We hebben 376 gasten online

Doodslag op Melanie Sijbers Deel 1

Gepost in Strafzaken

Persberichten

Vijftien jaar voor dood Melanie Sijbers

EINDHOVEN - De man die Melanie Sijbers heeft gedood, komt vermoedelijk nooit meer op vrije voeten. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft hem woensdag tot vijftien jaar cel en tbs veroordeeld.

De 42-jarige Geldroppenaar is gestraft voor het doden, ontvoeren en meermalen verkrachten van de vijftienjarige Geldropse in 2006.

Het Openbaar Ministerie had achttien jaar cel en tbs geëist. Zij acht moord bewezen, maar daar is het hof niet in meegegaan. Het gerechtshof heeft wel meerdere strafverzwarende argumenten aangedragen.

Melanie Sijbers heeft volgens de raadsheren doodsangsten uitgestaan en is op zeer wrede wijze gedood. Ook heeft de dader haar nabestaanden extra leed aangedaan door het lichaam te verbergen in het bos. Daarnaast legde hij steeds wisselende verklaringen af en schoof zelfs een vriend de moord in de schoenen.

Opname in een tbs-kliniek mag volgens het arrest pas volgen als de dader tenminste tien van de vijftien jaar celstraf heeft uitgezeten. Omdat deskundigen niet verwachten dat de Geldroppenaar nog behandeld kan worden aan zijn psychische stoornissen, is de kans groot dat hij daar al snel op een longstay-afdeling komt, zo bevestigde persraadsheer Van der Kade woensdag. Deskundigen stellen dat de vluchtgevaarlijke ex-tbs'er een psychopaat en pathologisch leugenaar is.

'Mijn vlees en bloed, mijn kleine meid'

ED donderdag 06 maart 2008

De moeder van Melanie Sijbers kan nog steeds niet geloven dat iemand zo harteloos kan zijn als de moordenaar van haar kind. 'Het is een duivelse daad', schrijft zij in een brief die gisteren door raadsheer C. Sterk werd voorgelezen.

Zijzelf was niet aanwezig tijdens het proces.

De moeder kan er met haar verstand niet bij dat iemand een meisje van vijftien jaar met een smoes meelokt, haar vastbindt, misbruikt, vermoordt en vervolgens als 'afval' dumpt in de bossen. 'Mijn vlees en bloed, mijn kleine meid.'

Haar leven wordt getekend door de moord op haar dochter. 'Ik moet nu maar zien hoe ik verder moet', schrijft ze. 'Melanie had lol in het leven, maar de humor in mijn leven is verdwenen.' Zij sluit haar brief af met de wens dat de dader een gepaste straf krijgt.

'Moord op Melanie was opzet'

Hein van Dooren.in ED donderdag 06 maart 2008 en vrijdag 07 maart 2008

06 mrt 2008, 02:51 - DEN BOSCH - De 42-jarige man uit Geldrop die de 15-jarige Geldropse scholiere Melanie Sijbers om het leven heeft gebracht, moet worden veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

Hij handelde niet in paniek, maar juist uiterst koelbloedig toen hij haar in de bossen van Someren doodde, terwijl zij spartelend vocht voor haar leven.

Dat stelde advocaat-generaal C. Revis gisteren in het hoger beroep tegen de Geldroppenaar. Hij eiste een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging. Door de rechtbank is de verdachte vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar en tbs.

Tijdens de rechtszaak werd uitgebreid ingegaan op de verschillende verklaringen die de verdachte – door deskundigen afgeschilderd als een pathologische leugenaar – heeft afgelegd. Het OM gaat ervan uit dat het eerste verhaal dat hij de politie vertelde, de feiten weergeeft.

De man zou Melanie op 7 september 2006 naar een loods hebben gebracht in Geldrop, haar daar hebben vastgebonden en verkracht om haar vervolgens in de kofferbak van zijn auto naar een bosgebied nabij Lierop te brengen.

Volgens de verdachte raakte hij in paniek toen hij stemmen hoorde in het bos. Hij zou Melanie een hand voor de mond hebben gehouden en haar op de grond hebben gedrukt. Om het meisje in bedwang te houden ging hij op haar rug zitten. Toen de stemmen verdwenen bleef Melanie levenloos liggen. "Het was een ongeluk. Het was absoluut niet de bedoeling", zei de man.

Maar de advocaat-generaal is ervan overtuigd dat er geen sprake was van paniek, maar dat de verdachte al bij het vertrek uit de loods van plan was het meisje te vermoorden, omdat hij bang was dat zij de verkrachting niet zou verzwijgen. De advocaat-generaal noemde onder meer de koelbloedigheid waarmee de verdachte de telefoon hanteerde. Terwijl hij in de bossen bij zijn auto stond, met Melanie in de kofferbak, belde zijn toenmalige vriendin met het verzoek of hij de vader van Melanie wilde bellen. De familie was ongerust omdat zij niet thuis was gekomen voor het avondeten. Hij belde daarop inderdaad met de familie en zei dat hij Melanie die dag niet had gezien.

De advocaat-generaal gaat ervan uit dat je dat in staat van paniek niet voor elkaar krijgt.

Advocaat H. van Dijk noemde de zienswijze van de advocaat-generaal 'speculatie'. Volgens hem is er onvoldoende bewijs voor doodslag. Zijn cliënt heeft weliswaar een hand voor de mond van Melanie gehouden, maar niet haar neus dichtgeknepen. "Daarom kan niet gezegd worden dat hij de boze opzet had haar van het leven te beroven."

Uitspraak: 19 maart.

Opnieuw 18 jaar en tbs geëist voor dood Melanie

ED woensdag 05 maart 2008 en donderdag 06 maart 2008

DEN BOSCH - De dood van Melanie Sijbers is moord en geen doodslag. Dat vindt de advocaat-generaal.

