We hebben 119 gasten online

Opmerkelijke berichten 2004

Gepost in Opmerkelijke berichten

Belgische verpleegster verdacht van 19 moorden

Gepubliceerd op vrijdag 08 oktober 2004

Justitie in Brussel verdenkt een verpleegster van negentien moorden op bejaarde patiënten.

De 61-jarige vrouw was eerder al aangehouden op verdenking drie bejaarden te hebben vermoord voor hun erfenis. Daar zijn recent nog eens zestien zaken bijgekomen. Dat meldde vrijdag de Franstalige krant La Dernière Heure. De nieuwe verdenkingen zijn inmiddels bevestigd door justitie.

De in Frankrijk geboren Francine B. opereerde als verpleegster en ziekenverzorgster in en rond Brussel. Volgens justitie wist ze telkens het vertrouwen van oudere patiënten te winnen, die een deel van hun bezittingen aan haar nalieten.

Moordzaken
Volgens het Brusselse parket gaat het om een onderzoek dat veel groter is dan de zaak-Pandy. De in Brussel woonachtige Hongaarse dominee Andras Pandy werd twee jaar geleden veroordeeld tot levenslang voor de moord op zes familieleden.

In Nederland kreeg verpleegster Lucia de B. eerder dit jaar levenslang en tbs-verpleging voor de moord op zeven bejaarden en het beramen van drie moordpogingen.

Bronnen: La Dernière Heure , Gazet van Antwerpen , De Standaard

Links:
Parket Brussel

Zweedse dominee tot levenslang veroordeeld wegens sturen sms-jes namens God

UPPSALA, 31 JULI. Een Zweedse dominee is in Uppsala tot levenslang veroordeeld wegens het sturen van sms-jes namens God. Daarmee heeft Helge Fossmo zijn kindermeisje aangezet tot moord, zo oordeelde de rechter.

Kindermeisje Sara Svensson is schuldig bevonden aan de moord op de vrouw van de dominee en poging tot moord op de buurman. Ze is veroordeeld tot opname in een psychiatrische instelling.

Met de uitspraken is een eind gekomen aan een voor de Zweden fascinerend drama. De combinatie van seks, moord en het feit dat de dominee behoorde tot een geïsoleerde Pinkstergemeente in het dorpje Knutby (73 kilomter ten zuidoosten van Stockholm), hield het land al vanaf januari in zijn greep.

Op 10 januari werd de 23-jarige Alexandra Fossmo, de tweede vrouw van de 32-jarige dominee, in haar bed doodgeschoten. Haar buurman Daniel Linde werd even later zwaargewond aangetroffen in zijn slaapkamer, na een kennelijk mislukte poging hem te vermoorden.

De zaak leek gesloten toen kindermeisje Sara (27) bekende. Maar al spoedig werd bekend dat de dominee een relatie had met haar én met de vrouw van zijn buurman. Hij bleek bovendien samen met zijn zus - die zich ,,de bruid van Christus'' noemt - op sektarische wijze een Pinkstergemeenschap te leiden, en de gelovigen door manipulatie en seks in het gareel te houden.

Daarbij had hij het meisje sms-berichten gestuurd die volgens de dominee ,,van God'' waren en die haar opriepen te doden. ,,Ik was als een robot, geprogrammeerd om te doden'', zo zei Sara Svensson tijdens de rechtszaak

Volgens de advocaat van de dominee heeft Svensson de berichten gewoon ,,verkeerd begrepen''. De berichten waren bedoeld om het kindermeisje te helpen bij het vinden van haar weg als gelovige.

De politie denkt dat de dominee een nieuw leven wilde beginnen met de vrouw van de buurman. Daarvoor moesten eerst zijn tweede vrouw, de buurman én zijn minnares uit de weg worden geruimd.

