We hebben 131 gasten online

Doodslag op Melanie Sijbers Deel 7

Gepost in Strafzaken

vervolg Persberichten

'Moord op Melanie was opzet'

Hein van Dooren. ED donderdag 06 maart 2008 : vrijdag 07 maart 2008

06 mrt 2008, 02:51 - DEN BOSCH - De 42-jarige man uit Geldrop die de 15-jarige Geldropse scholiere Melanie Sijbers om het leven heeft gebracht, moet worden veroordeeld voor moord met voorbedachten rade.

Hij handelde niet in paniek, maar juist uiterst koelbloedig toen hij haar in de bossen van Someren doodde, terwijl zij spartelend vocht voor haar leven.

Dat stelde advocaat-generaal C. Revis gisteren in het hoger beroep tegen de Geldroppenaar. Hij eiste een gevangenisstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging. Door de rechtbank is de verdachte vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar en tbs.

Tijdens de rechtszaak werd uitgebreid ingegaan op de verschillende verklaringen die de verdachte – door deskundigen afgeschilderd als een pathologische leugenaar – heeft afgelegd. Het OM gaat ervan uit dat het eerste verhaal dat hij de politie vertelde, de feiten weergeeft.

De man zou Melanie op 7 september 2006 naar een loods hebben gebracht in Geldrop, haar daar hebben vastgebonden en verkracht om haar vervolgens in de kofferbak van zijn auto naar een bosgebied nabij Lierop te brengen.

Volgens de verdachte raakte hij in paniek toen hij stemmen hoorde in het bos. Hij zou Melanie een hand voor de mond hebben gehouden en haar op de grond hebben gedrukt. Om het meisje in bedwang te houden ging hij op haar rug zitten. Toen de stemmen verdwenen bleef Melanie levenloos liggen. "Het was een ongeluk. Het was absoluut niet de bedoeling", zei de man.

Maar de advocaat-generaal is ervan overtuigd dat er geen sprake was van paniek, maar dat de verdachte al bij het vertrek uit de loods van plan was het meisje te vermoorden, omdat hij bang was dat zij de verkrachting niet zou verzwijgen. De advocaat-generaal noemde onder meer de koelbloedigheid waarmee de verdachte de telefoon hanteerde. Terwijl hij in de bossen bij zijn auto stond, met Melanie in de kofferbak, belde zijn toenmalige vriendin met het verzoek of hij de vader van Melanie wilde bellen. De familie was ongerust omdat zij niet thuis was gekomen voor het avondeten. Hij belde daarop inderdaad met de familie en zei dat hij Melanie die dag niet had gezien.

De advocaat-generaal gaat ervan uit dat je dat in staat van paniek niet voor elkaar krijgt.

Advocaat H. van Dijk noemde de zienswijze van de advocaat-generaal 'speculatie'. Volgens hem is er onvoldoende bewijs voor doodslag. Zijn cliënt heeft weliswaar een hand voor de mond van Melanie gehouden, maar niet haar neus dichtgeknepen. "Daarom kan niet gezegd worden dat hij de boze opzet had haar van het leven te beroven."

Uitspraak: 19 maart.

Tranen na brief 'ontroostbare' moeder Melanie

(Novum) -5 maart 2008 De emoties liepen woensdag hoog op in de zaak-Melanie Sybers voor het gerechtshof in Den Bosch. Met opmerkingen en gezucht maakten familie en vrienden regelmatig hun afkeer duidelijk naar Peter H., de stiefvader van een vriendin van Melanie. Toen de rechter een brief van de moeder van het 15 jaar oud geworden meisje voorlas, volgden ook tranen. Enkelen liepen geëmotioneerd de zaal uit.

"Een duivelse daad", omschreef de moeder in haar brief de verkrachting en dood van haar dochter. Ze was zelf niet bij de zitting aanwezig. Melanie verdween in september 2006 uit het Brabantse Geldrop. Twee weken later werd ze gevonden in een bos bij het nabijgelegen Someren. Haar moeder schrijft dat woede en ongeloof bij haar overheersen. "Mijn kind, als afval gedumpt." Ze ondertekende de brief met de woorden 'een ontroostbare moeder'.

H. is veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs voor de ontvoering, verkrachting en dood van het meisje uit Geldrop. Het OM eiste donderdag een zwaardere straf dan de rechtbank H. vorig jaar oplegde, achttien jaar cel en tbs. De hoogte van de straf is volgens het OM gerechtvaardigd vanwege het gevaar voor de samenleving dat H. vormt. Uit psychiatrisch onderzoek bleek dat de kans dat hij in herhaling valt groot is en dat de man moeilijk te behandelen is. H. zat al eerder vast voor de verkrachting van twee vrouwen.

De advocaat van H. vindt de straf die zijn cliënt heeft gekregen te zwaar. Volgens hem is niet bewezen dat hij Melanie willens en wetens heeft willen doden. Hij suggereerde een straf tussen de vier en acht jaar.

Leugens regeren in zaak-Melanie Sybers

(Novum) - 5 maart 2008In de zaak rond de dood van de 15-jarige Melanie Sybers stonden donderdag voor het gerechtshof in Den Bosch de leugens van verdachte Peter H. centraal. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep achttien jaar cel en tbs voor de moord op het meisje. De advocaat van H. pleitte voor strafvermindering. De rechter benadrukte dat door de verschillende verklaringen van H. het moeilijk is te achterhalen wat er precies is gebeurd. In een psychiatrisch rapport wordt hij omschreven als iemand 'die met overtuiging goed kan liegen'.

De rechtbank in Den Bosch legde H. vorig jaar vijftien jaar cel en tbs op voor de ontvoering en verkrachting van en doodslag op Melanie. Het meisje verdween in september 2006 uit het Brabantse Geldrop. Twee weken later werd haar lichaam gevonden in een bos bij het Noord-Brabantse Someren.

De 42-jarige veroordeelde uit Geldrop heeft verschillende verklaringen afgelegd over zijn aandeel in de dood van de tiener. In eerste verklaringen vertelde hij haar met een smoes naar een loods te hebben gelokt, waar hij haar vastbond en zich door haar liet pijpen. Hij reed vervolgens met haar naar het bos in Someren. Toen hij stemmen in de buurt hoorde legde hij 'in paniek' zijn hand op haar mond en drukte haar tegen de grond tot ze stierf. Justitie hecht de meeste waarde aan deze verklaring.

Later verklaarde hij dat de tiener door iemand anders was omgebracht. De persoon die hij aanwees bleek echter tijdens de verdwijning van Melanie in het buitenland te zijn geweest. In een derde verklaring voor de rechtbank vorig jaar zei hij een relatie met Melanie te hebben gehad, waarna ze zwanger raakte. Van verkrachting zou daarom geen sprake zijn geweest. H. zegt haar geld te hebben gegeven voor een abortus, maar twijfelde eraan wat ze met het geld had gedaan bij het zien van haar nieuwe scooter. De ruzie die volgde zou tot haar dood hebben geleid.

Aan deze verklaring hield de veroordeelde ook donderdag vast. Maar justitie zei dat deze verklaring direct naar het rijk der fabelen moest worden verwezen, omdat getuigenverklaringen van familie en vrienden dit verhaal tegenspraken. De advocaat van H. stelde ook dat zijn cliënt een leugenaar was, maar wees erop dat hoe dan ook in geen van zijn verklaringen sprake was van moord. H. zou op geen enkel moment er bewust voor hebben gekozen Melanie om te brengen.

Het OM is het daar niet mee eens en stelt dat er wel sprake is van moord omdat hij ervoor heeft gekozen haar niet vrij te laten en 'haar het zwijgen op te leggen'.

