - Maikel, het vriendje van de vermoorde Nienke Kleiss uit Schiedam, heeft dinsdag gesproken met kinderpsycholoog R. Bullens. Volgens de advocaat van de jongen, W. Trooster, blijven ze van mening verschillen over de rol die Bullens speelde tijdens de politieverhoren van Maikel.

De destijds 11-jarige Maikel werd hard aangepakt tijdens de politieverhoren. De jongen ontsnapte in juni 2002 ternauwernood aan zijn belager in het Beatrixpark in Schiedam. De man verkrachtte en vermoordde wel zijn vriendinnetje Nienke. In de zaak werden veel fouten gemaakt en zat een onschuldige man, Cees B., vier jaar in de cel.

Bullens

Bullens was destijds bij de politieverhoren van Maikel aanwezig, maar greep niet in. De nu 16-jarige Maikel en zijn ouders verzochten Bullens begin oktober dringend om met hen te komen praten.

De psycholoog liet al eerder in de media weten dat hij zijn werk naar behoren heeft gedaan, dat de politie een eigen verantwoordelijkheid heeft en dat hij bewust niet heeft ingegrepen tijdens de verhoren. Volgens Trooster bleef Bullens tijdens het gesprek met Maikel en zijn ouders bij dat standpunt.

,,Hij vindt dat hij volgens de regels van zijn beroepsgroep heeft gehandeld. Misschien zouden collega's uit die beroepsgroep zich hierover moeten uitlaten, want als dat inderdaad zo is, moet daar iets aan gedaan worden. Dan worden de belangen van kinderen onvoldoende beschermd'', meent de raadsman.

Trooster benadrukt dat Maikel en zijn ouders er niet op uit zijn om de integriteit van Bullens in twijfel te trekken en om hem verder te beschadigen.

Maikel eist gesprek met deskundige Bullens in moordzaak

Vrijdag 7 OKTOBER 2005

Schiedam Maikel, het vriendje van Nienke Kleiss, uit Schiedam verzoekt in een brief aan kinderpsycholoog R.Bullens dringend om een gesprek. Bullens werkte als een deskundige in de zaak tegen de verdachte van de Schiedamse Parkmoord. Maikel en zijn vader laten zich in de brief kritisch uit over de psycholoog. dat heeft hun advocaat vrijdag laten weten.

‘Wij weten niet wat er achter uw weigering om met ons te komen praten zit. Wij geloven niet dat u echt denkt dat u niets verkeerd hebt gedaan’, zo staat in de brief. Maikel, destijds net drie dagen elf jaar, werd na de moord zes tot acht keer op een ongeoorloofde wijze verhoord.

Advocaat-generaal F. Posthumus, die onderzoek deed naar het optreden van politie en justitie in deze zaak, liet zich in zijn rapport kritisch uit over de deskundige.

In de media stelde de psycholoog echter dat hij zijn werk naar behoren heeft gedaan. ‘Is het opgevallen dat u de enige bent die dit zo ziet’, vragen Maikel en zijn vader zich af. Zij hopen dat Bullens recht in hun gezicht durft uit te leggen waarom het volgens hem goed is gegaan.

Alle andere direct betrokken hebben inmiddels gesprekken gehad met het slachtoffer, of hebben hiervoor een afspraak gemaakt. Deze mensen hebben volgens de briefschrijvers hun fouten durven toegeven en hebben hun excuses gemaakt. ‘U bent de enige die tot op heden niets van u hebt laten horen.’

De twee vragen zich af wat daarachter zit. Is het arrogantie, lafheid of schaamte. ‘U hoeft niet bang te zijn dat u bij ons de behandeling krijgt die Maikel in de verhoorstudio heeft gekregen.’

In het onderzoek na de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss in juni 2000 werden veel fouten gemaakt. Uiteindelijk zat een onschuldige man, Kees B., vier jaar in de cel.

Kees B onderhandelt over schadevergoeding

AMSTERDAM (ANP) 30 september 2005- De advocaten van Kees B., G. Spong en J. Taekema, hebben donderdag een gesprek gevoerd over een aan B. uit te keren schadevergoeding.

B. zat vier jaar onschuldig in de cel, nadat hij ten onrechte tot achttien jaar cel en tbs was veroordeeld voor de verkrachting van en moord op het 10-jarige Schiedamse meisje Nienke Kleiss in juni 2000.

Advocaat Spong bevestigde vrijdag dat landsadvocaat F. Bleichrodt bij hem op kantoor is geweest voor een eerste gesprek. Kees B. was daar zelf ook bij aanwezig. De onderhandelingen over de schadevergoeding geschieden op initiatief van de Staat, aldus Spong.

Over de inhoud van het gesprek is afgesproken geen mededelingen te doen, aldus de raadsman. Volgens Spong was het onderhoud met Bleichrodt ,,vruchtbaar''. De raadsman en zijn collega Taekema hebben goede hoop dat partijen tot overeenstemming zullen komen.

Uniek

Het initiatief van de Staat om in dit stadium over een schadevergoeding te praten is volgens Spong ,,uniek''. Vlaardinger Kees B. moet nog voor het gerechtshof in Amsterdam verschijnen, in het kader van zijn herzieningsproces. B. werd eind vorig jaar op vrije voeten gesteld nadat nagenoeg onomstotelijk was komen vast te staan dat niet hij maar Wik H. uit Hoek van Holland de moordenaar is. H. is hiervoor inmiddels veroordeeld.

Volgens de wet moet het hof dat de verdachte in herziening berecht zich nadien, als dat rechtscollege tenminste tot een definitieve vrijspraak is gekomen, over de hoogte van de schadevergoeding buigen. Als B. met de landsadvocaat een akkoord bereikt, komt deze procedure te vervallen. Volgens Spong hebben minister Donner van Justitie noch het college van procureurs-generaal het herzieningsproces willen afwachten.

Onlangs rapporteerde de commissie-Posthumus over het onderzoek naar de moord op Nienke Kleiss en de poging daartoe op haar kameraadje Maikel. Daaruit bleek dat zowel politie als Openbaar Ministerie een reeks ernstige fouten in het onderzoek hebben gemaakt.

