We hebben 227 gasten online

De 'ingewandenmoord ' Deel 2

Gepost in Strafzaken

De ingewandenmoord, waar de rechtbank gisteren in Den Haag uitspraak over deed, zorgt voor veel opschudding

Spits 23 oktober 2007

AMSTERDAM -- Het Haagse gerechtshof deed dinsdag uitspraak over misschien wel een van de meest gruwelijkste moorden: de ingewandenmoord. De details van deze zaak wekten zoveel afschuw op dat in een eerdere zitting de nabestaanden van het slachtoffer de rechtszaal snikkend verlieten. Een lid van de parketpolitie zei nog nooit zo'n aangrijpende zaak te hebben meegemaakt.

Het verhaal
Wat is er gebeurd?: in juni 2005 brengt de 43-jarige Henk van der M. in Den Haag zijn levenspartner om het leven door met zijn hand via haar anus en vagina organen en weefsel naar buiten te trekken. De 35-jarige vrouw, moeder van drie kinderen, was op dat moment bewusteloos door een combinatie van pillen en alcohol die zij had ingenomen. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot dertien jaar cel. Gisteren legde het gerechtshof de man twaalf jaar op.

Van der M. gaf toe zijn vriendin te hebben verminkt, maar kon niet uitleggen wat de reden hiervan was. Hij verklaarde een black-out te hebben gehad. De Hagenaar zei eerder dat hij zijn gruwelijke actie pleegde in de veronderstelling dat de vrouw al dood was. "Ik was kwaad omdat ze zelfmoord had gepleegd en daarom ging het lichtje bij mij uit", aldus Van der M.

Rapportages van artsen spraken deze verklaring echter tegen. Zij concludeerden dat de vrouw, moeder van drie kinderen, door verbloeding en weefselschade is overleden.

Black-out ongeloofwaardig
Criminoloog Jasper van der Kemp van de Vrije Universiteit heeft er geen pasklaar antwoord op hoe iemand in staat is om tot zo'n bizarre moord over te gaan. Elke moord heeft namelijk zijn eigen geschiedenis, zijn eigen oorzaken en eigen verbanden. "Dit soort zaken zijn zo uniek en specifiek. Normaal kun je ze vergelijken met andere, maar dat kan nu niet.''
Van der Kemp gelooft weinig in de black-out van de dader. "Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen wel degelijk nog wat herinneren van hun daden. Als ze zoiets zeggen, weten ze meer."

 

Hof legt twaalf jaar cel op voor ‘ingewandenmoord'

ANP
23 oktober 2007

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag de man die zijn vriendin doodde door weefsel uit haar te trekken, veroordeeld tot twaalf jaar cel. De rechtbank had de 44-jarige H. van der M. eerder een gevangenisstraf van dertien jaar opgelegd.

De man bracht in juni 2005 in Den Haag zijn vriendin om het leven door via haar anus en vagina weefsel uit haar te trekken. De zaak raakte bekend als de ‘ingewandenmoord’. De 35-jarige vrouw was tijdens de lugubere handelingen waarschijnlijk bewusteloos door medicijngebruik.

Van der M. heeft toegegeven zijn vriendin te hebben verminkt, maar kon niet uitleggen wat de reden hiervan was. Hij verklaarde een black-out te hebben gehad. De Hagenaar zei eerder dat hij zijn gruwelijke actie pleegde in de veronderstelling dat de vrouw al dood was. ‘Ik was kwaad omdat ze zelfmoord had gepleegd en daarom ging het lichtje bij mij uit’, aldus Van der M.

Rapportages van artsen spraken deze verklaring echter tegen. Zij concludeerden dat de vrouw, moeder van drie kinderen, door verbloeding en weefselschade is overleden.

In de strafmaat lieten de rechters ‘het gruwelijke en vernederende van deze daad’ meespelen. Ook sloot het hof herhaling van ernstige geweldsdelicten niet uit. Van der M. heeft altijd geweigerd zich door gedragsdeskundigen te laten onderzoeken. Het Openbaar Ministerie (OM) had overigens zestien jaar geëist tegen Van der M.

 

Na een eis van 16 jaar

'Ingewandenmoord': 12 jaar cel

RTL Nieuws 23 oktober 2007

De man die zijn vriendin in 2005 op een gruwelijke manier om het leven bracht, heeft in hoger beroep 12 jaar cel gekregen.

Medicijngebruik

De 44-jarige man doodde zijn vriendin in juni 2005 in Den Haag. Hij trok via haar schaamstreek haar ingewanden kapot. De zaak raakte bekend als de 'ingewandenmoord'. De 35-jarige vrouw was waarschijnlijk al bewusteloos door medicijngebruik.

'Lichtje uit'

De man heeft toegegeven dat hij zijn vriendin heeft verminkt, maar hij verklaarde dat hij handelde in een black-out. Eerder zei hij dat hij zijn gruwelijke actie pleegde terwijl hij dacht dat de vrouw al dood was: "Ik was kwaad omdat ze zelfmoord had gepleegd en daarom ging het lichtje bij mij uit." Rapportages van artsen spraken deze verklaring tegen; de vrouw, moeder van drie kinderen, is door verbloeding en weefselschade overleden.

