We hebben 311 gasten online

De ´Spiritusmoord´ Deel 3

Gepost in Strafzaken

Emoties lopen hoog op aan het rode lint

De Gelderlander

ARNHEM - De ontsteltenis aan het Immerlooplein in Malburgen - Oost was gistermorgen groot. Een jonge vrouw is op gruwelijke wijze door brandstichting om het leven gekomen. Familie meldt zich vol emoties aan het rode lint.

Schreeuwend rent een vrouw weg. Krijsend: „Mijn schoonzusje! Mijn schoonzusje!“ Een agente houdt haar tegen.

De vrouw stort zich huilend op haar. Tot ze een hond in de dierenambulance ontdekt. „Chicko. Dat is Chicko. Ik wil naar hem toe.“

De ontsteltenis aan het Immerlooplein in Arnhem-Zuid waar zich even daarvoor een drama heeft voltrokken, is groot.

Een jonge vrouw, vermoedelijk de bewoonster, is op gruwelijke wijze door brandstichting om het leven gekomen.

Buurtbewoners staan er aangeslagen bij. „Ik zag haar het portiek uitkomen“, zegt een buurvrouw. „Ze liep nog, maar viel meteen neer. Vreselijk.“ Een hond volgde de vrouw. „Die had roet ingeademd“, zegt een getuige.

Brandweerlieden vonden de jonge vrouw buiten voor de deur van het portiek. „Met zeer ernstige brandwonden“, zegt een woordvoerder van de brandweer. „We hebben ons eerst om de vrouw bekommerd voor we zijn gaan blussen. Maar ze overleed ter plekke. De brand was snel uit. Voor onze begrippen stelde die niet veel voor.“

Volgens buren hadden een man en een vrouw ruzie in de woning op nummer twaalf op één hoog. „Dat hadden ze wel vaker“, zegt een man. Volgens getuigen kwam de politie geregeld op dat adres. Een politiewoordvoerder zegt daarover geen mededelingen te kunnen doen.

Na de ruzie is er brand uitgebroken. Politie en brandweer vermoeden dat die is aangestoken. „We hebben de brandhaard in de woonkamer gevonden“, zegt de brandweerwoordvoerder.

Meer familie en bekenden melden zich vol emoties aan het rood-witte lint. Een vrouw rijdt met haar auto dwars door de afzetting. Agenten manen haar tot stilstand. Schreeuwend, huilend stapt zij uit de auto. Haar handen ten hemel heffend. Luidkeels uit ze dreigementen aan het adres van de mogelijke dader.

De politie zet een steeds groter gebied af. Blauwe doeken moeten het toegestroomde publiek het zicht op het dode lichaam ontnemen. Daarachter zoekt de technische recherche naar sporen van het drama.

 

Persberichten ''Spiritusmoord'

 

 

Dertig rechercheurs van de Arnhemse politie onderzoeken de brand aan het Immerlooplein, waarbij dinsdag een nog onbekende vrouw om het leven kwam. Volgens een woordvoerster was de identiteit van het slachtoffer woensdag nog niet officieel vastgesteld.

Onderzoek in de flat heeft uitgewezen, dat er brand is gesticht in de woonkamer. Het zwaarverminkte lichaam van de vrouw werd met veel moeite door politieagenten naar buiten gedragen. Het slachtoffer overleed op de stoep aan haar verwondingen.

Politie en brandweer hoorden van de brand doordat getuigen belden dat zij rumoer in de flat hoorden.

wo 24 mei 2006
Arnhem - De politie heeft een Team Grootschalig Optreden (TGO) opgestart met ruim 30 politiemensen om de dood van een vrouw te onderzoeken. Zij kwam gisteren, 23 mei, omstreeks 11.00 uur om het leven nadat er in een woning in Arnhem brand was ontstaan. De politie sluit niet uit dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen. Zo tonen de eerste resultaten van het technische onderzoek aan dat de brand in de woning is aangestoken. De politie is nog drukdoende de identiteit van het slachtoffer officieel vast te stellen. Vandaag gaat de politie verder met het technische en tactische onderzoek. De politie roept nadrukkelijk mensen op zich te melden bij het rechercheteam als zij rond het tijdstip van het incident, of mogelijk de dag(en) ervoor verdachte situaties hebben gezien rond het Immerlooplein in Arnhem die mogelijk te maken kunnen hebben met dit incident. Het rechercheteam is bereikbaar via 0900-8844.

