We hebben 271 gasten online

Opmerkelijke berichten 2005

Gepost in Opmerkelijke berichten

Amerikaan doodt vier mensen en zichzelf

Washington 24 december 2005 een 27 jarige Amerikaan heeft zaterdag 24 december een bloedbad aangericht in de omgeving van Washington. In McLean schoot Nathan Cheatham eerst zijn moeder dood, daarna reed hij naar het 10 kilometer verder liggende Great Falls, waar hij twee mannen en een vrouw doodschoot. Hierna benam hij zichzelf van het leven. de reden van het bloedbad is onduidelijk, wel staat vast dat de vijf elkaar kenden(AP)

Moord op Groninger echtpaar na 14 jaar opgelost

GRONINGEN 06-12-05 (ANP) - De moord op het Groninger echtpaar Leendert en Lisa van der Lei is veertien jaar na dato opgelost. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De slachtoffers werden op 6 december 1991 aangetroffen in hun woning aan de Planetenlaan in Groningen. Ze bleken gewurgd.

De politie houdt de inmiddels overleden Turk Omer A. verantwoordelijk voor de moord. Hernieuwd onderzoek naar DNA-sporen op het touw waarmee het echtpaar om het leven werd gebracht wees dat in maart dit jaar uit.

Leendert, destijds 29 jaar oud, en Lisa, die 23 jaar was, leidden een teruggetrokken leven en waren lid van de Pinkstergemeente. De opgepakte verdachte was geen lid van die geloofsgemeenschap, maar was wel een bekende van het echtpaar.

Gebrek aan bewijs

Omer A. gold ook in 1992 als verdachte. Hij werd toen echter na twee maanden weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Nadat de uitslag van het onderzoek naar het DNA dit voorjaar bekend werd, heeft justitie contact gezocht met de Turkse autoriteiten, omdat het onderzoeksteam vermoedde dat A. na zijn vrijlating in 1992 via Duitsland naar Turkije was gegaan. Daar rees al snel het vermoeden dat A. in 2004 onder onduidelijke omstandigheden om het leven was gekomen in een door hem gehuurde woning in Turkije.

Het DNA-materiaal dat in 1992 in Groningen werd afgenomen gaf zekerheid. Bij onderzoek dat in oktober van dit jaar plaatsvond bleek het overeen te komen met het profiel dat de Turkse autoriteiten na het overlijden van A. hadden bewaard.

Omar A. heeft vermoedelijk eveneens de dood van een vijfjarig jongetje in 1990 op zijn geweten. Het betreft het zoontje van de zus van Leendert van der Lei, aldus het OM. A. was de ex-vriend van de zus. Destijds nam men aan dat het jongetje door een epileptische aanval in zijn bed was gestikt.

Nieuwe verklaringen

Nieuwe verklaringen van de zus maken het echter volgens de politie aannemelijk dat A. het jongetje uit jaloezie heeft verstikt in een kussen. Een avond voor zijn dood had A. ruzie met zijn vriendin. Volgens hem besteedde ze te veel aandacht aan het jongetje.

Voor de moord op het echtpaar lijkt geldgebrek het belangrijkste motief. Al in 1991 werd A. bij geldautomaten gesignaleerd, waar gepind was met bankpassen van de twee en hij beschikte over een groot geldbedrag. Dat was toen echter onvoldoende om de man te veroordelen, oordeelde de rechter.

In 2002 werd in Turkije eveneens het lichaam van de elfjarige dochter van Omer A. aangetroffen. Hoe de jonge vrouw is overleden, werd niet opgehelderd. Het OM onderzoekt dat niet, omdat het meisje nooit in Nederland heeft gewoond.

Levenslang voor ouders meisje

26 november 2005 Duitsland Hamburg

Een rechtbank in Hamburg heeft de ouders van een door ernstige verwaarlozing gestorven zevenjarig meisje gisteren tot levenslange veroordeeld. De rechters achtte de 36 jarige moeder en de 50 jarige vader schuldig aan ernstige verwaarlozing en moord.

De totaal uitgemergelde zevenjarige Jessica stierf op 1 maart in haareigen braaksel. De zaak leidde in Duitsland tot groteverontwaardiging.

Eltern der verhungerten Jessica zu lebenslanger Haft verurteilt

Die Eltern der qualvoll verhungerten Jessica sind wegen Mordes zu lebenslanger Haft verurteilt worden. Das Hamburger Landgericht befand sie am Freitag des Mordes und der Mißhandlung von Schutzbefohlenen für schuldig. Die Siebenjährige war am 1. März völlig abgemagert und entkräftet an Erbrochenem erstickt.

Blumen und Plüschtiere liegen nach der Beerdigung von Jessica am Grab auf dem Friedhof Rahlstedt in Hamburg (Archivbild vom 11.03.2005). Foto: dpa

Hamburg -

Sie wog bei ihrem Tod nur noch, 9,6 Kilogramm. Nach Ansicht eines Rechtsmediziners hat das Mädchen lange Zeit entsetzliche Qualen erlitten.

Das Gericht folgte mit dem Urteil dem Antrag der Staatsanwaltschaft. Die Verteidiger der beiden Angeklagten hatten in ihren Plädoyers den Mordvorwurf zurückgewiesen. Sie hatten gefordert, daß die Eltern wegen Mißhandlung von Schutzbefohlenen und die Mutter zusätzlich wegen Körperverletzung mit Todesfolge verurteilt werden sollten.

Die 36jährige Mutter und der 50jährige Vater der Siebenjährigen müssen sich seit Ende August vor dem Landgericht der Hansestadt verantworten. Sie hatten das kleine Mädchen in ihrer Hochhauswohnung in einem kalten und dunklen Zimmer eingesperrt und ihr nichts zu essen gegeben. Prozeß-Beobachter waren von der scheinbaren Teilnahmslosigkeit der Eltern schockiert. Die Mutter Marlies Sch. hatte sich bei der Verhandlung in Widersprüche verwickelt und zunächst ihre Schuld eingestanden, dann aber angegeben, Jessica regelmäßig gefüttert zu haben. Der Vater schwieg. Die Familie lebte am untersten sozialen Rand, Alkohol spielte einen große Rolle.

Der Fall Jessica ist aus Sicht von Experten „nur die Spitze des Eisberges“. Die Leiden des Mädchens seien ein „besonders extremes Beispiel von Vernachlässigung und Mißhandlung“, sagte der Direktor der Kinder- und Jugendpsychiatrie der Uniklinik Hamburg-Eppendorf, Peter Riedesser, der Nachrichtenagentur AP. In Deutschland würden jährlich hunderttausende Kinder Opfer von Schlägen, sexuellem Mißbrauch und Verwahrlosung.

Der Tod der kleinen Jessica hatte quer durch die Stadt Bestürzung ausgelöst. Die zuständigen Behörden standen tagelang in der Kritik, weil sie sich nicht energisch genug nach dem Zustand des Mädchens erkundigt haben sollen. Als Konsequenz wurde eine Task Force Kinderschutz und eine Hotline für Notfälle angekündigt.

Bron AP

Zwaar gestoorde ouders wilden Jessica(7) dood

In Hamburg begint op 24 augustus 2005 het proces tegen de ouders van een 7 jarig meisje, dat in maart dood werd aangetroffen in een donkere en zwaar vervuilde kamer. Jessica was door uithongering om het leven gekomen en woog bij haar dood nog maar 9,5 kilo. het kind was gestikt in haar braaksel..

De gruwelijke ontdekking van het half gemummificeerde lichaam, in een tot kerker omgebouwde slaapkamer, riep ook de vraag op naar de sociale en geestelijke achtergrond van de ouders.

De man (49) en de vrouw (35) hebben een geschiedenis van misbruik en alcoholisme> toen de vrouw in verwachting was van Jessica probeerde zij de vrucht met een schroevendraaier af te drijven. Kinderen uit een eerdere relatie negeerde zij. Haar ex-vriend bekommerde zich om de opvoeding. Volgens de man was er niets met Jessica aan de hand. Zij zou kort voor haar dood wel 'een beetje zijn afgevallen'. Dit lag, volgens de moeder, aan het kind zelf. "Wat kan ik er aan doen als ze niet wil eten?"zei zij tijdens het politieverhoor.

Wreedheden

De gemankeerde sociale achtergrond en de geestelijke storingen van de ouders verklaren, volgens experts, niet de wreedheden waaraan zij Jessica hebben blootgesteld. Uit onderzoek is gebleken daty de ouders bewust de dood van het meisje hebben gezocht.