Fossmo ontkent, en kondigde aan in hoger beroep te gaan. Levenslang is in Zweden overigens tien tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Na al het nieuwe bewijs heropende de politie de zaak en onderzocht ook de dood van de eerste vrouw van Fossmo, Helena. Zij werd in 1999 levenloos in bad aangetroffen nadat ze met haar hoofd op de badrand was gevallen. De rechter achtte echter niet bewezen dat de dominee zijn eerste vrouw had vermoord.

zie voor achtergronden volgende link:http://www.rickross.com/groups/brideof_christ.html

Moord was 'daad van liefde'

Londen, 9 juli 2004.Een Britse rechter heeft een honderdjarige man, Bernard Heginbotham, veroordeeld wegens doodslag maar besloten dat hij niet de cel in hoeft. De man - die vroeger slager was - had zijn vrouw Ina van 87 jaar, met wie hij bijna 70 jaar getrouwd was, de keel doorgsneden in het verpleegtehuis waar zij werd verzorgd na twee heupoperaties.De slager deed vervolgens een zelfmoordpoging. Hij had net gehoord dat ze naar een ver weg gelegen verpleegtehuis moest, waar hij niet in staat zou zijn geweest zijn vrouw te bezoeken. De rechter noemde de doodslag "een daad van liefde". (Reuters)

FRAIL: Bernard Heginbotham at court yesterday

CUTTING WIFE'S THROAT WAS 'AN ACT OF LOVE'

 

 

Jul 9 2004

MERCY KILLER AGED 100 FREE

By Patrick Mulchrone

 

 

A JUDGE took pity yesterday on a 100-year-old man who killed his sick wife then tried to commit suicide.

He told frail Bernard Heginbotham, who slit his 87-year-old wife Ida's throat with a kitchen knife, that it had been "an act of love."

 

The devoted pensioner reached the end of his tether when he was told Ida would be moved to a fifth nursing home in three months.

Just two months before his 100th birthday, he took the knife to the nursing home where his wife of 67 years lay seriously ill, walked into her room and cut her throat.

The retired butcher walked home, where police found him minutes later with knife wounds to his wrists. When he was arrested he said: "My poor Ida...I must have gone berserk."

The father of six is believed to be the oldest person in British criminal history to be charged with murder.

When he appeared in court yesterday he denied the charge, but admitted manslaughter on the grounds of diminished responsibility. His plea was accepted and he was sentenced to a 12-month community rehabilitation order, during which he will have to see the probation service.

Judge Brian Leveson told him: "The killing of your wife, to whom you have been married joyously for some 67 years, followed by your attempt to take your own life, was an act of desperation carried out in an attempt to end her suffering.

"It was, in truth, an act of love and I have no doubt that you suffered a mental disorder at the time and the responsibility you bear is indeed substantially reduced."

Heginbotham wept in the dock at Preston crown court as the judge went on: "It was, as you well know, a terrible thing to do. But I accept entirely the circumstances in which you did it and that your feelings of guilt and remorse have been truly overwhelming."

The judge went on to pay tribute to Heginbotham's six sons and their families, who have supported him since the killing in April. His eldest son Neville, 66, sat in the dock as his father was sentenced. Mr Justice Leveson said: "You are entitled to feel very proud of them."

Heginbotham and Ida once ran a butcher's shop in Oldham, Greater Manchester. They moved to Preesall, near Blackpool, 22 years ago.

Hilary Banks, prosecuting, told the court: "He accepted responsibility for her care without question or complaint...he devoted himself totally to her care. He expressed his love for his wife and deep remorse for his actions."

Mirror UK

Tweede zaak-Dutroux lijkt in de maak

Er lijkt een doorbraak te komen in de zaak-Fourniret.

Michel Fourniret, een 62-jarige Fransman die al een jaar opgesloten zit in de gevangenis van Dinant wegens poging tot ontvoering, wordt nu ook verdacht van de ontvoering, verkrachting en moord van twee andere meisjes. De vrouw van Fourniret zou bekentenissen afgelegd hebben.