Gisteravond is de politie direct gestart met een uitgebreid onderzoek in de buurt van de woning. Dit buurtonderzoek wordt vandaag voortgezet. Ook zullen andere mensen worden gehoord die informatie kunnen geven die van belang zouden kunnen zijn in het onderzoek. Naast het tactische onderzoek gaat de technische recherche vandaag verder om de identiteit van het slachtoffer officieel vast te kunnen stellen. Daarnaast wordt er een sporenonderzoek in de woning uitgevoerd. Met alle informatie uit het technische en tactische deel van het onderzoek hoopt de politie een beeld te krijgen wat er zich nu exact heeft afgespeeld vooraf en ten tijde van de fatale brand.

zo 28 mei 2006,

ARNHEM - Circa tweehonderd mensen hebben zondag in Arnhem deelgenomen aan een stille tocht voor de 19-jarige vrouw die dinsdag om het leven kwam bij een brand in een woning. De brand is aangestoken, aldus de politie.

De stille tocht voerde door Arnhem-Zuid, waar het incident dinsdag gebeurde. De brand brak uit in een woning in een flat. De 19-jarige vrouw kon nog op eigen kracht naar buiten komen, maar overleed op de stoep aan haar verwondingen. Volgens buren ging aan de brand een ruzie vooraf.

De politie weet nog niet precies wat er zich in de woning heeft afgespeeld, maar uit technisch onderzoek blijkt wel dat de brand is aangestoken. „We zijn bezig met het horen van getuigen”, aldus een woordvoerster. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

oktober 2006 TTG..- De 22-jarige verdachte van de moord op de Arnhemse Melissa Ulrich wil niet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestelijke gezondheid in het Pieter Baancentrum. „Ik ben onschuldig. Ik vind het heel vervelend voor de familie dat zij een dierbare hebben verloren, maar ik kan er weinig aan doen", stelde de Arnhemse O.A. . Melissa Ulrich verbrandde 23 mei in haar woning. Volgens de voorlopige aanklacht verdenkt het Openbaar Ministerie A. ervan dat hij Ulrich heeft vastgebonden, met brandstof overgoten en aangestoken, en dat hij met haar pinpas geld heeft opgenomen. Ook zijn er spullen uit de woning van Ulrich bij A. aangetroffen. Familie en vrienden van het slachtoffer vulden maandag de publieke tribune, gekleed in roze T-shirts met het opschrift: Geef ons tenminste gerechtigheid voor Melissa. De rechtbank verwees het onderzoek terug naar de onderzoeksrechter omdat nog verscheidene getuigen moeten worden gehoord. A. mag in de tussentijd met niemand anders dan zijn advocaat contact hebben. Over de precieze stand van zaken in het onderzoek tegen twee andere verdachten deed de aanklager geen mededeling. In januari krijgt de zaak tegen A. een vervolg.

 

 

Dommelende buurvrouw schrikt wakker van gegil

door Paul Bolwerk;en Henk van Gelder De Gelderlander

De 23-jarige Arnhemmer Orleando A. staat vandaag voor de rechtbank terecht voor de moord op Melissa Ulrich. Heeft Heeft hij het 19-jarige Arnhemse meisje in brand gestoken?

Een dommelende buurvrouw schrikt van het gegil op nummer 10. De Turkse aarzelt, maar waarschuwt dan de politie. Via 112 komt haar telefoontje binnen op de meldkamer van de Arnhemse politie. Het is 10.53.54 uur.

De flat aan het Immerlooplein in Arnhem-Zuid staat vol rook, ontdekken agenten die ter plaatse komen. De agent die op de tast als eerste de verstikkende rook inloopt, wordt in het halletje opeens aan zijn arm getrokken. Hij hoort rochelen. Op de grond ligt een zwaargewonde jonge vrouw. Met veel moeite dragen agenten haar smeulende lichaam naar buiten. Op de stoep lukt het vasthouden niet meer en laten ze haar noodgedwongen door de hitte vallen. De agenten proberen haar gerust te stellen. Alert volgt Melissa hen met haar ogen. Praten lukt het verminkte meisje niet meer. Na een half uur bezwijkt ze aan haar verwondingen.