Jessica's vader had de lichtschakelaar in de met gordijnen en landbouwplastic verduisterde kinderkamer open geschroefd en een vijftien centimeter lange koperen draad aan het stopcontact bevestigd. De vloerbedekking onder de schakelaar had hij verwijderd, naar werd aangenomen in de hoop dat Jessica, tastend naar de lichtknop, de kabel zou aanraken en zichzelf zo zou electrocuteren.

De thermostaat in de kinderkamer stond vastgeschroefd op één. De deur was op slot. Jessica had geen licht, geen stromend water en geen toilet. "Als mensen hun eigen kinderen zo onvoorstelbaar martelen, spelen armoede en achtergrond slechts een bijrol in de verklaring", meent professor Peter Riedesser, chef van de kinder - en jeugdpsychiatrische afdeling van de universiteitskliniek van Hamburg-Eppendorf.

Traumatisch

De ouders hebben volgens de specialist 'de zwaarst mogelijke persoonlijkheidsstoornissen' die zijn toe te schrijven aan traumatische ervaringen in hun jeugd. De eigen kinderen worden dan vaak plaatsvervangend bestraft.

Jessica stierf nadat haar darmen het hadden begeven. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat haar ontlasting was vastgekoekt en als een harde prop naar buiten stak. Hierdoor moet het meisje, volgens artsen, helse pijnen hebben geleden. de lijkschouwer vertelde dat hij in Jessica's maag hoofdhaar had aangetroffen. "Dat zie je vaker wanneer mensen uithongeren, dat ze hun eigen haren uittrekken en opeten". Haar ouders noemden Jessica 'die trut'. "Ik geloof dat die trut dood is", zei de moeder tegen haar ex toen zij het skelet van haar dochter aantrof in hun flat in Hamburg-Jenfeld. de ouders wordt moord ten laste gelegd.

Bron ED van woensdag 24 augustus 2005 correspondent Wierd Duk

Berichten over de zaak Jessica uit Abendblatt de

Mord-Prozess gegen Eltern der verhungerten Jessica beginnt

Hamburg (dpa/lno) - Knapp ein halbes Jahr nach dem Hungertod der kleinen Jessica aus Hamburg-Jenfeld beginnt heute der Mordprozess gegen die Eltern der Siebenjährigen vor dem Hamburger Landgericht. Die 36-jährige Mutter und ihr 49-jähriger Mann hatten das Mädchen in einem verdunkelten Zimmer ihrer Wohnung gefangen gehalten, in den Monaten vor ihrem Tod ohne ausreichen Nahrung und Wasser. Bei ihrem Tod Anfang März wog Jessica 9,6 Kilo, so viel wie eine Zweijährige. Den Eltern drohen bis zu 15 Jahren Haft.

Nach Jessicas Hungertod: Ärzte fordern Pflicht zur Vorsorge

Hamburg/Köln (dpa/lno) - Mit Blick auf den Mordprozess gegen die Eltern der vor einem knappen halben Jahr qualvoll verhungerten Jessica aus Hamburg hat der Berufsverband der Kinder- und Jugendärzte in Köln am Mittwoch verpflichtende Vorsorgeuntersuchungen gefordert. Diese hätten möglicherweise den Tod des neunjährigen Mädchens verhindern können. Da sozial problematische Eltern die bestehenden Vorsorgeuntersuchungen nicht nutzten, müsse ein Weg gefunden werden, sie dazu zu zwingen. Nur so könnten Fehlentwicklungen erkannt werden.

Jessica - Prozeß beginnt

Sicherheitsvorkehrungen im Gericht: Der Prozeß gegen die Eltern der im Alter von sieben Jahren in vollkommener Verwahrlosung gestorbenen Jessica aus Jenfeld beginnt morgen im Strafjustizgebäude. Marlies Sch. (35) und Burkhard M. (49) müssen sich wegen Mordes durch Unterlassen verantworten, weil sie das Kind in einem abgedunkelten, ungeheizten Zimmer gefangengehalten, mißhandelt und ausgehungert haben sollen. Der Prozeß findet im hochgesicherten Saal 237 des Strafjustizgebäudes statt. Die Angeklagten werden aus der U-Haft in den Gerichtssaal geführt.

Frankrijk:

18 jaar Celstraf voor 15 jarige wegens moord op ouders en broertje

Een kinderrechter in het Noord-Franse Rouen heeft een vijtienjarige jongen veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn ouders en zijn jongere broertje, ruim een jaar geleden.

De jongen had de drievoudige moord bekend, zondereen duidelijk motief te noemen. 'Ik had gewoon plotseling zin om te moorden', verklaarde hij voor de rechtbank.

Tegen de jongen was de maximale straf van twintig jaar geëist. 'Pierre' zoals hij door de kinderrechter werd genoemd, kreeg in oktober vorig jaar het idee voor de moord omdat hij niet buiten mocht spelen, maar eerst zijn huiswerk moest afmaken. Hij schoot eerst zijn moederdood, bekeek de tekenfilm Shrek op t.v. , schoot vervolgens zijn zusje(11) neer en verwondde haar en schoot zijn broertje (4) dood. Toen zijn vader thuiskwam, schoot hij ook die neer. vervolgens bekeek hij het einde van de film. Het zwaargewonde zusje wist de politie te alarmeren (AFP).(25-11-05)

Tien jaar voor Duitse kinderverkrachter

BRUSSEL (ANP) - Een rechtbank in Brussel heeft vrijdag een 47-jarige in België wonende Duitser veroordeeld tot tien jaar cel wegens verkrachting van meer dan tweehonderd Thaise straatjongetjes. De man, die al sinds 2004 vastzit, pleegde de misdrijven gedurende een periode van twintig jaar.

De rechter rekende de man vooral zwaar aan dat hij kinderen misbruikte in de leeftijd van 12 tot 13 jaar. Volgens de rechter waren de verkrachtingen ,,de enige levensvreugde'' van de man. In een dagboek hield hij de namen bij van de in totaal 445 jongetjes waaraan hij zich heeft vergrepen.

De politie vond bij hem thuis ook grote hoeveelheden kinderporno die hij van internet afhaalde. Ook had hij zelf foto's gemaakt van het misbruik van de jongetjes.(25-11-05)

Moord uit 1986 op 11 jarig jongetje opgelost door DNA profiel dader

ANP vrijdag 11 november 2005

De man die het 11 jarig jongetje Arthur Ghurahoo in 1986 zou hebben vermoord, leeft zelf niet meer. De politie in Utrecht maakte op 11 november bekend dat hij op 1 augustus tussen Maarssen en Breukelen voor een trein was gesprongen. Het gaat om een 54 jarige onderwijzer uit Maarssen.

De 11-jarige Arthur Ghurahoo werd op 4 mei 1986 verkracht en vermoord. Zijn lichaam werd gevonden bij fort Vechten tussen Utrecht en Bunnik. De politie kwam aan het DNA-materiaal van de dader nadat ze hem eind juli oppakte wegens verdenking van een zedenmisdrijf.

De man, jeugdtrainer Joop L. van de Utrechtse voetbalclub Elinkwijk, zou seksueel getinte e-mails aan jeugdige spelertjes hebben verzonden. Hij pleegde zelfmoord op 1 augustus, de dag dat hij weer werd vrijgelaten. L. werkte op een basisschool in Zegveld.

Na zijn dood nam de politie DNA-materiaal van L. af en vergeleek dat met het erfelijk materiaal van Arthurs moordenaar. De politie vergelijkt erfelijk materiaal van alle verdachten van zedenmisdrijven met dat van de moordenaar, sinds in 2000 diens DNA bekend werd. Voor alle zekerheid werd het erfelijk materiaal ook nog vergeleken met dat van familieleden, waarna volgens de politie 100 procent vaststond dat het om DNA van Arthurs moordenaar gaat.

Justitie had een compleet DNA-profiel van de dader, maar wist niet met wie ze van doen had. Nadat L. zelfmoord had gepleegd, kon de politie de puzzel pas afmaken. Door dat genetisch materiaal was bekend dat de dader zich, voordat hij Arthur om het leven bracht, had vergrepen aan een aantal andere jongens in de regio Utrecht.

Broer Julian van Arthur Ghurahoo zegt namens zijn familie zowel verrast als geëmotioneerd te zijn door het bekend worden van de identiteit van moordenaar van Arthur en diens dood. ‘We hadden hem niets te vragen, dit is een passende oplossing, geen rechtszaken. We zijn erg blij dat we altijd de moed erin hebben gehouden en steeds aandacht hebben gevraagd in de media.'

'Hierdoor hebben we de dader steeds onder druk gehouden en is hij tot deze daad gekomen en is er een eind gekomen aan onze lijdensweg. Voor zijn gezin is dit verschrikkelijk, hij heeft twee gezinnen verwoest. Wij kunnen nu gaan verwerken.’

