We hebben 138 gasten online

De ´Pindakaasmoord´ Deel 3

Gepost in Strafzaken

Persberichten

telegraaf vr 6 aug 2004, 12:22

Hof legt acht jaar en tbs op voor pindakaasmoord

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 27-jarige Bart S. uit Heerlen vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen hem was negen jaar celstraf en tbs geëist. S. vergiftigde op 22 juli vorig jaar zijn 30-jarige vriendin Judith Notermans met een broodje pindakaas met hagelslag, waarop hij ook zeer giftige stoffen smeerde. Judith overleed binnen enkele uren na het eten van het broodje.

De rechtbank in Maastricht had S. in februari veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hof liet zwaar meewegen dat de verdachte planmatig te werk is gegaan, het vertrouwen van het slachtoffer op grove wijze heeft geschonden en dat hij bij het slachtoffer en haar ouders in de laatste uren vóór haar overlijden zwijgzaam aanwezig is geweest. Vooral de aard van het delict was voor het hof reden om een hogere straf op te leggen dan de rechtbank.

Als S. in het ziekenhuis had verteld wat hij had gedaan, had het leven van Judith Notermans mogelijk nog kunnen worden gered. Maar hij keek roerloos toe hoe ze haar probeerden te reanimeren.

Volgens deskundigen lijdt de Heerlenaar aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Zelf verklaarde hij dat hij niet kon omgaan met de uitgesproken wens van zijn vriendin om te trouwen en kinderen te krijgen. Ook had hij last van het seksuele dubbelleven dat hij leidde. Volgens het hof kan het delict, ondanks zijn ziekelijke stoornis, in verminderde mate aan de man worden toegerekend.

S. ontkende eerst, maar sloeg na eindeloze verhoren langzaam door. Als hij niet had bekend, was waarschijnlijk nooit komen vast te staan waaraan Notermans was overleden. Het gerechtelijk laboratorium heeft de stoffen die S. had gebruikt, natriumazide en theobromine, niet in het lichaam van het slachtoffer gevonden.

Acht jaar en tbs voor pindakaasmoord

UTRECHT - 06/08/04 - De chemicus Bart S. is vrijdag in Den Bosch in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de 'pindakaasmoord'. S. vermoordde zijn vriendin door een boterham met vergiftigde pindakaas voor haar te smeren. Het Openbaar Ministerie (OM) had negen jaar en tbs geëist.

In eerste aanleg werd de man veroordeeld tot zes jaar en tbs. De eis van het OM, twaalf jaar, werd toen verworpen omdat de 27-jarige lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Daardoor was hij volgens de rechtbank sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Het gerechtshof volgt de diagnose van Asperger, maar vindt wel dat S. sterker toerekeningsvatbaar is. Hij zou 'planmatig' te werk zijn gegaan bij het beramen van de moord. Bovendien was hij met de familie van zijn vriendin aan haar sterfbed aanwezig, zonder te laten blijken dat hij verantwoordelijk was voor haar dood.

S. smeerde in juli vorig jaar een broodje met pindakaas voor zijn vriendin, waarin hij de stoffen natriumazide en theobromine stopte. Zij nam het brood mee naar werk, at het daar op en stierf enkele uren later.

© Tiscali/Novum

Eis: negen jaar cel met tbs voor pindakaasmoord

Uitgegeven op vrijdag 23 juli 2004 om 16:08:25

Negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het vergiftigen van zijn vriendin met een broodje pindakaas. Dat heeft de 27-jarige Bart S. uit Heerlen. vrijdag tegen zich horen eisen door het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch. S. wordt ervan verdacht op 22 juli vorig jaar zijn vriendin te hebben vergiftigd met een broodje pindakaas en hagelslag.

De verdachte chemicus uit Heerlen heeft reeds bekend de giftige stoffen natriumazide en theobromine op het broodje te hebben gesmeerd. Zijn vriendin nam het broodje mee naar haar werk en overleed enkele uren na het opeten ervan.