De politie is het direct duidelijk dat de brand een ernstig misdrijf betreft. De voeten van het slachtoffer zijn gekneveld met het elektriciteitssnoer van een tondeuse. Om haar nek zijn een sjaal en trui vastgebonden. Het meisje blijkt in haar slaapkamer overgoten met spiritus en in brand gestoken. Wekenlang verricht een dertig man sterk rechercheteam minutieus onderzoek. De flat en de directe omgeving worden uitgekamd. Bij tankstations en pinautomaten worden camerabeelden opgevraagd. Het leven van Melissa, haar familie en vrienden wordt nauwkeurig in kaart gebracht. Meer dan tweehonderd getuigen worden gehoord.

Uit het onderzoek Operatie-Terrier rijst het beeld op van een zachtaardig, verlegen meisje dat weinig uitgaat en niet rookt of drinkt. Melissa loopt met veel plezier stage bij een trendy kapperszaak. Ze leert er niet alleen het kappersvak. De stage maakt haar tot een jonge mooie vrouw, steeds zelfverzekerder.

Sinds maart 2006 is Melissa volledig ingetrokken bij haar vriend. Haar familie ziet het samenwonen met lede ogen aan. De vriend neemt de relatie volgens hen niet serieus. Maar Melissa hangt aan haar vriend. Verblind door liefde verdraagt ze kritiek op hem niet.

Na de moord wordt de vriend urenlang verhoord. De politie vermoedt dat hij veel meer weet van de achtergronden. De recherche wil weten waarom hij op de dag van de moord zelf niet thuis was. De trip met zijn vader naar Amsterdam stond toch een dag later gepland? Ook ondervragen ze hem over de ruzie, anderhalve week voor de moord, met een zekere Orleando. Die zou uit hun flat een camera en sleutels hebben gestolen. Melissa's vriend trommelde daarom kameraden op om gewapend met tafelpoten verhaal te halen. De politie moest tussenbeide komen. Orleando dreigt terug te komen. Bij het Terrier-team is hij al snel verdachte.

Verdachte moord Melissa beschuldigt vriend

ARNHEM (ANP) - De 23-jarige verdachte van de moord op de 19-jarige Melissa Ulrich heeft woensdag voor de rechtbank in Arnhem een kameraad met wie hij veel op boevenpad ging, beschuldigd van het vastbinden en in brand steken van het meisje.

Orleando A. deed daarmee weer een nieuwe versie van de gebeurtenissen uit de doeken.
Kappersleerlinge Melissa Ulrich is op 23 mei 2006 in haar flat in Arnhem-Zuid vastgebonden, met brandstof overgoten, aangestoken en daarna aan haar lot overgelaten. Gewaarschuwde hulpdiensten vonden het meisje brandend in de hal van de flat. Ze droegen haar naar buiten, maar moesten op de stoep het gloeiendhete lichaam laten vallen. Ulrich overleed korte tijd later op straat. De verdachte heeft diverse andere mannen als de dader aangewezen.
De 23-jarige man had een conflict met de vriend van het meisje. De politie verdenkt hem van inbraak in de flat van het stel op een moment dat er meestal niemand thuis was. De kappersleerlinge bleek echter met kiespijn ziek thuis te zijn. Dat werd haar fataal.
A. beschikte na de moord over de pinpas en andere spullen van het slachtoffer. Maar de ontkennende verdachte heeft altijd volgehouden dat hij op het moment van de moord in een coffeeshop in Arnhem zat. Twee andere klanten bevestigen dat. De vriend die woensdag beschuldigd is, heeft ook met de pas gepind.
De politie heeft met dertig rechercheurs onderzoek gedaan naar de gruwelijke moord. In eerste instantie verdachten zij de vriend van het meisje, maar de verdachte zette zichzelf door bepaalde verklaringen in de kijker. De moeder en de broer van Ulrich willen aan het eind van de rechtszaak gebruik maken van hun spreekrecht, zo hebben zij aangekondigd.

Verdachte heeft coffeeshop als alibi

Als de 23-jarige Arnhemmer Orleando A. dinsdagmorgen 23 mei 2006 in het centrum van Arnhem coffeeshop Happy Days binnenstapt, draagt hij twee tassen bij zich.