Fourniret wordt beschuldigd van de ontvoering, verkrachting en de moord op negen meisjes. Fourniret wordt daarbij ook in verband gebracht met de verdwijning van Elisabeth Brichet, een meisje dat vijftien jaar geleden verdween in de buurt van Namen. Fourniret zit al in de cel sinds juni vorig jaar. Toen probeerde hij een meisje van dertien te ontvoeren en te verkrachten. Het kind kon ontsnappen. Dankzij zijn nummerplaat kon de Fransman, die in België woont, opgepakt worden. Sinds die tijd proberen speurders hem in verband te brengen met verschillende andere ontvoeringen, verkrachtingen en moorden op minderjarige meisjes.

Onder hen wordt ook Céline Saison genoemd. Zij verdween in maart 2000 en was toen achttien. Vier maanden later vonden speurders haar lichaam dood terug in de Ardennen. Daar vonden de speurders twee jaar later ook Manyana Thumpong, een meisje van veertien, verkracht, vermoord en verminkt. Haar moeder herkende haar dochter aan de hand van haar ring. Fourniret is nu 62. In 1987 werd hij in Frankrijk veroordeeld voor de verkrachting van een minderjarige en voor wapenbezit. Hij kreeg toen zeven jaar cel.

De onderzoekers in Dinant vrezen voor een tweede zaak-Dutroux. Woensdag geven de procureur-generaal van Luik en de procureur des konings van Dinant meer details vrij over de zaak. (DRM, belga)

29/06/04 23u45

Russische Dutroux’ gepakt

MOSKOU, 7 mei.

Rusland heeft zijn eigen Mare Dutroux: in Skopin, nabij Rjazan, bevrijdde de politie dinsdag twee jonge vrouwen die ruim drie jaar lang als seksslavinnen waren misbruikt en ondergronds opgesloten hadden gezeten. Een van hen had in die tijd twee kinderen gekregen en is voor de derde keer zwanger.

De vrouwen, de nu 17-jarige Katja en de nu 21-jarige Elena, verdwenen in september 2000 tijdens een bezoek aan een disco. Na een 2 paar maanden staakte de politie de speurtocht en werd aangenomen dat ze dood waren. Dinsdag vond de politie hen terug in een onder een garage gebouwde kelder, na de eigenaar, een fabrieksarbeider Viktor Mochov (53) te hebben gearresteerd.

De meisjes vertelden dat ze indertijd tijdens hun discobezoek werden benaderd door een man en een vrouw die hen uitnodigden voor wat wodka's en voor een ritje. Ze vielen in slaap - kennelijk zaten er slaappillen in de wodka - en werden wakker in de kelder van acht vierkante meter, waarin alleen twee bedden en een tafel stonden. Ze bleven er ruim drieëneenhalf jaar. De eerste drie jaar kregen ze nauwelijks te eten; hun enige lectuur was pornografisch. Pas een halfjaar geleden kregen ze een televisie en een kookplaat, en meer eten. Ze werden verkracht door Mochov en geslagen door hem en de vrouw.

De twee zoontjes die Elena baarde, werden door hun ontvoerden op de stoep van een weeshuis gedeponeerd, de eerste direct na de geboorte, de tweede na vier maanden. Elena probeerde te ontsnappen door een briefje in een luier van een van de kinderen te stoppen, maar hun ontvoerden vond het.

Sinds de herfst nam Mochov de meisjes - apart van elkaar - mee op een nachtelijke wandeling. Eén keer slaagde een van hen erin een briefje in handen van een passant te spelen. De politie zoekt nog naar de vrouwelijke medeplichtige van Mochov. De ernstig depressieve meisjes zijn in psychiatrische behandeling. (AP, ANSA) NRC 7 mei 2004

TBS'er uit Pompekliniek levend begraven

Door onze rechtbankverslaggever


ARNHEM - Henny Klein Overmeen, de Nijmeegse TBS - patiënt die 4 december vorig jaar verdween en op 9 maart dood in een bosje naast de Pompekliniek werd gevonden, is gestikt na levend te zijn begraven. Het is de vraag of het slachtoffer iets van het begraven en de verstikking heeft gemerkt, aangezien hij door klappen op zijn hoofd met een bats al zodanig gewond was, dat hij volgens de deskundigen vrijwel zeker daaraan zou zijn overleden als hij niet gestikt was.