In februari heeft de rechtbank van Maastricht S. al veroordeeld tot zes jaar en tbs met dwangverpleging. Toen eiste het OM 12 jaar cel met tbs. Destijds was de reden voor beroep het feit dat de rechtbank oordeelde dat S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van het delict. Maar tijdens de zitting vrijdag melde de advocaat dat de straf ook hoger moest uitvallen om een andere reden.

De gifmoord is, volgens het OM, namelijk te gepland en 'geslepen' voorbereid en uitgevoerd en verdient daarom een langere celstraf. Verder vroeg het OM de rechtbank nadrukkelijk om in de uitspraak te vermelden dat de tbs pas na tweederde van de straf ingaat. Daarmee wil ze voorkomen dat de verdachte eerder start met de tbs-behandeling en met een eventueel goed resultaat dus eerder op straat staat.

[Copyright 2004, Novum]

Theobromine is geen killer

Diemen (NL) - Natriumazide was waarschijnlijk de grote boosdoener bij de pindakaasmoord, theobromine is geen bijzonder gevaarlijke stof.

Onlangs werd Bart S. uit Heerlen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn vriendin Judith Notermans. Naar eigen zeggen heeft de man 'de zeer giftige stoffen' natriumazide en theobromine op een broodje pindakaas gesmeerd. De vrouw overleed enkele uren nadat zij het broodje opat. Of theobromine daaraan heeft bijgedragen, is maar de vraag. Het gaat zeker ver om deze stof zeer giftig te noemen.
Theobromine - en niet theobromide, zoals de kranten vermelden - komt van nature voor in cacao, en in mindere mate in koffie en thee. Het is nauw verwant aan cafeïne en heeft ongeveer dezelfde effecten, het stimuleert bijvoorbeeld het centrale zenuwstelsel. Theobromine werkt wel een stuk zwakker dan cafeïne. De medische wereld gebruikt de stof al jaren als vaatverwijder en om urineproductie te stimuleren.
De gemiddelde persoon krijgt dagelijks zo'n veertig milligram theobromine binnen, chocaholics nog veel meer. Zo'n hoeveelheid kan absoluut geen kwaad. Voordat er nare dingen gebeuren moet je zeker grammen van het spul binnenkrijgen, en zelfs dan is het lang niet altijd fataal. Het is te betwijfelen dat Bart S. dodelijke hoeveelheden theobromine op een broodje pindakaas kon smeren zonder dat het opviel.
Natriumazide is een ander verhaal. Dit goedje is wel degelijk erg giftig. Chemici en biologen gebruiken het bijvoorbeeld om oplossingen bacterievrij te houden. Het stofje zorgt in het lichaam ervoor dat lichaamscellen geen zuurstof kunnen gebruiken. Het treft vooral de hersenen en het hart, omdat deze organen de meeste zuurstof nodig hebben. Bij contact met zuur, bijvoorbeeld in de maag, reageert de stof tot het giftige gas waterstofazide. Enkele honderden milligrammen natriumazide zijn al erg giftig, zeker als de patiënt niet gericht wordt behandeld. Helaas was dat bij Judith Notermans het geval, omdat de artsen niet wisten wat zij had binnengekregen. Waarschijnlijk was het de natriumazide die Judith Notermans de das omdeed.

Danièle Gibney

bron; natutech/nieuws

Hoger beroep bij pindakaasmoord

ROTTERDAM, 19 FEBR.2004 Het openbaar ministerie in Maastricht gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Maastricht in de zogenoemde pindakaasmoord. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt. De 27-jarige Bart S. werd vorige week tot zes jaar gevangenisstraf en tbs veroordeeld door de rechtbank in Maastricht. Het OM vindt de straf te laag.