Bezoekers herinneren zich later de spulletjes die hij hun toont: een setje kappersscharen, een mp3-speler en een spelcomputer. Naar de herkomst hoeven ze niet te gissen. 'Ollie', die zo'n beetje alles steelt wat los en vastzit, heeft altijd wel wat te verpatsen.

Op woensdag 28 juni 2006 wordt Orleando A. gearresteerd voor de moord op Melissa Ulrich. Hij ontkent. Op het tijdstip van de moord zat hij in Happy Days, zegt hij. Twee bezoekers bevestigen dat. Justitie meent dat zij zich vergissen.

Orleando heeft de schijn zwaar tegen. Zo blijkt hij in bezit van Melissa's pinpas en pincode. Hij plundert de bankrekening, waarop net 600 euro studiefinanciering is gestort. De politie vindt bij Orleando een briefje met de code van een bagagekluis op het Arnhemse NS-station. Daarin worden tassen van Melissa aangetroffen evenals haar mp3-speler, laptop en de kappersscharen. Verder ligt er een bijna leeg blikje van het shagmerk Javaanse Jongens. Melissa's vriend weet zeker dat dat blikje, net als alle andere spullen, die dinsdagochtend nog gewoon bij hem thuis lagen. Orleando heeft dat blikje bij hen laten liggen. In Zoetermeer, bij Orleando's broer, wordt de spelcomputer teruggevonden. Orleando vertelt zijn broer, bij wie hij na de moord onverwachts opduikt, de vriend van Melissa een lesje te hebben geleerd.

Nog vreemder vindt de recherche een brief van Orleando aan de politie. Daarin informeert hij of er in de slaapkamer van Melissa een tafelpoot is gevonden. Mocht dat zo zijn dan bevat de poot waarschijnlijk zijn vingerafdrukken. Die zijn er toevallig opgekomen. Hoe weet Orleando dat in de slaapkamer, bovenop een stapeltje kleren, inderdaad een tafelpoot is gevonden? Volgens Melissa's vriend lag die beneden bij de berging.

Orleando praat na zijn arrestatie honderduit. Telkens verandert hij zijn verklaring. Melissa is volgens hem vermoord door Andreas, een Arnhemmer van Duitse afkomst. Van hem vernam Orleando de details. De verdachte vertelt de Duitser te hebben gevraagd 'Melissa's vriend een lesje te leren'. Moord was nooit de bedoeling. In een andere verklaring stelt Orleando dat de Duitser hem Melissa's bezittingen heeft overhandigd vlak voordat hij de coffeeshop betrad.

Tussen twee verhoren ontmoet Orleando op de luchtplaats undercoveragent A1677. Hij laat zich ontvallen dat Melissa in haar slaapkamer is omgekomen door brandstichting met behulp van een blauwe spiritusfles. Melissa's schoonmoeder zegt dat zij zo'n fles heeft achtergelaten. De undercoveragent heeft hem die informatie in de mond gelegd, zegt Orleando dan. Hun gesprek is niet opgenomen.

De politie snort Andreas de Duitser op. Die stelt als alibi dat hij die dinsdag in Emmerik was voor een drugsdeal. De kans bestaat dat Orleando vandaag op de rechtszitting met een nieuwe verklaring komt. Zijn advocaat Paul Noppen zal opnieuw om vrijlating vragen. Hard technisch bewijs dat Orleando in de flat aanwezig is geweest ontbreekt immers. Door de vuurzee, roetvorming en rookontwikkeling zijn nagenoeg geen technische sporen gevonden in de flat die wijzen op identiteit van de dader. Noppen: "De politie heeft nooit serieus over een andere verdachte dan mijn cliënt gedacht. Nog voordat hij als getuige werd gehoord, was hij al verdachte."

Justitie is ervan overtuigd dat de politie de dader te pakken heeft. Het motief zou zijn gelegen in een mengeling van roofmoord, doorspekt met wraakgevoelens jegens Melissa's vriend. Bovendien zou Orleando, aldus het OM, gefascineerd zijn door vuur en de wrede manier waarop de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric destijds werd vermoord en in brand gestoken. Orleando bezit een beveiligingshandboek, waarin het maken van vuur wordt beschreven.

