We hebben 202 gasten online

Deel 14 Puttense moordzaak

Gepost in Strafzaken

 Persberichten heropende zaak tegen verdachte Ronald P.

Puttense moordzaak onderbroken

Algemeen dagblad 12 mei 2009
ZUTPHEN – De behandeling van de Puttense moordzaak is uitgesteld tot komende maandag. Een van de rechters die de zaak behandelt is ernstig ziek. Hij kan zijn werk niet voortzetten. De vierde 'reserve rechter' zal d weplaats innemen van de enstig zieke rechter. Deze heeft het dossier bestudeerd en kan dus de rechter vervangen.

Spermadruppel bevat ook cellen Ambrosius’

INTERVIEW, Van onze verslaggeefster Anja Sligter
gepubliceerd op 13 mei 2009 07:00, bijgewerkt op 13 mei 2009 07:16

ZUTPHEN - Het draait in de Puttense moordzaak om een al dan niet versleepte druppel sperma.

De Puttense moordzaak is uitgesteld tot volgende week omdat de voorzitter van de rechtbank ziek is geworden. Maar maandag zal het dna-materiaal opnieuw de hoofdrol opeisen. Forensisch deskundige Maarten Blom legde hier op de valreep een bom onder. Hij is gevraagd door Ruud van Boom, de advocaat van verdachte Ron P., om de bewijsconstructie van het Openbaar Ministerie te analyseren en te kijken of deze klopt.

Grote nadruk daarin ligt, zegt hij, op de druppel sperma die is gevonden op het bovenbeen van het vermoorde en verkrachte slachtoffer, Christel Ambrosius. Die is daar volgens het OM tijdens het delict terechtgekomen. Nog grotere nadruk krijgt de terminologie ‘een zuiver spoor’. De druppel zou alleen sperma bevatten van P. – geen vrouwelijk materiaal en geen vrouwelijke cellen uit haar vagina.

Dat is niet zo?
‘Al in het eerste dna-onderzoek van de druppel uit 1994 heeft wetenschappelijk medewerker Janssen van het gerechtelijke laboratorium ook cellen van het vrouwelijke slachtoffer gevonden. Pas later was de prangende vraag: komen die uit de vagina? Want dan zou sperma van eerdere seks kunnen zijn ‘versleept’ naar het been. Die vraag kwam pas in 1995, bij de eerste terechtzitting. Van het wattenstaafje was al veel materaal gebruikt. Alleen het houten stokje was over. Toch werd onderzoek gedaan. De uitslag was negatief.’

Dat was te verwachten?
‘Er was te weinig kwalitatief materiaal over om met zekerheid te kunnen stellen dat de druppel niet uit de vagina kwam. Dat heeft Janssen in 2002 bij het hof in Leeuwarden ook verklaard. Daarnaast is de test niet specifiek en sensibel. Zelfs bij een ideale bemonstering kan de uitslag negatief zijn omdat de test kleurt bij aanwezigheid van een vorm van suiker in de vagina. Die waarden schommelen tijdens de vrouwelijke cyclus.’

Voor dna-onderzoek wordt het mannelijke materiaal van het vrouwelijke gescheiden, staat in uw rapport. Dan is het toch logisch dat het spoor zuiver is?
‘Klopt. Ik vermoed dat het laatste onderzoek in Londen alleen is gedaan op de mannelijke fractie, wat slechts één conclusie oplevert. Toch heeft de onderzoeker na een week de vondst (op verzoek) in een aangepaste versie benadrukt als een zuiver spoor. Beide versies zijn terug te vinden in het dossier.’

Het dna van Ron P. blijft dominant. Hij zegt dat hij de dag voor de moord seks had met Ambrosius. Zou zijn sperma een dag later nog zo vaak in en op haar lichaam kunnen voorkomen?
‘Op zich kan sperma na gemeenschap nog een tot twee dagen in allerlei variaties – met en zonder kop en staart – voorkomen. Dat blijkt uit Engels onderzoek naar zedenzaken. Dat er, zoals de politierechercheurs beweren, levende spermacellen in de druppel zaten, is pertinent onjuist. De tijd dat ze buiten het lichaam waren, is daarvoor veel te groot.’