Justitie verdenkt een andere patiënt van de Nijmeegse Pompekliniek van de moord.

Deze man, een 44-jarige oud-inwoner van Eindhoven, kreeg na doodslag op zijn nichtje in die stad, in 1994 in hoger beroep een straf van tien jaar cel plus TBS.

Het slachtoffer zat acht jaar in TBS wegens een zedendelict en mocht de instelling op gezette tijden verlaten. Hij kwam altijd keurig op tijd terug, dus toen dat in december 2003 niet gebeurde, kreeg de kliniek meteen argwaan.

De verdachte zou Klein Overmeen in de val hebben gelokt door tegen hem te zeggen dat hij een afspraak met een vrouw voor hem geregeld had. Hij ontkent bij de moord betrokken te zijn geweest. Volgens hem was het slachtoffer verzeild geraakt in een pedofielennetwerk in Arnhem en is hij door leden daarvan om het leven gebracht.

De zaak werd gisteren aangehouden tot 13 augustus, onder meer voor DNA-onderzoek van sporen op kleding, nagelvuil, de schop en een telefoon.

Artikel uit De Gelderlander van 27-02-2004

Klein Overmeen woonde zelfstandig, maar stond onder toezicht van de Pompekliniek. Een 44-jarige tbs'er zit hier, net als zijn vriendin, al enkele weken vast op verdenking van moord dan wel doodslag op Overmeen. Over een motief heeft de politie nog niets bekendgemaakt.

In een groot gebied rond de Pompekliniek was de recherche al enkele dagen op zoek naar de plek waar het lichaam van Klein Overmeen begraven zou zijn. Het bewuste bosje, onderdeel van een parkje met vijver aan de kruising van de Weg door Jonkerbos met de Tarweweg, stond op een lijst van locaties waar de politie vandaag met grondradar en lijkenspeurhonden wilde speuren. Bij een voorverkenning gisteren kort na het middaguur stuitten twee rechercheurs op een plek omgewoelde aarde. Toen duidelijk werd dat er een lijk lag begraven, hebben zij direct de technische recherche ingeschakeld. Het gebied is vervolgens urenlang afgezet voor sporenonderzoek. Op de vindplek werd een tent geplaatst. Daaromheen plaatsten medewerkers van de gemeente hekken met doek.

Tijdens zoekwerkzaamheden vorige week was in het Goffertpark al een bats gevonden. Onderzoek moet nog uitwijzen of dit de schop is die de 44-jarige verdachte op de dag van Klein Overmeens verdwijning heeft gekocht bij de plaatselijke Gamma.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde afgelopen maandag voor de derde keer aandacht aan de verdwijning van Klein Overmeen. De uitzending leverde vijf tips op. Daarvan zijn er volgens een politiewoordvoerder twee bruikbaar.

Artikel uit De Gelderlander van 11-03-2004

Zie ook het volgende artikel uit het Eindhovens Dagblad van 24 december 2004

Eindhovenaar (45) eerder veroordeeld voor moord op nichtje

Man opnieuw moordverdachte

MARIËTTE VAN WISSEN

ARNHEM - De 45-jarige Eindhovenaar die ,verdacht wordt van het levend begraven van mede-tbs'er Hennie Klein Overmeen een jaar geleden in Nijmegen, is in 1995 veroordeeld voor de moord in 1994 op zijn 15-jarig nichtje Manuela van Beek uit Eindhoven.

Hij heeft Manuela gewurgd en kreeg van de Bossche rechtbank voor doodslag zes jaar cel en" tbs opgelegd. In hoger beroep werd hij in 1996 veroordeeld tot acht jaar en tbs. De moorden op Manuela en op Klein Overmeen heeft de verdachte altijd ontkend.

