We hebben 180 gasten online

Deel 15 Puttense moordzaak

Gepost in Strafzaken

 

'Nieuwe verdachte Puttense moord'

door door Fred Soeteman in telegraaf 9 juni 2009

ZUTPHEN, dinsdag - In de Puttense moordzaak staat advocaat mr. Ruud van Boom op het punt de rechtbank met naam en toenaam een nieuwe verdachte aan te wijzen van de verkrachting en moord, waarvan in 1994 stewardess Christel Ambrosius (23) het slachtoffer is geworden.

Hij voelt zich gesterkt door de verklaring van dna-expert prof. dr. Peter de Knijff, dat dna uit celmateriaal in een spermaspoor en in een haar, beide op het lichaam van de dode aangetroffen, afkomstig is van een onbekende derde, en níét van de nu 34-jarige verdachte Ron P.

'Ex-vriendje'

Van Boom wilde in de wandelgangen van de Zutphense rechtbank de naam van de verdachte die hij op het oog heeft nog niet onthullen.

Hij zei alleen dat de man als verdachte te boek heeft gestaan in de periode dat de zwagers Herman Dubois en Wilco Viets werden vervolgd, veroordeeld en uiteindelijk vrijgesproken en dat zijn naam in het huidige dossier niet meer voorkomt.

De advocaat wilde niet verder gaan dan de suggestie: "Het zou zómaar een ex-vriendje kunnen zijn, dat niet blij was met de manier waarop Christel hun relatie had beëindigd."

Dramatische wending

Als advocaat mr. Van Boom zijn manoeuvre met een nieuwe verdachte in de Puttense moordzaak doorzet, kan dit een dramatische wending in het proces opleveren.

Tot dusver werd in brede kring aangenomen dat de dna-overeenkomst tussen cellen uit Ron P.'s wangslijm en de cellen uit de spermasporen bikkelhard bewijs van zijn daderschap vormden, in combinatie met het niet bewezen verhaal over zijn geheime relatie met Christel. De advocaat heeft prof. De Knijff gevraagd of in sperma dat bij een eerder contact in Christels lichaam kwam, later vermengd kan zijn met huidcellen van haar verkrachter/moordenaar die het toen buiten haar lichaam bracht. De Knijff zegt dat niet te kunnen uitsluiten. Van Boom wilde de link tonen tussen het vreemde dna en het contact dat P. met Christel had.

'Vreemd' spoor ontdekt op Christel Ambrosius

Stentor 9 juni 2009 ZUTPHEN/PUTTEN - Op de in 1994 vermoorde Puttense stewardess Christel Ambrosius is bij latere navorsingen een spoor van een onbekende persoon aangetroffen.

Het spoor was te gering om een volledig DNA-profiel uit te halen. Onbekend is ook of het van een vrouw of een man afkomstig is. Duidelijk is wel dat het spoor niet overeenkomt met verdachte Ron P. Deze mededeling gisteren op zittingsdag zeven van de Puttense moordzaak was koren op de molen van P.'s advocaat. "Eindelijk!", verzuchtte advocaat Ruud van Boom. Getuige-deskundige dr. P. de Knijff, hoofd van het laboratorium dat voor onder meer het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) veel DNA-onderzoek doet, was verantwoordelijk voor de door de pleiter geslaakte vreugdekreet. De deskundige meldde dat het onbekende spoor niet van het slachtoffer is of van verdachte Ron P. en ook niet van de destijds onterecht veroordeelden Herman du Bois en Wilco Viets. Van wie het spoor dan wel is, blijft de grote vraag. Er valt geen volledig DNA-profiel uit te halen, onduidelijk is om wat voor celmateriaal het gaat en onbekend is of het afkomstig is van een man of een vrouw, al lijkt dat eerste volgens de deskundige waarschijnlijker. Dat alles doet er volgens advocaat Van Boom niet veel toe. Wel dat de deskundige voor twijfel zorgde. Van Boom doelde ook op de verklaring van de deskundige over de door het Openbaar Ministerie ingehuurde sporenonderzoeker Richard Eikelenboom van IFS in Hulshorst. Volgens De Knijff is zijn collega veel te stellig geweest en heeft hij alternatieve scenario's buiten beschouwing gelaten. Dezelfde Eikelenboom is vandaag opnieuw aanwezig. Ditmaal om vragen te beantwoorden van de advocaat en officier van justitie Judith Fröberg. Van Boom zal zijn pijlen ongetwijfeld op hem richten. Aanklaagster Fröberg deed dat gisteren op de weer door de verdediging ingehuurde forensisch expert dr. M. Blom. Openlijk zijn deskundigheid in twijfel trekken, deed de aanklaagster niet. Wel wees ze er fijntjes op dat Blom zijn wijsheid vooral uit de vakliteratuur haalt en niet of nauwelijks zelf aan onderzoek doet.