Bij voetbalvereniging Elinkwijk is vrijdag geschokt op het nieuws gereageerd. ‘We zijn zeer ontdaan, zeer geschokt', aldus voorzitter Harry Metten.

Het bestuur van de club besluit zaterdagochtend hoe op de zaak te reageren. L. was met onderbrekingen 25 jaar jeugdtrainer bij Elinkwijk en stond aan de wieg van de carrière van bekende voetballers zoals de PSV'ers Afellay en Aissati, die beide ook voor (Jong) Oranje uitkomen.

Heks mag kosten opleiding aftrekken van belasting

26 september 2005

LEEUWARDEN - Een Nederlandse heks mag de kosten die zij voor haar heksenopleiding heeft gemaakt, aftrekken van de belasting. Dat heeft de Belastingdienst dinsdag bevestigd.

De heks wilde echter nog meer posten aftrekken, maar dat weigerde de Belastingdienst. De heks stapte daarom naar de rechter in Leeuwarden, maar kreeg te horen dat ze niet in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek en aftrek van haar autokosten.

De heks die de zaak aanspande, volgde haar opleiding bij De Heksehoeve in Appelscha. Volgens heks en lerares Magarita Rongen kostten de dertien opleidingsweekeinden in totaal 2197 euro. Wie de heks is die de zaak heeft aangespannen, weet Rongen niet en de rechtbank in de Friese hoofdstad wil dat niet zeggen.

Vakkennis op peil houden

Volgens de Belastingdienst mag niet elke heks de opleidingskosten aftrekken. "Deze vrouw gebruikte de opleiding om als acteur en geefster van workshops aan de slag te kunnen. Ze gebruikt de opleiding dus om haar vakkennis op peil te houden", zo verklaarde een woordvoerster van de Belastingdienst.

Helpen

Een heks is een wijze man of vrouw die probeert mensen te helpen. Rongen houdt naar eigen zeggen eerst een intakegesprek met een kandidaat-cursist om de geschiktheid te toetsen. "Niet iedereen is geschikt om heks te worden. Een heks moet integer zijn en de wijsheid niet omzetten in macht. Een heks heeft als doel de sleutel voor mensen zichtbaar te maken waarmee ze verder kunnen komen", aldus Rongen, die overigens enthousiast reageerde op het nieuws van de aftrek van de opleidingskosten. Tijdens de heksenopleiding leren de cursisten onder meer spreuken, magische handelingen verrichten, kruidenmiddelen maken en genezen met stenen

Zie verder uitspraak Rechtbank Leeuwarden

LJN: AU3164, Rechtbank Leeuwarden, 05/682

Datum uitspraak:

23-09-2005

Datum publicatie:

26-09-2005

Rechtsgebied:

Belasting

Soort procedure:

Eerste aanleg - enkelvoudig

Inhoudsindicatie:

IB/PV 2002. Aan opleiding tot heks verbonden kosten geen ondernemingskosten. Urencriterium zelfstandigenaftrek. Wel aftrek ivm. scholingsuitgaven. Vermindering aftrek autokosten.

 

RECHTBANK LEEUWARDEN
Sector bestuursrecht, belastingkamer

Registratienummer: AWB 05/682

Uitspraakdatum: 23 september 2005

Uitspraak als bedoeld in artikel 8:77 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) juncto artikel 26 Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) in het geding tussen

[A],
wonende te [B], eiseres,

en

de inspecteur, de voorzitter van het managementteam van de Belastingdienst/Noord,
verweerder,
gemachtigde mr. J.J. van der Meulen.


Ontstaan en loop van het geding
1.1 Verweerder heeft aan eiseres voor het jaar 2002 een aanslag opgelegd in de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen (: IB/PVV) berekend naar een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 14.888,--.
1.2 De aanslag is, na daartegen gemaakt bezwaar, bij uitspraak van verweerder verminderd tot een aanslag berekend naar een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 13.639,--.
1.3 Eiseres heeft daartegen beroep ingesteld.
1.4 Eiser heeft op 27 mei 2005 nadere stukken ingediend bij de rechtbank. Afschriften hiervan zijn door de rechtbank verstrekt aan verweerder.
1.5 Het onderzoek ter zitting heeft plaatsgevonden op 9 september 2005 te Leeuwarden.
Partijen zijn daar verschenen.
1.6 Eiser heeft ter zitting een pleitnota voorgedragen en exemplaren daarvan overgelegd aan de rechtbank en aan verweerder.
1.7 De rechtbank heeft het onderzoek ter zitting gesloten.

De feiten
Op grond van de stukken van het geding en het verhandelde ter zitting staat, als tussen partijen niet in geschil, dan wel door een van hen gesteld en door de wederpartij niet of niet voldoende weersproken, het volgende vast:

2.1 Eiseres heeft in het jaar 2002 van de gemeente Smallingerland een uitkering in het kader van de Wet inkomensregeling kunstenaars genoten, zijnde 70% van de bijstandsnorm. Hierbij mocht zij 55% bijverdienen.
2.1 Eiseres werkte in het jaar 2002 als artiest en actrice en trad op bij festiviteiten en bedrijfstrainingen. In het jaar 2002 verzorgde zij circa 33 optredens. Eiseres factureerde zelfstandig. De opbrengsten uit deze activiteiten bedroegen € 12.554,-- en de kosten (inclusief door eiseres geclaimde autokosten ad € 5.002,--) bedroegen € 8.830,--. Per saldo is aldus door eiseres een bedrag van € 3.714,-- verantwoord in haar aangifte IB/PVV als resultaat uit overige werkzaamheden.
2.3 Eiseres is van plan om workshops en educatie aan scholen en particulieren te gaan geven over de middeleeuwen en hekserij in het bijzonder in de vorm van levende geschiedenis. Uiteindelijk is het de bedoeling van eiseres om samen met haar partner een centrum op te zetten van waaruit zij zich met educatieve rollenspellen bezig zal gaan houden, maar van waaruit ook de huidige acteeractiviteiten doorgang blijven vinden. De reden voor uitbreiding van haar activiteiten is gelegen in de omstandigheid dat in de artiestenwereld van het entertainment weinig werk is. Om meer werk te verkrijgen is het derhalve noodzakelijk om zich van andere acteurs te onderscheiden.
2.4 Gezien het sterk educatieve karakter van haar toekomstige geplande activiteiten en de omstandigheid dat zij daarbij te maken zal krijgen met kinderen en pubers, vond eiseres het onverantwoord om deze activiteiten zonder degelijke vakkennis te verrichten. Eiseres achtte het derhalve geboden om alvorens uitvoering te geven aan haar plannen een opleiding tot heks te volgen aan de Heksehoeve te Appelscha.
2.5 In het onderhavige jaar heeft eiseres deze opleiding gevolgd. De duur van deze opleiding is één jaar en één dag. Cursisten leren alle magische handelingen, spreuken en heksenhandelingen. Verder leren zij genezen en werken met kruiden, kruidenmiddelen maken, werken en genezen met geneeskrachtige stenen, runen maken en ermee orakelen, werken met energieën van bomen en planten, eigen attributen maken, wichelen en pendelen. Daarbij wordt een handboek uitgereikt dat tevens een lesboek is, waarin alle facetten van het heks zijn beschreven staan. De opleiding vond plaats in het weekend vanaf zaterdagochtend 10.30 uur tot zondag 12.00 uur. Volgens de door eiseres ingebrachte informatie kan en mag de cursist zich pas na afronding van de opleiding volleerd of te wel erkend heks noemen.
2.1 De totale kosten voor de opleiding tot heks bedroegen 13 termijnen van € 159,-- (inclusief BTW) ofwel € 2.067,--. In het jaar 2002 heeft eiseres hiervan 11 termijnen betaald, ofwel een bedrag van € 1.749,--.
2.7 In haar aangifte IB/PVV voor het jaar 2002 heeft eiseres ter zake van de door haar gevolgde opleiding tot heks een bedrag van € 1.710,-- (€ 2.210,-- minus de drempel van
€ 500,--) als scholingsuitgaven gerekend tot haar persoonsgebonden aftrek.
2.8 In diezelfde aangifte IB/PVV heeft eiseres om zelfstandigenaftrek gevraagd. Terzake hiervan heeft eiseres achteraf een urenopstelling opgemaakt. Hierin heeft eiseres de volgende onderverdeling gemaakt:
Reis- en verblijfsuren in verband met opdrachten 498
Diverse gefactureerde werkzaamheden 92
Repetities 34
Promoties en stages 56
Maken en vergaren materialen en onderhoud 98 *
Administratie 77
Opleiding/studie 436
Totaal: 1291
* 98 tot 118 uur, uitgaande van 118 uur totaal: 1311
2.9 In de door eiseres aangegeven uren ter zake van de opleiding/studie zijn begrepen 297 uren voor het volgen van de heksenopleiding en 41 uren voor thuisstudie ter zake van deze opleiding. In de door eiseres aangegeven reis- en verblijfsuren in verband met opdrachten heeft eiseres ook de overnachtingsuren meegenomen.
2.1 Verweerder heeft aan eiseres een aanslag IB/PVV opgelegd naar een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 14.888,--. Hierbij heeft verweerder onder meer de door eiseres gevraagde zelfstandigenaftrek ad € 6.358,-- alsmede de door eiseres opgevoerde scholingsuitgaven ad € 1.710,-- niet geaccepteerd. Van de door eiseres opgevoerde autokosten ad € 5.002,-- heeft verweerder een bedrag van € 2.800,-- (10.000 kilometers á € 0,28) in aanmerking genomen.
2.11 Op het bezwaar van eiseres heeft verweerder van de door eiseres opgevoerde scholingsuitgaven alsnog een bedrag van € 1.249,-- (de in het jaar 2002 betaalde kosten voor de heksenopleiding ad € 1.749,-- minus de drempel van € 500,--) in aftrek toegelaten. Het belastbare inkomen uit werk en woning heeft verweerder aldus vastgesteld op een bedrag van € 13.639,--.

