We hebben 189 gasten online

Pascal F. De 'Uzimoorden ' Deel 5a

Gepost in Strafzaken

Persberichten deel 1

28 april 2005 Utrechts Nieuwsblad

Aanklaagster vraagt huilend levenslang

Door Iris van den Boom

ARNHEM - Ruim voordat advocaat-generaal Julsing-Nijenhuis gisterochtend haar eis tot levenslang uitsprak tegen Utrechter Pascal F. (31), werd ze door emoties overmand. De aanklaagster kon haar tranen niet bedwingen, de zitting werd tien minuten onderbroken.Julsing-Nijenhuis kreeg het te kwaad toen ze de slachtofferverklaringen voorlas van de moeder en de jongere zus van de vermoorde Nadia van de Ven (25).,,Ik wil soms weg van deze pijn. Weg van deze wereld,’’ luidde de verklaring van zus Lucinda. Ook de woorden van Nadia’s moeder werden door de aanklaagster met betraand gezicht uitgesproken. ,,Ik leef in een wereld die ik niet meer begrijp. Ik overleef. Meer is het niet.Ik heb ondertussen geleerd dat de dood niet bespreekbaar is. Moord is nog een veel groter taboe. Mensen durven niet.’’

Na de onderbreking las gerechtshofvoorzitter Van Houten de slachtofferverklaringen uit. Ook bij het requisitoir, met daarin de eis levenslang, hield de advocaat-generaal haar trillende stem met moeite onder controle. Op pagina 9: Hulzen, munitie, afgezaagde loop: alles wijst naar F.

Afgezaagde loop van uzi en hulzen: alles wijst naar Pascal F.

Door Iris van den Boom

ARNHEM - Tegen Utrechter Pascal F. (31) is gisterochtend in hoger beroep opnieuw levenslang geëist voor de moorden op de 25-jarige Nadia van de Ven in 2002 en op verzekeringsagent Anton Bussing in 1995.

Volgens het openbaar ministerie staat vast dat beide slachtoffers met dezelfde automatische pistool-mitrailleur - een uzi - op zeer korte afstand door het hoofd zijn geschoten. Nadia werd op 1 oktober 2002 dood gevonden in het afgesloten appartement van haar huisbaas aan de Weerdsingel WZ in Utrecht. Haar lichaam was bedekt met een fiets.

Bewijsmiddelen tegen F. zijn er te over. Voetsporen in de plassen bloed van Nadia komen overeen met het soort schoenen dat hij bezat en er is bloed van Nadia gevonden op het gaspedaal van haar Renault Clio. Politiehonden herkenden in de auto de geur van F. Een door de recherche afgeluisterd telefoongesprek bewijst volgens het OM dat Pascal F. de moord aan zijn ouders heeft bekend en drank de schuld geeft.

De hulzen, munitie, de afgezaagde loop en de houder van een uzi die bij F. zijn gevonden, zijn voor het OM cruciaal voor het oplossen van de moord van Anton Bussing uit Ede. De butsjes en krasjes op de hulzen die zijn gevonden bij zowel Van de Ven als Bussing komen exact overeen. En dús moeten ze uit hetzelfde wapen zijn afgevuurd. Bovendien was de munitie in beide gevallen met lood geprepareerd, om dodelijk te kunnen zijn.

De verdediging liet niet veel heel van de conclusies die het OM verbindt aan de gevonden wapenonderdelen en munitie. Als Pascal F. de moord op Van de Ven heeft gepleegd, wat hij ontkent, dan zegt dat nog niets over de moord op Bussing. Al komen de munitie en de hulzen overeen, aldus strafpleiter Franken. ,,Er bestaat een levendige handel in illegale wapens. Niets bewijst dat F. in 1995 al de beschikking had over dat wapen en die munitie.’’

Ook omdat er verder geen sporen van Pascal F. zijn gevonden op de plek waar Bussing is gedood, pleit de verdediging om vrijspraak.

Advocaat Ausma vindt dat ook vrijspraak moet volgen voor de moord op Nadia van de Ven. Hij houdt vast aan de lezing van F. dat een ander hem de moord in de schoenen wil schuiven.

Het hof in Arnhem doet woensdag 11 mei uitspraak.

27 april 2005 Utrechts Nieuwsblad

Weer levenslang geëist tegen Pascal F.

Door Iris van den Boom

ARNHEM - Het OM heeft opnieuw levenslang geëist in de zaak rond de moord op de 25-jarige Utrechtse studente Nadia van de Ven. Tijdens de zitting bleek dat de moeder van verdachte Pascal F. er vanuit gaat dat haar zoon Nadia heeft doodgeschoten. Dat zei ze in een telefoongesprek met haar schoonzoon, dat werd afgeluisterd door de politie.

