We hebben 223 gasten online

Videobeelden Rechtspraak 11

Gepost in Strafzaken

Achter slot en grendel, deel 5

Duur 55 minuten

Nicoline is veroordeeld tot 3 jaar voor het plegen van bankovervallen.

Gewapende bankovervallen samen met vriendin. Dat is voor vrouwen vrij ongebruikelijk. Moest SNS bank zijn, bij bedreiging geven ze altijd geld. Luchtdrukpistool gebruikt was niet geladen. Doelbewust, leidde ook tot vermindering van straf. Buit f 5000,- De week erop zelfde bank berooft buit f 15000,- Bij de derde keer op dezelfde bank gearresteerd.

Tot welke veroordeling geleid? Eerst tot 4 jaar, in hoger beroep tot 3 jaar gevangenisstraf.

Jeugd: In Delfzijl doorgebracht en geboren in Groningen. Is geadopteerd en dat heeft men al vroeg verteld. Vader onbekend. Natuurlijke moeder opsporen en deze was niet in staat haar op te voeden. Gelukkige jeugd / pleegmoeder erg ziek, suikerziekte./ gezin draide om de ziekte. Bang om har te verliezen. Op 17 jarige leeftijd overleed pleegmoeder. Op de Havo ging het niet goed, geen interesse in school. Veel spijbelen. Als puber heb je andere interesses . Ik was op school vervelend. Een jaar als au pair in de VS geweest. Veel gereisd en gezien. Geen diploma Havo na 7 jaar. Wilde rechten studeren via Open Universiteit. Alleen weinig geld Gng werken als barkeeper , steeds minder studeren Horeca papieren gehaald. Zelf café begonnen, eigenlijk geen geld voor. Geld geleend, liep goed, goede omzet. Ging dus redelijk. Hard werken en drinken en cocaïneverslaafd. Leek een spelletje die bankovervallen, met vriendin gaan doen.

Voelt de veroordeelde zich schuldig en terecht gestraft? Ik vind het heel erg, leed van de mensen niet goed te maken.

Heeft de gevangenisstraf voor deze veroordeelde nut gehad.? Ja, schuldgevoel daarover. Ging zichzelf fysiek beschadigen. Twee maanden in psychiatrisch ziekenhuis geweest. Ik begrijp niet dat ik dat heb gedaan. Wat is er nu veranderd? Het besef wat ik gedaan heb. Ik vind mezelf in wezen geen slecht mens.

Achter slot en grendel, deel 6

Mesjoy is veroordeeld tot 6 jaar voor moord op zijn vrouw.

Welke strafrecht overtreding: Moord met voorbedachten rade.

Jeugd: respect voor je ouders. Man en vrouw gelijk maar volgens geloof man de baas. In 1975 Suriname onafhankelijk dus naar Nederland. Naar Den Haag, daarna opvang Soest. 15 jaar in provincie Flevoland gewoond. LTS afgemaakt. In 1980 getrouwd, ¾ jaar bij ouders ingewoond. Uitgehuwelijkt, meisje wordt voor je gezocht door de ouders. Waar kijken ze naar. Ouders gaan met elkaar in bespreking. Alleen zijn met elkaar voor het trouwen mag niet. 3 dagen grote bruiloft. Tijdens bruiloft zie je elkaar pas op de derde dag. Vrouw gesluierd. Heel veel geduld hebben. In armen sluiten pas na een paar weken. In 1983 al gezegd:’wat zou je ervan vinden als we uit elkaar gaan.

 Etnische achtergrond: Hindoestaanse familie, onze identiteit.

                         Nooit voorlichting gehad. Wisten bijna niets van elkaar. Zij was secretaresse op een school, naderhand conducteur. In 1986 verhuisd naar Den Haag. We hadden een goed leven. In 1984 kind geboren. Ineens had ze zelf in 1988 een huis gekocht. Veel ruzies gehad. Zij was carrière vrouw i.p.v. zorg voor het gezin. Ik heb haar wel geslagen.

Heeft alles te maken met uitgehuwelijkt zijn? Ik vind van niet! Is getrouwd met hem voor het paspoort. Zij was illegaal. In september 1990 gebeurde het (black out). Uitgenodigd om te komen praten over kind. Had een mes bij me, stak haar 18 x met mes.

Voelt de veroordeelde zich schuldig en terecht gestraft? Nee, had alles niet verdiend,. Heb niet kunnen geloven wat ik deed.

Ommuurd Bestaan. Documentaire van IKON - tv van 21-12-’95

Titel: Vrouwen achter tralies.

In ons land zijn op dit moment 410 cellen voor gedetineerde vrouwen en 9000 voor mannen. De meeste delicten die door vrouwen worden gepleegd, hebben te maken met het gebruik van en de handel in drugs. Een kleine groep pleegde een geweldsdelict. In de documentaire Ommuurd Bestaan volgde Anne-Mieke van den Berg twee vrouwen die een gevangenisstraf uitzitten wegens een geweldsdelict.

De 28 jarige Miriam kerkhofwerd veroordeeld voor verboden wapenbezit en voor haar aandeel in een dubbele poging tot moord. De eis was twaalf jaar. In hoger beroep kreeg ze  zes en een half jaar gevangenisstraf opgelegd.

Manon Hoogeveen, vier en dertig jaar en moeder van twee kinderen werd veroordeeld tot 7 jaar voor het doden van haar partner. Ze zal medio 1998 vrijkomen