Hij eistte woensdagochtend in hoger beroep opnieuw 18 jaar cel en tbs tegen de 42-jarige verdachte. De ex-tbs-er uit Geldrop was volgens justitie niet in paniek toen hij de tiener uit zijn woonplaats verstikte.

De zitting was woensdagochtend onverwacht snel afgelopen. Veel nabestaanden van Melanie woonden de strafzaak bij. Haar moeder liet een brief voorlezen door de rechter. Ze noemde de dood van haar dochter daarin een 'duivelse daad'.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd na intensieve zoekacties twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. De verdachte heeft haar volgens het OM met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar is Melanie vastgebonden en gedwongen tot orale seks. De Geldroppenaar heeft haar daarna in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Tbs en 18 jaar cel geëist in Melanie-zaak

ED woensdag 05 maart 2008

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist tegen de 42-jarige Geldroppenaar voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers.

In tegenstelling tot de officier van justitie meent de advocaat-generaal dat de verdachte moet worden veroordeeld voor moord in plaats van doodslag.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. Volgens het OM heeft de dader het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en dwong hij haar tot orale seks.

Vervolgens heeft de man Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Extra beveiliging bij hoger beroep Melanie

ED dinsdag 04 maart 2008

DEN BOSCH - Het Gerechtshof is woensdag extra beveiligd om te voorkomen dat de man die is veroordeeld voor de moord van Melanie Sijbers ontsnapt. Een woordvoerder wilde niet ingaan op de aard van de maatregelen. Duidelijk is dat er in ieder geval extra parketpolitie zal zijn.


Tbs-advies

Raadsman H. van Dijk van de 42-jarige verdachte zei dinsdag dat het tbs-advies na een contra-expertise overeind blijft. De Geldroppenaar staat als vluchtgevaarlijk te boek. Hij heeft in juli van dit jaar nog geprobeerd om te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht. Hij zit nu in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vucht. Daar is hij ook psychologisch onderzocht. Aanvankelijk wilde justitie de klinische observatie in het Eindhovense Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) laten plaatsvinden.
De directie daarvan kon echter niet garanderen dat het centrum voldoende beveiligd is. De man is door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs.


Niet objectief

Van Dijk vroeg om het nieuwe psychiatrisch onderzoek omdat een eerdere rapportage van het Pieter Baan Centrum niet objectief zou zijn. Die instelling heeft in het verleden groen licht gegeven om de ex-tbs-er vrij te laten. Hij zat toen al jaren vast voor gewelddadige verkrachtingen.
Tijdens die gevangenschap ontsnapte de Geldroppenaar meerdere keren. De rechtbank veroordeelde de ex-tbs-er vorig jaar voor ontvoering, verkrachting en doodslag op de vijftienjarige Melanie Sijbers. Het meisje was een vriendinnetje van zijn stiefdochter. Ze was twee weken vermist voordat ze in september 2006 in een bos in Someren werd gevonden.

Moordenaar Melanie vanwege vluchtgevaar niet naar Eindhoven

Hein van Dooren. In ED woensdag 21 november 2007

21 nov 2007, 20:31 - DEN BOSCH - De 42-jarige man uit Geldrop die de 15-jarige Melanie Sijbers om het leven heeft gebracht, komt definitief niet voor onderzoek naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Eindhoven.

De directie kan niet garanderen dat het centrum voldoende beveiligd is om een uitbraakpoging van de man te voorkomen.

De man is door de rechtbank veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs. In aanloop naar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak, heeft het hof ervoor gekozen hem psychisch te laten onderzoeken in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Daar verblijft hij sinds een vluchtpoging uit de gevangenis in Maastricht.

De klinische observatie die eerder in het Pieter Baan Centrum is gedaan, zal in het onderzoek worden opgenomen.

Advocaat H. van Dijk kan met deze oplossing leven. Hij is tegen een onderzoek door deskundigen van het PBC, waar zijn cliënt al twee keer is onderzocht, maar kan er mee instemmen de klinische observatie - door hem gekenmerkt als een 'betrekkelijk neutraal gegeven'- niet over te doen.

Wel noemt hij de gehele gang van zaken uitermate merkwaardig. "Als Willem Holleeder kan worden behandeld in het Leids Medisch Centrum zie ik niet in waarom mijn cliënt niet in het FPC terecht kan."

Tijdens een eerdere rechtszitting waren er al twijfels over de beveiliging van het FPC. Om daarover zekerheid te krijgen, belde het OM nog tijdens de zitting met Eindhoven. Daar zette men het licht op groen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de FPC-directie zich bedacht toen tot in detail bekend werd met welke verdachte men te maken had.

De berichten over de komst van de man naar Eindhoven hebben bij de familie van Melanie tot grote onrust geleid. Een woordvoerder zei gisteren dat er vrouwen zijn in de familie die 's nachts niet meer de straat op durfden toen ze hoorden dat hij misschien in Eindhoven verbleef.

Verdachte moord Melanie Sijbers in EBI onderzocht

woensdag 21 november 2007

DEN BOSCH (ANP) - De 42-jarige H., verdacht van moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, zal in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught worden onderzocht. Dat besliste het gerechtshof in Den Bosch woensdag.

De rechtbank veroordeelde H. tot vijftien jaar cel en tbs voor het ontvoeren, verkrachten en doden van Melanie Sijbers. Het hof bepaalde in september dat H. naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Eindhoven zou gaan voor een contraexpertise naar zijn persoonlijkheid. Naar nu blijkt is die instelling toch niet in staat H. voldoende te beveiligen.

Afgelopen zomer werd H. naar de EBI overgeplaatst nadat hij had geprobeerd te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht.