Ouders Nienke willen meer respect

SCHIEDAM (ANP) 10 september 2005

,,Het zou van meer respect getuigen als de media ons inseinen voordat ze wat publiceren of uitzenden. Kennelijk staan die er niet allemaal bij stil dat we het een en ander doormaken als we ermee worden geconfronteerd.'' Dat zegt de moeder van de vermoorde Nienke in het Algemeen Dagblad

De moord wordt voortdurend opgerakeld, nu weer omdat Justitie belangrijk bewijs zou hebben achtergehouden. De moeder is ervan overtuigd dat de meeste mensen van politie en Openbaar Ministerie naar eer en geweten hebben gehandeld. ,,Ik hoop dat straks als het rapport over het onderzoek uitkomt, echt alles duidelijk wordt.''

Zoveel vragen

Kleiss en haar man hadden graag meer betrokken willen zijn bij het nieuwe onderzoek naar de moordenaar van hun dochter, ,,omdat we nog zoveel vragen hadden waar we een antwoord op wilden hebben''.

Het is een oerkracht die haar en haar man overeind houdt. Ook zegt zij kracht te putten uit haar drie zonen. ,,We willen hun leven niet laten verwoesten. Ik vraag me af of het leven voor mij nog wel zin zou hebben gehad, als we geen kinderen hadden gehad.'

dindsdag 27 april 2005 ANP


Twintig jaar cel en tbs in zaak Nienke

De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag de26 jaruge Wik H. eroordeeld tot 20 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de mord op en verkrachting van het Schiedamse meisje Nienke Kleiss(10). ook is de man volgens de rechters verantwoordelijk voor de poging tot doodslag op haar toen 11 jarige vriendeje in het Beatrixpark op 22 juni 2000

De uitspraak komt overeen met de eis van justitie. Daarnaast is de man veroordeeld voor een beroving en verkrachting in Den Haag (2002) en een poging tot aanranding in Maassluis (2004).

Ook besloot de rechtbank Wik H. eerst tweederde deel van zijn straf uit te laten zitten voordat zijn tbs-behandeling begint. Dat betekent dat de man 6,5 jaar langer vastzit voordat de behandeling begint, dan gebruikelijk is.

De rechtbank nam ook in overweging dat H. op 21-jarige leeftijd na een eerdere veroordeling deskundige hulp kreeg om zijn leven te beteren. ‘Die kans heeft u niet aangegrepen, die keuze heeft u gemaakt en die bent u elke dag opnieuw blijven maken’, aldus rechtbankpresident R. Lameijer.

Volgens H. waren de twee kinderen in het Beatrixpark toevallige slachtoffers. ‘Het had een willekeurig persoon kunnen zijn, maar het waren twee kinderen’, vertelde hij twee weken geleden voor de rechtbank. Hij zei toen ook dat hij ‘bang was voor het beest’ in hem.

H. zat in 2000 op een bankje in het park toen Nienke en haar vriendje aankwamen. Hij dwong de twee mee te gaan in de bosjes. De kinderen moesten zich uitkleden en werden seksueel misbruikt. H. stak het jongetje acht keer met een mes in zijn nek en wurgde Nienke.

Het Openbaar Ministerie neemt het H. kwalijk dat hij vier jaar over zijn misdrijven zweeg. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde in 2001 Kees B.(Borsboom) uit Vlaardingen voor de misdaden in het Beatrixpark. Het onderzoek werd heropend nadat H. in 2004 bekende dat hij Nienke had gedood. H. was toen net aangehouden voor het zedendelict in Maassluis.

Om alle schijn van partijdigheid te voorkomen, behandelden rechters uit Middelburg de strafzaak tegen H. Het gerechtshof in Amsterdam moet nog beslissen of B.'s opgeschorte straf moet worden omgezet in vrijspraak.


Eis moord Nienke: twintig jaar en tbs

Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft op 13 april 2005 twintig jaar geëist tegen de verdachte van de moord op Nienke Kleiss. als er een langere tijdelijke straf was geweest, dan had het OM daarom gevraagd, aldus officier van Justitie Stuyt

De 26-jarige Wik H. heeft bekend dat hij het 10-jarige meisje Nienke op 22 juni 2000 heeft verkracht en gewurgd in het Schiedamse Beatrixpark. Haar 11-jarige vriendje Maikel werd met een mes gestoken en gewurgd, maar bracht het er levend vanaf.

Aan de hand van Maikels verklaringen werd destijds een reconstructie van het uiterlijk van de dader gemaakt. De toenmalige verdachte, de Vlaardinger Kees B., leek daar helemaal niet op, toch werd hij aangehouden.

De verklaring voor het gebrek aan gelijkenis werd erin gezocht dat het jongetje ‘het prototype van een engerd’ bij elkaar zou hebben gefantaseerd; een bijna stripfiguur-achtige verpersoonlijking van het kwaad, met een lang, smal, opvallend bleek en puisterig gezicht en priemende ogen.

Maar B. bleek onschuldig en hij werd onlangs vrijgelaten. De man van de tekening wandelde woensdag, bijna vijf jaar na dato, dan toch de rechtszaal binnen. De puisten zijn inmiddels weg, verder bleek de beschrijving van Maikel accuraat.

In een monotoon uitgesproken laatste woord sprak H. van ‘een grove fout’. Hij zei daarvoor zijn verantwoordelijkheid te willen nemen en bood zijn excuses aan aan de slachtoffers, hun naasten en nabestaanden. In een korte verklaring zei de vader van Nienke dat hij door H. voor het eerst ‘gevoelens van haat en minachting tot op het bot’ heeft leren voelen.

H. werd in juli 2004 aangehouden nadat hij in Maassluis had geprobeerd een vrouw te verkrachten. Kort na zijn aanhouding bekende hij nog een ander misdrijf: Op 4 september 2002 verkrachtte hij een werkneemster van een Haagse videotheek en stak haar in de buik.

Eind vorig jaar biechtte hij de moord op Nienke Kleiss op. KeesB., die eerder tot achttien jaar cel en tbs was veroordeeld, werd daarop begin dit jaar vrijgelaten.

Tijdens de zitting bleek dat H. al in 1999 was opgepakt voor een poging tot verkrachting. Daarvoor moest hij therapie voor seksuele delinquenten volgen bij het Dok, een instelling voor veroordeelde zedenplegers.

‘De data van begin en einde van die therapie zijn bizar’, aldus de officier van justitie. Op 21 juni had hij een intake-gesprek bij het Dok. Een dag later pleegde hij de moord en verkrachting.

