We hebben 188 gasten online

Videobeelden rechtspraak 6

Gepost in Strafzaken

De zaak Lancee.

Uitgezonden in de T.V. show van Ivo Niehe van 12 -03-1998

Duur 20 minuten

Verhoudingen op Schiermonikoog waren verstoord. April 1996 Hun dochter Bianca vertelde dat Lancée zijn dochter heeft misbruikt. Met helicopters worden de familieleden naar het vasteland gebracht. Eind augustus blijkt dat Bianca alles heeft verzonnen. In oktober wordt toegegeven dat er fouten zijn gemaakt. Vertrouwelijk rapport kwam in de openbaarheid en was vernietigend voor Jusitite.

Anneke en Renée Lancée nu twee jaar verder in de TV show van Ivo Niehe.

Hans van Zon in Deadline Dossier van de TROS. 13 november 1967 arrestatie

Seriemoordenaar, kreeg levenslang. Bij tweede verzoek kreeg hij gratie heeft 20 jaar gezeten. Hoe leeft en denkt hij nu. 30 jaar later. 53 jaar tijdens interview.

Op 29 april 1967 eerste moord op Coby v.d. Voort met een loden pijp. Van Zon werkte samen met Oude Nol die hem van adressen voorzag waar geld te halen zou zijn.

Opa Donne (Cupido) winkelier overleeft slag met loden pijp niet en van Zon ontvreemde 20.000 gulden. Het derde slachtoffer is Rijen de Bruin een gefortuneerde boer. deze vermoordde hij in de keuken van zijn boerderij.

De vierde aanslag was op Mevrouw weduwe Woordmeyer- Nikkel. deze zou veel geld hebben. van Zon deed zich vor als belasting-inspecteur. Ook zij wordt neergeslagen en Van Zon denkt dat ze dood is. Ze overleefde het echter en kan Van Zon als de dader aanwijzen.

Voor Van Zon was het een opluchting. Een jaar later begint het proces en hij wordt veroordeeld tot levenslang. Hij ging niet in beroep. Oude Nol kreeg zes jaar.

Riet van den Brink, die hij ontmoette tijdens zijn detentie, trouwt met van Zon. Wie trouwt er nu met een seriemoordenaar. Je rouwt niet met een seriemoordenaar of bakker, maar met een mens verklaart ze. Ik was verliefd maar de omgeving was zeer afwijzend. Inmiddels gescheiden. 10 jaar een relatie van op bezoek gaan in gevangenissen enz.

Van Zon kreeg gratie. Een straf begint na invrijheidsstelling. partner heeft ook levenslang.

Vraag aan van Zon: ‘heb je spijt’ Van Zon: dat heeft geen zin. Ben jij niet vreselijk bang geweest Riet? berouw en spijt? Moord kan nooit vergeven worden.

Jullie leven nu: verschrikkelijk, moeilijk onmogelijk leven.

Van Zon>> neiging om via alcohol alls te ontvluchten. Sluit af met een gedicht van Van Zon: Mijn trein reist door de nacht.

3 )De stilte van Martha U. Documentaire van Brandpunt  KRO tv  02-06-1996

Martha U. is wegens moord op 4 demente bejaarden in huize Van Vliethoven tot 9 jaar gevangenisstraf en TBS veroordeeld. 43 jaar oud .Volgde drie kwart jaar alle partijen. Documentaire van  Piet Hein van der Hoek

4) De zaak Mevr. Sloos-Fischer

De Haagse verplegerszaak. Nova, de actualiteitenrubriek van VARA, VPRO en de NOS n.a.v. de vrijspraak in hoger beroep(1997). Mevr. Sloos – Fischer (94) was getrouwd met John H. Duur 15 minuten

5) Over TBS en levenslange opsluiting.

Uitzending van NOVA van 8-4-’98.

N.a.v. Bouw kliniek Veldzicht en de uitspraak dat behandeling van deze patiënten nauwelijks nog zin heeft. Een soort levenslang dus. 80 hopeloze long stayers. Beveiliging moet waterdicht zijn. Gesprek van  Boris Dittrich. En mr Korvenius heeft als cliënt 130 TBS gestelden met Kees Driehuis . Duur 9 minuten.