Gepubliceerd op woensdag 11 februari 2004 MAASTRICHT (ANP) -

De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 27-jarige Bart S. uit Heerlen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De chemicus bekende dat hij gif heeft gesmeerd op een broodje pindakaas met hagelslag. Daarmee vermoordde hij 22 juli vorig jaar zijn partner Judith Notermans. Officier van justitie B. Janssen had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Judith Notermans werd op haar werk in Sittard onwel. Ondanks snelle medische hulp overleed zij enkele uren later in een ziekenhuis. Na zeven weken gaf S. de moord toe, omdat zijn geweten opspeelde. Hij smeerde volgens eigen zeggen een mengsel van de zeer giftige stoffen natriumazide en theobromide op het broodje. Het motief voor de gifmoord moet worden gezocht in de persoonlijkheidsstoornissen waaraan S. lijdt. Ook heeft hij een lichte vorm van autisme. Die combinatie leidt ertoe dat S. moeilijk communiceert en geen hulp vraagt als hij die nodig heeft. De chemicus bleek een seksueel dubbelleven te leiden. Via websites zou hij anoniem sekscontact zoeken. Hij kon ook niet omgaan met de sociale angst die de kinderwens van zijn partner bij hem opriep. Hij kwam door zijn dubbelleven onder zo'n sociale druk te staan dat hij nog maar een uitweg zag: zijn partner vermoorden.

bron: planet.nl

Zes jaar en tbs in 'pindakaasmoord'

De rechtbank in Maastricht heeft een 27-jarige man uit Heerlen veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man, een chemicus, vermoordde vorig jaar zijn vriendin door haar een vergiftigd broodje pindakaas met hagelslag te geven. Tegen de man was twaalf jaar cel en tbs geëist.

De rechtbank halveerde de straf omdat de Heerlenaar sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij het gif op het broodje smeerde. De rechtbank acht de kans op herhaling groot en wil dat de man pas terugkeert in de maatschappij als dwangverpleging succesvol is. Tot nu toe heeft geen enkele therapie effect op hem gehad.

Onwel
Zijn 30-jarige vriendin werd na het eten onwel op haar werk in Sittard. Snel medisch ingrijpen kon haar niet meer redden. Na zeven weken gaf de man de moord toe, omdat hij last kreeg van zijn geweten.

Hij bekende het broodje vergiftigd te hebben met een mengsel van de zeer giftige stoffen natriumazide en theobromide. De chemicus leidt aan persoonlijkheidsstoornissen en heeft een lichte vorm van autisme. Door die combinatie communiceert hij moeilijk en weigert hij hulp te zoeken.

Ook bleek de man er een seksueel dubbelleven op na te houden. Via internet zocht hij anoniem sekscontact. Zijn dubbelleven zette hem onder zo'n grote sociale druk en de kinderwens van zijn vriendin maakte hem zo radeloos dat hij nog maar één uitweg zag: haar vermoorden.

Eerdere moord
Het Openbaar Ministerie sluit niet uit dat de man eerder een gifmoord heeft gepleegd. Feiten hiervoor ontbreken, maar het OM baseert zich op het verhaal van de chemicus dat zijn toenmalige vriendin na een ruzie boos bij hem was weggegaan en verongelukte.

Het OM denkt dat het de bedoeling was dat de vrouw achter het stuur het broodje at, onwel zou worden en verongelukken. Dan zou er niet snel aan vergiftiging zijn gedacht. De man heeft echter verklaard dat hij dit verhaal had verzonnen om indruk te maken op zijn partner.

bron NOS.

Cyanide gevonden in bloed Heerlense vrouw

In het bloed van de 30-jarige orthopedagoge Judith Notermans uit Heerlen is een zeer hoge concentratie cyanide aangetroffen. Notermans overleed vorige maand nadat ze ineens onwel werd op haar werk.

De man met wie het slachtoffer zou gaan trouwen, de chemicus Bart S. (26), wordt door justitie als hoofdverdachte beschouwd. In zijn bureaulade op zijn werk zijn enkele flesjes chemicaliën gevonden waarmee cyanide gemaakt kan worden. Maar de politie zoekt nog steeds naar een motief. Bart S., werkzaam bij het chemieconcern Scotts International BV in Heerlen, is wel moord ten laste gelegd.

In de Telegraaf laat de advocaat van Bart S., mr. Jan van Riet, weten dat zijn cliënt behoorlijk is aangedaan door de situatie. ''Hij begrijpt er helemaal niks van. Zit daar stomverbaasd in een politiecel en kan het nauwelijks bevatten dat hij verdacht wordt van zo'n gruwelijk misdrijf. Die jongen heeft nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Ja, misschien is hij ooit door rood gereden''.