Twee jaar lang deed hij trouw mee met de trainingen. De therapeuten constateerden ‘in de groep een behoorlijke groei; hij toonde zich kritisch en gaf blijk van eigen inzichten’, zo memoreerde de officier in haar requisitoir.

Op 4 september heeft H. zijn laatste therapeutische sessie. Enkele uren later vergrijpt hij zich aan de werkneemster van de videotheek.

Rechtbank onderzoekt eigen handelen in zaak-Nienke

 

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam laat een oud-strafrechter bekijken hoe de strafzaak over de moord op Nienke Kleiss is verlopen. Dat zei F. van den Emster, president van de rechtbank in Rotterdam, vrijdag. De rechterlijke 'reflectie' is een unicum in de Nederlandse strafrechtsgeschiedenis.

De zogenoemde Schiedammer parkmoord kreeg vorig jaar een andere wending, toen W.H. uit Hoek van Holland bekende de 10-jarige Nienke op 22 juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam te hebben vermoord. De rechtbank in Rotterdam had daarvoor al iemand veroordeeld. K.B. uit Vlaardingen kreeg in mei 2001 achttien jaar celstraf en tbs. Het hof in Den Haag bekrachtigde dit vonnis begin 2002.

De Hoge Raad wees de strafzaak tegen B. eerder deze week terug naar het hof in Amsterdam, voor een nieuwe behandeling. H. staat in april terecht voor de moord op Nienke en de zware mishandeling van haar vriendje Maikel.

Onderzoeksleider

Volgens Van den Emster hebben alle rechters die zich toen in Rotterdam met de zaak hebben bemoeid, ingestemd met de reflectie. Hij zoekt nog naar iemand die het 'onderzoek' moet gaan leiden. Vermoedelijk wordt dat een oud-stafrechter, die bij de Hoge Raad werkzaam is. Mogelijk worden daarin ook de raadsheren bij het hof in Den Haag betrokken, die B. in hoger beroep hebben veroordeeld.

Zeer opmerkelijk

Volgens Van den Emster is het nog nooit eerder voorgekomen dat rechters een reflectie laten uitvoeren. De zaak is volgens hem des te opmerkelijker omdat zowel het hof als de Hoge Raad de uitspraak in stand heeft gelaten.

Eerder kondigde het Openbaar Ministerie al aan een evaluatieonderzoek uit te laten voeren naar de opsporing en vervolging van de moordenaar van Nienke.

ANP bron

Een bekentenis en toch onschuldig

 

Door onze redacteur Rinskje Koelewijn

 

AMSTERDAM, 25 JAN. Waarom bekent een verdachte iets wat hij niet heeft gedaan? Cees B., gestraft voor de parkmoord, legde een valse bekentenis af en ging de gevangenis in.

 

Cees B. kreeg achttien jaar cel en tbs voor een moord die hij wél bekend heeft, maar niet gepleegd. Hij zou op 22 juni 2000 het tienjarige meisje Nienke Kleiss hebben verkracht en vermoord in het Beatrixpark in Schiedam. Haar vriendje Maikel (11) zou hij voor dood hebben achtergelaten.

 

Cees B. werd in 2002 veroordeeld. Hij zat in de gevangenis totdat een andere man, Wik H., de moord in het park bekende. De Hoge Raad heeft besloten dat het Hof de zaak tegen Cees B. opnieuw moet behandelen. De kans is zeer groot dat het Hof hem vrijspreekt. Het college van procureurs-generaal laat nu onderzoeken wat er precies is gebeurd.

 

Cees B. hééft bekend tegen de politie. Maar waarom? Waarom bekent iemand een moord terwijl hij het niet heeft gedaan? Dat lijkt op het eerste gezicht onmogelijk, zegt Hans Crombag, emeritus hoogleraar rechtspsychologie van de Universiteit Maastricht. Maar onder zware druk kan het voor iemand beter zijn om tegen de politie te zeggen: ja, wat u zegt is waar, ik heb het gedaan. ,,Misschien denkt hij nog, ik zeg dit nu, ik herroep het later wel. Maar dát kan niet meer. Als de bekentenis er eenmaal staat, is er geen weg meer terug.''

 

Peter van Koppen, hoogleraar rechtspsychologie in Amsterdam (VU) en Maastricht, schreef een boek over de moord op Nienke. Hij beweert al twee jaar dat Cees B. de dader niet kán zijn. Hij zegt: ,,Je kunt iedereen alles laten bekennen, misschien met uitzondering van James Bond.'' Cees B. werd al een half jaar verhoord, eerst als getuige, later als verdachte. Van Koppen: ,,Zo'n man zit 23 uur per dag in zijn eentje op cel. Hij mag met niemand praten, geen tv, niks lezen. En dan komen er twee vriendelijke verbalisanten die even met je willen praten. Zo iemand gaat door de knieën, of hij het nu gedaan heeft of niet. In de verhoorkamer zelf hoef je daar niet zoveel aan bij te dragen.''

 

Crombag: ,,Het verhoor hoeft niet per se hardhandig gedaan te worden. De omstandigheden, de isolatie zijn vaak al genoeg. Of het gaat met het zachte lijntje, zo van `we snappen het best dat je het gedaan hebt, wij vinden het ook heel beroerd'. De verdachte mag uithuilen op de schouder van de politieman die de facto zijn vijand is.''

 

Een van de technieken die bij Cees B. is gebruikt, zegt Van Koppen, is het imaginatieverhoor. Niet: wat deed u in het park. Maar: hoe denkt u dat de dader het heeft gedaan?

 

Cees B. was de man die de kinderen ontdekte en het alarmnummer belde. Hij is eerder veroordeeld voor kindermisbruik. Elke namiddag, na zijn werk, liep hij in het Beatrixpark op zoek naar kinderen die hem voor geld diensten wilden verlenen. Van Koppen: ,,Maar het feit dat hij pedoseksueel is, wil niet zeggen dat hij de moord pleegde. De politie is er meteen vanuitgegaan dat hij hun man was.'' Dadergeleid onderzoek wordt dat genoemd. Bij de dader worden motieven en bewijzen gezocht, in plaats van andersom.