U bent gevraagd door de advocaat, hoe onafhankelijk is uw onderzoek?
‘Ik ben partijdig. Ik ben gevraagd om te kijken waarop het OM zich richt en waar het steken laat vallen. Mijn oordeel blijft echter onafhankelijk.’

Nieuwe bom onder Puttense moordzaak

Van onze verslaggeefster Anja Sligter
gepubliceerd op 11 mei 2009 13:07, bijgewerkt op 11 mei 2009 17:52

ZUTPHEN - Advocaat Ruud Boom heeft een bom gelegd onder de Puttense moordzaak, die de komende anderhalve week bij de rechtbank van Zutphen dient.

Volgens hem is het dna-materiaal in het spermaspoor dat overeenkwam met dat van verdachte Ron P. (35) geen zuiver spoor – het is dus niet alléén van P., zoals Blom steeds is voorgehouden. P.’s advocaat concludeert dit in een kritisch rapport (op basis van het bestudeerde dossier) dat dit weekend naar de rechtbank is gestuurd.

Het Openbaar Ministerie noch de rechtbank had het rapport maandag gelezen. Volgens de officier van justitie, J.M. Froberg, is het een ingewikkeld stuk dat eerst bestudeerd moet worden.

Desondanks gaan de verhoren van de twee technische rechercheurs van de politie als getuige-deskundigen door. Er is woensdag tijd ingeruimd zodat zij vragen kunnen beantwoorden die op grond van het nieuwe rapport zijn opgekomen.

Zwijgrecht
P. uit Delft staat terecht voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in januari 1994. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Hij is de derde verdachte die voor de rechter verschijnt voor deze misdrijven. Wilco Viets en Herman Dubois gingen hem voor en werden veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Toen ze die hadden uitgezeten werden ze in de herziening van hun strafzaak alsnog vrijgesproken. De twee kregen een schadevergoeding voor de jaren die ze hadden vastgezeten.

P.'s erfelijk materiaal kwam in de landelijke dna-databank voor veroordeelden terecht nadat hij was veroordeeld voor mishandeling van zijn vriendin. P. ontkent dat hij Christel Ambrosius heeft vermoord.

 

Expert kraakt bewijs Puttense moordzaak

Door PETER DE KNEGT algemeen dagblad 11 mei 2009
UTRECHT/PUTTEN - Het bewijs tegen Ronald P., die zich vandaag moet verantwoorden voor de Puttense moordzaak, rammelt.
Op basis van dna-onderzoek trekt justitie ten onrechte de conclusie dat sperma op het been van de in 1994 vermoorde Christel Ambrosius op het moment van de verkrachting en moord moet zijn achtergelaten.

Dat stelt forensisch expert dr. Maarten Blom in een zeer kritisch rapport, dat is opgesteld in opdracht van de verdediging van Ronald P. (35). Volgens het Openbaar Ministerie wijst onderzoek uit dat het sperma op het bovenbeen van Ambrosius uitsluitend celmateriaal van Ronald P. bevat.

Maar volgens deskundige Blom blijkt uit het dossier onmiskenbaar dat het gevonden materiaal ook van het slachtoffer zelf kan zijn en bovendien mogelijk afkomstig is uit de vagina.

Volgens Ruud van Boom, de advocaat van P., staat de zogenoemde 'sleeptheorie' daarmee opnieuw centraal. ,,Het sperma van mijn cliënt kan uit de vagina gesleept zijn door de echte moordenaars."

P. blijft ontkennen dat hij Christel heeft vermoord. Hij zou rond 1994 met haar een heimelijke relatie hebben gehad en de avond voor haar dood seks met haar hebben gehad in zijn ouderlijk huis in Putten.

Sinds zijn arrestatie vorig jaar is P. in urenlange verhoren onophoudelijk voorgehouden dat hij wel de dader móét zijn vanwege het spoor op Ambrosius' been. Ook aan een minuscuul bloedvlekje op haar broek en een bloedspoortje onder haar nagel worden volgens Blom verkeerde conclusies verbonden.

Advocaat Van Boom brengt het rapport vandaag bij de rechtbank in. ,,Mijn cliënt is niet bij de plaats delict gezien en er zijn van hem geen sporen gevonden, afgezien van enkele sporen die verklaarbaar zijn door een heimelijke, intieme relatie.''