De Arnhemmer is eenmaal veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor bedreiging van zijn toenmalige vriendin met brandstichting. In de nacht voor de moord op Melissa bedreigt Orleando diezelfde ex-vriendin. De politie zet hem uit haar flat. De ex-vriendin woont sindsdien ondergedoken op een beschermd adres.

Orleando is in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Volgens de forensische psychologen lijdt hij aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Het PBC acht hem echter volledig toerekeningsvatbaar. Van een overmatige fascinatie voor vuur is niets gebleken. Wel is de Arnhemmer vrijwel verslaafd aan cannabis. De rechtbank zal moeten afwegen of het bewijs tegen hem wettig en overtuigend is.

Kapot van moord op Melissa

ARNHEM - De moord op de 19 jarige Melissa Ulrich uit Arnhem heeft tegelijkertijd de levens verwoest van haar moeder en broers. Moeder Madelein en broer Jeffry zullen donderdag in de rechtszaal spreken over hun verdriet.
,,Van een vrolijke moeder ben ik veranderd in een gebroken, getraumatiseerd mens. Ik ben m'n liefste meisje kwijt", zegt moeder Madelein.

Jeffry: ,,De moord heeft ons kapotgemaakt. Ik hoor mijn zusje schreeuwen in mijn hoofd. Ik droom van haar lijden. We waren zeer close. Melissa was zo zachtaardig. Ze deed geen vlieg kwaad. Degene die dit heeft gedaan, heeft duivelse handen."
Bron de Gelderlander

Officier eist 15 jaar cel plus tbs voor moord op Melissa Ulrich

ARNHEM - Tegen de 24-jarige verdachte van de moord op Melissa Ulrich is woensdag voor de Arnhemse rechtbank 15 jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist.

Volgens de officier heeft hij de 19-jarige kappersleerlinge op dinsdag 23 mei 2006 in haar flat in Arnhem-Zuid overgoten met spiritus en in brand gestoken. Haar voeten waren vastgebonden.

Dezelfde ochtend deelde de verdachte in de coffeeshop bezittingen van Melissa uit. Hij bleek in bezit van haar bankpas met pincode en plunderde direct de bankrekening. Van het geld kocht hij softdrugs en kleding. Ook ging hij stappen in Amsterdam. "Weerzinwekkend", aldus de officier.

De Arnhemmer lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met ernstige narcistische trekken. Van kinds af aan kampt hij met agressieve gedragsproblemen. Op straat groeide hij op tot een geharde jeugdcrimineel, waarbij hij zijn imago als bad boy koestert.

Psychologen durven de link tussen de stoornis en het misdrijf niet te leggen. Desondanks acht de officier tbs gepast. De verdachte omschreef zij als leugenachtig, kil en gewetenloos.

Het motief blijft onduidelijk. Mogelijk zou de verdachte wraak willen nemen op de vriend van Melissa. Met hem beraamde hij de diefstal van computers op diens stageadres in Zevenaar. Vlak voor de moord kregen de jongens hoogoplopende ruzie. Melissa's vriend zou een vriendin van de verdachte hebben aangerand.

Voor een muisstille, geëmotioneerde rechtszaal schetste een intens verdrietige moeder Madelein het verlies van haar dochter. Melissa's broer Jeffry mocht niet inspreken.

De verdachte ontkent de moord. Gisteren gaf hij opeens de schuld aan zijn beste vriend. De verdachte is woedend dat die hem nu laat stikken. Afgesproken was een Duitser de schuld te geven. Nu zegt de verdachte dat deze Duitser hem alleen Melissa's spullen heeft gegeven. Zijn advocaat eist vrijspraak. Hard bewijs ontbreekt volkomen. De recherche richtte zich bovendien alleen op zijn cliënt, terwijl diens vriend evenzo goed de dader kan zijn.

Cel en tbs geëist in moordzaak Melissa Ulrich
TELEGRAAF 10 OKTOBER 2007

ARNHEM - De officier van justitie bij de rechtbank in Arnhem heeft woensdag vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Orleando A.. Volgens de officier heeft A. op 23 mei 2006 de 19-jarige Melissa Ulrich vastgebonden, met spiritus overgoten en in brand gestoken in haar Arnhemse flat.