 

Sinds de jaren tachtig is er veel onderzoek gedaan naar valse bekentenissen. De wetenschappers Kassin en Wrightsman onderscheiden drie typen bekentenissen. De vrijwillige, de gedwongen en de ingebeelde valse bekentenis. Van Koppen: ,,Bij elke grote zaak zijn er wel een paar gekken die zeggen dat ze het gedaan hebben, dat is een bekend fenomeen.''

 

Bij de laatste, de ingebeelde bekentenis, kunnen eigenschappen van de verdachte van invloed zijn. Volgens Van Koppen is Cees B. een zachtmoedige man, een onsuccesvolle pedoseksueel, die misschien wel wroeging had over zijn geaardheid en daarom bekende.

 

Hoe het ook gegaan is, Cees B. heeft uiteindelijk tegen de politie gezegd: ik heb het gedaan. Maar, zeggen Crombag en Van Koppen, dat is géén bekentenis. Van Koppen: ,,Zijn verhaal week op belangrijke punten af van de verklaring van Maikel, het vriendje van Nienke. Het kon niet kloppen. Maar de politie heeft niks gecheckt.''

 

Crombag: ,,Bij een bekentenis moet de politie de verdachte het verhaal nog eens laten vertellen. Dat weet je of iemand echte daderkennis heeft, of dat hij maar wat zegt. Maar dat gebeurt vaak niet. Ook politieagenten vinden het onwaarschijnlijk dat iemand iets bekent wat hij niet heeft gedaan.''

 

Hoge Raad wil herziening parkmoord
De Hoge Raad heeft vandaag besloten dat de strafzaak tegen Cees B. opnieuw moet worden behandeld. B. is veroordeeld tot achttien jaar gevangenissstraf en tbs met dwangverpleging voor de moord op Nienke Kleiss in 2000. In de zaak zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen die in een eerder stadium hoogstwaarschijnlijk tot vrijspraak voor B. zouden hebben geleid.
Met de beslissing wees het hoogste rechtscollege verzoeken tot herziening van de zaak van het openbaar ministerie en van B. toe. De Hoge Raad heeft het gerechtshof in Amsterdam aangewezen als het college dat het proces over moet doen. B. werd in 2002 in hoger beroep veroordeeld door het gerechtshof in Den Haag. De nieuwe feiten waren een bekentenis van een nieuwe verdachte en DNA-bewijs. Op het lichaam van Nienke gevonden DNA-sporen bleken op deze verdachte te herleiden.

Copyricht NRC 25 januari 2005

Onveilige bekentenissen

NRC 15 -12-04 Redactioneel commentaar

 

De verklaring van de verdachte geeft in tachtig procent van de strafzaken die eindigen met een vorm van sanctie-oplegging de doorslag, zo berekende de auteur van een boek over politieverhoren. Maar valse bekentenissen bleken in een Amerikaans onderzoek de derde reden voor rechterlijke dwalingen in moordzaken. Hoe kan iemand een levensdelict bekennen dat hij niet heeft begaan? Het meest frequente antwoord in de VS is iets in de trant van `ik wilde naar huis'. In de strafrechtspleging zit een ongeluk kortom in een klein hoekje. Rechterlijke dwaling komt in Nederland minder voor dan in de VS, is de indruk van deskundigen als de rechtspsycholoog Van Koppen, ,,en echt niet alleen omdat daar meer mensen wonen''. Maar nu hebben we toch met dit probleem te maken in de zaak van de Schiedamse parkmoord. Van Koppen maakte er met zijn studenten een boek over. De verdachte Cees B. had een bekentenis afgelegd, trok deze later weer in en werd toch veroordeeld tot 18 jaar. Eind vorige week stelde minister Donner (Justitie) de man in vrijheid, nadat deze al vier jaar had uitgezeten. Formeel gaat het om strafonderbreking; er volgt nog een herzieningsprocedure bij de Hoge Raad, waarvan de uitkomst niet vaststaat.

 

In het geval van Cees B. heeft zich een nieuwe verdachte gemeld. Dat was niet de verdienste van het openbaar ministerie, dat over de opsporing in strafzaken gaat. Toch weigerde een woordvoerder toen het nieuws op de televisie kwam zelfs maar een gebaar te maken naar Cees B. Het eigen gelijk stond voorop. Nu heeft het OM enige vasthoudendheid ook wel nodig. Het is, zoals Donner onlangs nog benadrukte, zijn plicht om naar vermogen elke serieuze strafzaak die een redelijke kans maakt door te zetten. Maar dat moet niet leiden tot een zich blind vastbijten in een zaak. Dat dit het instinct van de rechercheurs is, valt te begrijpen. Maar het is onprofessioneel en het OM hoort er boven te staan.

 

De vraag of het OM afstand in de zaak-B. heeft betracht, dient het ter harte te nemen - los van de herziening. Donner wees onlangs een PvdA-voorstel af om een onafhankelijke evaluatiecommissie voor het OM in te stellen, omdat dit verkeerde verwachtingen kan wekken en de rechtsgang doorkruist. Dat ontslaat het OM niet van de plicht zichzelf achteraf vragen te stellen. Een serieus systeem van `second opinions' binnen het OM zelf, terwijl een lastige zaak nog loopt, is overigens wel zo nuttig.

 

In elk geval is de verdediging van de minister dat de uiteindelijke toets toch altijd bij de rechter ligt, niet helemaal zuiver. Voorzitter Van Delden van de Raad voor de Rechtspraak kaatste naar aanleiding van de zaak-B. de bal dan ook terug. Waarom worden in dit soort zaken geen video-opnamen van de verhoren gemaakt, zodat de rechter zelf ziet hoe bekentenissen tot stand komen? Dat zou zeker helpen. Maar rechters kunnen ook zonder videobewijs op de zitting stevig doorvragen. In de zaak-B. is de kritiek dat zij dit onvoldoende hebben gedaan èn dat zij belangrijke bewijsverweren van de verdediging hebben gepasseerd zonder daaraan in hun vonnis een woord te wijden.

 

De motivering van rechterlijke vonnissen is in Nederland van oudsher een ondergeschoven kind. Al in 1867 klaagde een minister over ,,hol klinkende orakelspreuken''. Tegenwoordig heeft het motiveringsgebrek te maken met efficiency. Dat is een favoriete term van Donner waarmee de Raad voor de Rechtspraak veel te maken heeft. Dit is echter een bestuursorgaan. Over de juridische eisen aan de motivering van rechterlijke vonnissen gaat de Hoge Raad, hetzelfde college dat herzieningsverzoeken behandelt. De grote vraag is waarom de Hoge Raad geen ernst maakt met de motivering van strafvonnissen - nota bene een grondwettelijk voorschrift.