Het stel kocht op 21 januari nog een huis aan de Bekkerweg in Heerlen en zou binnenkort in het huwelijk treden.

8 augustus 2003 de Telegraaf

Limburger vast voor mogelijke gifmoord

De Telegraaf meldt dat het OM (openbaar ministerie) in Maastricht onderzoek doet naar de mysterieuze dood van een 30-jarige orthopedagoge uit Heerlen, die op 22 juli onder zeer verdachte omstandigheden stierf. De vrouw, Judith Notermans, werd tijdens een vergadering op haar werk plotseling onwel. Notermans werd zo ziek dat collega's snel een ambulance belden; bij aankomst in het ziekenhuis bleek ze echter al te zijn overleden.

Haar vriend, de chemicus Bart S., wordt door justitie al acht dagen in voorlopige hechtenis gehouden. Het stel wilde gaan trouwen en had een huis gekocht. Justitie vermoedt dat Notermans slachtoffer is geworden van een gifmoord.

Uit politieverklaringen van collega's zou blijken dat de orthopedagoge mogelijk door een broodje is vergiftigd. Volgens onderzoek van een laboratorium bevatte het broodje een verhoogde concentratie van cafeïne, maar die zou niet dodelijk zijn geweest. Wat nu exact de doodsoorzaak is geweest, wilde het OM gisteren niet zeggen.

De advocaat van Bart S. zegt dat zijn cliënt ontkent zijn toekomstige vrouw te hebben vergiftigd.

5 augustus 2003

22 juli 2003 Judith Notermans vergiftigd door vriend

HEERLEN / MAASTRICHT - Als de Heerlense chemicus Bart S. niet had bekend dat hij zijn vriendin Judith Notermans met gif om het leven had gebracht, was de misdaad mogelijk nooit opgehelderd. Vandaag moet S. zich voor de rechtbank in Maastricht verantwoorden.

Een combinatie van wroeging, gewetensnood en vlijmscherpe verhoortechnieken. Die redenen gaf advocaat J. van Riet uit Hoensbroek eind september als verklaring voor de onverwachte bekentenis van zijn cliënt.
De Heerlense chemicus Bart S. zat toen al weken vast op verdenking van de moord op zijn vriendin Judith Notermans (30), maar had de daad steeds glashard ontkend. Ook Van Riet sprak desgevraagd steeds van de onschuld van zijn cliënt en benadrukte dat het bewijs tegen hem 'flinterdun' was.


Judith Notermans was dan ook slachtoffer van een bizarre misdaad. De dertigjarige orthopedagoge overleed op 22 juli, nadat ze op haar werk in Sittard onwel was geworden. Dat gebeurde na het eten van een broodje pindakaas. In het Heerlense Atriumziekenhuis werd in eerste instantie niets vreemds geconstateerd. Later werd de verklaring van een natuurlijke dood ingetrokken.


Waarschijnlijk bij toeval werd ontdekt dat Notermans door vergiftiging om het leven was gekomen. Volgens onbevestigde berichten kwam dat aan het licht omdat de vrouw haar organen en weefsels beschikbaar had gesteld voor donatie. Bij het gebruikelijke onderzoek werden sporen van gif gevonden. Het zou gaan om cyanide.

Vijf dagen later kreeg Bart S., bezoek van de politie: hij werd gearresteerd op verdenking van moord op zijn vriendin. Huiszoeking bij het chemiebedrijf waar S. werkzaam was, bracht aan het licht dat hij in zijn bureaula chemische stoffen had. De chemicus zou deze stoffen (onder meer natrium) hebben gebruikt om Notermans te vergiftigen. Of het daarbij om cyanide gaat, is onduidelijk. In de aanklacht van het openbaar ministerie (OM) wordt deze stof niet genoemd. Welke stof Notermans fataal is geworden, wordt waarschijnlijk pas ter zitting duidelijk.
De vondst van de chemische stoffen in zijn bureaula was destijds niet genoeg om S. te doen bekennen. In tegendeel: hij hield bij hoog en bij laag vol niets met de moord te maken te hebben. ,,Als mijn cliënt geen chemicus was geweest, zou hij niet eens vastzitten. Er is helemaal geen motief. De verhouding tussen S. en Notermans was uitstekend'', zei raadsman Van Riet destijds. In het voordeel van S. leek ook te werken dat onderzoek van het broodje pindakaas dat Notermans voor haar dood had gegeten niets verdachts had opgeleverd.