Moordenaar Melanie niet naar Eindhoven

In ED dinsdag 13 november 2007

EINDHOVEN - De moordenaar van Melanie Sijbers uit Geldrop gaat niet voor onderzoek naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) op het terrein van de GGzE in Eindhoven.

De kans dat de man daar zal ontsnappen, wordt door het Openbaar Ministerie te groot geacht.

Vorige maand werd juist besloten de vluchtgevaarlijke man naar Eindhoven te sturen. Het FBC heeft echter laten weten dat men niet zo'n streng regiem kan hanteren zoals in de Extra Beveiligde inrichting (EBI) in Vught, waar de man momenteel verblijft.

H. van Dijk, de advocaat van de veroordeelde, vermoedt dat ook andere psychiatrische ziekenhuizen niet in aanmerking komen voor het opnemen van zijn cliënt. De beveiliging is daar niet veel anders dan die bij het FPC.

Van Dijk is tegen een klinische observatie in het goed beveiligde Pieter Baan Centrum. Daar is zijn cliënt twee keer onderzocht. De eerste keer concludeerden de deskundigen dat hij weer de maatschappij in kon. De tweede keer, na de moord op Melanie Sijbers, trok men juist de conclusie dat hij een gevaar is voor de maatschappij.

Van Dijk denkt dat het zal moeten komen tot een ambulant onderzoek door een psychiater en psycholoog in de EBI. Op 21 november zal het gerechtshof daarover beslissen. De man is door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs. Tegen die veroordeling is hij in hoger beroep gegaan. Het onderzoek naar zijn geestesgesteldheid moet uitwijzen in hoeverre hij toerekeningsvatbaar is.

Moordenaar Melanie voor tbs-onderzoek naar Eindhoven

Hein van Dooren. in ED donderdag 18 oktober 2007 en vrijdag 19 oktober 2007

EINDHOVEN - De moordenaar van Melanie Sijbers uit Geldrop gaat binnenkort voor onderzoek naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) op het terrein van de GGzE in Eindhoven.

De man zit momenteel vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught omdat hij vluchtgevaarlijk is. In juni van dit jaar probeerde hij nog te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht.

Voor het Openbaar Ministerie was dit reden navraag te doen naar de beveiliging van het FPC. Het FPC heeft verzekerd dat het nagenoeg onmogelijk is dat de man ontsnapt. Hij komt in een streng beveiligde omgeving, vergelijkbaar met die van het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is het afgelopen anderhalf jaar geen tbs'er meer ontsnapt uit een tbs-kliniek. In 2005 ontsnapte één persoon en in 2004 en 2003 telkens drie.

De veroordeelde is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank die hem vijftien jaar cel en tbs oplegde. Op verzoek van advocaat H. van Dijk wordt de psychische gesteldheid van zijn cliënt onderzocht in Eindhoven. Van Dijk heeft geen vertrouwen in het Pieter Baan Centrum. Die psychiatrische observatiekliniek heeft zijn cliënt twee keer onderzocht. De eerste keer concludeerde het PBC dat hij weer de maatschappij in kon. De tweede keer, na de moord op Melanie Sijbers, kwam men tot een tegengestelde conclusie. Uit het onderzoek in Eindhoven moet duidelijk worden of de opgelegde tbs terecht is.

Het onderzoek zal enkele maanden in beslag nemen. Op 5 maart 2008 dient het hoger beroep in Den Bosch. De moordenaar van Melanie Sijbers uit Geldrop gaat binnenkort voor onderzoek naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) op het terrein van de GGzE in Eindhoven. De man zit momenteel vast in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught omdat hij vluchtgevaarlijk is. In juni van dit jaar probeerde hij nog te ontsnappen uit de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht.

Psyche moordenaar Melanie opnieuw onder loep

Hein van Dooren. in ED woensdag 19 september 2007

DEN BOSCH - Er komt zeer waarschijnlijk een nieuw onderzoek naar de psychische gesteldheid van de moordenaar van Melanie Sijbers uit Geldrop. Advocaat H. van Dijk liet woensdag weten dat hij twijfelt aan de onafhankelijkheid van het Pieter Baan Centrum (PBC).

Het PBC onderzocht de 42-jarige man uit Geldrop twee keer. De eerste keer om te bezien of de tbs-maatregel die hem was opgelegd voor twee gewelddadige verkrachtingen, moest worden verlengd. De conclusie was toentertijd dat hij wel weer de straat op kon.

In het tweede onderzoek, naar aanleiding van de moord op Melanie Sijbers, concludeerde het PBC juist het tegendeel: de Geldroppenaar moest tbs worden opgelegd.

Van Dijk vindt die twee conclusies niet rijmen en stuurt aan op een nieuw onderzoek. Hij wil weten of de opgelegde tbs terecht is.

De advocat moet daarover nog in overleg met zijn cliënt, die momenteel vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens hem heeft zijn cliënt in hoger beroep niks te verliezen gezien het feit dat hij is veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs. Tijdens het laatste telefoongesprek dat Van Dijk met hem voerde, klonk hij volgens hem ‘strijdbaar’.

Op verzoek van het Openbaar Ministerie wordt de huisarts van Melanie benaderd. Hij zou iets moeten zeggen over de fysieke toestand van het meisje vlak voor de moord.

Dat verzoek is waarschijnlijk ingegeven door de vraag of Melanie zwanger was, zoals de veroordeelde tijdens de zitting voor de rechtbank in maart beweerde.

Veel geloof werd er aan dat verhaal niet gehecht. Het was de zoveelste versie van de gebeurtenissen in september vorig jaar, van een man die door de rechtbank werd bestempeld als een ‘pathologische leugenaar’.

