We hebben 218 gasten online

Videobeelden rechtspraak 9

Gepost in Strafzaken

Achter slot en grendel, deel 1  

De T.V. serie achter slot en grendel bestaat uit een 6 tal documentaires over zwaar gestrafte gevangenen.

Programmamaker Frans Bromet praat in elke aflevering met een gedetineerde.

In de eerste aflevering vertelt Eric, die is veroordeeld tot negen jaar voor moord op zijn vrouw, over zijn vrouw met wie hij vijf jaar samenwoonde. “Ze was een bijzonder aantrekkelijke en intelligente vrouw, die een eerlijke indruk maakte. Na een jaar bleek dat ze alcoholiste was. En ik had het gevoel dat ze me bedonderde, maar dat ontkende ze altijd”. Totdat Eric haar betrapte met een ander. Toen hij daarover wilde praten ging het mis. “Ze duwde me van zich af en zij heel venijnig “Ik moet je niet meer”. Ik viel tegen het aanrecht en daar was het mes. Ik herinner me nog dat ik het pakte en dan wordt het in mijn herinnering zwart”.

 

Achter slot en grendel, deel 2            ( 45 min)

Monique die veroordeeld is tot 3 jaar voor tasjesroof.

Tasjesroof met traangas 7x(2x mislukt).

Monique is geboren in Haarlem, 2e kind in gezin.

Vader was zeeman, moeder vaak alleen. Moeder had vaak relaties buiten vader om. Moeder heeft haar nooit geaccepteerd ( met hazelip geboren). Moeder prostitué ( Monique vond dat niet erg). Naderhand liet ze anderen voor zich werken.

Uit wat voor gezin? Ging uit elkaar. Toen ze een jaar of zes was ging vader weg. Niet het idee dat ze zich in de steek gelaten voelde. In kindertehuizen gezeten vanaf 8 jaar (3x) Moeder deed haar weg. Ze was gekwetst omdat zusje wel thuis mocht blijven

Maatschappelijke laag: Vader zeeman en jaren niet geinteresseerd in kinderen. Ze hemelt vader op. Werd een keer in kindertehuis door hem bezocht. Het was geen echt thuis, voelde geen band. Werkte in bordeel omdat ze geldgebrek had. In een bordeel in Amsterdam 18-19 jaar oud. Voelde er niets bij. ‘werk is werk’. Ze had een relatie met Jan, vanaf haar 21e. Hij was geen pooier. Naderhand had hij er moeite mee. Hij gebruikte drugs en dealde en had een uitkering. Geen sprake van verlies zelfrespect? Ik bepaalde wat er gebeurde (niet zonder condoom). Leverde wel f 800,- op per avond. Moeder steelde opbrengst en ze stapte uit het vak en ging bij supermarkt werken, maar dat leverde te weinig op.

Zo is het idee van de tasjesroof ontstaan. Onder invloed van LSD pleegde ze haar eerste tasjesroof. Doelwit oudere vrouwtjes. Vrij snel, na zevende keer gepakt. ‘Ik ben nu genoeg gestraft’ (3 jaar). Maar ze moet ook een smartegeld betalen van f 3500,-