Eind september vorig jaar kreeg de zaak een onverwachte wending. Bart S. bekende de gifmoord op zijn vriendin. Hij kon volgens zijn raadsman niet meer leven met hetgeen hij gedaan had. Ook het mysterie van het broodje kon door hem worden opgehelderd. Judith Notermans bleek precies dat stuk brood te hebben opgegeten waarop S. het gif had aangebracht. Dat verklaart waarom forensisch onderzoek later geen gif meer in de rest van het broodje kon aantonen.

Mogelijk dat de rechtszaak in Maastricht ook meer duidelijkheid verschaft over het andere grote mysterie in de zaak: het motief. Daarover is tot nu toe niets naar buiten gebracht. Het zou volgens advocaat Van Riet op het 'persoonlijke vlak' liggen. Geruchten als zou S. aanspraak willen maken op geld van Notermans' levensverzekering, verwees de raadsman naar het rijk de fabelen. Advocaat Van Riet zal Bart S. tijdens de rechtszaak niet bijstaan. De zaak is inmiddels overgedragen aan de Sittardse strafpleiter R. Corten. De nieuwe raadsman wil vóór de zitting inhoudelijk niets kwijt over de zaak. ,,Het enige dat ik wil zeggen is dat het allemaal veel complexer in elkaar zit dat je op grond van eerdere uitspraken en publicaties zou zeggen'', aldus Corten.

Chemicus BartS. (28) uit Heerlen bekende de perfecte moord. Als hij de gifmoord zijn vriendin Judith Notermans (30) niet had bekend, was hij gisteren vrij gekomen.

Dat is de stellige overtuiging van S.' raadsman J.van Riet. ,,Afgezien van de bekentenis is het bewijs van het openbaar ministerie flinterdun. Hij heeft zijn eigen veroordeling over zichzelf afgeroepen.'' S. heeft justitie zelf verteld welke stoffen hij zou hebben gebruikt om zijn vriendin te vergiftigen, namelijk natriumazide en theobromide. Volgens Van Riet zijn in het lichaam van het slachtoffer wel sporen aangetroffen van die laatste stof (die bijvoorbeeld in chocola voorkomt) en ook van cyanide, maar niet van het zeer giftige natriumazide. Dat kan, volgens wetenschappelijke literatuur op internet, in een minieme hoeveelheid binnen een halfuur al dodelijk zijn.
Officier van justitie B.Janssen zegt dat het Nederlands Forensisch Instituut nog onderzoek doet naar deze stoffen en de werking ervan, ook in combinatie met elkaar. BartS. zou deze stoffen hebben verwerkt in een broodje pindakaas en hagelslag dat zijn vriendin op 22juli fataal is geworden.
Dat BartS. heeft bekend, komt volgens zijn advocaat door een knappe verhoortechniek, gewetensnood en de algehele beperkingen waarin hij zat.

MAASTRICHT (ANP) - Een 27-jarige man uit Heerlen heeft tegenover de politie bekend dat hij zijn 30-jarige vriendin Judith Notermans heeft gedood. Hij deed dat door gif te smeren op een broodje pindakaas. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht maandag bekendgemaakt. Op 22 juli 2003 werd Judith Notermans op haar werk in Sittard onwel na het eten van een broodje pindakaas. Haar toestand verslechterde snel en ondanks snelle medische hulp overleed zij enkele uren later in het ziekenhuis. Voordat Judith bewusteloos raakte, vertelde ze aan collega's dat haar vriend het broodje pindakaas had gesmeerd. De politie pakte Notermans vriend, chemicus van beroep, al vrij snel op. Maar deze man, Bart S., ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben. Weliswaar werden in zijn bureaula op zijn werk zeer giftige stoffen aangetroffen, maar het Nederlands Forensisch Instituut trof in het restant van het broodje pindakaas geen soortgelijke giftige stoffen aan. Verdachte S. bekende afgelopen vrijdag dat hij het gif, dat hij van zijn werk had meegenomen, op 'een plaats' op het broodje had aangebracht. ,,Kennelijk heeft Judith juist dit deel van het broodje gegeten, waardoor zij is overleden'', aldus een woordvoerder van het OM maandag. Over het motief voor zijn daad heeft S. nog geen eenduidige verklaring afgelegd. Vijftien rechercheurs waren bij het onderzoek betrokken.