Moordenaar Melanie naar EBI Vught

Hein van Dooren. vrijdag 07 september 2007 en zondag 09 september 2007

DEN BOSCH - De moordenaar van het Geldropse meisje Melanie Sijbers is overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Dat is gisteren bevestigd door zijn advocaat H. van Dijk.

In juli van dit jaar deed de man een ontsnappingspoging uit de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht. Hij wist op een plat dak te komen, maar is volgens Justitie niet buiten de hekken van de gevangenis geweest.

De man is voor de moord op Melanie Sijbers veroordeeld tot 15 jaar cel en tbs. Hij staat bekend als vluchtgevaarlijk en heeft vier uitbraakpogingen op zijn naam staan. In februari van dit jaar probeerde hij nog te ontsnappen uit het psychiatrische instituut waar hij werd onderzocht.

De EBI is Vught is bedoeld voor extreem vluchtgevaarlijke gedetineerden die bij ontsnapping een groot risico vormen voor de maatschappij. Zowel advocaat Van Dijk als Justitie zijn niet bereid verder commentaar te geven op de overplaatsing.

Moordenaar Melanie Sijbers gepakt bij vluchtpoging

ED zaterdag 21 juli 2007 en maandag 23 juli 2007

MAASTRICHT - De moordenaar van het Geldropse meisje Melanie Sijbers heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis. Dat meldde de Limburgse zender L1 zondag.

Hij werd gepakt op het platte dak van een van de gebouwen van de penintiaire inrichting Overmaze in Maastricht.

Justitie wil niet bevestigen dat het om deze man gaat. Een woordvoerder van justitie wil wel zeggen dat er in Maastricht een ontsnappingspoging heeft plaatsgevonden.

De zoektocht naar de gevangene op de vlucht trok veel bekijks. De ontsnapte veroordeelde is echter niet buiten de hekken van Overmaze gekomen. Een speurhond trof hem aan op een dak.

De man is voor de moord op Melanie tot vijftien jaar cel en tbs veroordeeld. Eerder kreeg hij al eens vier jaar en tbs voor een gewelddadige verkrachting in 1988. Het slachtoffer daarvan vertelde afgelopen zaterdag in deze krant haar verhaal en zei daarbij: ‘Het gevoel dat hij opnieuw kan ontsnappen, is er altijd, onderhuids.’

De crimineel heeft al zeker vier uitbraakpogingen op zijn naam staan. In februari probeerde hij nog te ontkomen uit de psychiatrische inrichting waar hij werd onderzocht.

Of zijn status als ‘vluchtgevaarlijk’ nu aanleiding is om H. in een extra beveiligde inrichten op te sluiten, wil justitie niet zeggen. „Ik kan me de vraag voorstellen, maar wij zeggen niets over de identiteit van de gevangene. Hij is niet buiten het terrein van Overmaze is geraak. Daardoor was er geen opsporingsnoodzaak.”

Zaak-Melanie: ook OM in beroep

donderdag 12 april 2007

DEN BOSCH - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de veroordeling van de 41-jarige man uit Geldrop die Melanie Sijbers om het leven heeft gebracht. Eerder tekende de Geldroppenaar al hoger beroep aan.

Hij is door de rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld en tbs met dwangverpleging. Het OM had achttien jaar en tbs geëist.

Het OM vindt dat de verdachte minimaal twee derde deel van zijn straf moet uitzitten alvorens hij aan zijn tbs begint. De rechtbank is in haar vonnis niet op deze eis teruggekomen. Het OM is van mening dat de man zo lang mogelijk in de cel moet zitten. In veel gevallen wordt eerder met de tbs-behandeling begonnen. De verdachte tekent juist hoger beroep aan om onder de tbs uit te komen.

Tbs ook inzet hoger beroep justitie zaak-Sijbers

donderdag 12 april 2007

DEN BOSCH (ANP) - Ook justitie heeft hoger beroep aangetekend tegen de veroordeling van de 41-jarige Peter H. voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft dat donderdag laten weten.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Peter H. anderhalve week geleden tot vijftien jaar cel en tbs. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De straf viel drie jaar korter uit dan was geëist omdat H. volgens onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het OM gaat in beroep omdat in het vonnis niet is opgenomen dat de tbs-behandeling pas mag beginnen als H. de effectieve celstraf heeft uitgezeten. De officier van justitie had daar expliciet om gevraagd.

De verdachte kondigde eerder deze week aan ook in hoger beroep te gaan. Peter H. wil af van de veroordeling tot tbs. Hij wil een nieuw onderzoek door andere psychologen. De behandeling is volgens hem niet nodig.

De verdachte lokte Melanie Sijbers op 7 september 2006 met een smoes mee naar een loods waar hij de vriendin van zijn stiefdochter dwong tot orale seks. In een bos bij Someren heeft hij het meisje de hand op de mond gelegd, tegen de grond geduwd en dat enige minuten volgehouden. Haar lichaam werd verstopt en twee weken later gevonden

Verdachte zaak-Sijbers wil van tbs af

Ed dinsdag 10 april 2007

DEN BOSCH - De 41-jarige man die onlangs werd veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Hij is het niet eens met de hem opgelegde tbs.

Dat meldde zijn advocaat Henk van Dijk dinsdag. Hij wil het gerechtshof vragen om een nieuw onderzoek door andere psychologen.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de man anderhalve week geleden tot vijftien jaar cel en tbs. Tegen hem was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De straf viel drie jaar korter uit dan was geëist omdat hij volgens onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar is.

De verdachte kreeg jaren geleden ook al tbs opgelegd wegens verkrachting. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen. In het meest recente onderzoek kwam het PBC tot een ander oordeel: de deskundigen zeggen nu dat de kans dat een behandeling slaagt minimaal is.

Van Dijk verklaarde dinsdag dat de man het niet eens is met de conclusies uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Een nieuwe behandeling acht hij zelf niet nodig.