F. staat in hoger beroep terecht voor de moord in oktober 2002 op Nadia van de Ven en in november 1995 op Anton Bussing. De rechtbank in Utrecht veroordeelde hem vorig jaar tot levenslang.

Het gerechtshof in Arnhem luisterde gisteren naar de tape van twintig minuten. Nog steeds onberoerd leunt Pascal F. (31) in zijn stoel. Armen over elkaar. Strakke blik. Dat telefoontje tussen zijn moeder en zwager, drie dagen na de moord op Nadia, schijnt hem niet te raken.,,Dit had ik nooit verwacht. Er waren problemen met de huurster. Ze waren water en vuur. Ze liepen elkaar steeds te provoceren. Zo wilde zij katten. Maar hij zei: ‘Nee, ik ben allergisch.’ Eigenlijk wil ik gewoon niet weten wat er is gebeurd.’’ ,,Maandag komt het bij Opsporing Verzocht. Nou, dan staan we er leuk op. Wat hij heeft gedaan is vreselijk. Hij geeft zelf de drank de schuld. Voor ons vindt hij het ook heel erg. We willen het niet weten. Als ’t er op aankomt wil je hem toch beschermen.’’

26 april 2005 Utrechts Nieuwsblad

Hof Arnhem buigt zich over moorden Utrecht en Ede

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem behandelt dinsdag de zaak rond de moord op de 25-jarige studente Nadia van de Ven en de 31-jarige verzekeringsagent Anton Bussing. De rechtbank in Utrecht veroordeelde vorig jaar de 31-jarige P.F. tot een levenslange gevangenisstraf voor beide brute moorden.

Nadia van de Ven werd in oktober 2002 in haar woning in Utrecht doodgeschoten. F., zoon van de eigenaar van het betreffende pand, zou een machinepistool op haar hoofd hebben gezet en minstens vijf kogels hebben afgevuurd. Aan de moord zou een ruzie over een wasmachine zijn voorafgegaan. Anton Bussing werd in november 1995 in zijn auto in zijn woonplaats Ede doodgeschoten. De rechtbank sprak van ,,gruwelijke moorden'' en noemde F. ,,gewetenloos''.

Vastgesteld is dat beide moorden met hetzelfde wapen zijn gepleegd. Bovendien vond de politie na de moord op Van de Ven soortgelijke munitie als waarmee Bussing van het leven is beroofd. F. heeft altijd ontkend iets met de misdrijven te maken te hebben. Na de moord op Van de Ven vluchtte hij niettemin naar Polen, om uiteindelijk in Gouda te worden opgepakt.

PBC

F. frustreerde een gedragskundig onderzoek in de justitiële observatiekliniek, het Pieter Baan Centrum (PBC). Hij verschool zich daarbij dagenlang onder dekens in zijn cel, die hij ook niet wenste te verlaten voor een maaltijd of douchebeurt. De deskundigen stelden wel vast dat de man lijdt aan een psychische stoornis, maar konden geen uitspraak doen over de vraag of de moorden F. geheel of gedeeltelijk kunnen worden toegerekend.

F. heeft beweerd dat hij een dag na de moord op Van de Ven in een bos is ontwaakt uit een verdoving. Onduidelijk is gebleven hoe hij daar zou zijn terechtgekomen. Een onbekend gebleven derde zou F. voor de moord op Van de Ven hebben willen laten opdraaien.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 04-10-2002
Studente gedood met vuurwapen

Van een onzer verslaggevers

UTRECHT - De 25-jarige Utrechtse studente Nadia van de Ven is door vuurwapengeweld om het leven gebracht. Dat is uit een eerste onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut komen vast te staan.
De vrouw werd dinsdagavond om zes uur dood gevonden in een kamer van een studentenhuis op de Weerdsingel Westzijde in het centrum van Utrecht. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. Maandag komt de zaak in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De politie wil onder meer aandacht voor de auto van het slachtoffer. Die was weg op het moment dat Nadia door de politie werd aangetroffen. Nadia wordt morgenmiddag begraven in het Noord-Hollandse Sintjohannesga.
Haar ouders wonen in Koog aan de Zaan.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 04-10-2002
Nadia was gewoon een goed mens