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

 

Eis: 18 jaar en tbs voor moord Sijbers

ANP
gepubliceerd op 05 maart 2008 12:18, bijgewerkt op 5 maart 2008 13:37

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist tegen Peter H. (42) voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop in 2006.

In tegenstelling tot de officier van justitie meent de advocaat-generaal dat de verdachte moet worden veroordeeld voor moord in plaats van doodslag.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. Volgens het OM heeft H. het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en dwong hij haar tot orale seks. Vervolgens heeft H. Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Peter H. had het plan haar te doden en handelde niet in paniek zoals hijzelf stelt, aldus de advocaat-generaal. Zijn voornemen om Melanie Sijbers te doden werd alleen maar eerder uitgevoerd omdat de verdachte stemmen in het bos hoorde. ‘Melanie heeft langdurige doodsangsten uitgestaan en is spartelend aan haar einde gekomen’, motiveerde justitie woensdag.

Openhartige puber
De verdachte ontkent het seksueel misbruik. Volgens zijn laatste verklaring had hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer. Aanvullend onderzoek bewijst volgens justitie echter dat H. heeft gelogen over een voorgewend afspraakje en dat verder niemand wist over de vermeende relatie van de openhartige puber met de ruim 25 jaar oudere man.

De rechtbank veroordeelde Peter H. vorig jaar voor doodslag tot 15 jaar celstraf en tbs. Die straf viel lager uit dan de eis omdat hij door het Pieter Baan Centrum als verminderd toerekeningsvatbaar was beoordeeld. Een zenuwarts kwam in een recente contraexpertise tot precies dezelfde conclusie. De kans op herhaling is groot en de behandelmogelijkheden zijn beperkt. Maar om de samenleving tegen hem te beschermen is het advies tbs.

Door zijn overtuiging dat de dood van Melanie Sijbers een ongelukje was meent advocaat Henk van Dijk dat de straf lager moet uitvallen. De beschuldiging moord is volgens hem alleen gebaseerd op speculaties. Aangezien het nieuwe onderzoek van de zenuwarts ook wijst op tbs, zal de verdachte zich daar bij neerleggen, aldus Van Dijk en zijn cliënt.

Het gerechtshof doet op 19 maart uitspraak.

Tbs en 18 jaar cel geëist voor moord Melanie Sijbers

DEN BOSCH - Telegraaf 05-03-08 Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist tegen de 42-jarige Peter H. voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop in 2006.

In tegenstelling tot de officier van justitie meent de advocaat-generaal dat de verdachte moet worden veroordeeld voor moord in plaats van doodslag.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. Volgens het OM heeft H. het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en dwong hij haar tot orale seks. Vervolgens heeft H. Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Peter H. had het plan haar te doden en handelde niet in paniek zoals hijzelf stelt, aldus de advocaat-generaal. Zijn voornemen om Melanie Sijbers te doden werd alleen maar eerder uitgevoerd omdat de verdachte stemmen in het bos hoorde. „Melanie heeft langdurige doodsangsten uitgestaan en is spartelend aan haar einde gekomen”, motiveerde justitie woensdag.

De verdachte ontkent het seksueel misbruik. Volgens zijn laatste verklaring had hij een geheime seksuele relatie met het slachtoffer.

Aanvullend onderzoek bewijst volgens justitie echter dat H. heeft gelogen over een voorgewend afspraakje en dat verder niemand wist over de vermeende relatie van de openhartige puber met de ruim 25 jaar oudere man.

De rechtbank veroordeelde Peter H. vorig jaar voor doodslag tot 15 jaar celstraf en tbs. Die straf viel lager uit dan de eis omdat hij door het Pieter Baan Centrum als verminderd toerekeningsvatbaar was beoordeeld.

Een zenuwarts kwam in een recente contraexpertise tot precies dezelfde conclusie. De kans op herhaling is groot en de behandelmogelijkheden zijn beperkt. Maar om de samenleving tegen hem te beschermen is het advies tbs.

Door zijn overtuiging dat de dood van Melanie Sijbers een ongelukje was meent advocaat Henk van Dijk dat de straf lager moet uitvallen. De beschuldiging moord is volgens hem alleen gebaseerd op speculaties. Aangezien het nieuwe onderzoek van de zenuwarts ook wijst op tbs, zal de verdachte zich daar bij neerleggen, aldus Van Dijk en zijn cliënt.

Het gerechtshof doet op 19 maart uitspraak.

Eis: 18 jaar cel en tbs tegen moordenaar Melanie Sijbers

Omroep Brabant

DEN BOSCH - Justitie heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die de Geldropse tiener Melanie Sijbers heeft gedood. De 42-jarige man uit Geldrop kreeg eerder vijftien jaar met tbs van de rechtbank opgelegd voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers.

Zij verdween in september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. De man was de stiefvader van een vriendin van Melanie. Hij was al eerder voor verkrachting veroordeeld.

Opnieuw 18 jaar en tbs geëist voor dood Melanie

05 mrt 2008 ED- DEN BOSCH - De dood van de Geldropse tiener Melanie Sijbers is moord en geen doodslag. Dat vindt de advocaat-generaal. Hij heeft woensdagochtend in hoger beroep opnieuw 18 jaar cel en tbs geëist tegen de 42-jarige Geldropse verdachte. De ex-tbs-er was volgens justitie niet in paniek toen hij het meisje verstikte.

De zitting was woensdagochtend onverwacht snel afgelopen. Veel nabestaanden van Melanie woonden de strafzaak bij. Haar moeder liet een brief voorlezen door de rechter. Ze noemde de dood van haar dochter daarin een 'duivelse daad'.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd na intensieve zoekacties twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. De verdachte heeft haar volgens het OM met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar is Melanie vastgebonden en gedwongen tot orale seks. De Geldroppenaar heeft haar daarna in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Tbs en 18 jaar cel geëist in Melanie-zaak

05 mrt 2008 ED - DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep achttien jaar cel en tbs geëist tegen de 42-jarige Geldroppenaar voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers. In tegenstelling tot de officier van justitie meent de advocaat-generaal dat de verdachte moet worden veroordeeld voor moord in plaats van doodslag.

De scholiere verdween op 7 september 2006. Haar lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos bij Someren. Volgens het OM heeft de dader het meisje met een smoesje meegelokt naar een loods. Daar bond hij haar vast en dwong hij haar tot orale seks.

Vervolgens heeft de man Melanie in zijn kofferbak meegenomen naar het bos, waar hij haar verstikte, stelt justitie.

Rapport ondersteunt tbs in zaak Melanie Sijbers

DEN BOSCH - Omroep Brabant 4 maart 2008 Het advies om tbs op te leggen aan de man die is veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en dood van de Geldropse tiener Melanie Sijbers blijft na een contra-expertise door een psychiater overeind. Advocaat Henk van Dijk van de 42-jarige verdachte Peter H. heeft dat dinsdag gezegd.

Woensdag dient bij het gerechtshof in Den Bosch het hoger beroep in de zaak. De raadsman had om het psychiatrisch onderzoek gevraagd.

Een eerdere rapportage van het Pieter Baan Centrum was volgens hem niet objectief, omdat de instelling eerder toestemming had gegeven om een behandeling voor een oudere veroordeling te beëindigen. De kliniek heeft volgens hem revanche genome

Moordenaar Melanie Sijbers gepakt bij vluchtpoging

ED 21-07-07

MAASTRICHT - De moordenaar van het Geldropse meisje Melanie Sijbers heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis. Dat meldde de Limburgse zender L1 zondag.

Hij werd gepakt op het platte dak van een van de gebouwen van de penintiaire inrichting Overmaze in Maastricht.