 

 

Officier van justitie B.Janssen zegt dat het Nederlands Forensisch Instituut nog onderzoek doet naar deze stoffen en de werking ervan, ook in combinatie met elkaar. BartS. zou deze stoffen hebben verwerkt in een broodje pindakaas en hagelslag dat zijn vriendin op 22juli fataal is geworden.

Dat BartS. heeft bekend, komt volgens zijn advocaat door de combinatie van een knappe verhoortechniek, gewetensnood en de algehele beperkingen waarin hij zat. BartS. heeft zes weken 'in alle beperkingen' gezeten: hij mocht schriftelijk, telefonisch noch persoonlijk contact hebben met familie en vrienden. Alleen zijn advocaat mocht op bezoek komen.
Zes weken in alle beperkingen is uitzonderlijk lang; een periode van tien dagen is normaal. Van Riet heeft enkele malen vruchteloos gepoogd de beperkingen opgeheven te krijgen, want ,,als je zo lang op die manier vastzit, ga je nog de moord op Pim Fortuyn bekennen''. Achteraf vindt de advocaat die periode ,,proportioneel: die staat in verhouding tot de verdenking''. De beperkingen werden pas opgeheven na S.' bekentenis.
Het openbaar ministerie beschuldigt BartS. van moord: 'na kalm beraad en rustig overleg' heeft hij zijn vriendin om het leven gebracht. Over het motief is nog niets te zeggen. Raadsman Van Riet zegt dat zijn cliënt het zelf ook niet begrijpt. ,,Hij realiseert zich nu pas wat er is gebeurd. Hij zit vol spijt en ook ongeloof dat hij zoiets heeft gedaan. Hij weet zelf niet waarom; zijn motief moeten de psychiaters er maar uit proberen te peuteren.''
De rapportages van de psychiater en de psycholoog over BartS. zijn nog niet klaar, reden waarom de rechtbank in Maastricht de zaak tegen hem gisteren aanhield.

02-11-2004 De 27-jarige chemicus Bart S. is tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld omdat hij zijn vriendin heeft vergiftigd met een boterham pindakaas. De rechtbank in Maastricht achtte woensdag bewezen dat de man gif op 22 juli 2003 op het broodje van zijn vriendin had gesmeerd, waarna zij dezelfde dag nog om het leven kwam.

De straf is lager uitgevallen dan de eis van het Openbaar Ministerie. Deze had om 12 jaar cel en tbs gevraagd. Maar volgens de rechter is de verdachte in sterke mate verminderd toerekeningsvatbaar. Hij lijdt aan het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Tbs met dwangverpleging is daarom op zijn plaats, meende de rechtbank.

De rechter oordeelde dat een onvoorwaardelijke straf echter ook op zijn plaats was, omdat S. niet volledig ontoerekeningsvatbaar is. Daarnaast heeft de chemicus pas in september bekend zijn vriendin te hebben vermoord. Hij heeft in de laatste uren van haar leven naast haar ziekenhuisbed gezeten.

Bart S. reageerde gelaten op het vonnis. De familie van het slachtoffer, Judith Notermans, liet merken weinig begrip te hebben voor het vonnis. In hun ogen viel de straf te laag uit. Het is nog niet bekend of er door een van de partijen hoger beroep wordt aangetekend.