Het Openbaar Ministerie had dinsdag nog geen beslissing genomen over een eventueel hoger beroep van zijn zijde.

Verdachte zaak-Sijbers in hoger beroep

dinsdag 10 april 2007

DEN BOSCH (ANP) - De 41-jarige Peter H. die onlangs werd veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, gaat in hoger beroep tegen zijn straf.

Zijn advocaat Henk van Dijk legde dinsdag uit dat zijn cliënt het niet eens is met de opgelegde tbs en dat hij het gerechtshof wil vragen om een nieuw onderzoek door andere psychologen.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Peter H. anderhalve week geleden tot vijftien jaar cel en tbs. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De straf viel drie jaar korter uit dan was geëist omdat H. volgens onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar is.

Peter H. kreeg jaren geleden ook al tbs opgelegd wegens verkrachting. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen. In het meest recente onderzoek kwam het PBC tot een ander oordeel: de deskundigen zeggen nu dat de kans dat een behandeling slaagt minimaal is.

Van Dijk verklaarde dinsdag dat Peter H. het niet eens is met de conclusies uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Een nieuwe behandeling acht hij zelf niet nodig.

Vijftien jaar voor doden Melanie Sijbers

ED donderdag 29 maart 2007

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 41-jarige Geldropse verdachte donderdag veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte de scholiere op 7 september 2006 heeft meegelokt naar een loods waar hij haar dwong tot orale seks. In een bos bij Lierop heeft hij het meisje gewurgd en verstopt. Het slachtoffer werd twee weken later gevonden. Bewijs voor opzet en dus moord kon de rechter net als justitie niet ontdekken.

De opgelegde gevangenisstraf is drie jaar korter uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, omdat de Geldroppenaar verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte heeft bekend dat hij Melanie Sijbers, het vriendinnetje van zijn stiefdochter, heeft gedood. Hij ontkende echter dat hij haar seksueel heeft misbruikt.

De man is al vaker veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor al eerder tbs opgelegd. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen.

Afgelopen maanden verbleef de verdachte ter observatie in het PBC. Psychologen concludeerden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans dat hij later opnieuw de fout in gaat, wordt groot geacht. De verwachting dat een tbs-behandeling aanslaat is minimaal. Om de samenleving tegen hem te beschermen vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank om hem toch weer verplicht te laten opnemen en behandelen.

De advocaat van de verdachte, Henk van Dijk, sloot zich daar donderdag bij aan en sprak daarom van een verkapt levenslang. Hij overweegt in beroep te gaan omdat volgens hem geen bewijs bestaat voor de verkrachting. Om de behandeling snel te kunnen laten beginnen wil hij een kortere celstraf. Het Openbaar Ministerie reageerde tevreden op de uitspraak.

De familie van het slachtoffer is vooral blij dat de rechter niet gelooft dat Peter H. een langere relatie met Melanie Sijbers had, zoals hij twee weken geleden op de zitting beweerde. De celstraf is voor de familie niet lang genoeg, verklaarde een woordvoerder.

15 jaar cel en tbs voor doden Melanie Sijbers

donderdag 29 maart 2007

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 41-jarige Peter H. donderdag veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

De rechter acht bewezen dat H. de scholiere op 7 september 2006 heeft meegelokt naar een loods waar hij haar dwong tot orale seks. In een bos bij Someren heeft hij het meisje gewurgd en verstopt.

Het slachtoffer werd twee weken later gevonden. Bewijs voor opzet en dus moord kon de rechter net als justitie niet ontdekken. De opgelegde gevangenisstraf is drie jaar korter uitgevallen dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist, omdat H. verminderd toerekeningsvatbaar is.

De verdachte heeft bekend dat hij Melanie Sijbers, het vriendinnetje van zijn stiefdochter, heeft gedood. H. ontkende echter dat hij haar seksueel heeft misbruikt.

De man is al vaker veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor al eerder tbs opgelegd. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen.

Afgelopen maanden verbleef de verdachte ter observatie in het PBC. Psychologen concludeerden dat H. verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans dat hij later opnieuw de fout in gaat, wordt groot geacht. De verwachting dat een tbs-behandeling aanslaat is minimaal. Om de samenleving tegen hem te beschermen vroeg het Openbaar Ministerie de rechtbank om H. toch weer verplicht te laten opnemen en behandelen.

Rechter ontneemt zus het woord

Hein van Dooren. in ED donderdag 15 maart 2007

DEN BOSCH - Angela Sijbers, de zus van Melanie, werd tijdens een verklaring die zij mocht afleggen aan de rechtbank tot twee keer toe onderbroken door rechter M. Bartels. Angela begon haar verklaring met een opmerking in de richting van de verdachte: „Besef je wel wat je hebt gedaan."

Rechter Bartels vroeg haar op beleefde toon zich niet rechtstreeks tot de verdachte te wenden. Vervolgens zei Angela: „Beseft hij wel wat hij heeft gedaan. Niet alleen aan onze familie, maar ook aan zijn familie en kinderen."

Daarop onderbrak de rechter haar voor de tweede maal. Zij zei zich er van bewust te zijn dat het erg moeilijk is in een dergelijk situatie het woord te voeren, maar dat de wetgever het spreekrecht alleen bedoeld heeft om uiting te geven aan de gevolgen die gebeurtenissen hebben voor de nabestaanden.

De zus van Melanie probeerde het nog een keer, maar het lukte haar niet tot een juiste formulering te komen. Met de woorden: 'Dan houdt het op' en 'Het is gewoon een beest', nam zij weer plaats in de banken van de zittingszaal. De voorzitter van de rechtbank had voorafgaand aan de behandeling iedereen opgeroepen om de begrijpelijke emoties te beheersen.