Door Raymond Boere en Ard Schouten

UTRECHT - Een bezige bij. Iemand die niet kon stilzitten. Altijd actief tegen onrecht. Gewoon een goed mens. Met de beste wil van de wereld kunnen vrienden, studiegenoten, sportclubmaatjes en bekenden zich niet voorstellen wat heeft kunnen leiden tot de dood van Nadia van de Ven. De Utrechtse studente werd woensdag levenloos gevonden in een studentenwoning aan de Weerdsingel Westzijde in hartje Utrecht. Nadia van de Ven was vierdejaarsstudent medisch-technische informatica aande faculteit Natuur en Techniek van de Hogeschool van Utrecht. De 25-jarige vrouw woonde tot haar elfde levensjaar in Amsterdam, daarna verhuisden haar ouders naar Koog aan de Zaan, eveneens in Noord-Holland. Na de basisschool ging ze naar het Sint Michael College in Zaandam. Omdat die school haar niet beviel, stapte ze na drie jaar over op het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam. Ze kwam daar terecht in de vierde klas van het vwo. Zelf zegt ze in een persoonlijk relaas op een eigen website dat het een erg goede school is, met leuke leraren die geïnteresseerd zijn in wat er omgaat in de hoofden van de leerlingen. Rector R. Camphuijsen van het Hervormd Lyceum Zuid herinnert zich Nadia vooral als een buitengewoon vriendelijk en sympathiek meisje. "Ik kan me nog herinneren dat ze aan één oor een beetje doof was. Dat verklaarde waarom ze vaak voor in de klas zat en goede contacten had met de leraren".
Decaan Frans Keulemans is een van de docenten die veelvuldig contact hadden met Nadia. "Ik heb haar heel wat testen afgenomen en vaak gesprekken gehad bij de keuze van haar vervolgopleiding. Ze had al haar zinnen gezet op de studie diergeneeskunde, maar of ze dat is gaan doen weet ik niet". Nadia werd uitgeloot voor de studie diergeneeskunde en begon in september 1996 aan de studie medisch-technische informatica, haar tweede keus.
Vrienden kwalificeren Nadia niet voor niets als iemand die op de barricades sprong als er dingen gebeurden die haar niet zinden, zo blijkt uit haar studiestart in Utrecht. Meteen al in het eerste jaar leidde een brief over de wervingscampagne van de opleiding medisch-technische informatica onbedoeld tot een bericht in de Volkskrant. In een studentenkrant schreef ze hier later over dat het niet de bedoeling was 'dat er heisa ontstond'. Nadia had het gevoel dat zij door de wervingscampagne was misleid, waardoor ze met een verkeerde verwachting aan de studie begon. Ze had meer medische vakken verwacht.
In haar vrije tijd was ze zeer actief in nieuwsgroepen op internet. In de afgelopen vijf jaar heeft ze honderden berichten gepost. Vaak gingen de gesprekken die ze voerde met andere nieuwsgroepleden, over motoren, één van haar hobby's. Dat haar wens verder te studeren aan de Hogeschool van Utrecht wreed is verstoord, stemt nabestaanden bitter. Bij studievrienden en de Utrechtse Studenten Ruitervereniging Hippeia waar ze lid van was, stond de Utrechtse bekend als iemand die graag voor gezelligheid zorgde. Nadia was volgens haar omgeving een 'bezige bij'. Of het nou ging om een partijtje golf, een bezoekje aan het fitnesscentrum, stijl- of salsadansen of roeien, ze deed het met overgave. Uitbundig, hoewel vrienden ook bij haar terecht konden voor een serieus gesprek. Een van de bekenden: "Nadia wilde altijd helpen als iemand niet goed in zijn vel zat".

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 07-10-2002
Auto Nadia op A27 gevonden

Utrecht - De auto van de 25-jarige Utrechtse studente Nadia van de Ven is kort na haar dood gevonden naast het talud van de A27 in de buurt van de veemarkt.
De auto was weg op het moment dat agenten het lichaam van de vrouw aantroffen. De politie onderzoekt nog wie de bestuurder van deze auto is en wat deze persoon met de zaak te maken heeft. Vanavond is bij het televisieprogramma Opsporing Verzocht een reconstructie te zien van de moord in het studentenhuis aan de Weerdsingel Westzijde.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 08-10-2002
Opsporing Verzocht
Nadia vermoord door man met vuurwapen

UTRECHT - De Utrechtse politie gaat ervan uit dat een man de 25-jarige
studente Nadia van de Ven uit Utrecht met een vuurwapen om het leven heeft
gebracht. Dat valt op te maken uit de uitzending van Opsporing Verzocht
van gisteravond.
Volgens de politie is het hoogstwaarschijnlijk dat de dader van de
schietpartij de auto bestuurde die naast het talud van de rijksweg A27 is
gevonden.
De politie wilde in de uitzending weten of iemand de bestuurder heeft
gezien. Hij kan bijvoorbeeld liftend zijn weggekomen of het
recreatiegebied Voorveldse Polder zijn ingegaan. Op het signalement van de
dader of de relatie met het slachtoffer werd niet nader ingegaan.
In de uitzending bleek verder dat getuigen de auto rond kwart over negen
het talud zagen afrijden. Dat betekent dat Nadia voor die tijd vermoord
moet zijn. Bewoners van het studentenhuis aan de Weerdsingel Westzijde
vonden Nadia rond zes uur 's avonds in een afgesloten kamer op de begane
grond. Huisgenoten hadden bij thuiskomst bloedsporen aangetroffen en
schakelden de politie in. Dat Nadia op de begane grond is gevonden is
opvallend omdat haar kamer op de derde verdieping is.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 23-10-2002
Kamerbewoner bij moordonderzoek Nadia onvindbaar