Verdachte Puttense moordzaak zwijgt

algemeen dagblad 11 mei 2009

ZUTPHEN - De verdachte van de zogenoemde Puttense moordzaak is niet van plan vragen van de rechtbank te beantwoorden. Dat kondigde de advocaat van Ron P., Ruud van Boom, maandag aan bij de rechtbank in Zutphen.
De rechtbank is maandag begonnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de verkrachting van en moord op Christel Amrosius in januari 1994 in Putten.
De rechtbank had willen beginnen met de ondervraging van de 34-jarige P., maar daar is zij nog niet aan toe gekomen doordat de advocaat diverse verzoeken had. Die wees de rechtbank vrijwel allemaal af. De rechters moeten nog besluiten of getuigen van maandagmiddag voorafgaand aan hun verhoor kennis moeten nemen van een nieuw rapport over het DNA-bewijs dat de advocaat heeft laten maken.

Christel was al buiten bewustzijn

algemeen dagblad 11mei 2009

ZUTPHEN - Christel Ambrosius was niet bij kennis toen ze op 9 januari 1994 in het huis van haar oma in Putten werd gedood. Dat bleek maandag op de eerste dag van het proces tegen de 34-jarige Ron P. bij de rechtbank in Zutphen.
Volgens het rechercheteam dat vorig jaar het bewijsmateriaal in de Puttense moordzaak nog eens analyseerde, werd de stewardess eerst gewurgd, was er daarna seks met haar en werd ze tenslotte doodgestoken met een mes. De verwurging heeft haar niet gedood, maar ze raakte er wel bewusteloos van, aldus het politierapport.
Het rapport werd uitgebreid besproken. P.’s advocaat Ruud van Boom ging onder meer in op de herkomst van de spermasporen en wat daarmee de afgelopen vijftien jaar allemaal is gebeurd. De monsters zijn bijvoorbeeld van het Nederlands Forensisch Instituut naar Groot-Brittannië gebracht voor nader onderzoek. Van Boom stelt dat de zogenoemde bewijsketen onderbroken is geweest, waardoor de kans bestaat dat er bijvoorbeeld monsters zijn verwisseld.
De zaak-Christel Ambrosius is twee keer eerder onderzocht. De eerste keer was direct na haar dood en richtte zich toen op Wilco Viets en Herman Dubois. Zij werden veroordeeld tot tien jaar cel voor de verkrachting van en moord op de jonge vrouw. Na een herzieningsprocedure sprak het gerechtshof in Leeuwarden hen vrij. Viets en Dubois hadden toen al wel hun gevangenisstraf uitgezeten. Ook in 2002 is een onderzoek opgestart.
Ron P. werd bijna een jaar geleden opgepakt, nadat zijn DNA bleek te matchen met sporen die op het lichaam van de dode vrouw waren gevonden. Justitie is ervan overtuigd met P. nu de echte dader te pakken te hebben.
De verdachte ontkent dat hij betrokken was bij de dood van Ambrosius. Hij heeft een aantal maanden een geheime seksuele relatie met haar gehad, is zijn verklaring voor de aanwezigheid van zijn sperma op haar lichaam.
Overigens verliet de verdachte halverwege de dag de rechtszaal wegens een blessure volgens zijn advocaat Ruud van Boom. Vrijdagmiddag moet hij wel weer naar Zutphen komen, dan spreekt onder anderen de moeder van Christel in de rechtszaal.
Justitie gelooft niets van de uitleg van P. Ondanks dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept, vuurde officier van justitie Margreet Froberg een salvo aan vragen op hem af. Die vragen gingen over allerlei zaken waarvan te verwachten is dat iemand die weet als er inderdaad sprake was van een relatie. Maar P. wist niets van Christels priv’eleven. Ook heeft justitie niemand gevonden in de omgeving van Christel die Ron P. kent, of van de relatie wist.
(ANP)

Verdachte ‘Putten’ zwijgt

algemeen dagblad 11 mei 2009

Door CASPAR NABER
ZUTPHEN - De eerste dag van het ‘nieuwe’ proces over de Puttense moordzaak stond gisteren bol van ergernissen.
Bij de rechtbank, bij de aanklager en zelfs bij het publiek.

De grootste ergernis werd veroorzaakt door het zwijgen van de verdachte, Ronald P. (35), gekleed in een zwarte broek, zwart colbertje met daaronder een wit T-shirt met V-hals en zwarte gympen.