"Ik zal niet toestaan dat er geschreeuwd, geroepen of gepraat wordt. Het doel is vandaag de waarheidsvinding en iedereen moet daarom de gelegenheid krijgen om uit te praten." De verklaringen van de verdachte veroorzaakten enkele malen grote emoties en ontzetting bij de nabestaanden. Als de verdachte zegt dat anderen hem in 'de bajes' wilden lynchen, klinkt op de publieke tribune een eensgezind gemompeld 'en terecht'.

Liegen tweede natuur moordenaar

Fleur Besters.In ED donderdag 15 maart 2007

DEN BOSCH - Een pathologische leugenaar zonder spijt, een psychopaat die ook de psychiater van het Utrechtse Pieter Baan Centrum (PBC) misleidde. Zo omschrijven deskundigen de 41-jarige P.H. Uit Geldrop, verdachte van de ontvoering, het misbruik en de dood van de vijftienjarige Melanie Sijbers.

Tijdens de rechtszaak gaven de deskundigenrapportages een onthutsend beeld van de man, die na zijn jarenlange tbs een nieuw leven had opgebouwd met zijn vriendin en jonge kinderen. Hij presenteerde nadat hij zichzelf aangaf bij de politie zeven verschillende versies over de dood van Melanie.

Hij verdraait de feiten volgens de deskundigen zo dat zijn eigen 'overlevingskansen' groter worden. Het leed dat hij daarmee anderen aandoet, raakt hem niet. Liegen is zijn tweede natuur geworden, stelt de psychiater die hem onderzocht. Eenmaal belastte de verdachte zelfs een vriend, die zou het meisje vermoord zou hebben. De beschuldigde bleek op de fatale donderdag op vakantie te zijn.

In het PBC wendde hij een ziekte voor, waarvoor hij naar het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen mocht. Toen er, omwille van zijn extreme vluchtrisico een speciaal beveiligd busje klaarstond, waren de klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. De verdachte bleek tijdens een eerdere behandeling precies hetzelfde voorgewend te hebben, toen met een geslaagde ontsnapping uit het ziekenhuis als gevolg. In zijn cel in het PBC bleken de kitranden van de ramen te zijn weggekrabt.

De betrokken psycholoog en psychiater constateerden dat ze in gesprekken met de verdachte om de tuin geleid zijn. Woorden die 'authentiek' leken, bleken gelogen.

De deskundigen noemden hem 'een roofdier dat op zijn prooi af gaat'. Door het boeien van zijn slachtoffers en het kapottrekken van hun bovenkleding, wil hij macht over hen uitoefenen. Het ombrengen van Melanie kan volgens de psychiater gezien worden als 'de neiging om op kille wijze opnieuw de controle te krijgen over de situatie'.

Gezien de ernst van de stoornissen en de eerdere langdurige tbs-behandeling van de verdachte wordt de kans op een succesvolle behandeling 'zeer beperkt' geacht. Justitie acht de kans op herhaling zeer groot.

Eis 18 jaar cel en tbs in zaak Melanie Sijbers

donderdag 15 maart 2007 |

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien jaar cel en tbs geëist tegen de 41-jarige Peter H., voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Justitie formuleerde deze eis donderdag bij de rechtbank in Den Bosch.

De scholiere verdween op 7 september. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren.

Volgens het OM heeft H. het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en misbruikte hij haar. Vervolgens heeft H. Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar wurgde, stelt justitie.

Aan de verklaring waarmee H. donderdag tijdens de zitting bij de rechtbank op de proppen kwam, hechtte officier van justitie H. Vrijhoeven geen geloof. De man zei dat hij een geheime, seksuele relatie met het slachtoffer had. Aanleiding voor haar dood was onenigheid over geld dat hij haar had gegeven voor een abortus die zij veinsde, zo vertelde hij de rechters.

De verdachte heeft bekend dat hij Melanie heeft gedood. H. ontkent echter dat hij het vriendinnetje van zijn stiefdochter seksueel heeft misbruikt.

De man is al eerder veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor toen tbs opgelegd. Tegen het advies van de kliniek waar hij toen verbleef in gaf het Pieter Baan Centrum in Utrecht in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen. Daardoor kwam hij weer vrij. Volgens het OM is H. verminderd toerekeningsvatbaar.

'Melanie en ik hadden relatie'

donderdag 15 maart 2007 | 15:24

DEN BOSCH - De 41-jarige verdachte die bekent dat hij de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop om het leven heeft gebracht, heeft donderdag verklaard dat hij een geheime, seksuele relatie met haar had. Aanleiding voor haar dood was onenigheid over geld dat hij haar had gegeven voor een abortus die zij veinsde, zo legde hij de rechtbank in Den Bosch donderdag uit.

Het nieuwe verhaal is volledig in strijd met verklaringen die hij eerder aflegde bij de politie en waarvoor technisch bewijs bestaat. De verdachte bekende destijds dat hij het meisje meelokte, in een loods tot orale seks dwong en in een bos bij Lierop verstikte. Bovendien stellen deskundigen dat de man een pathologisch leugenaar is, bleek donderdagochtend. In een uitgebreid betoog erkende hij donderdag opnieuw dat de vriendin van zijn stiefdochter door zijn toedoen om het leven is gekomen. De verdachte ontkent dat hij haar heeft verkracht.

Sinds mei van het vorige jaar hadden de twee stiekem afspraakjes, vertelde hij de rechtbank. Het begon met kletsen en kwam later ook tot gemeenschap. Hij beschouwde het als een relatie.

In augustus meldde Sijbers hem dat ze bang was dat ze zwanger was. Ze had de pil onzorgvuldig ingenomen en werd niet ongesteld. Hij gaf haar 2500 gestolen euro’s voor een abortus die later helemaal niet nodig bleek. De man ontbrandde begin september in razernij toen bleek dat Melanie Sijbers een nieuwe scooter had. Het meisje bleef erbij dat haar vader de scooter had betaald en dat ze zijn geld was kwijtgeraakt.