Van een onzer verslaggevers

UTRECHT - De bewoner van de kamer waar het stoffelijk overschot van Nadia
van de Ven (25) is gevonden, blijkt onvindbaar voor de Utrechtse politie.
De recherche is naarstig op zoek naar de man omdat ze hem willen
ondervragen over de dood van de studente Informatica.
Het slachtoffer woonde in een studentenhuis op de Weerdsingel-Westzijde in
het centrum van Utrecht. Op 1 oktober vond de politie haar in een
afgesloten kamer op de begane grond, nadat huisgenoten bloedsporen in de
gang hadden gevonden. Opvallend is dat Nadia een kamer op de derde
verdieping van het pand had, maar dat ze op de begane grond werd gevonden.
Volgens de politie wordt nog niemand verdacht van de moord op Nadia, dus
ook de kamerbewoner niet. ,,Maar we zijn erg benieuwd waar deze persoon nu
is en waarom hij zo plotseling is vertrokken,"" zegt politiewoordvoerder
B.Jens. Volgens Jens heeft de kamerbewoner zich niet meer laten zien vanaf
het moment dat de moord is gepleegd. Jens sluit niet uit dat de bewoner in
de auto zat die op de dag van de moord langs het talud van de A27 is
gevonden. De politie vermoedt dat de bestuurder van deze auto de moord op
Nadia heeft gepleegd. De zoektocht naar de man is niet het enige
aandachtspunt voor de rechercheurs. Het andere deel van het onderzoek
richt zich volgens Jens op het verleden van Nadia. ,,We hopen nog meer
inzicht te krijgen in het persoonlijke leven van het slachtoffer."" Ook
naar het verleden van de kamerbewoner wordt onderzoek gedaan.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 27-11-2002
Zoon eigenaar pand verdacht van moord op Nadia van de Ven

Door Ard Schouten en Raymond Boere

UTRECHT/LEUSDEN - De 29-jarige zoon van de eigenaar van het pand aan de
Utrechtse Weerdsingel Westzijde wordt verdacht van de moord op Nadia van
de Ven. De 25-jarige Utrechtse studente werd op 1 oktober dood
aangetroffen in het pand. Zij was met vuurwapengeweld om het leven
gebracht.
De gezochte Utrechter, opgegroeid in Leusden, wordt inmiddels
internationaal gezocht. Op de dag van de moord is hij met de noorderzon
vertrokken.
De politie zocht hem aanvankelijk alleen als getuige van het misdrijf.
Omdat hij niet door zijn familie als vermist is opgegeven en omdat hij
sinds de dag van de moord niets meer van zich heeft laten horen, rees bij
de politie de verdenking van zijn betrokkenheid bij het misdrijf. Daarom
is nu ook aan de politie in het buitenland gevraagd hem op te sporen.
De politie zoekt antwoord op de vraag of de ex-Leusdenaar Van de Ven met
vuurwapengeweld om het leven heeft gebracht. Ook wil de politie weten of
hij de persoon is geweest die er vervolgens in haar auto vandoor ging en
deze heeft achtergelaten bij een talud langs de oprit van de A27, in de
richting Houten/Breda.
Uit gegevens over het pand blijkt dat de familie van de verdachte het huis
-waar Nadia van de Ven sinds enkele maanden als huurster woonde- in 1992
heeft aangekocht.

Zowel zoon als dochter - die ieder voor één procent eigenaar zijn - hebben
in het pand ingeschreven gestaan. De man - die ook een appartement in
Zuilen op zijn naam heeft staan - bewoonde het onderste deel van het pand,
dat recentelijk werd verbouwd tot een appartentencomplex. Van de Ven
huurde een appartement op de derde verdieping. Zij werd echter dood
aangetroffen op de begane grond.

Huisgenoten roken - toen zij 's avonds thuiskwamen - onraad toen zij
bloedsporen aantroffen op de trap. Zij waarschuwden de politie, die
vervolgens geen toegang kreeg tot het appartement, waar later het
stoffelijk overschot van de studente informatica bleek te liggen. Vanuit
de tuin zagen agenten het toegetakelde slachtoffer liggen, waarna zij een
ruitje insloegen om haar te bereiken. Zij bleek echter al enkele uren
overleden.