Hulp kwam voor de kappersleerlinge te laat. Kort nadat hulpdiensten haar uit de brandende woning haalden, overleed ze.

Diezelfde dag kocht A. met de pinpas van Ulrich kleren en drugs en ging hij met een vriend feesten in Amsterdam. De officier van justitie noemde dat woensdag weerzinwekkend. Ze noemde het tegenover de nabestaanden gewetenloos dat A. blijft ontkennen en draaien met zijn verklaringen, zodat het motief onopgehelderd blijft.

A. beschuldigde diverse anderen van de moord, onder wie twee eigen vrienden en de vriend van het slachtoffer. De alibi's van deze personen kloppen echter, aldus het OM.

De raadsman van A. denkt daar anders over. Volgens de verdediging zijn er teveel losse eindjes om deze personen als verdachten uit te sluiten.

Voor A. zelf ziet het bewijs er volgens het OM slecht uit. A. beschikte over de spullen die uit de flat waren verdwenen. Hij verklaarde tijdens het luchten tegenover een informant dingen die alleen een dader kon weten en hij verklaart bovendien steeds ongeloofwaardiger, aldus het OM.

Technische sporen in de flat die Adely daar plaatsen zijn er echter geheel niet, aldus de raadsman.

Het motief blijft een raadsel. De officier schetste daarom zelf enkele mogelijke scenario's. De 24-jarige A. had een conflict met de vriend van het meisje en zou uit wraak hebben gehandeld. Of hij wilde eerst alleen inbreken in de flat van het stel op een moment dat er meestal niemand thuis was en trof onverwacht de kappersleerlinge. Dat zij met kiespijn ziek thuis was, werd haar daarom fataal.

Onderzoekers constateerden dat de jongeman een narcistische stoornis heeft waardoor hij woedend wordt bij beledigingen. Daarnaast zijn zijn geweten en inlevingsvermogen gebrekkig ontwikkeld en vertoont hij psychopathische trekjes. Volgens de officier gevaarlijk voor de samenleving en daarom goed voor tbs en een flink lange celstraf.

De raadsman pleitte voor vrijspraak van de moord en alleen een veroordeling voor het pinnen met de gestolen pinpas.

Uitspraak op 24 oktober.

Reden moord Melissa Ulrich blijft onduidelijk

Volgens de officier heeft hij de 19-jarige kappersleerlinge op dinsdag 23 mei 2006 in haar flat in Arnhem-Zuid overgoten met spiritus en in brand gestoken. Haar voeten waren vastgebonden. Dezelfde ochtend deelde de verdachte in de coffeeshop bezittingen van Melissa uit. Hij bleek in bezit van haar bankpas met pincode en plunderde direct de bankrekening. Van het geld kocht hij softdrugs en kleding. Ook ging hij stappen in Amsterdam. "Weerzinwekkend", aldus de officier. De Arnhemmer lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met ernstige narcistische trekken. Van kinds af aan kampt hij met agressieve gedragsproblemen. Op straat groeide hij op tot een geharde jeugdcrimineel, waarbij hij zijn imago als bad boy koestert. Psychologen durven de link tussen de stoornis en het misdrijf niet te leggen. Desondanks acht de officier tbs gepast. De verdachte omschreef zij als leugenachtig, kil en gewetenloos. Het motief blijft onduidelijk. Mogelijk zou de verdachte wraak willen nemen op de vriend van Melissa. Met hem beraamde hij de diefstal van computers op diens stageadres in Zevenaar. Vlak voor de moord kregen de jongens hoogoplopende ruzie. Melissa's vriend zou een vriendin van de verdachte hebben aangerand..

Voor een muisstille, geëmotioneerde rechtszaal schetste een intens verdrietige moeder Madelein het verlies van haar dochter. Melissa's broer Jeffry mocht niet inspreken. De verdachte ontkent de moord. Gisteren gaf hij opeens de schuld aan zijn beste vriend. De verdachte is woedend dat die hem nu laat stikken. Afgesproken was een Duitser de schuld te geven. Nu zegt de verdachte dat deze Duitser hem alleen Melissa's spullen heeft gegeven. Zijn advocaat eist vrijspraak. Hard bewijs ontbreekt volkomen. De recherche richtte zich bovendien alleen op zijn cliënt, terwijl diens vriend evenzo goed de dader kan zijn.