Puttense moordzaak opnieuw vertraagd

donderdag 11 juni 2009 | 14:22 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 12 juni 2009 | 08:07

Stentor 11 juni 2009

ZUTPHEN/PUTTEN - De behandeling van de Puttense moordzaak bij de rechtbank Zutphen heeft gisteren opnieuw vertraging opgelopen.

Advocaat Ruud van Boom van de ontkennende verdachte Ron P. moest na de middagpauze vanwege lichamelijk ongemak verstek laten gaan.

Het proces werd tot begin volgende week aangehouden. Aan het begin van de heropende rechtzaak zorgde de ziekte van een inmiddels vervangen rechter voor vertraging. Eerder deze week leidde een overwachte schriftelijke aanvulling van getuige-deskundige Richard Eikelenboom op zijn sporenrapportage ertoe dat de zaak tot gisteren werd aangehouden.

Eikelenboom schoof gisteren opnieuw aan.

Hij zorgde voor verbazing door te stellen dat hij bij het maken van zijn rapportage niet wist dat er sporen van een onbekende persoon op het lichaam van de in 1994 verkrachte en vermoorde Puttense stewardess Christel Ambrosius waren aangetroffen.

Eikelenboom was sinds 1994 als medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en later als zelfstandig sporenonderzoeker met zijn bedrijf IFS te Hulshorst bij de Puttense moordzaak betrokken.

In 2007 werd hij aangetrokken als adviseur van het politieteam dat de zaak opnieuw onderzocht. Aan een verwacht vragenvuur ontkwam hij voorlopig door het uitvallen van de advocaat.

Ronald P. heeft de schijn tegen

Door PETER DE KNEGT in AD 18 juni 2009

ZUTPHEN - Ruud van Boom, advocaat van de van moord op Christel Ambrosius verdachte Ronald P. realiseert zich terdege dat justitie vorig jaar de 'gedroomde verdachte' heeft opgepakt, zo betoogde hij gisteren voor de Zutphense rechtbank.

,,Maar daarmee heeft hij nog niet de moord op zijn geweten. Al die getuigenissen zeggen op zich niets over wat er op die dag in 1994 is gebeurd.''

Van Boom reageerde gisteren geagiteerd op de uitgebreide beschrijving van de levensloop van Ronald P. van 'Jan en alleman'. Veel buren, kennissen, schoolkameraadjes, begeleiders, politiemensen en wie al niet trokken langs in een poging van de rechtbank het leven van P. inzichtelijk te maken,

Zonder vrienden, kinderlijk, oversekst, gewelddadig. Heel slim of juist kinderachtig en simpel. Veel en lang in het ziekenhuis, weinig liefde thuis en incestverhalen waarbij zijn moeder de 'andere kant opkeek'. Internaten volgden elkaar op, net als de veroordelingen voor diefstallen en inbraken. Volgens de ene vriendin is P. vooral aardig en zacht, andere ex-en beklagen zich over woedeaanvallen en geniepig gedrag.

Het Pieter Baan Centrum kon P., vanwege zijn weigering mee te werken, maar moeilijk typeren. Ronald P. zelf weigerde antwoord op elke vraag die hem werd gesteld. Vandaag gaat de rechtzaak voort met het horen van dna-experts.

Uitspraak Puttense zaak in oktober telegraaf 19 juni 2009 ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen doet pas in oktober uitspraak in de zogenoemde Puttense moordzaak, die draait om de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius in januari 1994. De zaak is maanden vertraagd omdat in de zomervakantie te weinig data gevonden konden worden waarop de rechtbank, de officier van justitie en de advocaat allemaal konden komen.