Inmiddels is het pand aan de Weerdsingel, gelegen nabij het centrum van
Utrecht, ontruimd. De bewoners vertrokken kort na de moord tijdelijk naar
elders om het rechercheonderzoek niet in de weg te lopen. Wat er nu met
het pand gaat gebeuren is onduidelijk.

Familie van de verdachte wenst niet op de zaak te reageren.

Huisgenoot vermoorde Nadia opgepakt

Volgens de politie zijn er sterke aanwijzingen dat de Utrechtse hogeschoolstudente Nadia van der Ven is gedood door haar 29-jarige huisgenoot. De man die al enkele maanden voortvluchtig was, werd vorige week opgepakt in Gouda. Het Utrechts Nieuwsblad schrijft dat de man de moord ontkent, maar de politie wil dit bericht niet bevestigen.

De verdachte was al enkele maanden voortvluchtig. Hij woonde in de kamer waar het levenloze lichaam van Nadia werd gevonden en is de zoon van de huiseigenaar van de woning aan de Weerdsingel Westzijde. Omdat de politie rekening hield met een 'vertrek' naar het buitenland, stond de man sinds de moord 'internationaal gesignaleerd', wat volgens richtlijnen van het openbaar ministerie betekent dat iemand als verdachte en niet louter als getuige wordt gezocht.

Nadia van der Ven (25), vierdejaars studente medisch-technische informatica aan de faculteit natuur en techniek, werd op dinsdagmiddag 1 oktober doodgeschoten. Haar huisgenoten waarschuwden de politie toen zij bloedsporen op de begane grond vonden waar de verdachte een kamer had. De kamer zat op slot. Agenten braken vervolgens de kamerdeur open en troffen daar het stoffelijk overschot van de studente aan.

Het politieonderzoek richtte zich al snel op de 29-jarige man. De recherche vond het verdacht dat de man direct na de moord plotseling onvindbaar was: hij verscheen niet meer op zijn werk en ook zijn familie en vrienden wisten niet waar hij was. De verdachte werd vorige week woensdag samen met zijn vader opgepakt in Gouda. De vader is inmiddels vrijgelaten, omdat er geen bewijzen zijn dat hij iets met de zaak te maken heeft.

Het motief van de moord is nog altijd onduidelijk. De politie hield zich de eerste weken bezig met de vraag of de verdachte degene was die de Utrechtse studente om het leven bracht, om er vervolgens in haar auto, een Renault Clio, vandoor te gaan. De auto werd op de dag na de moord door de politie teruggevonden op een talud langs de A27. De politie laat niets los over eventuele sporen die er op wijzen dat de verdachte inderdaad met de auto is vertrokken.

De voorlopige aanklacht tegen de Utrechter is moord dan wel doodslag. Als het Openbaar Ministerie in de loop van het onderzoek op meer strafbare feiten stuit, kunnen die toegevoegd worden aan de ten laste legging. De man blijft de komende week nog in hechtenis. Na die week beslissen drie rechters of er genoeg verdenking tegen de man is om hem nog eens dertig dagen vast te houden.

De moord op Van der Ven, die in het Friese Sint-Johannesga begraven ligt, zorgde voor veel ophef op de Hogeschool van Utrecht. Het slachtoffer was een graag geziene persoonlijkheid bij onder meer de Utrechtse Studenten Ruitervereniging Hippeia, waar zij zeer frequent kwam

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 31-01-2003
Verdachte moord Nadia voorgeleid

UTRECHT - De 29-jarige verdachte van de moord op de Utrechtse studente
Nadia van der Ven, is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
De Utrechter, opgegroeid in Leusden, heeft te horen gekregen dat het
openbaar ministerie hem verdenkt van moord dan wel van doodslag.
Bij moord moet het OM bewijzen dat de Utrechter na kalm overleg en rustig
beraad Nadia opzettelijk van het leven heeft beroofd. Het levenloze
lichaam van de 25-jarige studente aan de Hogeschool Utrecht, werd op 1
oktober vorig jaar gevonden in haar studentenhuis aan de Weerdsingel
Westzijde. Ze huurde een appartement in het huis waar de verdachte zelf
ook woonde. Zijn vader is de huisbaas. Nadia werd dodelijk getroffen door
een vuurwapen. Ze lag in de kamer van de 29-jarige verdachte. Het motief
van de moord is nog altijd onduidelijk.
De beschuldiging van moord dan wel doodslag, is de voorlopige aanklacht
tegen de Utrechter. Als het OM in de loop van het onderzoek op meer
strafbare feiten stuit, kan dat toegevoerd worden aan de ten laste
legging. De man blijft de komende tien dagen in voorlopige hechtenis
zitten. Daarna beslissen drie rechters - de raadkamer - of er genoeg
verdenking tegen hem blijft om hem de dertig daarop volgende dagen vast te
houden.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 30-01-2003
Verdachte moord Nadia van de Ven vast