Justitie wil niet bevestigen dat het om deze man gaat. Een woordvoerder van justitie wil wel zeggen dat er in Maastricht een ontsnappingspoging heeft plaatsgevonden.

De zoektocht naar de gevangene op de vlucht trok veel bekijks. De ontsnapte veroordeelde is echter niet buiten de hekken van Overmaze gekomen. Een speurhond trof hem aan op een dak.

De man is voor de moord op Melanie tot vijftien jaar cel en tbs veroordeeld. Eerder kreeg hij al eens vier jaar en tbs voor een gewelddadige verkrachting in 1988. Het slachtoffer daarvan vertelde afgelopen zaterdag in deze krant haar verhaal en zei daarbij: ‘Het gevoel dat hij opnieuw kan ontsnappen, is er altijd, onderhuids.’

De crimineel heeft al zeker vier uitbraakpogingen op zijn naam staan. In februari probeerde hij nog te ontkomen uit de psychiatrische inrichting waar hij werd onderzocht.

Of zijn status als ‘vluchtgevaarlijk’ nu aanleiding is om H. in een extra beveiligde inrichten op te sluiten, wil justitie niet zeggen. „Ik kan me de vraag voorstellen, maar wij zeggen niets over de identiteit van de gevangene. Hij is niet buiten het terrein van Overmaze is geraak. Daardoor was er geen opsporingsnoodzaak.”

Verdachte zaak-Sijbers wil van tbs af


Nu.nl : 10 april 2007 12:28

DEN BOSCH - De 41-jarige Peter H. die onlangs werd veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en het doden van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, gaat in hoger beroep tegen zijn straf.

Zijn advocaat Henk van Dijk legde dinsdag uit dat zijn cliënt het niet eens is met de opgelegde tbs en dat hij het gerechtshof wil vragen om een nieuw onderzoek door andere psychologen. Falk AdSolution

Tbs

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Peter H. anderhalve week geleden tot vijftien jaar cel en tbs. Tegen de man was achttien jaar gevangenisstraf en tbs geëist. De straf viel drie jaar korter uit dan was geëist omdat H. volgens onderzoek verminderd toerekeningsvatbaar is.

Verkrachting

Peter H. kreeg jaren geleden ook al tbs opgelegd wegens verkrachting. Tegen het advies in van de kliniek waar hij toen werd behandeld, gaf het Pieter Baan Centrum (PBC) in 2003 groen licht om zijn behandeling te beëindigen. In het meest recente onderzoek kwam het PBC tot een ander oordeel: de deskundigen zeggen nu dat de kans dat een behandeling slaagt minimaal is.

Van Dijk verklaarde dinsdag dat Peter H. het niet eens is met de conclusies uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Een nieuwe behandeling acht hij zelf niet nodig.

Smoes

De verdachte lokte Melanie Sijbers op 7 september 2006 met een smoes mee naar een loods waar hij de vriendin van zijn stiefdochter dwong tot orale seks. In een bos bij Someren heeft hij het meisje de hand op de mond gelegd, tegen de grond geduwd en dat enige minuten volgehouden.

Haar lichaam werd verstopt en twee weken later gevonden. De verdachte hield zich al die tijd schuil en meldde zich later op het politiebureau.

15 jaar cel en tbs voor doden Melanie

Peter de Graaf in Volkskrant 30 maart 2007 bijgewerkt op 5 maart 2008

DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft de 41-jarige Peter H. uit Geldrop donderdag veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, ontvoeren en doden van de 15-jarige Melanie Sijbers. De man, stiefvader van een vriendin van Melanie, lokte het meisje begin september mee en dwong haar tot orale seks. Daarna nam hij haar geboeid in de koffer van zijn auto mee naar een bos bij Someren, waar hij haar verstikte. Vervolgens dekte hij haar lichaam af met takken en bladeren. Pas twee weken later werd het slachtoffer gevonden.

Het vonnis gaat uit van doodslag, geen moord. Volgens de rechter had Peter H. geen vooropgezet plan om het meisje te vermoorden. Het Openbaar Ministerie had 18 jaar en tbs geëist. De rechter legde gisteren een lichtere straf op, omdat Peter H. volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar was.

De rechter acht de kans op recidive levensgroot. De verdachte is al eerder tot celstraf en tbs veroordeeld voor een aantal verkrachtingen. Deskundigen achten de kans zeer gering dat de verdachte met succes kan worden behandeld. De familie van het slachtoffer vindt de celstraf niet lang genoeg, maar is opgelucht dat de rechter het verhaal van Peter H. niet gelooft. Hij zei tegen de rechter dat hij al geruime tijd een geheime seksuele relatie had met het tienermeisje. In de psychologische rapportage wordt de verdachte ‘een

Verdachte ontkent misbruik Melanie Sijbers

Uitgegeven: 10 januari 2007 10:52
Laatst gewijzigd: 10 januari 2007 11:28

DEN BOSCH - Peter H., verdacht van de moord op de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop, ontkent dat hij het meisje voor haar dood seksueel heeft misbruikt. Dat zei zijn advocaat Henk van Dijk woensdag na afloop van een pro-formazitting voor de rechtbank in Den Bosch.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft H. Melanie verkracht en zal hij daarvoor ook terechtstaan. De 41-jarige H. was niet aanwezig bij de rechtszaak. Hij verblijft sinds een maand in het Pieter Baan Centrum (PBC) ter observatie. Falk AdSolution

Melanie Sijbers verdween op 7 september vorig jaar. Haar lichaam werd twee weken later gevonden in een bos bij Someren. H. kende het slachtoffer. De man woonde ook in Geldrop en was de stiefvader van een vriendin van Melanie.

Betrokken

Eerder maakte het OM bekend dat H. bekennende verklaringen heeft afgelegd. Volgens Van Dijk heeft zijn cliënt echter alleen bekend dat hij bij de dood van het meisje betrokken is geweest. Het is volgens hem de vraag of daarbij sprake was van opzet.

Volgens het OM heeft H. Melanie met een smoesje meegenomen naar een loods, waar hij haar heeft vastgebonden en misbruikt.

Vervolgens zou hij het meisje in zijn kofferbak hebben meegenomen naar een bos en haar hebben gewurgd.

Veroordeeld

H. is eerder veroordeeld voor verkrachting en kreeg daarvoor ook de tbs-maatregel opgelegd. In 2003 kwam een einde aan zijn tbs, hoewel de kliniek waarin hij verbleef had geadviseerd de behandeling te verlengen. Het PBC, waar de geestesgesteldheid van H. momenteel opnieuw wordt onderzocht, gaf echter groen licht om H. te ontslaan uit de tbs-kliniek.

H. gaf zich op 23 september zelf aan bij de politie, een dag nadat het lichaam van Melanie was gevonden. De politie had de man vlak na de verdwijning van het meisje gehoord als getuige, maar liet hem gaan, omdat hij een alibi had. Dat bleek achteraf echter niet te kloppen.

De rechtbank behandelt de zaak op 15 maart. Ook staat H. dan terecht voor een inbraak in april vorig jaar en een poging tot inbraak.

Hoe rechtvaardig, hoe geloofwaardig is het rechtssysteem?

Waarom daders wel, waarom slachtoffers niet?