Bron witheet.com 11 oktober 2007

Moeder: ‘Wat hebben ze met je gedaan, Melissa?’

Achtergrond Van onze verslaggeefster Anja Sligter

In Volkskrant 22 oktober 2007

Arnhem - Woensdag wordt er misschien een onschuldige man voor de rest van zijn leven opgesloten. Maar de kans is even groot dat een schuldige man vrijkomt. Aan de rechters in Arnhem de twijfelachtige eer om over een weerzinwekkende moord – zonder een enkel motief of hard bewijs – te beslissen.

Heeft Orleando A. de 19-jarige Melissa Ulrich op 23 mei 2006 in haar flat in Arnhem –Zuid in brand gestoken? Heeft hij de lijdensweg van deze 19-jarige vrouw op zijn geweten?

Melissa Ulrich is een tweede Maja Bradaric, de Nijmeegse scholiere die werd gewurgd, in brand gestoken en achtergelaten in de uiterwaarden van de Waal. Ze is even jong en even onschuldig, maar de landelijke verontwaardiging over de moord op deze kappersleerlinge is uitgebleven. Er is geen toneelstuk naar haar vernoemd, nog geen boek over haar geschreven. Er is alleen bij elke zitting een volgepakte publieke tribune met vrienden, familie en bekenden uit het Arnhemse Immerloo, een van Vogelaars prachtwijken. En er is een moeder die in de rechtszaal haar dochter beschrijft.

Als kind was ze een verlegen, teruggetrokken meisje dat nooit ruzie had. Haar moeder kon niet echt tot haar doordringen. Ook later niet toen ze ging samenwonen met een jongen, over wie haar ouders twijfels hadden. Ze werd stiller en onzekerder. Ze rookte niet, dronk niet en ging nooit uit. ‘Je was echt een meisje van huisje, boompje, beestje. Elke dag vroeg ik je: Melis, hou je nog een beetje van mij?’

Haar dochter was niet op slag dood. Ze heeft zich brandend naar de gang weten te slepen en werd daar door de politie midden in de rook op de tast gevonden. Politiemensen hadden moeite het gloeiend hete lichaam op te pakken, vast te houden en uit de flat te dragen. Buiten heeft ze nog een half uur geleefd.

Het leven van de moeder is gestopt bij de brand. Ze kan niet verder zonder een veroordeling. Ze schreeuwt tegen een muur van stilte: ‘Wat hebben ze met je gedaan? Hoe lang heb je daar gelegen? Wat zul je een angst hebben gehad: je kon geen kant op.’

De 24-jarige Orleando A. heeft als enige een direct verband met de moord. Hij deelt die dag in coffeeshop Happy Days in Arnhem spullen uit die van Melissa Ulrich zijn. Uit twee tassen haalt hij een mp3-speler, een leeg blikje Javaanse Jongens, een playstation, scharen, een sleutelbos, krulspelden en batterijen. Niet waardevol genoeg om te verpatsen, zegt hij. Ook pint hij met het pasje van Ulrich. Dat gaat een paar keer fout – verkeerde code, geen saldo, maar op de een of andere manier weet hij zich de code te herinneren en weet hij dat er geld, studiefinanciering, op de rekening wordt verwacht. Hij stopt om zes uur ’s avonds de overgebleven spullen in een kluis op het Centraal Station.

In de optiek van het Openbaar Ministerie opent Orleando A. op de ochtend van 23 mei 2006 met de sleutel die hij eerder heeft gestolen de centrale deur van de flat. Hij loopt naar een kelderbox om een tafelpoot te pakken waarmee hij de hond van zich af wil houden. Hij forceert de voordeur zonder veel moeite, omdat het nieuwe slot niet met alle schroeven vastzit. Hij komt uit wraak voor een conflict met Daniele, de vriend van Melissa Ulrich, of is op zoek naar waardevolle spullen. Maar hij stuit bij toeval op de voor hem onbekende bewoonster die met kiespijn in bed ligt.

Ze heeft zich al twee dagen ziek gemeld op haar stageadres. Haar vriend is met zijn vader op weg naar het Italiaanse consulaat in Amsterdam. Beelden op het station laten zien dat hij de trein neemt.