Door Ard Schouten en Raymond Boere

UTRECHT/LEUSDEN - De 29-jarige verdachte in de moordzaak van de Utrechtse
studente Nadia van de Ven (25) is opgepakt. De Utrechter, een ex-inwoner
van Leusden, werd woensdagmiddag aangehouden. De man, zoon van de
huiseigenaar van het pand aan de Weerdsingel Westzijde waar de lugubere
moord werd gepleegd, was voortvluchtig.
De verdachte is in Gouda opgepakt. Bij hem in het voertuig zat zijn
59-jarige vader, die ook werd aangehouden, maar de Leusdenaar is inmiddels
vrij omdat hij niets met de zaak van doen had. Gouda is de geboorteplaats
van de verdachte. Daarna verhuisde zijn familie naar Leusden.
Omdat rekening werd gehouden met een 'vertrek' naar het buitenland stond
de verdacht sinds de moord internationaal gesignaleerd, wat volgens
richtlijnen van het openbaar ministerie betekent dat iemand als verdachte
en niet louter als getuige wordt gezocht. Inmiddels is de verdachte
voorgeleid aan de officier van justitie.
Van de Ven, wiens stoffelijk overschot dinsdagmiddag 1 oktober werd
gevonden op de begane grond van het huis aan de Weerdsingel Westzijde
(vlakbij het centrum van Utrecht), werd die morgen door vuurwapengeweld om
het leven gebracht.

Het politieonderzoek richtte zich al snel op de ex-Leusdenaar, die enige
tijd gelden namens Defensie was uitgezonden naar de Balkan. De man, in
wiens kamer op de begane grond de omgebrachte studente werd gevonden,
bleek in de dagen na de moord onvindbaar. Van de Ven, opgegroeid in
Amsterdam en het eveneens Noordhollandse Koog aan de Zaan, huurde sinds
enkele maanden een appartement op de derde verdieping van het pand.

Het motief van de moord is nog onduidelijk. Het politieonderzoek richtte
zich in de weken na de moord op de vraag of de verdachte degene is geweest
die de Utrechtse studente om het leven bracht, om er vervolgens in haar
auto -een Renault Clio- vandoor te gaan. Die werd achtergelaten op een
talud langs de rijksweg A27, ter hoogte van recreatiegebeid de
Voorveldsepolder. Getuigen zagen de auto op de dinsdag van de moord 's
morgens rond 9.15 uur het talud afrijden. De moord op Van de Ven, die in
het Friese Sint Johannesga ligt begraven, zorgde voor veel ophef in
Utrecht. Het slachtoffer was een graag geziene persoonlijkheid bij onder
meer de Utrechtse Studenten Ruitervereniging Hippeia en op de Hogeschool
Utrecht.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 04-02-2003
Verdachte moord ontkent

Van een onzer verslaggevers

UTRECHT - De 29-jarige Utrechter, die vorige week werd opgepakt als
verdachte van de moord op Nadia van de Ven, ontkent zijn betrokkenheid bij
haar dood.
Het is nog onduidelijk welke verklaring de oud-Leusdenaar geeft voor het
feit dat de doodgeschoten, 25-jarige studente in zijn kamer van het pand
aan de Weerdsingel Westzijde werd gevonden. Daarbij is het ook nog niet
duidelijk waarom de man sinds 1 oktober, de dag van de lugubere moord,
niks van zich heeft laten horen en van de aardbodem verdwenen leek.
De Utrechter stond al vrij snel na de moord internationaal gesignaleerd,
wat volgens richtlijnen van het openbaar ministerie betekent dat iemand
wordt gezocht als verdachte, en niet louter als getuige.
Het stoffelijk overschot van Nadia van de Ven werd 1 oktober door
huisgenoten aangetroffen op de begane grond. Zelf woonde de studente op de
derde verdieping van het pand.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 16-04-2003
Moord Ede met wapen uit zaak Nadia

Door Ard Schouten en Raymond Boere

UTRECHT/EDE - Pascal F., de man die verdacht wordt van de moord op de
Utrechtse studente Nadia van de Ven, is mogelijk ook betrokken geweest bij
de tot nu toe onopgeloste moord op een man in Ede.
De Uzi pistool-mitrailleur waarmee Nadia van de Ven op 1 oktober vorig
jaar is doodgeschoten is dezelfde als waarmee in 1995 de 31-jarige Anton
Bussing uit Ede op een verlaten bosweg bij zijn woonplaats werd vermoord.
Dat melden bronnen rondom het onderzoek aan deze krant. De moord was tot
nu toe onopgelost gebleven.
Het kan zijn dat F. het wapen pas na de moord op de Edenaar in zijn bezit
heeft gekregen. Zo beschikte bijvoorbeeld ook Volkert van der G. over een
wapen waarmee eerder een ander een misdrijf had gepleegd.
De politie kwam de overeenkomsten in de moordzaken op het spoor nadat de
kogels in beide slachtoffers met elkaar werden vergeleken. De sporen op de
patronen kwamen in beide gevallen overeen. Dat betekent dat ze met
hetzelfde wapen zijn afgeschoten. Het viel destijds bij de moord op
Bussing op dat de gebruikte kogels waren verzwaard met loden proppen. De
patronen waren van een type dat in principe niet meteen een dodelijke
werking heeft.