De halve familie Sijbers had zich 10 januari 2007 's morgens vroeg bij de rechtbank in Den Bosch vervoegd om de pro forma zitting van de moordenaar op hun Melanie bij te wonen.
Bij binnenkomst werden ze opgewacht door een team aan beveiliging en de parketpolitie, die de familie naar de toeschouwertribune achter dik glas op de bovendieping begeleiden.
Overduidelijk was de rechtbank voorbereidt op eventuele emotionele taferelen.
De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat moordenaar Peter Heeze aka Peer niet verscheen en slechts zijn advocaat mr. Henk van Dijk acte de presence gaf.
De Officier van Justitie was overduidelijk in haar aanklachten: wapenbezit, twee inbraken, vrijheidsberoving, verkrachting en moord cq. doodslag.
De advocaat – gespecialiseerd in dit soort complexe strafzaken - mocht zijn koffertje dicht houden, daar hij door zijn cliënt niet was gemachtigd namens deze te spreken.
De rechter pakte zijn agenda en bepaalde dat op 15 maart 2007, om 10:00 het vervolg zou komen. Daarbij beval de rechter dat de verdachte diende te verschijnen.

Vader John:

"De lafaard was er niet. Graag had ik hem gezien. Maar ik wacht af. 15 Maart ben ik er zeker weer bij.
Hopelijk behandeld de rechtbank ons dan wat vriendelijker dan vandaag.
Het enige wat wij willen is dat deze moordenaar levenslang krijgt.
Natuurlijk zijn wij geëmotioneerd, maar we zullen altijd rustig blijven.
Ondertussen hebben we ook een voorgesprek gehad met de Officier van Justitie.
Deze mevrouw staat in contact met onze advocaat, mr. Camiel Aarts.
Onze advocaat wil de onderste steen boven zien te krijgen, want we hebben nog heel veel vragen over hoe onze Melanie aan haar verschrikkelijke einde is gekomen.".
Tijdens de zeer korte pro forma zitting werd duidelijk dat Peer tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd en telkens van rol veranderd: van bekennende naar ontkennende verdachte en visa versa.

Zus Angela:

"Hij liegt, en liegt en liegt.
Maar het meest treurige vind ik dat, ondanks dat hij bij die mensen thuis over de vloer kwam, is Justitie niet verder gegaan de moord op Nicole van den Hurk diepgaand te onderzoeken.
Dat hij vast zat op het moment van die moord staat helemaal niet zo duidelijk vast als in de media terecht is gekomen.
Waarschijnlijk is het bewijs op de moord van mijn zusje zo sterk, dat ze de moeite niet eens willen nemen dieper te graven."
De vader van de vermoorde Melanie blijkt een zeer dapper mens met een groot hart te zijn. Ondanks zijn eigen intense verdriet, blijft hij normaal doen tegen de partner van de moordenaar, Henriëtte van Bakel:
"Ik ben ervan overtuigd dat zij meer details wist van Peer’s TBS verleden.
Maar ze is ook de moeder van Melanie’s hartsvriendin Sharon.
Zelfs voor Peer’s kinderen met Henriëtte heb ik compassie. Het is allemaal te erg voor woorden.
Deze man heeft naast mijn Melanie zoveel onschuldige slachtoffers meer op zijn geweten.
Met Henriëtte heb ik een aantal gesprekken gehad en zo nu en dan bellen we met elkaar om elkaar een hart onder de riem te steken.
Henriëtte ziet zich genoodzaakt uit Geldrop te verhuizen. Omdat ze voor haar gevoel door de bevolking met de nek wordt aangekeken. Het is allemaal zo triest. Peer zou zich diep moeten schamen voor al dit leed.".

Bron: Aandacht doet spreken ADS aandachtsbrief 05 – 2007 pagina 3

Politie onderzoekt of ex-tbs’er H. al eerder moordde

Peter de Graaf in Volkskrant 30 september 2006 02:46, bijgewerkt op 5 maart 2008

DEN BOSCH - De politie onderzoekt of de ex-tbs’er Peter H. (41), verdacht van de moord op de 15-jarige scholiere Melanie Sijbers uit Geldrop, ook het in 1995 verdwenen 15-jarige meisje Nicole van den Hurk uit Eindhoven heeft vermoord. Haar lichaam werd destijds gevonden in een bos niet ver van de plek waar Melanie vorige week is aangetroffen.

De 15-jarige Nicole van den Hurk werd in november 1995 vermoord gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop, een maand na haar vermissing. In die periode zou Peter H. net ontsnapt zijn uit de Van Mesdag-kliniek in Groningen en enige tijd zoek zijn geweest. Het OM wil dat echter niet bevestigen. Er waren enkele verdachten voor de moord op Nicole van den Hurk, onder wie haar vader en stiefbroer. De moord is tot dusver niet opgelost.

Volgens justitie is de zaak aangedragen als zogenaamde cold case: de zaak wordt heropend en met behulp van nieuwe technieken, zoals DNA-onderzoek, wordt gezocht naar nieuwe aanwijzingen.

De 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop is kort na haar ontvoering op 7 september om het leven gebracht door de ex-tbs’er Peter H., de stiefvader van haar vriendin. Dat blijkt uit onderzoek, aldus het OM.

Het vermoedelijke tijdstip van Melanies overlijden is van belang, omdat Peter H. zich een dag na haar verdwijning vrijwillig op het politiebureau meldde. Justitie denkt dat het meisje toen al was vermoord. Bekend was dat Peter H. de dag daarvoor een afspraak had met Melanie. Maar volgens het OM kon hij een alibi overleggen en waren er geen bewijsmiddelen om hem vast te houden. Zijn verleden als zedendelinquent en gewelddadig persoon was bij de politie bekend.

Toen het politieteam later wel meer belastende informatie tegen hem had, was hij al op de vlucht geslagen. Pas vorige week zaterdag meldde hij zich opnieuw vrijwillig op het politiebureau, een dag nadat het stoffelijk overschot van Melanie was gevonden.

Hij heeft inmiddels bekend dat hij Melanie heeft verkracht, of in elk geval ontuchtige handelingen met haar heeft gepleegd, en haar vervolgens heeft vermoord.

Eind jaren tachtig werd Peter H. opgepakt voor drie verkrachtingen. In twee gevallen brak hij ook in in de woning van zijn slachtoffers. In 1990 veroordeelde het gerechtshof van Den Bosch H. tot vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De tbs-maatregel ging in 1991 in en duurde tot 2003.

Politieteam Sijbers onderzoekt ook oudere moord

Peter de Graaf in Volkskrant 29 september 2006bijgewerkt op 5 maart 2008

DEN BOSCH - De 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop is kort na haar ontvoering op 7 september om het leven gebracht door de ex-tbs’er Peter H (41), de stiefvader van haar vriendin. Dat zegt het Openbaar Ministerie.

Het OM bevestigt tevens dat de politie onderzoekt of de verdachte in 1995 het eveneens 15-jarige Eindhovense meisje Nicole van den Hurk heeft vermoord. Haar lichaam werd destijds gevonden in een bos niet ver van de plek waar Melanie vorige week is aangetroffen.

Het vermoedelijke tijdstip van Melanies overlijden is van belang, omdat Peter H. zich een dag na haar verdwijning vrijwillig op het politiebureau meldde. Bekend was dat hij de dag daarvoor een afspraak had met Melanie. Zijn verleden als zedendelinquent en gewelddadig persoon was bij de politie bekend. Maar volgens het OM kon Peter H. een alibi overleggen en waren er verder geen bewijsmiddelen om hem vast te houden.

Toen het politieteam later wel meer belastende informatie tegen hem had, was hij al op de vlucht geslagen. Pas vorige week zaterdag meldde hij zich vrijwillig op het politiebureau in Eindhoven, waar hij werd aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend dat hij Melanie heeft verkracht of in ieder geval ontuchtige handelingen met haar heeft gepleegd, en haar vervolgens heeft vermoord.

Eind jaren tachtig werd Peter H. opgepakt voor drie verkrachtingen. In twee gevallen brak hij ook in in de woning van zijn slachtoffers. In 1990 veroordeelde het gerechtshof van Den Bosch Peter H. tot vier jaar gevangenisstraf wegens verkrachting, ontucht en diefstal. Volgens het Openbaar Ministerie werd zijn tbs in juli 2003 opgeheven. Toen hij vrij kwam, ging hij samenwonen met de moeder van Melanies vriendin.