Het geschil
3.1 In geschil zijn de antwoorden op de volgende vragen:
3.1.1 Kunnen de door eiseres gemaakte kosten ter zake van de door haar gevolgde opleiding tot heks, in plaats van scholingsuitgaven (waarvoor een drempel van € 500,-- geldt), worden aangemerkt als ondernemingskosten?
3.1.2 Heeft eiseres recht op zelfstandigenaftrek?
3.1.3 Heeft verweerder de door eiseres opgevoerde autokosten terecht gecorrigeerd?
3.2 Eiseres is van mening dat de door haar gemaakte kosten ter zake van de door haar gevolgde opleiding tot heks dienen te worden aangemerkt als ondernemingskosten. Zij is van mening dat zij ruimschoots aan het urencriterium heeft voldaan, zodat zij recht op zelfstandigenaftrek heeft. Verder stelt eiseres dat zij 17.867 kilometers voor haar onderneming heeft gereden.
3.3 Verweerder is van opvatting dat eiseres met het volgen van de opleiding tot heks een nieuwe en grotere vakkennis heeft verworven, zodat de kosten voor deze opleiding niet als ondernemingskosten in aanmerking kunnen worden genomen. Eiseres heeft niet voldaan aan het urencriterium, omdat onder meer de in de urenopstelling opgenomen uren voor de opleiding tot heks alsmede de overnachtingsuren niet meetellen. Zij heeft derhalve geen recht op zelfstandigenaftrek. Hierbij wijst verweerder ook op de omstandigheid dat eiseres de opbrengsten uit haar activiteiten in haar aangifte heeft verantwoord als resultaat uit overige werkzaamheden, zodat alsdan in het geheel geen recht op zelfstandigenaftrek bestaat. Verder heeft eiseres niet aannemelijk gemaakt dat zij 17.867 zakelijke kilometers heeft gereden.
3.4 Partijen doen hun standpunten steunen op de gronden die door hen zijn aangevoerd in de van hen afkomstige stukken. Van deze stukken moet de inhoud als hier ingevoegd moet worden aangemerkt.

Beoordeling van het geschil
Vooreerst en vooraf
4.1 Ter zitting heeft eiseres desgevraagd aangegeven dat haar beroep slechts is gericht tegen de aanslag IB/PVV voor het jaar 2002 en dat de aanslag Ziekenfondswet voor het jaar 2002 geen deel uitmaakt van het geschil.

Omtrent het eigenlijke geschil
4.2 De rechtbank overweegt dat, hoewel eiseres het met haar onder punt 2.2 bedoelde activiteiten behaalde resultaat in haar aangifte IB/PVV voor het jaar 2002 heeft verantwoord als resultaat uit overige werkzaamheden, zij zich - naar duidelijk uit de van haar afkomstige stukken volgt - op het standpunt stelt dat zij onderneemster is en dat ten aanzien van dit resultaat sprake is van winst uit onderneming. Verweerder heeft dit standpunt niet, althans onvoldoende, betwist, zodat de rechtbank er vanuit gaat dat eiseres onderneemster is in de zin van artikel 3.4 van de Wet inkomstenbelasting 2001 (: de Wet).
4.3 Volgens vaste jurisprudentie kunnen aan een studie of opleiding verbonden kosten niet als ondernemingskosten gelden, indien de studie of opleiding er toe moet leiden dat de ondernemer zich een belangrijk grotere vakkennis verwerft dan hij reeds bezat en de studie aldus strekt tot een duurzame verbetering van zijn persoonlijke uitrusting (zie onder meer HR 28 november 2003, nr. 37 810, BNB 2004/78).
4.4 Gelet op de onder de punten 2.2 tot en met 2.5 vermelde vaststaande feiten, is de rechtbank van oordeel dat het volgen van de opleiding tot heks er toe moest leiden dat eiseres zich een belangrijke grotere vakkennis zou verwerven dan zij reeds bezat en zodoende haar vakbekwaamheid zou uitbreiden. De aan de opleiding tot heks verbonden kosten kunnen naar het oordeel van de rechtbank derhalve niet als ondernemingskosten gelden.
4.5 Ingevolge artikel 3.76 van de Wet geldt de zelfstandigenaftrek voor de ondernemer die aan het urencriterium voldoet en bij het begin van het kalenderjaar de leeftijd van 65 jaar nog niet heeft bereikt. Onder het urencriterium wordt volgens artikel 3.6, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Wet verstaan: het gedurende het kalenderjaar besteden van ten minste 1.225 uren aan werkzaamheden voor een of meer ondernemingen waaruit de belastingplichtige als ondernemer winst geniet.
4.6 Volgens vaste jurisprudentie geldt als tijd die in beslag wordt genomen door het drijven van een onderneming, alle tijd die wordt besteed aan werkzaamheden die worden verricht met het oog op de zakelijke belangen van de onderneming. Tot zodanige werkzaamheden behoort het door een ondernemer volgen van cursussen of opleidingen die zijn gericht op het verkrijgen of op peil houden van de vakbekwaamheid die nodig is om de onderneming te kunnen blijven uitoefenen (zie onder meer HR 14 maart 2003, nr. 37 975, BNB 2003/201).
4.7 Uit de onder de punten 2.2 tot en met 2.5 vermelde vaststaande feiten volgt naar het oordeel van de rechtbank dat de uitbreiding van de vakbekwaamheid van eiseres door het volgen van de opleiding tot heks niet zo zeer nodig was om haar onderneming te kunnen blijven uitoefenen, maar veeleer noodzakelijk was voor de uitvoering van de toekomstige activiteiten van haar onderneming. Hieraan doet niet af dat de verkregen vakbekwaamheid ook direct toepasbaar is bij de uitoefening van de reeds bestaande activiteiten van haar onderneming, nu het volgen van de opleiding tot heks voor deze activiteiten geen vereiste is. Niet aannemelijk is geworden dat eiseres zonder het volgen van de onderhavige opleiding haar onderneming, zoals zij deze in het jaar 2002 uitoefende, niet meer kan blijven uitoefenen.
4.8 Uit het onder punt 4.7 overwogene volgt dat de door eiseres aan het volgen van de opleiding tot heks bestede tijd van in totaal 338 uren niet kunnen meetellen voor het urencriterium. Uitgaande van de door eiseres gemaakte urenopstelling, zoals weergegeven onder punt 2.8, komen de door eiseres voor haar onderneming gemaakte uren reeds hierom - wat er van de betrouwbaarheid van deze urenopstelling ook zij - niet uit boven het voor het urencriterium vereiste aantal uren van 1.225. De rechtbank wijst er bovendien op dat ook de door eiseres in haar urenopstelling opgenomen overnachtingsuren ter zake van de reis- en verblijfsuren in verband met opdrachten niet kunnen worden gerekend tot de uren die worden besteed aan werkzaamheden voor de onderneming. Eiseres heeft nog gesteld dat zij, daarbij wijzend op het creatieve denkproces van kunstenaars, veel meer uren aan haar onderneming heeft besteed dan zij in haar urenoverzicht heeft aangegeven. Zij heeft naar het oordeel van de rechtbank deze stelling evenwel onvoldoende aannemelijk gemaakt. De rechtbank overweegt dan ook dat niet kan worden gezegd dat eiseres heeft voldaan aan het urencriterium. Dit brengt mee dat verweerder de zelfstandigenaftrek terecht aan eiseres heeft ontzegd.
4.9 De door eiseres gemaakte opstelling betreffende de door haar gestelde voor haar onderneming gemaakte kilometers ad 17.867 kan naar het oordeel van de rechtbank niet gelden als een sluitende kilometeradministratie. In deze opstelling ontbreken ritgegevens als de plaatsen van vertrek en aankomst, gereden route en doel van de reis. Ook overigens heeft eiseres de door haar gestelde zakelijke kilometers niet aannemelijk gemaakt. Verweerder heeft de door eiseres opgevoerde kilometers derhalve terecht gecorrigeerd.
4.10 Het voorgaande leidt tot de slotsom dat het beroep van eiseres geen doel treft.