Laatste ontwikkeling:

Dna-sporen zaak-Nienke onbruikbaar 3-11-04 NOS

Nieuw dna-onderzoek heeft geen bewijs kunnen leveren in de Schiedamse parkmoord, waarbij in juni 2000 de 10-jarige Nienke Kleiss om het leven kwam. Dat is gebleken tijdens de pro-forma-zitting tegen een 25-jarige man uit Hoek van Holland.

De man die nu terechtstaat, is een nieuwe verdachte in de zaak. Hij werd in september aangehouden voor poging tot verkrachting. Tijdens zijn verhoor bekende hij de moord op Nienke en poging tot moord op haar vriendje Maikel.

Een man uit Vlaardingen, die in deze zaak tot achttien jaar cel en tbs werd veroordeeld, lijkt dus onschuldig vast te zitten. Direct na de bekentenis van de man uit Hoek van Holland heropende justitie de zaak.

Sporen onvolledig

Dna-sporen die op het lichaam van Nienke waren aangetroffen hadden uitsluitsel kunnen geven, maar gebleken is dat twee van de drie sporen onvolledig zijn. Daardoor is het niet mogelijk een goed dna-profiel van haar moordenaar te krijgen.

Het enige goede dna-spoor heeft geen overeenkomst met de man uit Hoek van Holland. Het OM heeft besloten een aantal dna-sporen opnieuw te onderzoeken.

Nienke en haar toen 11-jarige vriendje Maikel werden in juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam aangevallen door een man. Hij trok de kinderen de bosjes in. Nadat hij Nienke en Maikel had gedwongen zich uit te kleden, verkrachtte en wurgde hij het meisje. Maikel werd zwaar mishandeld, maar overleefde het geweld. Door zich dood te houden, wist hij te ontsnappen.

Officier van Justitie Stuyt maakte tijdens de zitting bekend dat Maikel afgelopen maandag een aantal foto's heeft bekeken om te zien of hij de dader kon aanwijzen. Dat kon hij echter niet

Nader onderzoek

De rechtbank ging akkoord met een verzoek van de officier van Justitie om de zaak drie maanden aan te houden voor nader onderzoek. Ook werd besloten de zaak terug te verwijzen naar de rechter-commissaris voor een 'onderzoek in volle omvang'.

De verdachte, die niet aanwezig was op de zitting, moet voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Verdachte zaak- Nienke lijkt op signalement

Volkskrant 9 oktober 2004

Het uiterlijk van de 25 jarige man uit Hoek van Holland die de moord op het Schiedamse meisje heeft bekend, beantwoord aan het signalement dat en vriendje destijds heeft gegeven. dat hebben ingewijden bevestigd.

Het OM spreekt de berichten niet tegen, maar stelt dat het er niet toe doet hoe de man eruit ziet. "het gaat erom hoe hij er toen uitzag"aldus een woordvoerster. "Daartoe zijn foto's uit die tijd in beslag genomen". Die worden nu onderzocht".

De 10 jarige Nienke werd in juni 2000 om het leven gebracht in het Schiedamse Beatrixpark. Een toen 11 jarig vriendje overleefde de moordpartij ternauwernood.

De inmiddels 35 jarge Vlaardinger Cees B. werd veroordeeld. Maar hij beantwoordde niet aan het signalement dat een vriendje destijds gaf van de dader: een pokdalige man met een bleek, smal gezicht, doordringende ogen en een oorschelpring. Afgelopen zomer biechtte een 25 jarige Rotterdammer, die vastzat voor twee zedenmisdrijven, opeens de moord op Nienke op.

Deze week maakte het OM bekend dat hij dat bij bij de rechtercommissaris nogmaals had gedaan. Daarom is de moord hem Formeel ten laste gelegd.

Behalve de bekentenis van de nieuwe verdachte en zijn uiterlijk, speelt ook een DNA- onderzoek een rol. Onder de nagels van Nienke is destijds een DNA-spoor gevonden. als dit spoor een match oplevert met de genetische identiteit van de nieuwe verdachte, is B. zo goed als zeker vrij man. het onderzoek neemt naar verwachting nog enkele weken in beslag.

Rob Meerhof

Nieuw onderzoek naar moord Nienke NOS 17-09-04

Justitie start een nieuw onderzoek naar de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam. Er is nieuwe informatie die wijst in de richting van een andere verdachte dan de man die vastzit voor de moord.

Nienke en haar 11-jarige vriendje Maikel werden in juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam aangevallen door een man. Hij trok de kinderen de bosjes in. Nadat hij Nienke en Maikel had gedwongen zich uit te kleden, verkrachtte en wurgde hij het meisje. Maikel werd zwaar mishandeld, maar overleefde het geweld. Door zich dood te houden, kon hij ontsnappen.

Zware druk
Enkele maanden na de moord werd een 31-jarige man uit Vlaardingen gearresteerd. Onder druk van de recherche bekende hij de moord, maar een dag later trok hij zijn verklaring weer in.

In maart 2002 werd deze man veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs voor het doden van Nienke en het ernstig mishandelen van Maikel. Deze week echter biechtte een andere man, een 25-jarige Rotterdammer, de moord op bij de recherche.

Hij legde een volledige bekentenis af en gaf een gedetailleerde beschrijving van wat er zich die dag afspeelde in het Beatrixpark. De man vertelde hoe hij Nienke vermoordde en Maikel bijna wurgde. Hij heeft zijn verklaring inmiddels weer ingetrokken, maar zit nog wel vast.

Ruim een week geleden nog wees de Hoge Raad een verzoek tot herziening van de zaak van de hand. Daarvoor was volgens de Raad geen reden, omdat er geen nieuwe feiten waren.

Het nieuwe onderzoek wordt verricht door een ander politieteam dan het team dat de zaak destijds onderzocht, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM). De leiding is in handen van twee andere officieren van justitie. "We bekijken de gehele zaak opnieuw en met een ander team, om te voorkomen dat ons weer een tunnelvisie wordt verweten'', aldus een woordvoerder.