De 15-jarige Nicole van den Hurk werd in november 1995 vermoord gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Er waren enkele verdachten, onder wie haar vader en stiefbroer. Maar de moord is tot dusver niet opgelost.

Peter H. alleen verdacht van moord Melanie Sijbers

Nu.nl 24 november 2006

DEN BOSCH - De 41-jarige Peter H. uit Geldrop, die wordt verdacht van de moord op de 15-jarige Melanie Sijbers in september, wordt niet in verband gebracht met andere moordzaken. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch onderzocht of H. ook betrokken kan zijn geweest bij de moord op Nicole van den Hurk in 1995.

Volgens het OM zat H. ten tijde van dat misdrijf echter vast, zo deelde het parket in Den Bosch vrijdag mee. Falk AdSolution

Ook heeft justitie gekeken naar mogelijke verbanden tussen H. en andere onopgeloste misdrijven, waaronder de moord op Andrea Luten uit Ruinen en Christel Ambrosius uit Putten. Volgens het OM heeft H. ook met deze zaken niets te maken. De verdachte is de stiefvader van een vriendin van Melanie. H. zat ten tijde van de moord op de 15-jarige Van den Hurk vast in Kroatië. Het meisje uit Eindhoven verdween in oktober 1995. Haar lichaam werd anderhalve maand later gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Twee maanden geleden werd in een bos daar niet ver vandaan het lichaam van Melanie Sijbers uit Geldrop gevonden. Het meisje was op 7 september verdwenen.

Gepuzzel

Volgens een woordvoerster van het OM in Den Bosch was het een heel gepuzzel om het verleden van H. te achterhalen. De man zat sinds eind jaren tachtig vast voor drie gewelddadige verkrachtingen. Na zijn celstraf zat hij elf jaar in de een tbs-kliniek in Groningen. Hij ontsnapte meerdere keren voordat hij werd vrijgelaten.

Omdat niet alle instanties hun administratie even goed op orde hebben, heeft het even geduurd voordat justitie had achterhaald wanneer H. op vrije voeten en wanneer niet, aldus de woordvoerster.

De rechtbank in Den Bosch buigt zich op 10 januari voor het eerst in een pro forma-zitting over de zaak. Het OM heeft de moordenaar van Nicole van den Hurk nooit kunnen vinden. Dat geldt ook voor de moordenaar van Andrea Luten, het 16-jarige meisje uit Ruinen dat in 1993 werd gevonden in een bos bij haar woonplaats. Ze bleek gewurgd.

Ad van den Hurk zei vrijdag dat het helemaal nog niet zeker is dat H. niets met de moord op zijn dochter te maken heeft. Dat hebben mensen binnen het OM zijn ex-vrouw verzekerd, aldus Van den Hurk. Volgens hem gaat justitie door met het onderzoek, omdat er nog gaten zitten in het verleden van H.

'Verdachte Sijbers hoorde in longstay'

Nu.nl: 2 oktober 2006

ARNHEM/DEN BOSCH - De Van Mesdagkliniek in Groningen heeft in 2001 geopperd om de huidige verdachte van de verkrachting en moord op de 15-jarige Melanie Sijbers op te nemen op een afdeling voor onbehandelbare tbs'ers. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem van toen. De man zat destijds een straf uit voor onder meer verkrachting.

Het hof moest beslissen over de verlenging van de tbs van de man. De ingeschakelde psychiater van de Groningse kliniek achtte de kans op recidive destijds hoog. Hij noemde als behandelalternatief de zogeheten longstayafdeling, een plek voor onbehandelbare tbs'ers.

Zijn advies werd in de wind geslagen. De rechters hechtten meer waarde aan een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Falk AdSolution

Een zenuwarts/psycholoog van het PBC oordeelde dat de kans op herhaling was afgenomen. Op voorspraak van het PBC besloot het gerechtshof daarom de terbeschikkingstelling van de man weliswaar met een jaar te verlengen maar zijn dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. De man kwam onder het toezicht van de reclassering.

In 2001 en 2002 verlengde de rechtbank zijn tbs nog twee keer onder dezelfde voorwaarden. In 2003 adviseerden zowel de justitieel forensisch psychiater als de reclasseringswerker dat er geen verlenging meer nodig was. Het ging goed met hem, oordeelden ze.

Justitie in Den Bosch vorderde daarom geen nieuwe verlenging en in juli 2003 kwam zo automatisch een eind aan zijn tbs, legde persofficier Mariska Wijnbelt maandag uit.

Vorige week melde justitie dat de 41-jarige P.H. uit Geldrop zijn betrokkenheid bij de dood en verkrachting had bekend. Zijn advocaat Huub van Stiphout liet maandag echter weten dat zijn cliënt de moord dan wel doodslag en betrokkenheid bij verkrachting niet heeft bekend bij de rechter-commissaris. Bij justitie in Den Bosch was aan het begin van maandagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

'Verdachte zaak-Melanie Sijbers is ex-tbs'er'

Elsevier dinsdag 26 september 2006

Peter H., de hoofdverdachte in de zaak-Melanie Sijbers, blijkt een enorm strafblad te hebben. Hij kreeg zelfs tbs opgelegd in 2001, maar werd al na korte tijd weer ontslagen uit de tbs-kliniek.

Dat zou zijn advocaat hebben bevestigd tegenover het AD. Welke delicten Peter H. in het verleden heeft gepleegd, is nog onduidelijk. Zijn vriendin zou tegen de politie hebben gezegd dat hij in de buurt wordt gezien als ‘pedo’ en ‘verkrachter’.

Verhoor
Ondanks de slechte naam van H. in de buurt, liet de politie hem gaan na het eerste verhoor, dat plaatshad toen Melanie een dag werd vermist. Op dat moment was al bekend dat H., die de stiefvader zou zijn van Melanies beste vriendin, een afspraak had met Melanie op de dag van haar verdwijning (lees Verdachte moord Melanie is stiefvader vriendin).

Justitie beschuldigt hem van moord of doodslag, het opzettelijk onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag en vrijheidsberoving. Volgens bronnen rond het onderzoek wordt hij voorlopig niet verdacht van seksueel misbruik van Melanie.

Voorgeleid
Peter H. wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Die bepaalt of hij langer mag worden vastgehouden.

Vrijdag werd het stoffelijk overschot van Melanie gevonden in een bos bij Someren. Sectie wees uit dat het inderdaad ging om het lichaam van het vermiste meisje. De politie zou de familie van het meisje hebben ontraden bij het lichaam te gaan kijken, omdat het onherkenbaar is verminkt (lees ook Lichaam Melanie Sijbers gevonden).

Verdachte zaak-Melanie langer vast


Nu.nl 26 september 2006 16:35

DEN BOSCH - Het voorarrest van de 41-jarige Peter H., die vastzit in de zaak-Melanie Sybers, is met veertien dagen verlengd. Dat heeft de rechter-commissaris in Den Bosch dinsdag bepaald.

Peter H. wordt volgens het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van moord, danwel doodslag op Melanie Sybers. Ook verdenkt het OM Peter H. ervan het meisje seksueel te hebben misbruikt. De verdachte is de stiefvader van een vriendin van Melanie.

De man meldde zich zaterdagmiddag zelf op het politiebureau in Eindhoven. Die dag werd bekend dat het lichaam dat een dag eerder was gevonden in Someren, van de 15-jarige Sybers uit Geldrop was. Zij werd sinds 7 september vermist.

Hoe de tiener om het leven is gekomen, is onduidelijk. Twee mannen die eerder werden opgepakt, zijn weer vrijgelaten. Zij blijven wel verdachte.