Hij zei zich op advies van zijn advocaat te beroepen op zijn zwijgrecht. Hij kan volgens advocaat Ruud van Boom zwijgen, omdat hij tijdens het onderzoek ‘alles’ heeft gezegd wat er te zeggen valt.

De rechtbank en het Openbaar Ministerie vuurden een batterij vragen op P. af over zijn vermeende geheime relatie met de in 1994 verkrachte en vermoorde Christel Ambrosius (23), maar telkens kwam het antwoord: Geen commentaar.

Dat wekte woede bij toeschouwers als Peter R. de Vries en oudpolitiecommissaris Jan Blaauw. Dankzij hun bemoeienissen konden de eerdere verdachten Wilco Viets en Herman du Bois hun onschuld aantonen. Ook zij hadden geen goed woord over voor het zwijgen van P. ,,Wij zaten vijftien jaar geleden in dat beklaagdenbankje maar wij hebben altijd gesproken.’’

Toen P.’s advocaat de rechtbank daarna vroeg of zijn cliënt mocht vertrekken, was de verontwaardiging hoorbaar. ,,Da’s ook raar,’’ dacht Peter R. de Vries hardop. ,,Je zegt onschuldig te zijn maar wilt het proces niet bijwonen.’’

Volgens advocaat Van Boom had zijn cliënt last van zijn schouder en nek en slaapt hij slecht. In de loop van de dag zouden de rechtbank en het OM zich steeds meer gaan ergeren aan de handelwijze van de advocaat. Die verwarde in hun ogen het stellen van vragen aan drie getuige- deskundigen met discussiëren.

De advocaat hoorde de drie uit over de conclusies die ze trokken uit de vondst van sperma van P. op het lichaam van het slachtoffer. Die conclusies probeerde hij onderuit te halen met een rapport van forensisch expert Maarten Blom.

In dat rapport zegt Blom dat de vondst van het sperma niet automatisch betekent dat P. de vrouw ook vermoordde.

Vandaag gaat de zaak verder.

Dna-verklaring in Puttense moordzaak

ANP
gepubliceerd op 30 juni 2008 03:11, bijgewerkt op 30 juni 2008 09:11

PUTTEN - Ronald P. (33), de onlangs opgepakte verdachte in de Puttense moordzaak, beweert ruim een half jaar een geheime relatie te hebben gehad met slachtoffer Christel Ambrosius. Dat meldt het AD zaterdag op basis van het dossier, dat de krant in handen heeft gekregen. Volgens P. is dit de verklaring voor het feit dat zijn dna op het lichaam van Ambrosius is gevonden.

P. heeft hun relatie uitgebreid toegelicht tijdens de urenlange verhoren door het rechercheteam dat de moord onderzoekt. Geen van de andere, onlangs verhoorde getuigen zegt overigens iets te hebben geweten van de relatie.

De verdachte kwam onlangs in beeld als verdachte door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij moest in 2005 genetisch materiaal afstaan, nadat hij was veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner.

P. ontkent overigens ten stelligste Ambrosius op 9 januari 1994 in het huis van haar oma te hebben verkracht en vermoord.

'Verdachte had relatie met slachtoffer Putten'

ANP
gepubliceerd op 28 juni 2008 15:40, bijgewerkt op 28 juni 2008 15:42

PUTTEN - Ronald P. (33), de onlangs opgepakte verdachte in de Puttense moordzaak, beweert ruim een half jaar een geheime relatie te hebben gehad met slachtoffer Christel Ambrosius. Dat meldt het AD zaterdag op basis van het dossier, dat de krant in handen heeft gekregen. P. verklaart op deze manier hoe zijn DNA op het lichaam van Ambrosius is gekomen.

P. heeft hun relatie uitgebreid toegelicht tijdens urenlange verhoren door het rechercheteam dat de moord onderzoekt. Geen van de onlangs verhoorde getuigen zegt overigens iets te hebben geweten van de relatie.

De verdachte kwam onlangs in beeld als verdachte door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Hij moest in 2005 genetisch materiaal afstaan nadat hij was veroordeeld voor het mishandelen van zijn toenmalige partner. P. ontkent overigens ten stelligste Ambrosius te hebben vermoord.

Zij werd op 9 januari 1994 in het huis van haar oma verkracht en vermoord.