Maastricht - Voorzitter van de rechtbank A. Schreinemakers voegde aan het vonnis tbs met dwangverpleging wel toe dat uit de psychiatrische rapporten blijkt dat het syndroom van Asperger eigenlijk niet te behandelen is. Ze zei dat de tbs-behandeling er hopelijk wel toe zal leiden dat S. zijn stoornis onder controle krijgt. De behandeling mag van de rechtbank pas beginnen als S. zijn celstraf heeft uitgezeten. De ernst van de misdaad en het feit dat S. zelfs toen artsen voor Notermans leven vochten niet zei dat hij haar had vergiftigd, heeft de rechtbank daartoe doen besluiten.
Advocaat R. Corten van S. zei gisteren dat zijn cliënt zich ervan bewust is dat hij mogelijk lange tijd in een tbs-kliniek zal moeten doorbrengen. ,,Hij is intelligent genoeg om te begrijpen wat dat betekent. Maar ik heb ook de hoop dat de behandeling resultaat zal hebben'', aldus Corten. De raadsman ergert zich aan het feit dat de behandeling pas mag beginnen als de celstraf erop zit. Als S. in hoger beroep gaat, is dat vanwege dat onderdeel van het vonnis. ,,Met de straf van zes jaar kan ik leven. Maar als de rechtbank vindt dat mijn cliënt ziek is, dan moet hij ook snel behandeld worden'', vindt Corten. Hij moet nog met S. overleggen over het vonnis. Pas dan wordt een besluit genomen over een eventueel hoger beroep.
Het openbaar ministerie, dat veertien dagen geleden twaalf jaar cel en tbs tegen S. had geëist, wilde gisteren niets kwijt over een mogelijk beroep tegen het vonnis. Ouders, familieleden en vrienden van Judith Notermans reageerden gisteren geschokt en emotioneel op het vonnis. Volgens raadsman B. Reijnders, die namens de ouders en broers van Notermans spreekt, begrijpen ze niet waarom S. maar zes jaar cel krijgt. ,,Met aftrek van het voorarrest en de wetenschap dat hij maar tweederde van zijn straf hoeft uit te zitten, komt hij er vanaf met een kleine vier jaar. De ouders zijn daarover erg teleurgesteld. Ze weten dat ze hun dochter ook door een langere celstraf niet terugkrijgen, maar halvering van de geëiste strafmaat is wel erg hard aangekomen'', aldus Reijnders.
De Maastrichtse persrechter P. Bruijnzeels zei in een toelichting op het vonnis dat de rechtbank zich heeft laten leiden door de bevindingen van de gedragsdeskundigen die S. hebben onderzocht. ,,Er zit inderdaad een fors verschil tussen eis en straf. De psychologische en psychiatrische rapporten zijn erg bepalend geweest. De behandeling van de verdachte zal moeilijk worden, maar er zit meer in tbs dan alleen behandeling. De maatregel is er ook voor bedoeld om de samenleving te beschermen.''

 

 

MAASTRICHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht gaat in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Maastricht in de zaak van de zogenoemde pindakaasmoord. Dat heeft het OM donderdag bekendgemaakt. Het OM vindt de opgelegde straf te laag. De rechtbank in Maastricht veroordeelde onlangs de 27-jarige Bart S. uit Heerlen tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De officier van justitie had twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De chemicus bekende dat hij gif heeft gesmeerd op een broodje pindakaas met hagelslag. Daarmee vermoordde hij 22 juli zijn partner Judith Notermans.

vr 23 juli 2004 DEN BOSCH - - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor het gerechtshof in Den Bosch negen jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 27-jarige Bart S. uit Heerlen. S. vergiftigde op 22 juli vorig jaar zijn vriendin Judith Notermans met een broodje pindakaas met hagelslag.

De chemicus heeft bekend de zeer giftige stoffen natriumazide en theobromine op het broodje te hebben gesmeerd. Judith nam het mee naar haar werk en overleed binnen enkele uren na het opeten ervan.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde S. in februari tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM had twaalf jaar cel en tbs geëist en ging tegen het vonnis in beroep. Het OM was het niet eens met de conclusie van de rechtbank dat S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar was, toen hij het delict pleegde.

Tijdens de zitting bleek advocaat-generaal Wetzels van dat standpunt te zijn teruggekomen. Toch wil ze een hogere straf voor de gifmoord, die volgens haar "uiterst planmatig en geslepen" is voorbereid en uitgevoerd.