Strafblad

De advocaat van Peter H., zegt in het AD dat zijn client een "groot crimineel verleden" heeft. Hij bevestigt dat Peter H. een lang strafblad heeft, maar het is onduidelijk welke delicten heeft gepleegd. Een vriendin van Melanie verklaarde eerder bij de politie dat Peter H., wegens zijn verleden, in de buurt wordt gezien als pedofiel en verkrachter.

Peter H. heeft lang strafblad

Maandag 25 september AD Annelieke Dijkstra

GELDROP - Peter H., de hoofdverdachte in de moordzaak van Melanie Sijbers, heeft een groot crimineel verleden.

De advocaat van de 41-jarige man bevestigt dat zijn cliënt een lang strafblad heeft. Welke delicten hij heeft gepleegd is nog onduidelijk. Wel verklaarde zijn vriendin bij de politie dat Peter H., wegens zijn verleden, in de buurt wordt gezien als ‘pedo’ en ‘verkrachter’.

Peter H. komt uit een gebroken gezin en heeft broers die ook al diverse keren met justitie in aanraking kwamen. De familie is berucht in de omgeving van Geldrop en het nabijgelegen Mierlo, de geboorteplaats van H. Het is des te opmerkelijker dat de politie de man een dag na de vermissing van Melanie Sijbers liet gaan na het eerste verhoor. Op dat moment was ook al bekend dat H., stiefvader van Melanies hartsvriendin, op het tijdstip van de vermissing een afspraak met haar had. Hij ontkende dat overigens, maar zijn alibi hield geen stand. Zijn gsm-gegevens verraadden dat hij in de omgeving van de vindplaats van Melanie was op de avond van de verdwijning van het meisje.

Peter H. meldde zich afgelopen weekeinde zelf bij de politie en werd meteen ingerekend. Hij wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die zal bepalen of hij langer vast blijft zitten.

Intussen is een andere verdachte in de zaak, de 38-jarige Ger L., naar Polen vertrokken. Volgens zijn raadsman betekent dat niet dat hij op de vlucht is. L., die in een caravan woont vlakbij de vindplek van Melanie, gaat vaker naar Polen om oude auto’s op te halen.

De politie zegt dat de man is vrijgelaten en daarom niet in het land hoeft te blijven. L. ontkent iets met de zaak te maken te hebben. Hij zegt dat hij Peter H. niet kent.

Melanie wordt vrijdagmiddag in Geldrop begraven. Volkszanger Frans Bauer is ook uitgenodigd. Volgens de vader van Melanie kende hij het meisje goed. Ze is een paar keer bij hem in Fijnaart geweest en was een groot fan van de zanger. Op haar begrafenis zal een nummer van Bauer worden gezongen.

Verdachte moord Melanie is stiefvader vriendin

Elsevier maandag 25 september 2006

De 41-jarige man die zich zaterdag bij de politie meldde in verband met de moord op Melanie Sijbers (15), zou de stiefvader zijn van de beste vriendin van het slachtoffer. De stiefvader van de vriendin was dagenlang spoorloos, nadat Melanie was verdwenen.

Dat melden diverse media. De stiefvader sloeg op de vlucht, toen bleek dat de politie hem voor de tweede keer wilde verhoren. Hij had op de dag van de verdwijning drie keer telefonisch contact gezocht met Melanie en met haar afgesproken. Sindsdien werd ze vermist.

Gsm-gegevens
Uit de gsm-gegevens van de man zou blijken dat hij op de avond van de verdwijning in Someren was. De politie wil niets zeggen over de identiteit van de man (lees Arrestatie in zaak Melanie Sijbers). Ook een vriend van hem, die op de dag van de verdwijning eveneens in Someren was, zou worden verdacht.

Vrijdag werd het stoffelijk overschot van Melanie gevonden in een bos bij Someren. Sectie wees uit dat het inderdaad ging om het lichaam van het vermiste meisje. Zaterdagmiddag rondde de technische recherche het sporenonderzoek af in het bosgebied, dat rond vier uur werd vrijgegeven (lees Lichaam Melanie Sijbers mogelijk gevonden).

Verminkt
Kort daarna bezochten familieleden van het meisje de vindplaats. De politie zou de familie hebben verteld dat ze beter geen afscheid kunnen nemen van Melanie, omdat haar lichaam onherkenbaar is verminkt.

Op de school van Melanie is zondag een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor het vermoorde meisje. Het is nog niet duidelijk wanneer Melanie zal worden begaven of gecremeerd. Haar lichaam moet eerst worden vrijgegeven door het Nederlands Forensisch Instituut, dat de doodsoorzaak onderzoekt.

Verdachte dood Melanie dinsdag voorgeleid


:Nu.nl 25 september 2006

DEN BOSCH - De 41-jarige man uit Geldrop die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning en het overlijden van 15-jarige Melanie Sijbers wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een woordvoerster van de politie maakte dat maandag bekend.

De verdachte meldde zich zaterdag vrijwillig op het politiebureau in Eindhoven. Het zou gaan om de stiefvader van een vriendinnetje van de Geldropse tiener. De politie zegt niets over de identiteit van de verdachte en zijn relatie met het slachtoffer.

Aardbodem

De familie van Melanie Sijbers zei eerder dat de man na de vermissing van het meisje ook van de aardbodem leek verdwenen. De scholiere verdween op donderdagmiddag 7 september, nadat ze haar ouderlijk huis in Geldrop had verlaten. Ze was sindsdien spoorloos.

Haar lichaam werd vrijdagochtend gevonden in een bos in Someren. Na uitgebreid sporenonderzoek op de vindplaats verrichtte het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) sectie. In het belang van het onderzoek zegt de politie niets over de doodsoorzaak.

Laatste Update 25-9-06 – De Geldropse tiener Melanie Sijbers is ondanks een 2e arrestatie, afgelopen woensdagavond in Lierop, nog steeds spoorloos. Een 38- jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd aangehouden. De politie wil niet zeggen wat zijn relatie met Melanie of de 27-jarige zondag al aangehouden Geldroppenaar is.

De recherche heeft na ruim een week van intensief onderzoek geen enkel concreet idee waar ze is. De druk op het team, dat uitgaat van een onvrijwillig vertrek, neemt daarmee met de dag toe, bevestigd een woordvoerder…

De rechercheurs maken zich ‘grote zorgen’ om het meisje. Meer aanhoudingen zijn volgens een woordvoerder ‘zeker niet uitgesloten’. De recherche heeft inmiddels ruim 30 tips binnen gekregen, maar geen enkele heeft tot de verblijfplaats van Melanie geleid. Enkele tips worden nog geanalyseerd. Het meisje was niet bij de gearresteerde verdachten. In het geval van de Geldroppenaar had de politie dit ook niet verwacht.

Of datzelfde geldt voor de dakloze verdachte, wil een politiewoordvoerder niet zeggen. Het onderzoeksteam is uitgebreid naar ruim 10 tactische rechercheurs, die bijna dag en nacht aan de zaak werken. Zij krijgen hulp van specialisten, onder wie digitale rechercheurs. Melanie had enkele persoonlijke websites waar ze intensief en uitgebreid contact onderhield met vrienden en bekenden.

De politie heeft nog steeds ‘geen idee’ waarom Melanie is verdwenen. :Echt alle opties staan nog open. Maar Melanie is niet zomaar weggelopen. Ik kan niet zeggen waarom we daar zeker van zijn, maar direct na de aangifte van haar vermissing vonden we zaken die zo verdacht waren dat we direct een groot onderzoek hebben opgestart", stelt de woordvoerder van het onderzoeksteam. Het team werkt dit weekeinde op volle sterkte door.