"Zeer verrassend"
De advocaat van de Vlaardinger, Gerard Spong, noemt de nieuwe ontwikkelingen in de zaak "zeer verrassend". "Wij zullen naar het zich laat aanzien, op zeer korte termijn, een tweede herzieningsverzoek indienen bij de Hoge Raad."

Onder de nagels van Nienke werden destijds dna-sporen van een onbekend persoon aangetroffen. "Als deze overeenkomen met het dna van de nieuwe verdachte, is er een zeer goede grond voor herziening van de zaak", aldus Spong.

Volgens P.J. van Koppen, rechtspsycholoog en schrijver van het boek 'De Schiedammer parkmoord', deugde het bewijs tegen de Vlaardinger niet. Zijn veroordeling was "een combinatie van de gruwelijkheid van het misdrijf, de enorme publieke druk en het pedofiel zijn van de man".

Koppen reconstrueerde in zijn boek de gebeurtenissen in het Beatrixpark. Bij zijn onderzoek kwam de auteur tot de conclusie dat de verdachte alle schijn tegen had, "eerst en vooral omdat hij pedofiel was". "Maar hij was geen moordenaar", aldus Koppen.

vrijdag 17 september 2004 uur.

Justitie heropent onderzoek moord Nienke Kleiss

ANP


ROTTERDAM - Justitie gaat de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss uit Schiedam opnieuw onderzoeken. Nieuwe informatie wijst in de richting van een andere verdachte dan de man die in 2002 door het gerechtshof in Den Haag werd veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs.

Bron:Rotterdams Nieuwsblad; Volkskrant; NRC en Eindhovens Dagblad

Vrijdag 23 Juni 2000

De schrik zit er goed in rondom het Beatrixpark

'Er gebeuren vaak dingen die het daglicht niet kunnen verdragen'

Door Sander Sonnemans

Schiedam _ Het misdrijf in het Beatrixpark in Schiedam heeft de angst er in de nabije woonomgeving flink in gejaagd. In de kinderrijke buurt aan de Poldervaart, vlak bij de ingang van het park, werd gisteravond met ontsteltenis gereageerd. Echt verbaasd dat een klein kind om het leven is gebracht, nadat het mogelijk eerst seksueel is misbruikt, is het merendeel van de bewoners echter niet. Volgens hen is het 'regelmatig raak' in het park, hoewel de berichtgeving van de politie over de afgelopen maanden daar niet op wijst.

Twee jaar geleden werd niet ver van de plek waar gistermiddag het 10-jarige Schiedamse meisje levenloos werd aangetroffen, een 15-jarig meisje mishandeld en seksueel misbruikt door drie mannen. Het park is 's avonds en 's nachts zeer schaars verlicht en telt tal van afgelegen zitplekjes met bankjes.

Volgens de verklaringen van het 11-jarig jongetje dat met het meisje aan het spelen was, heeft een man met een pokdalig gezicht op één van die plekjes zich vergrepen aan het meisje. Met bebloede handen zou hij ook het jongetje hebben belaagd, maar die wist te ontkomen. Het knulletje rende tussen de struiken vandaan het nabij gelegen bruggetje op waar hij bij een voorbijganger alarm sloeg.

Kort na de melding bij de politie werd een helikopter ingezet om luchtfoto's van het gebied te maken. De plaats van het delict werd in een straal van dertig meter afgezet. Rechercheurs in witte overalls zochten enkele uren de omgeving af. Kledingstukken werden in bruine, papieren zakken gestopt en meegenomen voor nader onderzoek. Omdat er gisteren niet werd gevoetbald kon de politie beschikken over mensen, die normaliter voor EURO 2000 worden ingeschakeld.

De Schiedamse districtschef W. Lendering en officier van justitie mr. Koekman kwamen ter plekke om de situatie in ogenschouw te nemen. Nieuwsgierige omwonenden kwamen een kijkje nemen nadat ze het nieuws op de radio of televisie hadden gehoord.

Volgens één van hen, J. Hersbach (38), gebeuren er vaker dingen in het Beatrixpark die het daglicht niet kunnen verdragen. ,,Er gebeurt zat in het park, alleen vraag ik me af of iedereen wel aangifte doet bij de politie. Vorige week nog is er een jongen van zijn scooter geslagen. En bij ons in de buurt wordt steeds vaker ingebroken. Ze lopen op het wandelpad langs de Poldervaart gewoon op klaarlichte dag te kijken welke huizen wél en welke huizen niet zijn beveiligd. Maar hoe je je woning ook beveiligt, het maakt niet uit, ze komen toch wel binnen. Bij mij zijn ze ook geweest. Een buurman heeft al drie keer inbrekers over de vloer gehad. Ik loop al twaalf jaar hard door het park en het valt me op dat het steeds stiller wordt. Sommigen ervaren het park als een onveilige plek. Mijn vrouw durft niet eens meer overdag alleen met de kinderen naar de kinderboerderij.''

Schrik

,,Ik,'' zegt een man op een fiets, ,,laat mijn dochter nooit door het park fietsen. Je hoort immers de gekste verhalen. En sinds hier dat meisje door drie mannen is verkracht, zit bij haar de schrik er nog steeds goed in.''

In het park liggen een kinderboerderij en een grote speeltuin die bij mooi weer druk zijn bevolkt met kinderen en hun ouders. De plek waar gistermiddag het dode meisje werd gevonden, ligt aan één van de toegangswegen naar de kinderboerderij en speeltuin en is eerder een vaste stek voor vissers dan een speelveldje voor kinderen. De dader heeft een groot risico genomen te worden betrapt, want het fietspad wordt vooral tussen vijf en zes uur - na werktijd - gebruikt door fietsers die door het park naar de wijken Spaland en Woudhoek rijden.

Buurtonderzoek heeft nog geen getuigen opgeleverd. De politie hoopt aan de hand van nadere verklaringen van het jongetje tot een duidelijker signalement van de dader te komen. Het enige wat de politie nu weet is dat de man een pokdalig gezicht heeft en met bebloede handen de plaats van het delict moet hebben verlaten. Hoe het meisje om het leven is gebracht, kan de politie nog niet melden.

Vrijdag 23 Juni 2000

Vermoord meisje mogelijk slachtoffer zedenmisdrijf

 

Door Sander Sonnemans

Schiedam _ In het Schiedamse Beatrixpark is gistermiddag een 10-jarig meisje om het leven gebracht. De politie sluit een zedenmisdrijf niet uit.