Proceskosten
De rechtbank ziet geen aanleiding voor het uitspreken van een proceskostenveroordeling als bedoeld in artikel 8:75 van de Awb.

Beslissing
De rechtbank verklaart het beroep ongegrond.

Deze uitspraak is vastgesteld door mr. J.W. Keuning. De beslissing is op 23 september 2005 in het openbaar uitgesproken, in tegenwoordigheid van mr. M Hiemstra, griffier.


Afschrift aangetekend verzonden aan partijen op:


Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak kunnen partijen binnen zes weken na de verzenddatum:
- hoger beroep instellen bij het gerechtshof te Leeuwarden (belastingkamer), Postbus 1704, 8901 CA Leeuwarden; dan wel
- beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad der Nederlanden (belastingkamer), Postbus 20303, 2500 EH Den Haag, mits de wederpartij daarmee schriftelijk instemt.
N.B. Bij het bestuursorgaan berust de bevoegdheid tot het instellen van beroep in cassatie niet bij de ambtenaar die de procedure voor de rechtbank heeft gevoerd.

Bij het instellen van hoger beroep dan wel beroep in cassatie dient het volgende in acht te worden genomen:
1 - bij het beroepschrift wordt een afschrift van deze uitspraak overgelegd.
2 - het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste het volgende vermelden:
a. de naam en het adres van de indiener;
b. een dagtekening;
c. een omschrijving van de uitspraak waartegen het hoger beroep dan wel het beroep in cassatie is ingesteld;
d. de gronden van het hoger beroep dan wel het beroep in cassatie.

Bij het instellen van beroep in cassatie dient daarnaast in acht te worden genomen dat bij het beroepschrift een schriftelijke verklaring van de wederpartij wordt gevoegd, inhoudende dat wordt ingestemd met het instellen van beroep in cassatie tegen de uitspraak van de rechtbank.

Vader schiet zijn drie slapende kinderen dood

5 oktober 2005 bron Het Nieuwsblad

Een man uit Koksijde heeft gisteren een bloedig einde gemaakt aan de moeilijke echtscheiding met zijn vrouw. Raoul Lhoir (44) schoot zijn drie kinderen van 9, 7 en 5 jaar dood en pleegde nadien zelfmoord. Het gezinsdrama kwam gisteravond aan het licht. De moeder had de politie gealarmeerd omdat de kinderen niet op school waren verschenen.

Het ging al een hele tijd niet goed tussen Raoul Lhoir en zijn vrouw Valerie Zerck. Het Franstalige paar uit Koksijde was verwikkeld in een bitsige echtscheiding, met onder meer de kinderen als inzet. Ze leefden apart. ,,Het was een echte vechtscheiding'', zeggen kennissen. Er zouden zelfs al sociale diensten zijn tussenbeide gekomen om het gezin te begeleiden.

Gisteren belde de moeder van Laura (9), Audrey (5) en hun broertje van 7 ongerust naar de school. Gedurende het weekend waren de kinderen bij haar man geweest. Ook maandag waren ze daar gebleven omdat er een vrije dag was in de gemeentelijke basisschool, waar de twee meisjes in het vierde leerjaar en de derde kleuterklas zaten. Hun mama wilde gisteren controleren of hun vader hen wel naar school had gebracht, zoals afgesproken. Ze had in het verleden al vaker dat soort controle-telefoontjes gepleegd.

Doodgeschoten in bed

Kennissen vertelden gisteren dat de moeder waarschijnlijk een telefoontje had gekregen van de werkgever van haar man om te melden dat hij niet was komen werken. Hoe dan ook, de vrouw kreeg op de school te horen dat de kinderen heel de dag niet in de klas waren geweest. Voor haar reden genoeg om in paniek te schieten en de politie te verwittigen.

Even voor 18 uur gisteravond drong de politie binnen in het appartement van Raoul Lhoir in de Joststraat, een zijstraat van de Zeelaan in Koksijde. Daar vonden ze de lichamen van de drie kinderen en van de vader. De man had eerst de drie kinderen doodgeschoten en nadien zichzelf een kogel door het hoofd gejaagd. Er kon geen hulp meer baten.

Een autopsie zal moeten uitmaken wanneer het gezinsdrama heeft plaatsgevonden. Vermoedelijk heeft Lhoir zijn kinderen doodgeschoten terwijl ze lagen te slapen. Ze zouden dood gevonden zijn in hun bedjes.

Opvang klasgenootjes

De directie van de school van de kinderen is gisteren meteen op de hoogte gebracht. ,,Wij hebben op onze beurt het Centrum voor Leerlingenbegeleiding ingeschakeld. Die komen naar de school om te helpen bij de opvang van de klasgenootjes'', zegt directeur Gilbert Rommelaere.

De meisjes gingen nog maar een maand school in Koksijde. Voordien gingen ze naar een school in De Panne. Volgens de eerste berichten was het Waalse gezin nog maar enkele jaren geleden aan de kust komen wonen. (SDB/HVS/DVL/MMA)

Lichaam van man die partner en zoon vermoordde, gevonden in Schelde

29 september 2005 bron: Het Laaste Nieuws

In de Schelde in Warcoing, op de grens van West-Vlaanderen en Henegouwen, is donderdag in de vooravond een auto teruggevonden met daarin het stoffelijk overschot van een 38-jarige man uit Spiere.

De man (Olivier Depraetere) had in de nacht van zondag op maandag zijn 31-jarige partner en hun 8-jarig zoontje vermoord. Relatieproblemen lagen aan de basis van het drama.

Vlucht
Na de feiten vluchtte de dader met de auto van zijn partner. Hij werd kort nadien verschillende keren opgemerkt aan de suikerfabriek in Warcoing, waar hij werkte. Sindsdien ontbrak van hem elk spoor.

Duikers van de Doornikse brandweer konden de auto lokaliseren vlakbij de suikerfabriek. De nummerplaten kwamen overeen met die van het geseinde voertuig. Donderdagavond wordt gestart met de berging van de auto en de overleden chauffeur

Man uit Luik vermoordt zijn vrouw en twee kinderen

Een 53-jarige man uit Luik heeft afgelopen nacht zijn vrouw en twee van zijn kinderen vermoord.

Hij sneed hen de keel door. Een derde kind wist zwaargewond te ontkomen. Zijn toestand is kritiek. De vader ging er na de drievoudige moord vandoor, maar de politie kon hem weer oppakken. De Luikenaar was voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Hij was eerder veroordeeld voor de moord op zijn moeder.

Bron L1 24-8-2005 09:54

Rus bekend moord op dertig meisjes

Kiev, 8 augustus 2005:

De Oekraïense politie heewft een 53 jarige Rus gearresteerd die heeft bekend de afgelopen dertig jaar ongeveer dertig Oekraïense en Russische meisjes te hebben vermoord. In het huis van de verdachte zijn bezittingen van een aantal van de slachtoffers gevonden en van een aantal tot nu toe vermiste meisjes. de man beschreef de moorden in detail maar zei niet wat zijn motief is geweest, alleen dat hij de rol van jager aannam, aldus de politie(bron AP)

Negen kinderlijkjes zijn van verdachte

3 AUG. Een raadsel noemen de Duitse kranten het. Hoe kunnen negen kinderen geboren worden en verdwijnen zonder dat iemand dat merkt? Feit is dat zondag bij toeval negen babylijkjes werden gevonden bij een woning in het plaatsje Brieskow-Finkenheerd, in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg. Een 39-jarige vrouw die daar gewoond heeft, werd aangehouden.

Deze Sabine H., een 39-jarige werkloze, heeft nu verklaard dat de kinderen inderdaad van haar zijn. Maar hoe ze om het leven zijn gekomen weet ze niet, zei een officier van justitie. Sabine H. zei opgelucht te zijn dat ze is aangehouden. Ze zou de kinderen alleen, zonder medische hulp, ter wereld hebben gebracht. Van de laatste zeven geboorten herinnert ze zich bijna niets. Zodra ze weeën voelde, begon ze alcohol te drinken.