Vrienden en familieleden zoeken nu –net als de politie- al een week met alles wat ze kunnen naar de Geldropse tiener Melanie Sybers. Op internet wisselen ze de laatste nieuwtjes uit of richten ze zich met hartenkreten direct tot het meisje. Op haar persoonlijke websites geeft de leerling van het nuenense Pleincollege lezers en kijkers een beeld van haar leven. Veel foto’s van vrienden en zichzelf, maar vooral ook van haar vriend Eric, die nu dagelijks bij haar vader in Geldrop op haar wacht. Hun relatie was even uitgeweest, maar ze hadden de draad weer opgepakt.

Op de internetsite ‘sugababes’ was de geldropse kort voor haar verdwijning nog online. Ze laat op de pagina’s weten dat ze hoopt op een tatoeage voor haar verjaardag in februari. Een scooter kreeg ze een dag voor haar verjaardag al van haar vader. Ook al was ze nog geen 16, ze reed er iedereen mee af om hem te laten zien. Toch liet Melanie hem staan toen ze donderdag’s onverwachts naar een – onbekende – afspraak ging. Haar vader John Sijbers sloeg die avond toen ze niet thuis kwam direct alarm bij de politie. Hij woont samen met Melanie en haar twee zussen Angela en Marina en broer John sinds negen jaar in een rustige wijk in Geldrop. Melanie’s ouders zijn gescheiden, haar moeder woont in Limburg

John Sijbers wordt nu door een speciale familierechercheur van de politie op de hoogte gehouden van het onderzoek naar zijn dochter. De politieman vormt de schakel tussen het onderzoeksteam en de politie.

In het korps is de betrokkenheid enorm, meldt een woordvoerder. Als er dit weekeinde een zoekactie nodig is, dan staan er direct agenten klaar. Melanie is geen weglopertje, menen alle betrokkenen. Melanie kan simpelweg niet zonder de contacten met familie en vrienden, redeneren ze. "Al is ze maar een kwartiertje later dan belt ze al", vertelt haar vader. De tiener volgde het eindexamenjaar VMBO Zorg en Welzijn van het Pleincollege in Nuenen. "Melanie is niet iemand die extra zorg nodig heeft", meent de directeur Ton Schenkelaars

Het meisje heeft niet echt hobby’s. Paarden, daar houdt ze wel van. Volgens haar zussen gaat Melanie vaak kijken naar het paardrijden bij Manege Meulendijks in Geldrop/Heeze. Van haar vader mag ze nog niet op stap. Hij vindt haar met 15 jaar nog te jong om op uit te gaan. Op de internetsite ‘partyflock’ waar liefhebbers van zware, harde dansmuziek zich verzamelen, wordt haar muziekvoorkeur wel duidelijk. Melanie heeft haar persoonlijke pagina aangekleed met plaatjes en spreuken over gabbers.

Een week geleden hielpen alle Geldropse buurtbrigadiers mee aan een buurtonderzoek. Zelfs de Geldropse jongerenwerkster Brenda Dreesen heeft op haar pagina op sugababes een opsporingsbericht gezet. Ze vraagt net als iedereen:

Waar is Melanie?

(Door Lizette van Neer en Fleur Besters voor het Eindhovens Dagblad)

Aanhouding in verdwijningszaak-Melanie Sybers


Nu.nl 24 september 2006 15:46

EINDHOVEN - De politie heeft zaterdagmiddag in het politiebureau aan de Mathildelaan in Eindhoven een verdachte aangehouden in de zaak rond het overlijden van Melanie Sybers uit Geldrop. De 41-jarige man uit Geldrop wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning en het overlijden van het 15-jarige meisje. Dit heeft de politie zaterdagavond bekendgemaakt.

De man is na zijn aanhouding rond 17.30 uur in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Hij had zichzelf bij het politiebureau gemeld, aldus de politie. De man is zaterdag en zondag verhoord. Ook over de resultaten doet de politie geen mededelingen. Falk AdSolution

Sectie op het stoffelijk overschot dat vrijdag werd gevonden in het bos bij Someren heeft zaterdag uitgewezen dat het om het lichaam van Melanie Sybers gaat. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht. De recherche werkt nog steeds met een team van vijftien mensen aan de zaak, aldus de politie.

Sporenonderzoek

De technische recherche had zaterdagmiddag het sporenonderzoek afgerond in het bos in Someren waar vrijdag het lichaam van Melanie werd gevonden. Omstreeks 16.00 uur werd het bosgebied vrijgegeven, meldde een poltiewoordvoerster. Kort daarna bezochten familieleden van het meisje de vindplaats.

Vrijdag vond de politie het stoffelijk overschot na een melding van een wandelaar. De hele dag en avond werd daarna op de vindplaats onderzoek gedaan door tien experts. Vrijdagavond laat meldde de politie al dat het waarschijnlijk ging om de tiener die sinds 7 september werd vermist.

NFI

Omstreeks middernacht was het sporenonderzoek op de vindplaats afgerond. Het lichaam is toen overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dat heeft zaterdagmiddag sectie verricht om de identiteit van het slachtoffer definitief vast te stellen en meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak. Vermoedelijk is er zondag meer te zeggen over de resultaten, verklaarde de woordvoerster.

Bij het ouderlijk huis van Melanie Sybers in Geldrop hebben buurtbewoners een monumentje ingericht. Er liggen bloemen en er staan kaarsjes.

College

Het Pleincollege in Nuenen heeft zondagmiddag de deuren geopend om de 15-jarige leerlinge te gedenken. Alle zeshonderd leerlingen van het Pleincollege zijn zondagochtend ingelicht en uitgenodigd, verklaarde directeur Ton Schenkelaars.

Een speciaal lokaal is ingericht als gedenkplek. Er staat een foto van Melanie en er ligt een condoleanceregister. Het boek zal later worden overgedragen aan de nabestaanden.

De school wil de leerlingen een kans bieden om met elkaar te praten en te rouwen, legde Schenkelaars uit. Al sinds de verdwijning van het meisje is er professionele begeleiding op school aanwezig.

Maandagochtend zullen de leraren van het Pleincollege in het eerste uur nog stilstaan bij het overlijden van de leerlinge. De school gaat daarna over op de orde van de dag, aldus Schenkelaars.

Familie mag Melanie niet meer zien

zondag 24 september 2006 in AD

Het stoffelijk overschot van de 15-jarige Melanie Sijbers is zo verminkt, dat het onherkenbaar is geworden.

De politie heeft de familie van de vermoorde tiener verteld dat ze Melanie daarom niet meer kunnen zien om afscheid te nemen.

Om het meisje toch te eren, heeft de familie zaterdag de plek bezocht waar het lichaam van Melanie is gevonden. Wat de doodsoorzaak is, wordt onderzocht in het Nederlands Forensisch instituut.

De politie heeft de hoofdverdachte in de zaak, de 41-jarige Peter H., sinds dit weekeinde in hechtenis. De stiefvader van Melanies hartsvriendin meldde zich zaterdag bij het politiebureau in Eindhoven. Hij was een dag na de vermissing op de vlucht geslagen, toen bleek dat de politie hem voor de tweede keer wilde horen. Peter H. had op de dag van de verdwijning van Melanie drie keer telefonisch contact met haar en had met haar afgesproken. Sindsdien ontbrak elk spoor van het meisje.

Uit de gsm-gegevens van H. blijkt dat hij donderdagavond tussen half negen en tien uur in Someren was. Onbekend is nog of hij gezelschap had.

Mogelijk is ook zijn vriend Antoine de H. daar die avond geweest. Hij is ook verdachte.