Het naakte, ontzielde lichaampje werd gevonden achter een bankje tussen de struiken nadat een 11- jarig jongetje, die bij het meisje was, een voorbijganger had aangehouden en vertelde dat er iets vreselijks was gebeurd. Het jongetje is gewond, maar verkeert niet in levensgevaar. Hij is naar het Rotterdamse ziekenhuis Dijkzigt gebracht.

Beide kinderen zijn Schiedammers en waren aan het spelen op een grasveldje tussen de bosjes en een vijver. Het jongetje heeft tegenover de politie verklaard dat het meisje en hij zijn belaagd door een pokdalige man. Een nader signalement van de verdachte is nog niet bekend.

De plaats van het delict is gelegen bij één van de ingangen van het park aan de rand van een doorgaans druk fietspad. Niet ver bij de plek vandaan liggen een kinderboerderij en een speeltuin.

De technische recherche is enkele uren bezig geweest met sporenonderzoek. Politiewoordvoerder A. Geelof zegt in het belang van het onderzoek geen mededelingen te kunnen doen over de wijze waarop het meisje om het leven is gebracht en wat de aard van de verwondingen van de jongen is.

Opvang

Afgelopen nacht heeft een crisisteam, waarin gemeente, GGD, politie en psychologen zijn vertegenwoordigd, een draaiboek opgesteld voor de basisschool Kethel in de Lindeijerstraat waar het slachtoffertje leerling was. De leerlingen van de christelijke basisschool werden vanmorgen opgevangen en er werd gezorgd dat op verschillende manieren uiting kon worden gegeven aan de gevoelens. Ook voor de ouders was opvang geregeld. Zij werden in een aparte ruimte in de school op de hoogte gebracht.

De GGD zal de hele dag op de school aanwezig zijn en een paar punten van aandacht op papier zetten die later op de dag worden uitgereikt aan de ouders. In deze handreiking staat waar de ouders op moeten letten bij hun kind en hoe ze om moeten gaan met vragen en verdriet.

Zaterdag 24 Juni 2000

Terug

Kethel in rouw gedompeld

Collectief verdriet in hechte gemeenschap na moord op Nienke

Door Carel van der Velden

Ruim driehonderd kinderen kijken speels in de lens. Ze zijn nostalgisch gekleed, de jongens met boerenpet en de meisjes in lange rok. De foto aan de wand van het schoolgebouw werd nog maar een paar maanden geleden gemaakt, ter ere van het 75-jarig bestaan van het christelijk volksonderwijs in Schiedam-Kethel. De vreugde van toen heeft deze vrijdag plaatsgemaakt voor diepe rouw. Eén van de meisjes op de foto is overleden, op klaarlichte dag bruut vermoord in het nabije Beatrixpark. Een klasgenootje raakte bij het incident gewond.

Schiedam _ Bij het aanbreken van de schooldag hadden veel ouders van basisschool Kethel de jobstijding over Nienke (10) en Michael (11) nog niet gehoord. ,,Ik zag een agent bij de deur staan, maar dat vond ik op zich nog niet vreemd,'' zegt een moeder. De politie komt ook wel eens op school om een verkeersexamen af te nemen. De kinderen gingen direct naar de klas. Als ouders zijn wij apart genomen in het overblijflokaal. Daar vertelde de voorzitter van het schoolbestuur dat hij een trieste mededeling had. Dit is een enorme klap.''

Halfstok

Op de stoep van de school, aan de rand van de dorpskern, zoeken moeders steun bij elkaar. Gesnik, gehuil. Aan de hoge mast hangt directeur Jacques van der Vlies de nationale driekleur halfstok, een triest contrast met de oranje vlaggetjes van voetbalsupporters verderop in de straat. Jagende wolken vertroebelen het zicht op de zon. Na een minuut stilte nodigt voorzitter Nico Bouman de ouders uit om troost bij elkaar te zoeken. Er is koffie, verdriet, medeleven, maar ook angst.

,,Zo'n misdrijf komt ineens heel dichtbij,'' zegt een vader. ,,Mijn zoon zat bij haar in de klas. Hij is er helemaal overstuur van.'' Verdoofd loopt hij door het schoolgebouw. De man had allang op zijn werk moeten zijn, maar wiens hoofd staat naar dagelijkse routine na deze rampspoed?

De juffrouw die zich op school over de jongste kinderen ontfermt, heeft haar klas net op de hoogte gebracht. Puur op gevoel, want het zijn geen zaken die je leert op de Pedagogische Academie.

Jan Langstraat treedt op als woordvoerder van de school. Hij vertelt dat experts van de politie en de GGD zijn ingeschakeld om de opvang en de rouwverwerking in goede banen te leiden. In de klas van Michael en Nienke halen de kinderen herinneringen aan hun klasgenootjes op. Op het schoolbord tekenen ze bloemen. Liggend in de gang dirigeren twee kinderen hun houten blokken soepel over de glijbaan. Ze zijn veel jonger, te jong om het drama in volle omvang te beseffen.

Langstraat: ,,Het is belangrijk dat kinderen hun routine kunnen oppakken. Ze zoeken houvast in spelen, taal en rekenen, de dingen die ze altijd doen. Ter ondersteuning is ook de dominee aanwezig, net als mensen van de GGD. De komende dagen krijgen de ouders informatie hoe ze hun kinderen kunnen begeleiden. Uiteraard is er ook professionele hulp voor de familie van de slachtoffers.''

Vader Sjaak kijkt door het ruitje van de klas van zijn zoontje. Hij kende de familie van het slachtoffer niet persoonlijk, maar het misdrijf hakt er ook bij hem behoorlijk in. ,,Je ziet misdrijven op televisie. Maar ja, dat is televisie, berichten uit een andere wereld. Ik fiets dagelijks langs de plek van het misdrijf. Het is dat ik gisteren een uurtje later was, anders was ik wellicht nog getuige geweest ook.''

Basisschool

Iedereen leeft mee. De anonimiteit van de grote stad heeft nog geen grip gekregen op Kethel, dat ondanks de enorme stadsuitbreidingen in Schiedam-Noord haar dorpsgevoel nooit helemaal heeft opgegeven. De basisschool behoort tot het cement van de gemeenschap waarin bijna iedereen elkaar kent. De moeder van slachtoffertje Nienke genoot hier zelf onderwijs, in de tijd dat basisschool Kethel nog Julianaschool heette en bovenmeester Van Velzen met dominee Gerbrandy en dokter Van der Kui tot de dorpsnotabelen behoorden.