Gruwelijk en vernederend

Het Openbaar Ministerie had 16 jaar geëist tegen de man, die eerder door de rechtbank was veroordeeld tot 13 jaar, een jaar langer dus dan de straf van het hof. De hogere rechters lieten 'het gruwelijke en vernederende van deze daad' meespelen in de strafmaat. Ook sloot het hof herhaling van ernstige geweldsdelicten niet uit. De man heeft altijd geweigerd zich door gedragsdeskundigen te laten onderzoeken

 

 

Rechtszaak ingewandenmoord wekt beroering

COEN VAN KRANENBURG in AD 27 maart 2006
DEN HAAG - De moord op een Haagse moeder van drie kinderen (35) is dermate gruwelijk dat enkele nabestaanden maandag de zaal snikkend verlieten toen rechtbankpresident Mr. Elkerbout in detail trad.

De zaak bracht zoveel beroering dat zelfs een ervaren lid van de parketpolitie tijdens een schorsing verzuchtte nog nooit zo’n aangrijpende zaak te hebben meegemaakt.

Te midden van alle emotie zat de 43-jarige dader uit Den Haag er ogenschijnlijk onberoerd bij. Op enig moment stak hij zelfs lachend een duim op naar een bekende op de publieke tribune. Volgens zijn advocaat heeft hield hij echter veel van zijn vriendin en heeft hij het zo moeilijk met wat er is gebeurd, dat hij zelfmoordneigingen heeft.

Op aangeven van zijn advocaat Mr. Van Stratum werkte hij eerder al niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek en weigerde hij gisteren ieder commentaar op zijn daad.

Zijn vriendin ging maandag 20 juni 2005 in de vroege ochtend onder zijn ogen onderuit door een combinatie van medicijnen en alcohol. Naar zijn zeggen wilde zij zelfmoord plegen. Uit woede drong de als seksmaniak te boek staande Hagenaar van onder bij haar met de hand naar binnen en richtte hij daar zoveel schade aan dat zij onder zijn ogen doodbloedde. Hij belde 112, maar toen die arriveerde was zij al overleden.

De gruwelijkheid van de zaak, de impact die dit op haar kinderen en familieleden heeft, en het gebrek aan medewerking bracht de officier van justitie er maandag toe dertien jaar gevangenisstraf te eisen tegen de verdachte.

Advocaat Mr. Van Stratum pleitte voor vrijspraak. Volgens hem is niet onomstotelijk vast komen te staan of het slachtoffer is overleden aan haar verwondingen, of aan een overdosis medicijnen en alcohol.

Over twee weken volgt de uitspraak.
Dertien jaar gevangenisstraf hoorde gisteren de 43-jarige Henk van der M. tegen zich eisen voor de Haagse rechtbank, wegens het gruwelijk vermoorden van zijn vriendin Sylvia Roos (35), moeder van drie kinderen. De details die in de rechtszaak voorbijkwamen waren dermate gruwelijk dat enkele nabestaanden maandag de zaal snikkend verlieten. Zelfs een ervaren lid van de parketpolitie verzuchtte tijdens een schorsing nog nooit zoiets gehoord te hebben.

Van der M. zelf zat er schijnbaar onberoerd bij. Op een gegeven moment stak hij zelfs lachend een duim op naar een bekende op de publieke tribune. De verdachte wordt ervan beschuldigd zijn vriendin te hebben omgebracht door met zijn vuist een ravage in haar vagina aan te richten.

Zijn vriendin ging maandag 20 juni 2005 in de vroege ochtend onderuit door een combinatie van medicijnen en alcohol. Uit woede over deze volgens Van der M. zelfmoordpoging, drong de als seksmaniak te boek staande Hagenaar met zijn vuist de vagina van Roos binnen en begon als een wilde ingewanden stuk te scheuren. Een arts constateerde inwendig vernielde en uit het lichaam getrokken vet-, spier-, lymfeklier-, en bindweefsel. In een sportbroek van de verdachte werden ook nog verse sperma sporen aangetroffen. Maar Van der M. ontkent een lustmoord te hebben gepleegd.

De verdachte weigert op advies van zijn advocaat iedere psychiatrisch onderzoek. Ook wilde hij op aanraden van zijn raadsman niet ingaan op vragen van de rechter over de reden tot zijn daad. Volgens de advocaat dient zijn cliënt vrijgesproken te worden, omdat het slachtoffer mogelijk al zou zijn overleden aan de pillen en drank, voordat Van der M. als een beest met zijn vuist te keer ging. Bovendien zou verdachte erg lijden onder de dood van zijn vriendin. Uitspraak over 14 dagen.
 

13 jaar cel voor ’ingewandenmoord’

DEN HAAG - 10 april 2006 De Haagse rechtbank heeft maandag 10 april een 43-jarige Hagenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertien jaar voor de zogeheten ’ingewandenmoord’.

De man heeft vorig jaar zijn vriendin - een 35-jarige moeder van drie kinderen vrouw vermoord - door met zijn hand haar onderlichaam binnen te dringen en haar ingewanden zodanig te beschadigen dat zij ter plekke doodbloedde.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De veroordeelde man weigerde pertinent mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, waarop de rechtbank besloot geen tbs (psychische behandeling in een besloten inrichting) toe te kennen aan de man. Ook tijdens de rechtszaak werkte hij niet mee aan de rechtsgang door zich te beroepen op zijn zwijgrecht.