We hebben 368 gasten online

Videobeelden rechtspraak 7

Gepost in Strafzaken

Les Amants d’Assises Crime Passionel

Indringende  film over een rechtzaak in België. Uitgezonden door de BRT op 12- 03 -1992. Duur 1 uur en 9 minuten

Zes maanden duurde de verhouding tussen Marie-Louise en Christian. Toen vermoorde Christian de jaloerse echtgenoot van zijn minnares. Een regelrecht crime passionel Wat het begin van een nieuwe toekomst had moeten worden, werd een nachtmerrie. De Belgische cineast Manu Bonmariage wist het vertrouwen van beide geliefden te winnen en mocht hen met de camera volgen voor, tijdens en na het proces. Het resultaat is de indringende rapportage Les Amants d’ Assises, uitgezonden in een speciale uitzending van Panorama, de actualiteitenrubriek van de BRT.

“Ik heb willen tonen dat mensen die een moord begaan ook hun gevoelens hebben “, aldus Bonmariage. “ Dat was de reden dat Marie-Louise en Christian toestemming voor de film gaven. “De mensen moeten weten dat ik geen beest ben”, vond Christian”.

Marie-Louise zit momenteel in de gevangenis van Namen een levenslange gevangenisstraf uit, Christian Fernandez werd in juni 1991 tot 20 jaar celstraf veroordeeld. De jury oordeelde dat Marie-Louise hem tot moord op haar echtgenoot heeft aangezet.

Bonmariage ontmoette het paar voor het eerst tijdens de opnamen van Strip - Tease, een magazine bij het Franstalige RTBF, dat een thema uitzending over liefde in de gevangenis wijdde.  De documentaire  ‘ Les Amants d’ Assises is een vervolg daarop. De Waalse cineast legt de psychologische en juridische lijdensweg zeer gedetailleerd vast. Je ontkomt er als kijker bijna niet aan je te identificeren met het tweetal.

Hij is liefdeloos opgevoed, zonder ouders en ontdekt in Marie-Louise  plotseling alles wat hij heeft gemist. Bonmariage toont aan dat de grens tussen ‘gewone‘ mensen en moordenaars heel dun is.

Christian ’s vader is dood moeder in de VS, Heeft pleegouders.

Marie – Louise zwanger op haar 17e

“Ik veroordeel geen van beiden. Ik heb alleen hun waarheid geregistreerd. Voor mij zijn Marie-Louise en Christian op de eerste plaats twee mensen”, aldus Bonmariage. Na enig aandringen geeft hij toch zijn persoonlijke mening: “Ik denk dat hij is gemanipuleerd. Niet door haar, maar door de liefde”.

Marie Louise voelt zich slachtoffer en onrechtvaardig behandelt.Zegt dat ze  Christian haat!

Bonmariage toont hoe Christian ook in de gevangenis nog verliefde gevoelens koestert, terwijl Marie-Louise zich staande houdt door het gebeurde min of meer te ontkennen. Dat al hun intieme gebeurtenissen publiek geheim zijn geworden, ondergaan ze ieder op hun eigen manier. Christian en Marie-Louise hebben inmiddels geen contact meer met elkaar. Hij schrijft brieven, zij antwoordt nooit.

Richard B ontsnapte TBS –er Peter R. de Vries, misdaadverslaggever.

Uitzending van RTL 4 waarin Peter R. de Vries een gesprek heeft met ontsnapte TBS-er uit Oldekotte, Richard B., is al negen jaar behandeld en wil resocialisatie die zich na uitzending uiteindelijk toch zou melden bij de politie.(1998). Duur 20 minuten

Barend en Witteman, 14 april 1998 jeugdcriminalteit

Uitzending van de VARA-tv met als onderwerp Jeugdcriminaliteit. Vanaf  Actueel was moet er eerder gestraft worden dan pas op twaalfjarige leeftijd. Het verhaal van Dennis veroordeeld tot 2 jaar jeugd-gevangenis. O.l.v. Sonja Barend.