De familie en de ex-man van de vrouw zijn ,,geschokt'', aldus de officier van justitie. Duitse kranten die zich stortten op de levensloop van de verdachte, schrijven over relatieproblemen, drank en een moeizame familierelatie. Sabine H. zou uit een streng gezin komen. Ze trouwde jong, met een medewerker van de Stasi, de inlichtingendienst van de voormalige DDR, en ze werd snel zwanger. Het huwelijk werd verbroken en weer hersteld. Wie de vader van de kinderen is, is nog onduidelijk. Sabine H., aldus dagblad Die Welt, heeft ook vier kinderen die nog in leven zijn, drie oudere kinderen die in leeftijd variëren van 18 tot 21, en een kind van twee.

De verdachte kwam onlangs in contact met de jeugdbescherming. Na een klacht over geluidsoverlast kreeg zij bezoek van de politie. Sabine H. was onder de invloed van alcohol en jaar jongste dochter maakte een verwaarloosde indruk, meldt weekblad Der Spiegel op zijn website. Het kind werd daarop naar haar grootmoeder gebracht, en de politie meldde het voorval de jeugdbescherming.

NRC 3 augustus 2005

Duitse moeder: dronken elke keer dat ze beviel

WIERD DUK Eindhovens Dagblad

Woensdag 3 augustus 2005 - BRIESKOW-FINKENHEERD – De Duitse vrouw die wordt verdacht van de moord op negen zuigelingen, heeft bekend twee van haar pasgeboren kinderen te hebben omgebracht.

De 39-jarige werkloze tandartsassistente uit de Oost-Duitse grensstad Frankfurt aan de Oder, beweert de kindermoorden in een alcoholroes te hebben gepleegd. Doordat zij zich telkens zwaar bedronk wanneer de weeën inzetten, zegt de vrouw zich de moord op zeven andere kinderen niet te kunnen herinneren. Op een vraag van de politie hoeveel kinderen ze in totaal heeft gebaard, antwoordde de verdachte ’de tel kwijt te zijn’. Dat maakte justitie gisteren in Frankfurt/Oder bekend.

Zondag vonden politieagenten in de tuin van het ouderlijk huis van de moeder in het dorp Brieskow-Finkenheerd, enkele kilometers ten zuiden van Frankfurt/Oder, de stoffelijke resten van negen zuigelingen. De botten waren slordig verstopt onder zand en aarde in bloempotten, emmers en een aquarium.

De Duitse, die haar geboortedorp op zeventienjarige leeftijd verruilde voor Frankfurt, heeft een ernstig drankprobleem.

De vraag hoe de beenderen vervolgens in de garage van het huis in Brieskow-Finkenheerd terecht waren gekomen, werd niet beantwoord.

De politie zette gisteren de speurtocht in het ouderlijk huis voort. Men sluit niet uit dat hier nog meer ljjkjes worden gevonden. Ook op andere plekken waar de vrouw verbleef tussen 1988 en 2004, de periode waarin de moorden werden gepleegd, wordt gezocht.

De verdachte heeft nog vier levende kinderen: een dochter van 21, twee zoons van 20 en 18 en een meisje van anderhalf. Duitse media meldden gisteren dat moeder opnieuw zwanger is. De politie ging hier niet op in.

Onderzoekers gaan er vooralsnog vanuit dat de man met wie de moeder lang getrouwd was, de vader is van de meeste kinderen. DNA-onderzoek moet hierover uitsluitsel geven. Eerder dit jaar scheidde de vrouw van een voormalige Stasi-agent, die de moeder volgens getuigen regelmatig zou hebben mishandeld.

De vrouw kwam afgelopen juni nog in aanraking met de kinderbescherming, omdat ze een dochtertje zwaar verwaarloosde. Toch zagen de gemeentelijke hulpdiensten geen reden om alarm te slaan.

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 02-08-2005

’Vrouw verstopte baby’s in emmers en potten’

Door onze correspondent WIERD DUK

Dinsdag 2 augustus 2005 - BERLIJN – De Duitse justitie verdenkt een 39-jarige vrouw van de moord op negen van haar pasgeboren kinderen. Zondag vonden politieagenten bij de gemeente Brieskow-Finkenheerd, in de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg, de beenderen van negen baby’s, verborgen naast een garage.

De botten waren verstopt in bloempotten, emmers en een oud aquarium. De hele dag werd gisteren gezocht naar verdere stoffelijke resten.

De lijkenvondst betreft een van de gruwelijkste gevallen uit de criminologische geschiedenis van de Bondsrepubliek.

De vrouw, die is gearresteerd en wordt beschuldigd van doodslag, zou de kinderen tussen 1988 en 2004 ter wereld hebben gebracht en hen kort na de geboorte hebben gedood. De beenderen werden aangetroffen op het terrein van het huis waar de moeder en de zuster van de verdachte wonen. De politie werd getipt door een getuige uit de buurt, die bij het opruimen beenderen had ontdekt.

„We kunnen niet uitsluiten dat we nog meer dode baby’s of delen van lijken zullen vinden“, zei politiewoordvoerder Peter Salender. Veertig agenten met speurhonden doorzochten gisteren het grote en, volgens de woordvoerder, zeer onoverzichtelijke perceel aan de Banhofstrasse in Brieskow-Finkenheerd, een klein oord ten zuiden van Frankfurt aan de Oder.

Vier kinderen

De verdachte is gescheiden en werkloos. De vrouw heeft nog vier kinderen, van 20, 19, 18 en anderhalf jaar. De vrouw heeft nog geen bekentenis afgelegd, maar zij heeft wel over de lugubere vondst gesproken met de onderzoekers. Pas de komende dagen verwacht justitie nadere details bekend te kunnen maken. Niet bekend is of de vrouw medeplichtigen heeft en door wie de kinderen zijn verwekt.

Het doden van de eigen zuigelingen binnen de eerste 24 uren na de geboorte heet in de psychiatrie neonaticide. Het verschijnsel komt met name voor bij vrouwen, die lijden onder een zware persoonlijkheidsstoornis. Zij vertonen een gebrek aan rijpheid en beschikken niet over adequate verwerkingsmechanismes. Daardoor zijn zij niet in staat de zorg voor het kind op zich te nemen. Bovendien zijn zij in hun paniek niet bij machte hulp in te schakelen.

Verborgen

De afgelopen maand zijn in Duitsland op verschillende plaatsen de lijkjes van vermoorde baby’s gevonden.

Jörg Schönbohm (CDU), minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg, vroeg zich af hoe het mogelijk is dat geen van de moorden door familie, vrienden, artsen of buren is opgemerkt. „Wij moeten ons afvragen hoe deze onvoorstelbare misdaad in de loop van zoveel jaren verborgen heeft kunnen blijven. Dit is bij mijn weten een daad die zijn weerga in de geschiedenis van de Bondsrepubliek niet kent. Zoiets is alleen mogelijk als te veel mensen wegkijken in plaats van te helpen - de vrouw én haar kinderen.“

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 02-08-2005

Verdachte moeder in babylijkjeszaak is 'de tel kwijt'

Dinsdag 2 augustus, BERLIJN - De Duitse vrouw die wordt verdacht van de moord op negen van haar kinderen, kan zich een aantal geboortes niet meer herinneren. Ze lijdt aan geheugenverlies.

Op een vraag van de politie hoeveel kinderen ze heeft gebaard, zei ze „de tel te zijn kwijtgeraakt”. Dat heeft de politie dinsdag gezegd. De speurtocht in het vroegere huis van de vrouw, in een dorpje ten zuiden van Frankfurt aan de Oder, gaat door, omdat de politie vermoedt dat er nog meer babylijkjes liggen. De 39-jarige vrouw heeft volgens justitie de baby's gedood in de periode van 1988 tot 2004, telkens meteen na de bevalling. Duitse media meldden dinsdag dat de verdachte opnieuw zwanger is, maar daar wilde de politie niets over zeggen. Een kennis van de vrouw vertelde tegen de krant Bild dat de baby's vrijwel allemaal verschillende vaders hadden. De stoffelijke resten werden zondag gevonden, nadat een man bij het opruimen van de garage van het vroegere huis van de vrouw menselijke botten had gevonden. De politie kamde de omgeving uit en trof nog eens acht lijkjes aan, die in bloempotten, bloembakken en emmers onder zand en aarde waren begraven. Het gaat om een van de ergste gevallen van kindermoord in de Duitse geschiedenis. De vrouw is inmiddels verhuisd en woont met haar vier kinderen (een baby en drie tieners) in Frankfurt aan de Oder, maar de moeder van de vrouw woont er nog. Buren noemden haar altijd erg vriendelijk. Het is kennelijk niemand opgevallen dat de vrouw zo vaak zwanger was, maar dat daar geen kinderen uit voortkwamen. De nieuwe vriend van de verdachte vrouw zei tegen Bild dat hij geen idee had van wat er is gebeurd.