In de moordzaak van Nadia van de Ven zit nog altijd een 29-jarige
Utrechter, ex-inwoner van Leusden, vast. Het openbaar ministerie zegt
voldoende aanwijzingen te hebben voor zijn betrokkenheid bij de moord. De
man, zoon van de kamerverhuurder waar Van de Ven een kamer huurde in een
pand aan de Utrechtse Weerdsingel Westzijde, was bewoner van de afgesloten
kamer waarin het stoffelijk overschot van de studente was gevonden.

Meteen na de moord bleek de ex-Leusdenaar spoorloos. Na een vermoedelijk
kortstondig verblijf in Polen -waar de Utrechtse recherche inmiddels
getuigen hoorde- keerde hij terug naar Nederland. Bij een poging een
geboortebewijs te bemachtigen in zijn geboorteplaats Gouda, werd hij -in
gezelschap van zijn vader- door een arrestatieteam overmeesterd. Zijn
vader is inmiddels vrij. De verdachte ontkent de moord op Van de Ven. Hij
zegt ook niks van doen te hebben met de moord in Ede.

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 17-04-2003
Verdachte ontkent moorden op Nadia en Bussing

UTRECHT - De verdachte van de moord op Nadia van de Ven zegt niets van
doen te hebben met de moord in Ede op Anton Bussing. Ook ontkent hij nog
steeds betrokken te zijn bij de moord op Nadia van de Ven.
De Utrechter werd 29 januari van dit jaar gearresteerd in gezelschap van
zijn vader. Na een vermoedelijk kortstondig verblijf in het buitenland
keerde hij terug naar Nederland. Getuigenverhoren door de Utrechtse
politie in Polen duiden er op dat de verdachte daar is geweest.
Bij een poging een geboortebewijs te bemachtigen in zijn geboorteplaats
Gouda werd hij overmeesterd door een arrestatieteam. Zijn vader is
inmiddels vrij.

Nu de politie munitie heeft gevonden die bij twee moordzaken is gebruikt,
lijkt er een doorbraak te zijn gekomen in het gefrustreerde onderzoek naar
de moord op Anton Bussing. Niet eerder waren er zulke concrete
aanwijzingen, hoewel in het verleden vaker verdachten zijn opgepakt die in
verband werden gebracht met de moord.

Sinds 1996 ligt het onderzoek naar de gewelddadige dood op Bussing
nagenoeg stil. De recherche heeft dan de gebeurtenissen van 29 november
1995 vrij nauwkeurig in beeld gebracht, zo blijkt uit berichtgeving van De
Gelderlander. Onder meer is duidelijk geworden dat de man waarschijnlijk
volledig overrompeld is door de fatale aanslag die avond. Bussing - 31
jaar oud, verzekeringsagent, getrouwd, twee kinderen - heeft dan zijn auto
geparkeerd in de berm van de Horalaan in Ede.

De recherche gaat ervan uit dat hij de tijd doorbrengt met het luisteren
naar de radio - het is de avond van de Wereldbekerfinale tussen Ajax en
het Braziliaanse Gremio - en het lezen van de krant, omdat hij zijn
stiefdochter later op de avond moet ophalen. Even na negen uur duikt
iemand in het donker naast de auto op en richt een uzi-machinepistool op
de man achter het stuur en vuurt een salvo af. Bussing wordt in het hoofd
getroffen en overlijdt vrijwel direct. Leden van de nabijgelegen
hondenclub vinden het levenloze lichaam van de man als ze naar huis gaan.

Ondanks de vele uren werk van de recherche wordt niet duidelijk wie de
moord heeft gepleegd. Ook over het motief tast de recherche in het
duister, ondanks de honderden gesprekken met vrienden en bekenden die iets
konden zeggen over de persoon Bussing als mogelijke getuigen.

Diverse malen dacht de recherche van de politie West Veluwe/Vallei de
dader te pakken te hebben. Zo worden in 1996 twee broers uit Ede
aangehouden, maar de arrestaties blijken op roddel en achterklap
gebaseerd.