Op 7 september 2006 lokte de verdachte de scholiere mee en eiste hij opheldering. Toen hij in de loods betrapt dreigde te worden duwde hij haar hoofd in een kussen. Toen de dreiging was verdwenen, bewoog ze niet meer en bleek ze gestikt. Het lichaam bracht hij naar een bos in Lierop waar het twee weken later werd gevonden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van verkrachting en moord op de 15-jarige scholiere.

Ontzetting over verklaring moordenaar

Hein van Dooren. in ED donderdag 15 maart 2007 Laatst bijgewerkt op: dinsdag 10 april 2007

DEN BOSCH - Tegen de 41-jarige verdachte van de lustmoord op de 15-jarige Melanie Sijbers is 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. De officier van justitie omschreef de man, P.H., donderdag in de rechtbank van Den Bosch als een calculerend persoon en een pathologische leugenaar. Op de zitting presenteerde de man weer een andere versie van wat zich volgens hem op 7 september vorig jaar heeft afgespeeld. Het was zijn zevende versie.

Melanie Sijbers verdween in september vorig jaar, en werd twee weken later vermoord teruggevonden in de bossen bij Lierop. Donderdag kwam H. met het verhaal dat hij een relatie had met Melanie en dat zij hem op een zeker moment vertelde dat ze zwanger was. Hij zou haar 2500 euro hebben gegeven voor een abortus. Toen hij tien dagen later terugkwam van een vakantiereis, zag hij Melanie op een nieuwe scooter en dacht dat zij die gekocht had van het geld voor de abortus. In een loods waarin hij een hennephok aan het bouwen was, zou hij haar vervolgens de hand op de mond hebben gehouden, toen er iemand aanklopte. Daarbij zou Melanie, per ongeluk, door verstikking om het leven zijn gekomen. Onder het publiek op de tribune heerste ontzetting over de nieuwe verklaring. H. is in 1987 en 1990 veroordeeld wegens een reeks verkrachtingen. De laatste keer kreeg hij ook tbs met dwangverpleging. Tot twee keer toe ontsnapte hij uit de kliniek. In 2003 kwam hij voorwaardelijk vrij. Het Pieter Baancentrum onderzoekt of de man terecht is vrijgelaten.

Volgens de officier is Melanie vorig jaar naar een loods gelokt met als smoesje dat hij daar een feestje wilde organiseren voor zijn stiefdochter, die bevriend was met Melanie. Daar aangekomen heeft hij Melanie gedwongen tot seks, waarbij hij haar handen op de rug bond. Na de verkrachting dwong hij het meisje achter in de laadruimte van zijn Opel Vectra te gaan liggen en reed hij naar de bossen bij Lierop. Volgens een van de verklaringen van de verdachte heeft hij het meisje gedood uit angst dat ze over de verkrachting zou praten. In het bos hoorde hij plotseling 'stemmen', dwong Melanie op de grond te gaan liggen, ging met zijn 100 kilo bovenop haar liggen, terwijl hij met zijn rechterhand haar mond dicht hield en met de andere hand op haar achterhoofd drukte. Toen hij na enkele minuten opstond bleef Melanie levenloos liggen. Later heeft hij sporen in de loods proberen uit te wissen en hield hij zich twee weken lang schuil. De officier zei dat H. professioneel te werk is gegaan, waarbij hij niets en niemand ontzag. Hij probeerde de schuld in de schoenen te schuiven van een vriend, maar die bleek een alibi te hebben.

H.'s advocaat zei dat de rechtbank bij de strafbeoordeling moet uitgaan van de voor de verdachte meest gunstige versie van zijn verhalen. Hij vond dat er weinig bewijs was en dat het OM zich vooral beriep op verklaringen van de verdachte. ,,Hij heeft haar het spreken willen beletten, maar hij heeft haar niet willen doden", aldus de advocaat. Volgens hem was het met DNA van Melanie gemixte sperma dat in de caravan gevonden is, afkomstig van seks met haar, een paar dagen voor haar dood. Van vrijheidsberoving kon ook geen sprake zijn, omdat Melanie slechts kort is vastgebonden.

De uitspraak is op 29 maart.

Verdachte: Melanie Sijbers en ik hadden relatie

donderdag 15 maart 2007

DEN BOSCH (ANP) - De 41-jarige P.H. die bekent dat hij de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop om het leven heeft gebracht, heeft donderdag verklaard dat hij een geheime, seksuele relatie met haar had.

Aanleiding voor haar dood was onenigheid over geld dat hij haar had gegeven voor een abortus die zij veinsde, zo legde hij de rechtbank in Den Bosch donderdag uit.

Het nieuwe verhaal van H. is volledig in strijd met verklaringen die hij eerder aflegde bij de politie en waarvoor technisch bewijs bestaat. De verdachte bekende destijds dat hij het meisje meelokte, in een loods tot orale seks dwong en in een bos bij Lierop verstikte. Bovendien stellen deskundigen dat H. een pathologisch leugenaar is, bleek donderdagochtend.

In een uitgebreid betoog erkende H. donderdag opnieuw dat de vriendin van zijn stiefdochter door zijn toedoen om het leven is gekomen. De verdachte ontkent dat hij haar heeft verkracht.

Sinds mei van het vorige jaar hadden de twee stiekem afspraakjes, vertelde H. de rechtbank. Het begon met kletsen en kwam later ook tot gemeenschap. H. beschouwde het als een relatie.

In augustus meldde Sijbers hem dat ze bang was dat ze zwanger was. Ze had de pil onzorgvuldig ingenomen en werd niet ongesteld. Hij gaf haar 2500 gestolen euro's voor een abortus die later helemaal niet nodig bleek.