Moeder bekent ombrengen kinderen in Graz

GRAZ (ANP) - Een 32-jarige vrouw heeft tegenover de Oostenrijkse politie bekend dat ze haar vier baby's om het leven heeft gebracht. De politie vond twee kinderen in een vriezer in een huis in Graz. Het derde kind werd aangetroffen in een kist met cement. Een vierde lijkje lag in een vuilniszak.


Dat heeft de hoofdinspecteur van politie in Graz, Harald Gutschi, vrijdag gezegd. Hij zei dat de vrouw en haar 38-jarige vriend, die vermoedelijk de vader is, zijn gearresteerd. De kinderen zijn vermoedelijk in de afgelopen drie jaar geboren.

De vrouw zei dat ze leed aan ,,existentiële angst''. Ze liet weten dat ze haar zwangerschappen te laat opmerkte. De vrouw besloot de kinderen na hun geboorte om te brengen, omdat ze vreesde dat ze anders haar vriend zou verliezen.

Ze heeft verklaard dat ze in shock verkeerde en niet meer weet of ze de kinderen heeft verdronken, verstikt of geslagen. ,,We geloven dat dat één keer kan zijn gebeurd, maar vier keer is hoogst onwaarschijnlijk'', aldus een politiewoordvoerder.

Haar partner verklaarde tegenover de politie dat hij niet op de hoogte was geweest van de zwangerschappen van zijn vriendin. Hij ontkende dat hij betrokken was bij het doden van de kinderen.

Bron ANP 4 juni 2005

Kind van 3 doodt Baby

Brussel 21-02-2005

,,Ik wil dat kind weg''

Waarom doodt een kleuter van drie een pasgeboren baby?

Van onze redacteurs

BRUSSEL - Hoe is het mogelijk dat een kleuter van 3,5 jaar een pasgeboren baby doodslaat? Specialisten hebben er ook het raden naar. ,,Een kleuter zoekt normaal een vervangobject om zijn agressie op af te reageren.''

EERST de gruwelijke feiten. In een huis voor mishandelde vrouwen in het Waalse Engis, niet ver van Hoei, heeft woensdag een kleuter van 3,5 jaar een baby van vier weken gedood. De baby was door haar moeder even achtergelaten bij de moeder van de kleuter. Die had de boreling in een kinderwagen in een aparte kamer te slapen gelegd.

Volgens het parket van Hoei is de kleuter de kamer binnengeglipt, heeft de baby uit de wagen gehaald en is erop beginnen slaan tot ze niet meer bewoog. Toen het drama werd ontdekt, was het al te laat. Het meisje werd nog overgebracht naar het Citadel-ziekenhuis in Luik, maar de artsen konden enkel de dood vaststellen. De autopsie gaf aan dat het kind was bezweken aan een schedeltrauma. Ze had ook kwetsuren aan armen en beentjes.

Alles wijst er dus op dat de kleuter de feiten heeft gepleegd. Het jongetje toonde de speurders tijdens het politieverhoor hoe hij de baby had mishandeld. Hij deed het voor de politiecamera nog eens over met een pop. Hij trok het baby'tje uit de wieg, gooide het op de grond en sloeg tot het niet meer bewoog.

Het onderzoek van het gerecht gaat nog voort. Speurders en psychologen zullen de omstandigheden verder onderzoeken waarin het drama is gebeurd. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de verantwoordelijken van het tehuis of de moeder van de kleuter iets te verwijten valt. Zowel de moeder van de dode baby als die van het jonge 'dadertje' is in shock en beiden worden opgevangen door slachtofferhulp. Op strafrechtelijk vlak hoeven de jongen van drieënhalf en zijn mama niets te vrezen. De moeder kan eventueel burgerlijk vervolgd worden.

Het jongetje zelf is voorlopig opgenomen in een gespecialiseerde instelling voor observatie. ,,Zijn gedrag getuigt van een zekere gewelddadigheid die een aangepast toezicht vereist'', zegt procureur Pierre Romijn van het parket van Hoei. De speurders die de kleuter ondervroegen, hebben het raden naar de motieven van de kleine jongen. ,,Hij weet dat hij iets verkeerd heeft gedaan, maar hij heeft geen besef van de fatale gevolgen van zijn daden.''

De vraag die dan naar voren komt, is: hoe is dit kunnen gebeuren? Jeugd- en kinderpsychiaters zijn het alvast eens over het feit dat in de vakliteratuur geen voorbeelden zijn van zulke jonge kinderen die een ander kind doden. ,,Dit soort agressie is ongezien op zo'n extreem jonge leeftijd'', zegt Annick Lampo van het UZ Jette. ,,En het is zeker zo dat kinderen van drie de gevolgen van hun daden nog niet kunnen inschatten'', voegt kinderpsychiater Lut De Rijdt van het psychiatrisch centrum in Kortenberg eraan toe.

En dus is het speculeren over de oorzaken van het gewelddadig gedrag. Dat de moeder van de kleuter in een opvanghuis voor mishandelde vrouwen zat, wijst erop dat de kleuter waarschijnlijk al heel wat geweld heeft gezien of zelf ondergaan. Dat het geweld binnen gezinnen toeneemt, is duidelijk. De vertrouwenscentra zagen de jongste tien jaar een verdubbeling van het aantal meldingen van misbruik, geweld en verwaarlozing. In acht op de tien gevallen vinden de feiten plaats binnen het gezin. Onderzoekers zijn het erover eens dat de ervaring van huiselijk geweld het risico verhoogt op eigen gewelddadig optreden in toekomstige relaties. Hoe jonger een kind op het moment van geweld, hoe meer zijn verdere ontwikkeling in gevaar is.

,,Heeft deze kleuter zijn vader willen imiteren?'' vraagt De Rijdt zich af. Toch wijst ook zij erop dat die gewelddadigheid meestal pas later de kop opsteekt. ,,Ik werk veel met pubers. Bij hen ondervinden we steeds meer dat hun 'frustratietolerantie' afneemt. Worden zij met een frustrerende ervaring geconfronteerd, dan reageren ze onmiddellijk met agressie. In elk geval is de leeftijd van drie cruciaal in het leren uitstellen van behoeften, in het leren wachten.''

Wat er met dit kind aan de hand is, moet verder onderzocht worden. ,,Daarom is het goed dat het in observatie wordt geplaatst. Daar zal men zijn fantasie moeten onderzoeken. Natuurlijk hebben kinderen ook agressiefantasieën, maar die werken ze dan uit op een vervangobject. Als ze boos of jaloers zijn op hun broertje of zusjes - 'ik wil dit kind nu weg' - gaan ze bijvoorbeeld een pop slaan. Voor deze kleuter gold dat blijkbaar niet. Misschien heeft dit kind zelfs geen fantasieleven.''

De tienjarige Britse moordenaars van Jamie Bulger - het bekendste geval van moordende kinderen - moesten in de cel voor hun gruwelijke daad. Een kleuter van 3,5 jaar straffen is zinloos. Lampo: ,,Een kind van tien jaar heeft al een besef van agressie en weet dat de dood iets onomkeerbaars is. Een peuter ontbreekt het aan zo'n besef. Opsluiten of plaatsen in een instelling heeft dus geen zin.''

21/02/2005Dominique Minten Pascal Weiss©Copyright De Standaard

Vrouw (80) verdacht van moord op dochter

HARDENBERG - Een 80-jarige vrouw uit Hardenberg wordt verdacht van moord of doodslag op haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter. De vrouw wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

Sectie op het lichaam van het slachtoffer heeft uitgewezen dat zij vermoedelijk door verstikking om het leven is gekomen. De verdachte heeft verklaard haar dochter om het leven te hebben gebracht. De vrouw is zondag in haar woonplaats aangehouden, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Het lichaam is zondag ontdekt in de woning van de verdachte. De dochter, woonachtig in een instituut voor verstandelijk gehandicapten in Hardenberg, was op bezoek bij haar moeder.

De officier van justitie heeft woensdag verlenging van het voorarrest met veertien dagen gevorderd. Tevens moet de vrouw een persoonlijkheidsonderzoek ondergaan.

Bron: ED 6 januari 2005

Margje (81): `Ik kan niet geloven dat ik dat gedaan heb'

Derk Stokmans

ZWOLLE, 15 APRIL. Gisteren moest een 81-jarige moeder zich verantwoorden voor het doden van haar 51-jarige gehandicapte dochter. Verward vertelde ze haar verhaal.

Steunend op haar rollator schuifelt Margje H. de rechtszaal binnen. Als ze zich moeizaam in het beklaagdenbankje heeft geïnstalleerd en haar wagentje op de handrem heeft gezet, glimlacht de 81-jarige vrouw vriendelijk naar de drie rechters van de Zwolse rechtbank.