Ook hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat meer voorbereidingstijd nodig voor de eis en het pleidooi. Dat heeft de rechtbank vrijdag laten weten.

De inhoudelijke behandeling gaat de komende maanden nog wel door. Deze maand worden nog twee DNA-deskundigen gehoord en de officier van justitie formuleert zijn strafeis tegen verdachte Ron P. op 26 augustus. De moeder van Christel Ambrosius mag op 8 juli het woord voeren.

Moeder Ambrosius boos op Peter R. De Vries

ZUTPHEN - De moeder van de in januari 1994 vermoorde Christel Ambrosius, Marijke Simon, heeft woensdag een uitgebreide verklaring afgelegd voor de rechtbank in Zutphen. De verklaring kenmerkte zich door een dwingende en verbitterde oproep aan iedereen om Christels nagedachtenis te respecteren en de nabestaanden met rust te laten.

,,Ik wil de nagedachtenis aan mijn dochter terug, zonder de inmenging van derden,’’ aldus Simon. Ze wil zich Christel in alle rust kunnen herinneren, in de wetenschap dat de dader zijn straf ondergaat.
Simon haalde fors uit naar de pers en naar particulieren die Putten sinds de moord zien als toeristische attractie. ,,Er is een stroom artikelen verschenen waarin de gevoelens van nabestaanden hoegenaamd geen rol spelen en de auteurs zich niet gehinderd voelden door enige menselijke of zelfs maar journalistieke integriteit.’’

Vooral misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft Simons woede gewekt, omdat hij volgens haar geen mededogen had met het feit dat zij de privacy van haar dochter wilde beschermen. Over de dagjesmensen die nog altijd aan haar deur komen voor ,,interessante, sappige details’’: ,,Het is zeer pijnlijk om steeds maar weer te worden geconfronteerd met deze morbide en ongegeneerde nieuwsgierigheid.’’ (ANP)

26 augustus 2009 bron Algemeen dagblad

Vijftien jaar cel geëist in Puttense moordzaak

ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in de Puttense moordzaak vijftien jaar cel geëist tegen Ron P. voor de verkrachting van en moord op Christel Ambrosius. De jonge vrouw was 23 toen zij in januari 1994 werd gedood. P. werd pas op 20 mei 2008 aangehouden voor de moord op de stewardess uit de Gelderse plaats Putten.

Twee mannen werden al eerder, naar later bleek ten onrechte, veroordeeld voor het misdrijf. Wilco Viets en Herman Dubois zaten hun volledige gevangenisstraf van tien jaar (zeven jaar effectief) uit voordat ze in een herziene rechtszaak werden vrijgesproken.
Beide mannen hebben een schadevergoeding gekregen voor de tijd die ze in de gevangenis hebben doorgebracht. (ANP)

26 augustus 2009 bron Algemen dagblad

Advocaat Ron P. wil vrijspraak in Puttense zaak

ZUTPHEN - Advocaat Ruud van Boom vindt dat de verdachte in de Puttense moordzaak moet worden vrijgesproken. Hij zei dat vrijdag 4 september in z'n pleidooi voor de rechtbank in Zutphen. De Puttense moordzaak draait om de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius op 9 januari 1994. Vorige week eiste de officier van justitie vijftien jaar celstraf.

,,Er is overweldigend sporenbewijs'', zegt het Openbaar Ministerie. ..Dat alles is echter het product van één ejaculatie, één bloedvlekje waarvan niemand weet hoe lang het er al zat en celmateriaal onder één nagel dat ook van een ander tijdstip kan zijn'', stelt Van Boom.
Volgens de raadsman zijn er andere verdachten als de broer van Christel, Bas, maar ook een ex-vriendje en verdachte 8064, een man van wie in het verleden nooit een naam naar buiten is gebracht. Zo heeft verdachte 8064, die tijdens de zitting Gert werd genoemd, volgens de raadsman geen sluitend alibi. Hij was op de bewuste zondag aan het crossen in de bossen in de omgeving van het huisje van oma, de plek waar Christel werd vermoord. Niemand heeft de man die middag gezien.

Bron Algemeen Dagblad 4 september 2009