Als S. in het ziekenhuis had verteld wat hij had gedaan, had het leven van Judith Notermans mogelijk nog gered kunnen worden, maar hij keek roerloos toe hoe de artsen haar probeerden te reanimeren.

S. ontkende eerst, maar sloeg na eindeloze verhoren langzaam door. Als hij niet had bekend, was waarschijnlijk nooit komen vast te staan waaraan Judith Notermans was overleden. Het gerechtelijk laboratorium heeft de stoffen die S. had gebruikt, niet in het lichaam van het slachtoffer gevonden.

Volgens een psychiater die de Heerlenaar heeft onderzocht, lijdt deze aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Zelf verklaarde S. dat hij niet kon omgaan met de uitgesproken wens van zijn vriendin om te trouwen en kinderen te krijgen. Ook had hij last van het seksuele dubbelleven dat hij leidde. "Judith moest weg", zei hij vrijdag.

De advocaat van S., R. Corten, pleitte voor een lagere straf. Een celstraf van negen jaar in combinatie met tbs met dwangverpleging is volgens hem zeer ongebruikelijk in Nederland. Anders dan de advocaat-generaal vindt Corten de moord op Judith Notermans "niet ernstiger dan andere levensdelichten." Corten vroeg het hof het vonnis van de rechtbank in Maastricht te bevestigen.

Het hof doet uitspraak op 6 augustus.

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 27-jarige Bart S. uit Heerlen vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Tegen hem was negen jaar celstraf en tbs geëist. S. vergiftigde op 22 juli vorig jaar zijn 30-jarige vriendin Judith Notermans met een broodje pindakaas met hagelslag, waarop hij ook zeer giftige stoffen smeerde. Judith overleed binnen enkele uren na het eten van het broodje. De rechtbank in Maastricht had S. in februari veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hof liet zwaar meewegen dat de verdachte planmatig te werk is gegaan, het vertrouwen van het slachtoffer op grove wijze heeft geschonden en dat hij bij het slachtoffer en haar ouders in de laatste uren vóór haar overlijden zwijgzaam aanwezig is geweest. Vooral de aard van het delict was voor het hof reden om een hogere straf op te leggen dan de rechtbank.Als S. in het ziekenhuis had verteld wat hij had gedaan, had het leven van Judith Notermans mogelijk nog kunnen worden gered. Maar hij keek roerloos toe hoe ze haar probeerden te reanimeren.Volgens deskundigen lijdt de Heerlenaar aan het syndroom van Asperger, een aan autisme verwante stoornis. Zelf verklaarde hij dat hij niet kon omgaan met de uitgesproken wens van zijn vriendin om te trouwen en kinderen te krijgen. Ook had hij last van het seksuele dubbelleven dat hij leidde. Volgens het hof kan het delict, ondanks zijn ziekelijke stoornis, in verminderde mate aan de man worden toegerekend.S. ontkende eerst, maar sloeg na eindeloze verhoren langzaam door. Als hij niet had bekend, was waarschijnlijk nooit komen vast te staan waaraan Notermans was overleden. Het gerechtelijk laboratorium heeft de stoffen die S. had gebruikt, natriumazide en theobromine, niet in het lichaam van het slachtoffer gevonden.

Bron aandacht doet spreken

22 juli 2003 Judith Notermans vergiftigd door vriend

Zes jaar voor pindakaasmoord

ROTTERDAM, 12 FEBR. 2004 De rechtbank in Maastricht heeft gisteren de 27-jarige chemicus Bart S. tot zes jaar cel en tbs veroordeeld voor de moord op zijn vriendin. De chemicus had bekend dat hij op 22 juli vorig jaar de gifstoffen natriumazide en theobromide op een broodje pindakaas voor zijn vriendin had gesmeerd. Judith Notermans werd op haar werk onwel en overleed enkele uren later. Voordat de vrouw bewusteloos raakte, vertelde ze dat haar vriend het broodje pindakaas had gesmeerd. Volgens deskundigen lijdt S. aan persoonlijkheidsstoornissen en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank acht de kans op herhaling groot en heeft tbs opgelegd.