In september 1996 volgt opnieuw een aanhouding, nu een 31-jarige
Arnhemmer. Hij blijkt over een sluitend alibi te beschikken. In 2002 wordt
de verdachte van de moord op Pim Overzier uit Apeldoorn in verband
gebracht met de dood van Bussing. De vele verzekeringsschades zouden
oorzaak kunnen zijn van een conflict tussen beiden, maar ook dat bleek
niet het geval.

uit Utrechts Nieuwsblad van 25-04-2003
Verdachte moord op Nadia had black-out

Door Ard Schouten en Raymond Boere

UTRECHT - Pascal F., de hoofdverdachte in de moordzaak van de Utrechtse
Nadia van de Ven (23), weet zich niets te herinneren van de ochtend dat de
moord plaatsvond.
Volgens zijn raadsman W. Ausma kwam F. in de bosjes in de Utrechtse
Voorveldse polder bij kennis, doolde hij radeloos rond en is de rest 'één
groot zwart gat'.
Ausma sluit niet uit dat iemand anders op 1 oktober 2002 de moord heeft
gepleegd en het misdrijf in de schoenen van de Utrechter probeert te
schuiven. Dat bleek gisteren tijdens de start van het proces tegen F.,
zoon van de huiseigenaar van het pand aan de Weerdsingel Westzijde in
Utrecht waar de moord werd gepleegd. De zaak werd niet inhoudelijk
behandeld omdat het onderzoek nog loopt.

Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar de betrokkenheid van F. bij de
moord op Anton Bussing uit Ede (1995). Het vuurwapen waarmee Nadia van de
Ven om het leven werd gebracht, blijkt hetzelfde als waarmee Bussing (31)
is gedood. Het openbaar ministerie heeft nog niet besloten of de zaken
worden gekoppeld.

Ausma wil in de Nadia-zaak getuigen in Polen horen, waar F. na de moord
mogelijk verbleef. Eén van de Poolse getuigen zou hebben gezien dat F.
zijn spijkerbroek verbrandde. Telefoontaps bewijzen, volgens het OM, dat
F. degene is die Van de Ven twee kogels door het hoofd schoot.

F. moet ook nog psychologisch worden onderzocht

Artikel uit Utrechts Nieuwsblad van 18-07-2003
Verdachte niet op borgtocht vrij

Door Ard Schouten en Raymond Boere

UTRECHT - Pascal F., de man die verdacht wordt van de moord op de
Utrechtse studente Nadia van de Ven, komt niet op borgtocht vrij.
Strafpleiter W. Ausma van F. deed dat vrij uitzonderlijke verzoek gisteren
bij de Utrechtse rechtbank, maar de rechters wezen het af.
De zaak werd niet inhoudelijk behandeld omdat het onderzoek nog loopt. F.
wordt ervan verdacht Van de Ven op 1 oktober 2002 om het leven te hebben
gebracht.
Ook loopt er nog een onderzoek naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de
moord op Anton Bussing uit Ede in 1995. Het OM wil deze zaken op termijn
samenvoegen. Het belangrijkste bewijs is volgens het OM dat bij beide
moorden hetzelfde wapen is gebruikt.
Te traag
Volgens Ausma gaat het onderzoek veel te traag en wordt zijn cliënt de
dupe van een capaciteitsgebrek bij de rechtbank. Er moeten bijvoorbeeld
nog een aantal getuigen gehoord worden, waaronder de zus, zwager en de
vader van F.
Ook moeten nog drie Poolse getuigen worden gehoord. F. verbleef enige tijd
in Polen nadat Van de Ven in zijn kamer aan de Weerdsingel Westzijde was
gevonden. F. wil tegen de onderzoeksrechter zelf vertellen waarom hij
vindt dat hij onschuldig is.
Capaciteitstekort
De verhoren staan gepland in september en oktober, maar Ausma vindt dat er
te makkelijk wordt omgegaan met het capaciteitstekort.

,,Mijn cliënt wordt verdacht van een ernstig feit. Hij heeft gezegd dat
hij onschuldig is. Het is voor hem moeilijk begrip op te brengen voor zijn
voorlopige hechtenis. Als ik dan kijk naar de Verenigde Staten waar OJ
Simpson op borgtocht vrij komt, dan zijn de rechten van de verdachte daar
een stuk beter.''

Ausma stelde een borgsom voor van 50.000 euro, maar de rechters wezen dat
verzoek af, vooral vanwege de ernst van de zaak. Officier van justitie A.
Dam vroeg de rechtbank F. gedwongen te laten opnemen in het Pieter Baan
Centrum.

Niet meewerken
De verdachte, die voor het eerst publiekelijk praatte over de moordzaak,
gaf aan daaraan niet te willen meewerken. ,,U mag me best observeren, maar
u kunt beter uw energie steken in de echte dader.