Gisteren diende de zaak van de moord op Klein Overmeen voor de vierde keer bij de rechtbank in Arnhem. De zaak werd wederom aangehouden omdat de verdachte gewond is. Hij zou gisteren in zijn cel aangevallen zijn door een medegedetineerde. Bij de bewusteloze verdachte is gisteren in zijn cel een met een mes doorkliefde foto gevonden van zijn vriendin.

Die 27-jarige vriendin heeft in het voorjaar ook 40 dagen vastgezeten in yerband met de moord op Klein Overmeen. De 45-jarige verdachte en Klein Overmeen zaten beiden in de Pompekliniek in Nijmegen. De verdachte zou Klein Overrneen op vier december 2003 na een ruzie met een schop hebben geslagen. Vervolgens zou hij hem levend begraven hebben achter de kliniek. Het stoffelijk overschot werd pas na een zoekactie van drie maanden gevonden. Klein Overmeen woonde zelfstandig in een woongroep buiten de kliniek. Hij zat al acht jaar in de kliniek voor een zedenmisdrijf.

Bewezen is dat de 45-jarige oud-Eindhovenaar op de. dag van de moord een schop heeft gekocht in de buurt van de kliniek. Die schop is begin maart 2004 in het Goffertpark in Nijmegen gevonden, nog voor het lijk op 9 maart werd gevonden. Ook hadden de verdachte en zijn vriendin het gsm-toestel van het slachtoffer in hun bezit.

De advocaat van de verdachte, mr. J.F. Schnitzler uit Eersel, vindt dat er niet genoeg en te eenzijdig gerechercheerd is in deze zaak. .. 't Is een hele duistere zaak. Zelfs als mijn cliënt veroordeeld wordt, moeten we niet de illusie hebben dat de zaak werkelijk is opgelost. We zullen. nooit weten wat er precies is voorgevallen en wie er bij betrokken waren."

De moord op Manuela, op vijf mei 1994, heeft plaats gevonden in het toenmalige huis van haar oom in Woensel. Elf dagen na de moord werd hij aangehouden. Manuela van Beek, leerlinge van de Groenschool in Eindhoven, was bij haar oom in Woensel op bezoek toen ze werd gewurgd.

De man heeft indertijd wisselende verklaringen over de moord afgelegd; iemand anders zou haar in zijn huis hebben gewurgd. Hij heeft wel altijd toegegeven het "lijk van Manuela naar het Philips de Jonghpark te hebben vervoerd waar het een dag na de moord door een wandelaar werd gevonden.

Cyberbabe blijkt bejaarde met dode in vriezer

26 februari 2001

LONDEN – En eenzame Britse man heeft het gebruik van internet afgezworen nadat hij erachter kwam dat zijn internetgeliefde een bejaarde was met een stoffelijk overschot in haar koelkast.

De 27-jarige Trevor Tasker was via internet zo verliefd geworden dat hij ontslag nam en naar de Verenigde Staten vloog om zijn 'cyberbabe' in levende lijve te ontmoeten.

Voorafgaand aan zijn bezoek hadden zij maandenlang romantische e-mails uitgewisseld. De 65-jarige vrouw stuurde zelfs pikante foto's van zichzelf. Maar die bleken achteraf 35 jaar oud te zijn. Tasker was geschokt toen hij erachter kwam dat zijn internetliefde geen jonge bloem was maar een bejaarde. Toch besloot hij niet direct rechtsomkeert te maken en nog een kleine vakantie te houden.

Ellende
Daarmee haalde hij zich nog meer ellende op de hals. Een week later deed de politie een inval in het huis van de vrouw en vond het stoffelijk overschot van haar 70-jarige huisgenoot in de vriezer. De man bleek acht maanden daarvoor aan een natuurlijke dood te zijn gestorven. Ze bewaarde het stoffelijk overschot om geld van zijn rekening te kunnen halen zonder argwaan te wekken.

De vrouw is vorige week veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens fraude. Tasker laat weten dat hij nooit meer op internet zal gaan. „Ik dacht de vrouw van mijn dromen te hebben ontmoet. Maar toen ik op het vliegveld aankwam, kreeg ik bijna een hartaanval”, aldus Tasker.