Een buurman van Nienke vindt het gebeuren verschrikkelijk. ,,Wij lopen niet elkaars drempel er uit, maar de banden zijn hecht,'' vertelt de man, terwijl hij zijn schop vasthoudt. Hij is bezig een nieuwe rij tegels te leggen. Als gevolg van de uitdijende coniferen is het tuinpad naar zijn zin wat te smal geworden. ,,Ik zie er tegenop, maar vanavond gaan we de familie condoleren. Nienke was een leuke meid met veel vriendjes en vriendinnetjes. Met het mooie weer hadden ze deze week nog dikke pret met spelevaren in de Poldervaart.''

Als echte natuurliefhebster bezocht het meisje regelmatig de kinderboerderij in het Beatrixpark, op vijf minuten loopafstand van haar woning. Ook op de fatale donderdagmiddag bekeek ze met Michael de dieren. Op de weg terug naar de fiets volgde de fatale ontmoeting met de moordenaar, op honderd meter afstand van de langs de Poldervaart gelegen Westabtsmolen.

Bloemen

Tientallen ME'ers struinen in het begin van de middag de omgeving van de plaats van het misdrijf af. De eerste bloemen verschijnen bij het parkbankje, waar het ontzielde lichaam van het meisje werd aangetroffen. Een passante: ,,Dit is een klap, het geeft een machteloos gevoel. Het Beatrixpark is redelijk veilig. En de dader loopt vrij. Uit angst durft hier geen kind meer te komen.''

Een clubje kinderen zou op deze middag een verjaardag vieren in het Beatrixpark, maar het festijn is begrijpelijkerwijs afgelast. Dankzij de kinderboerderij, het pannenkoekenhuis en speeltuin Fort Drakesteijn wordt de groene zone gezien als een waar kinderparadijs. Vaste bezoekers van het park hebben echter hun bedenkingen. ,,Ik kom hier al dertig jaar, maar de agressie is de laatste jaren flink toegenomen,'' zegt een Schiedammer. ,,Ik verbaas me ook over het feit dat kinderen hier zonder begeleiding spelen. Er lopen hier veel gekken rond.''

Manuel Mulder van de Schiedamse recherche nuanceert de in het park hoorbare signalen van onrust. ,,Plegers van zedendelicten zijn regelmatig in parken actief, maar in het Beatrixpark is de situatie niet erger dan in andere recreatiegebieden. Ook in de loop der jaren is het gemiddeld aantal incidenten niet toegenomen. Wij beschouwen dit als een verschrikkelijk incident.''

Zaterdag 24 Juni 2000

Jongen gered door zich 'dood te houden'

 

Door John Bunte

Schiedam _ De 11-jarige Michael, die donderdag getuige was van de moord op de 10-jarige Schiedamse Nienke heeft waarschijnlijk zijn leven gered door 'zich dood te houden'. Toen de dader was vertrokken en het meisje dood was achtergelaten durfde hij pas weer te bewegen en hulp te halen.

De jongen heeft dat aan de politie verteld. Tijdens een persconferentie gistermiddag deed de leider van het rechercheteam M. Mulder meer mededelingen over de toedracht van de gruwelijke kindermoord in het Prinses Beatrixpark in Schiedam.

Mes

Michael en Nienke, die bij elkaar in groep 7 van de christelijke basisschool Kethel zitten, hadden een bezoek gebracht aan de kinderboerderij in het park. Toen het tijd werd om naar huis te gaan - ze zouden bij de moeder van Nienke eten - pakten ze hun fietsen. Onderweg werden ze aangesproken door een man, die hen sommeerde mee te gaan naar enkele verderop gelegen bosschages. Daar dwong hij hen de kleren uit te trekken. De jongen werd daarop ernstig met een mes mishandeld en bleef liggen. Er zijn geen aanwijzingen dat hij seksueel is misbruikt.

Ontkleed

Dat is wel met het meisje gebeurd. Daarna is zij vermoord. Toen de jongen merkte dat de man was vertrokken durfde hij weer te bewegen, stond op en liep, geheel ontkleed, naar het fietspad. Daar hield hij passanten aan, die de politie alarmeerden. Zij troffen in de bosjes het levenloze, en eveneens geheel ontklede, lichaam van het meisje aan. Gisteren is sectie verricht, waaruit bleek dat zij seksueel is misbruikt.

De jongen werd per ambulance naar het Dijkzigt Ziekenhuis in Rotterdam vervoerd. Onderweg vertelde hij agenten al wel summier wat er was gebeurd en gaf hij ook een signalement van de dader. Het gaat om een blanke man, met een pokdalig, puisterig gelaat.

Moeizaam

Gisteren, aan het eind van de middag, werd in het ziekenhuis opnieuw met Michael gepraat. Volgens rechercheleider Mulder gaat dat bijzonder moeizaam. ,,De jongen is emotioneel zeer de weg kwijt.''

Al op donderdagavond kwamen er tips binnen bij de politie. Die worden nu nagetrokken. Inmiddels heeft de ME een groot gebied van het Beatrixpark minutieus uitgekamd. De politie, die een uit 25 personen bestaande rechercheteam op de zaak heeft gezet, is naarstig op zoek naar mensen, die donderdagmiddag tussen vijf en zes uur in de omgeving van de kinderboerderij iets gezien hebben. Het fietspad richting Kethel wordt rond dat tijdstip door vele tientallen mensen gebruikt. Met name wordt gezocht naar een man met een hond die veel gezien zou hebben.

Op de plek van de moord zijn gisteren al de eerste bloemen neergelegd. Dat gebeurde ook bij de school van de twee kinderen. Daar, en ook bij de gemeente komen heel veel steunbetuigingen en vragen binnen. De Schiedamse burgemeester R. Scheeres: ,,We hebben gemerkt dat de emoties in de stad een uitweg zoeken.''

Vandaag zal een condoleance-register worden geopend en de gemeente start ook een informatietelefoon. Er zijn al verzoeken om een stille tocht binnengekomen, maar Scheeres wil daarover eerst met de ouders van het slachtoffertje praten.

Maandag 26 Juni 2000

 

 Zie verder deel 9 b