Margje H. bekende op 2 januari dit jaar dat zij die dag haar 51-jarige, geestelijke gehandicapte en epileptische dochter Betsy net zo lang een kussen tegen het hoofd had gedrukt tot ze niet meer bewoog. Sindsdien is Margje volgens haar advocaten de oudste vrouw die ooit in een Nederlands huis van bewaring zat. Gisteren mocht ze daar voor het eerst even weg, om voor de rechtbank voor het opzettelijk doden van haar dochter terecht te staan. De officier van justitie eiste vier jaar gevangenisstraf.

Wat gebeurde er eigenlijk op die 2de januari, vraagt de voorzitter van de rechtbank. Margje verstaat hem niet. Ze draait haar linkeroor naar de rechter toe, en legt haar trillende hand achter de oorschelp. Of de rechter zijn vraag kan herhalen. ,,Ik kijk u niet aan, want dan kan ik u niet horen'', zegt ze er bij. De rechter herhaalt, veel langzamer nu, zijn vraag.

Het was de verjaardag van Betsy, dat weet Margje nog. Haar dochter was speciaal daarvoor samen met familie en vrienden bij Margje op bezoek. Betsy was verdrietig en huilde de hele middag, dat staat haar ook bij. Maar dat ze, toen alle gasten waren vertrokken, haar dochter (die net een epileptische aanval had) met een kussen verstikte, het gebruikte kussensloop in de wasmand legde en daarna de sieraden van haar dode dochter in een kast opborg, daarvan kan ze zich eigenlijk niets meer herinneren, vertelt ze met onvaste stem. En dat geldt ook voor de bekentenissen daarover die ze bij de politie aflegde. ,,Ik kan niet geloven, dat ik dat gedaan heb.''

Achter de dood van Betsy schuilt een wereld van familieverdriet, zo blijkt tijdens de rechtszaak. Margje vertelt over de scheiding van haar man, ouderling bij de kerk, die inmiddels is overleden. Hoe ze vijf jaar geleden, na meer dan vijftig jaar huwelijk, genoeg kreeg van zijn continue kritiek en gecommandeer.

Ze vertelt over de verwijdering van haar tweede dochter, die na de scheiding de kant van haar vader koos, en zich ook steeds meer met de zorg van Betsy bemoeide en daarvoor uiteindelijk ook de verantwoordelijkheid nam. Zij vertelt hoe haar dochter eigenlijk altijd al alleen met zichzelf bezig was en haar steeds om gunsten vroeg, ook toen ze allang het huis uit was. ,,Ik moest dit, ik moest dat, ik heb me voor haar doodgewerkt.'' Haar tweede dochter was een moeilijk en angstig mens, vertelt ze. De voorzitter onderbreekt haar: ,,Dat zegt zij ook over u.'' Margje: ,,Ja, en dat zeg ik over haar.''

Opeens valt ze stil. Dan kijkt ze de rechter aan. ,,Waar hadden we het ook alweer over?''

Het zijn wijdlopige, verwarde en soms onverstaanbare betogen. Een enkele keer kapt de rechter haar af, zoals wanneer ze, terwijl ze de problemen met haar man toelicht, afdrijft naar zijn onderduiken in de Tweede Wereldoorlog.

Ze vertelt, en hier gaat ze in haar kwaadheid steeds sneller praten, hoe tehuis De Boterbloem - Betsy woonde sinds 1993 niet meer bij Margje - het voor haar bijna onmogelijk maakte haar dochter nog te zien. Betsy raakte haar telefoon kwijt, en haar moeder moest haar bezoeken van tevoren bekendmaken. Bij het hoofd van de instelling was namelijk de indruk ontstaan dat Betsy onrustig werd door de ruzies tussen haar zus en moeder, en dat ze na bezoeken aan haar moeder verdrietig was. Dan verbergt Margje haar gezicht in haar handen: ,,Ik weet niet meer wat ik wilde zeggen.''

Zo blijven ook tijdens de zitting de beweegredenen van Margje onduidelijk. In de dagen na Betsy's dood vertelde ze de politie nog wel dat ze zich die dag radeloos had gevoeld, benadrukt de aanklager. En aan de rechtbank legt ze ook nog eens uit dat ze een heel moeilijke week had wegens allerlei onenigheden met De Boterbloem, en dat ze door de vele nachtelijke uurtjes achter haar nieuwe computer (spelletjes spelen en een dagboek bijhouden om haar hart luchten) verschrikkelijk moe was.

Hoe voelt Margje zich nu in de gevangenis, wil de rechter weten. De eerste weken waren heerlijk, zegt Margje. ,,Ik kwam volledig tot rust.'' Pas sinds een paar weken, vertelt ze, beseft ze eigenlijk waar ze is. Nu zit ze alleen nog maar de hele dag op bed. ,,Ik heb niets meer, ik sta overal buiten. Het zijn daar toch wel heel andere mensen.'' Elke dag kijkt ze naar een foto van Betsy. ,,Het is het enige wat ik nog heb.''

Dan stelt de voorzitter van de rechtbank aan Margje de vraag die al de hele ochtend in de rechtszaal hangt. Hoe moet het nu verder? Margje kan hem niet helpen: ,,Nou ja, ik ben geen rechter, ik kan niet oordelen.'' Voor de officier is de zaak ,,juridisch eenvoudig''. Ze eist vier jaar celstraf. De leeftijd van de verdachte mag geen verzachtende omstandigheid zijn, vindt ze.

Haar advocaten, de gebroeders Anker, vinden juist dat Margje, gezien haar leeftijd, absoluut niet in een gevangenis thuishoort. In Nederland, leggen ze uit, zijn gevangenissen niet op ouderen voorbereid - ze roepen het kabinet in een paar bijzinnen van hun pleidooi daarom op tot de bouw van ouderengevangenissen.

Hoewel Margje niet kan geloven dat ze haar dochter heeft verstikt, lijken haar advocaten daar niet aan te twijfelen. Maar, zeggen zij, Margje heeft dat niet bewust en dus niet met opzet gedaan. Volgens verschillende onderzoekers is Margje hoogstwaarschijnlijk aan het dementeren, lijdt ze aan verwarring en heeft ze een aanpassingsstoornis. Ze achten haar verminderd toerekeningsvatbaar.

De advocaten proberen de rechtbank op weg te helpen met alternatieve strafvoorstellen. Verschillende scenario's met elektronisch toezicht, opname in een psychiatrische inrichting - de advocaten hebben er zelfs al een uitgezocht - en voorwaardelijke straffen passeren de revue.

Meer dan eens verbaast de rechtbank zich over de manier waarop Margje alles ondergaat. ,,U praat erover zonder emoties. Wat voelt u nu Betsy er niet meer is?'' Ze antwoordt: ,,Weet u, mijn emoties zitten al jaren in een cementen ton, en ik kan er niet in kijken.''

Uitspraak over twee weken.

OM eist 4 jaar tegen hoogbejaarde vrouw

ZWOLLE (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 14 april 2005 vier jaar celstraf geëist tegen de 80-jarige M. te R. uit Hardenberg. De hoogbejaarde vrouw zou op 2 januari haar 51-jarige verstandelijk gehandicapte dochter Betsy om het leven hebben gebracht door haar een kussen op het gezicht te drukken.

,,Ik weet er niks meer van en ik kan het ook niet geloven. Ik was vreselijk gek op Betsy'', zei de 80-jarige M. te R. voor de rechtbank in Zwolle. Haar advocaat W. Anker bestempelde de zaak als een tragedie. Hij is van mening dat de hoogbejaarde vrouw niet in een gevangenis thuishoort en kwam met strafalternatieven. Bij de vrouw die sinds januari in een huis van bewaring verblijft, is pas sinds een week of drie het besef doorgedrongen dat ze in de gevangenis zit.

Familieproblemen

Tijdens de zitting kwam een beeld naar voren van familieruzies en problemen rond de zorg van Betsy. Na jarenlange verzorging door haar moeder, verbleef het slachtoffer sinds 1993 in een tehuis. In 2000 scheidde de verdachte na een huwelijk van 54 jaar van haar man. Daarna en met de dood van haar ex-man begonnen de familieproblemen waarin ook de andere dochter, die curator was van Betsy, een grote rol speelde.

Volgens de officier van justitie I. Verkerk is het onduidelijk of Betsy het slachtoffer is geworden van geruzie tussen haar moeder en haar zus. Anker betoogde dat zijn cliënt zich steeds meer buitenspel gezet voelde door het personeel van de instelling waar Betsy verbleef. ,,Of dat nu de werkelijkheid was of niet, maar zo voelde ze dat''.

De rechtbank doet 28 april uitspraak.