Melanie was lief meisje van uitersten

Door ANNELIEKE DIJKSTRA in AD 24 september 2006

GELDROP - Het was een meisje van uitersten. Ze kon in haar kamer uit haar dak gaan op hardcore housemuziek, maar ook...

De 15-jarige Melanie Sijbers verdween op 7 september, waarna vrienden en familieleden posters verspreidden. Afgelopen vrijdag werd haar lichaam gevonden in de bossen bij Someren. Daar namen familieleden zaterdag afscheid van haar.

...urenlang op de bank luisteren naar Guus Meeuwis. Maar die tienervreugde is Melanie Sijbers, het 15-jarige meisje uit Geldrop, niet meer gegund. Dit weekeinde maakte de politie bekend dat het inderdaad haar levenloze lichaam is dat afgelopen vrijdag bij de bossen van Someren is gevonden.

Familie en vrienden vragen zich vertwijfeld af waarom juist Melanie dit moest overkomen. Ze was lief en altijd in voor gezelligheid. Maar ze had ook ADHD en de bijbehorende hyperactiviteit. Ze zocht wanhopig naar liefde en aandacht. Het gemis van een liefdevolle moeder, die zo’n twee jaar geleden na veel strijd het gezin verliet, zorgde bij Melanie soms voor een extreme hunkering naar warmte.

Ze had een eigen weblog op contactsite sugababes.nl en was veel op het internet aan het chatten met jongens. Zo ontmoette ze tien maanden geleden ook haar vriend Erik. ,,Ik vergeet het nooit meer. We hadden afgesproken in een speeltuintje. Ik was meteen verliefd. Melanie had humor, was open en spontaan,’’ zei hij gisteren.

Uitgaan deed ze bijna nooit, omdat ze nog geen 16 was. En als ze ging, dan ging de hele familie mee. Vader John was gek op zijn jongste dochter, zij was zijn oogappel. En ook met broer John (19) en zussen Angela (21) en Marina (23) had ze een innige band.

Haar moeder sprak ze heel af en toe sinds de scheiding. Zij zou sinds de vermissing nog niets van zich hebben laten horen.

Melanie zat op het vmbo en deed de richting verzorging. Ze wilde het liefste masseuse worden, misschien in een sportcentrum of iets dergelijks. En kinderen vond ze geweldig. Alle kinderen in de buurt kenden Melanie dan ook en hielpen de afgelopen twee weken mee om posters met haar foto op te hangen in de buurt.

Maar een goede vriendin verklaarde een dag na de vermissing van Melanie bij de politie dat het meisje behalve lief en zorgzaam, ook een wat ‘gevaarlijke levensstijl’ had. Ze sprak soms af met mannen die ze niet kende en wist dan ook dat ze een risico nam. Het was alsof ze die spanning nodig had in haar leven. Er zijn dan ook veel vraagtekens rond de afspraak die ze had met Peter H., de stiefvader van hartsvriendin Sharon. Volgens Melanie zouden ze samen een cadeautje gaan kopen, maar ze vertelde een vriendin wel dat ze ‘het niet vertrouwde’ en vroeg haar haar elk half uur te bellen. Tien minuten na de afspraak met Peter H. was Melanie echter al onbereikbaar voor iedereen.

Gevonden lichaam waarschijnlijk van Melanie Sybers


Nu.nl 24 september 2006

SOMEREN - Het stoffelijk overschot dat de politie vrijdagochtend heeft aangetroffen in de bossen aan de Hoijserstraat in Someren is waarschijnlijk van de vermiste Melanie Sybers (15) uit Geldrop. Dat liet de politie vrijdagavond weten.

Over de doodsoorzaak kon een woordvoerster vrijdagavond nog niets zeggen. De technische recherche was vrijdagavond onder kunstlicht nog druk bezig met het onderzoek op de vindplaats van het meisje. Als dat onderzoek is afgerond zal het lichaam worden overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dat zal naar verwachting zaterdagmiddag sectie verrichten om de identiteit van het slachtoffer definitief vast te stellen en meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak.

Melanie Sybers verdween op donderdagmiddag 7 september, nadat ze haar ouderlijk huis in Geldrop had verlaten. Ze was sindsdien spoorloos. De Geldropse tiener werd niet ver van de vindplaats van het stoffelijk overschot voor het laatst gezien. De politie zocht eerder op een andere plek in hetzelfde bos naar het meisje.

Twee verdachten

In verband met de verdwijning werden in totaal twee verdachten aangehouden. Zij werden deze week allebei vrijgelaten. De politie ging vrijdag in het bos kijken na een melding van een wandelaar omstreeks 9.30 uur. De ruime omgeving van de vindplaats werd hermetisch afgesloten. Veertig agenten werden ingezet om de afzetting te controleren en het gebied te beschermen.

Nieuwsgierigen werden op enkele honderden meters afstand gehouden. In de nacht van vrijdag op zaterdag zullen nog twintig agenten de omgeving bewaken. Zaterdag gaan rechercheurs van de forensisch technische dienst de rest van het gebied doorzoeken op sporen.

De familie van Melanie Sybers is vrijdag op de hoogte gebracht en voorbereid op het ergste, verklaarde de woordvoerster

Groot sporenonderzoek in bos Someren

Nu.nl 23 september 2006

SOMEREN - De technische recherche heeft zaterdagochtend het sporenonderzoek hervat in het bos in Someren waar vrijdag het lichaam werd gevonden dat waarschijnlijk toebehoort aan de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop. Een groot gebied is daartoe sinds vrijdagochtend hermetisch afgesloten.

Vrijdag vond de politie het stoffelijk overschot na een melding van een wandelaar. De hele dag en avond werd daarna op de vindplaats onderzoek gedaan door tien experts. Vrijdagavond laat meldde de politie dat het waarschijnlijk gaat om de tiener die sinds 7 september werd vermist. Falk AdSolution

NFI

Omstreeks middernacht was het sporenonderzoek op de vindplaats afgerond. Het lichaam is toen overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Dat verricht zaterdagmiddag sectie om de identiteit van het slachtoffer definitief vast te stellen en meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak.

Mogelijk is er pas zondag meer te zeggen over de resultaten, verklaarde een woordvoerster.

Het sporenonderzoek is zaterdagochtend uitgebreid naar de rest van het gebied. Het was toen nog onduidelijk hoe lang de hele omgeving blijft afgezet. Ruim twintig agenten zijn aanwezig om het bos te bewaken.

Onderzoek naar vermiste Geldropse uitgebreid


Nu.nl 20 september 2006

GELDROP - Het politieteam dat onderzoek doet naar de vermissing van de 15-jarige Melanie Sijbers uit Geldrop is uitgebreid van tien naar vijftien rechercheurs. Er zijn meer mensen nodig om de grote hoeveelheid tips na te trekken en het onderzoek uit te diepen, meldde een politiewoordvoerster woensdag.

De scholiere verliet haar ouderlijk huis op donderdag 7 september rond 16.00 uur. Sindsdien ontbreekt elk spoor van het meisje. De raadkamer van de rechtbank in Den Bosch heeft woensdag de bewaring opgeheven van een 27-jarige man uit Geldrop die nog vastzat wegens mogelijke betrokkenheid bij de vermissing. Een politiewoordvoerster heeft dat bevestigd. Falk AdSolution

Eerder deze week werd al een 38-jarige man vrijgelaten. De beide mannen blijven verdachte, aldus de politie.

Oproepen

Naar aanleiding van een posteractie van de familie en oproepen in een regionaal opsporingsprogramma en in een uitzending van TROS Vermist kwamen in totaal 130 tips binnen. Het beeld is niet veranderd er is alleen heel veel informatie die moet worden onderzocht, legde de politiewoordvoerster woensdag uit.

De politie neemt de vermissing zeer serieus en sluit nog steeds niets uit.