P.H. ontbrandde begin september in razernij toen bleek dat Melanie Sijbers een nieuwe scooter had. Het meisje bleef erbij dat haar vader de scooter had betaald en dat ze zijn geld was kwijtgeraakt

Rechtbank behandelt moord Melanie Sijbers

donderdag 15 maart 2007

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch behandelt donderdag de rechtszaak tegen de 41-jarige Peter H., verdacht van verkrachting en moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. De scholiere verdween op 7 september. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren.

Volgens het OM heeft H. Melanie met een smoesje meegenomen naar een loods, waar hij haar heeft vastgebonden en misbruikt. Vervolgens zou hij het meisje in zijn kofferbak hebben meegenomen naar een bos en haar hebben gewurgd.

H. heeft betrokkenheid bij de dood van het vriendinnetje van zijn stiefdochter bekend. Het is volgens zijn advocaat de vraag of er sprake is van opzet. De verdachte ontkent dat hij het meisje seksueel heeft misbruikt.

De man is in de afgelopen maanden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij werd eerder al veroordeeld voor een verkrachting en kreeg daarvoor toen de tbs-maatregel opgelegd. Tegen het advies van de kliniek waar hij toen verbleef gaf hetzelfde Pieter Baan Centrum in 2003 groen licht om de behandeling te beëindigen.

Onderzoek Melanie-verdachte

ED zaterdag 20 januari 2007

DEN HAAG - Het Pieter Baan Centrum onderzoekt een rapport over de verdachte van de moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Onafhankelijke deskundigen bekijken of de psychiatrische observatiekliniek in Utrecht in 2001 de juiste procedures heeft gevolgd.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigde zaterdag een bericht in het AD over het onderzoek. Het gaat volgens hem om een ,,intern onderzoek door externe deskundigen in het kader van nieuw kwaliteitsbeleid''. De verdachte die in verband met de moord op Sijbers opnieuw in het PBC verblijft, werd eerder veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor tbs opgelegd. In 2003 kwam een einde aan die maatregel, hoewel de kliniek waarin hij verbleef had geadviseerd de behandeling te verlengen. Het PBC gaf echter groen licht om hem te ontslaan uit de tbs-kliniek.

Sijbers verdween op 7 september vorig jaar. Twee weken later werd ze dood teruggevonden in de bossen bij Someren. Justitie verdenkt de stiefvader van Melanies vriendinnetje van haar ontvoering, verkrachting en moord. De verdachte ontkent het meisje voor haar dood seksueel te hebben misbruikt. Het Pieter Baan Centrum zal voortaan nader intern onderzoek instellen als zaken achteraf in of buiten het instituut vragen oproepen. Deze procedure maakt deel uit van het nieuwe kwaliteitsbeleid van het PBC, aldus de zegsman.

Melanie geëerd met muziek

ED zaterdag 13 januari 2007

GELDROP - De familie van de vermoorde tiener Melanie Sijbers, voor wie gisteravond een benefietconcert werd gehouden, wil zekerheid over het moment van haar dood. Het Geldropse meisje werd op 7 september meegenomen door de 41-jarige vader van haar vriendinnetje.

Justitie gaat er op basis van verklaringen van de verdachte van uit dat ze die avond is vermoord. Technisch onderzoek van het NFI wijst volgens advocaat C. Aarts van de familie Sijbers uit dat Melanie nog enkele dagen in leven is geweest. Een en ander zou uit de sectie blijken. „Alles hangt af van de plek waar ze heeft gelegen en de weersomstandigheden. Maar het rapport stelt dat het tamelijk waarschijnlijk is dat er enige tijd tussen het moment van verdwijnen en overlijden is”, zegt raadsman Aarts.

Justitie houdt desgevraagd vast aan de verklaringen van de verdachte. Aarts wil nog geen conclusies aan het rapport verbinden. Hij wil eerst de verklaringen van de verdachte op papier zien. „Voor justitie heeft het overlijdensmoment geen invloed op de bewezenverklaring. Voor de familie is die emotioneel wel van belang.”

De advocaat probeert ook om de kosten van de begrafenis op de verdachte te verhalen. De familie hield gisteravond een benefietconcert om haar omgeving te bedanken voor alle steun en om geld op te halen voor een grafsteen voor Melanie. Geld dat overblijft gaat naar de stichting Zinloos Geweld. Er werd circa tienduizend euro opgehaald.

De reeks Nederlandse artiesten die optraden in zaal Hoog en Droog in winkelcentrum Coevering trok rond negen uur al zo’n vierhonderd belangstellenden van alle leeftijden. Families bezetten statafels en tienermeiden namen positie voor het podium. Een meegebrachte hond vermaakte zich op tafel. Vader John en zijn dochters Angela en Marina hielden zich op de achtergrond.

John Sijbers wil zich na de hectische maanden nu terugtrekken uit de aandacht, zei hij. „Dit is het laatste wat we doen. Maar het is geweldig om te zien dat vrienden uit het hele land zijn gekomen.” Ondanks het verdriet om hun zusje konden zijn dochters later op de avond ook genieten van de optredens.

De Helmondse volkszanger Gerrit Vos schreef een liedje voor Melanie, ’Melanie Slaap Zacht’, wat hij gisteren ten gehore bracht. De reacties waren emotioneel, maar steeds ingetogen. Zanger Vos riep het publiek daarna op om de ingelijste single vanmiddag samen met hem op het graf van Melanie te leggen. „We verzamelen bij John. Daarna kan de familie een nieuwe start maken.” Op zijn vraag wie meegaat, volgde uitbundig gejuich. Het concert trok uiteindelijk circa zevenhonderd belangstellenden.