Orleando A. bindt de benen van Melissa Ulrich met de elektriciteitsdraad van een tondeuse vast, wikkelt een sjaal en een onderlaken om haar hals. Hoe hij haar overmeestert, is onbekend. Haar lichaam en het bed besprenkelt hij met spiritus. Ze schreeuwt: ‘Maak me niet dood, ik wil niet dood.’

Haar noodkreten alarmeren haar Turkse buurvrouw die om 10.53 uur de politie belt. Orleando A. graait de spullen bij elkaar, stopt zelfs het lege blikje Javaanse Jongens, dat hij eerder heeft laten liggen, in een van de twee tassen en weet intussen de code en informatie over het saldo van op de bankrekening te ontfutselen. Hij houdt een aansteker bij het hoofdeinde van het bed en steekt de vrouw in brand.

Waarom hij dat doet, is onduidelijk. Volgens de officier van justitie moet de trotse Surinamer in de flat zijn beledigd. Zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis maakt dat hij zijn woede op de persoon die hem krenkt direct moet uiten. Dat is de reden dat de officier hem verminderd toerekeningsvatbaar acht en naast vijftien jaar cel tbs met dwangverpleging eist. Maar het Pieter Baancentrum ziet in ‘het bewijs’ geen verband tussen stoornis en delict.

Er is te weinig bekend over de laatste 24 uren van Orleando A. om de wreedheden te herleiden naar zijn psyche. Maar zonder de steun van deskundigen, zonder directe aanwijzingen van wraakmotieven is de aard van de brute moord genoeg reden voor tbs, vindt de officier. Is de rechter het met deze visie niet eens, dan eist ze twintig jaar cel.

Voor deze reconstructie is geen enkel hard bewijs, erkent het OM. Niemand heeft Orleando A. gezien of gesproken bij de flat op het Immerlooplein 10. Geen vriend, bekende, familielid ontlast hem, maar er is ook niemand die hem beschuldigt. Hitte, rook en roet hebben alle sporen in de flat uitgewist. Er is alleen dna gevonden op het stekkertje van de tondeuse en dat is van een onbekende man.

Blijven over: de gestolen spullen en Orleando A. zelf. En die maakt zichzelf enorm verdacht. Hij meldt zich op 5 juni als getuige. Hij liegt. Bij elke confrontatie met harde gegevens van de politie – de spullen, de kluis, beelden van pinautomaten – hangt hij een nieuw verhaal op.

Hij beseft, zegt hij op de zitting, dat hij daarmee zijn eigen ruiten heeft ingegooid. Zijn verhalen horen bij zijn paniek, want hij heeft immers wel die spullen in zijn bezit. Maar zou hij ze na zo’n moord zo feestelijk hebben rondgedeeld in de coffeeshop? Nee toch?

Orleando A. blijft verdenking na verdenking op zichzelf laden. Hij verklaart uit eigener beweging waarom er een tafelpoot in de flat is met zijn sporen erop. Het allerergste brengt hij zichzelf in gevaar op de luchtplaats van het politiebureau waar de verhoren plaatsvinden.

Daar treft Orleando A. een politie-informant. Aan hem vertelt hij details. Dat het niet de woonkamer was waar de brand begon en dat die niet met benzine maar met spiritus is aangestoken. Daderinformatie, die hij kent, zegt hij, omdat hij weet wie de dader is. Twee keer wees hij een ander persoon aan.

Moord op Melissa (19) bestraft met 20 jaar cel op basis indirect bewijs

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

ARNHEM - Orleando A. (23) heeft woensdag 20 jaar celstraf gekregen voor moord met voorbedachten rade op de 19-jarige Melissa Ulrich. Er is weliswaar geen rechtstreeks bewijs dat hij degene is die de kappersleerlinge op 23 mei 2006 in haar flat in Arnhem-Zuid heeft vastgebonden, overgoten met spiritus en levend in brand gestoken, maar de rechtbank vindt dat A. van te veel zaken op de hoogte is waarvan hij alleen als dader weet kan hebben.

A. heeft de moord altijd ontkend. Maar hij legde sinds zijn arrestatie zoveel wisselende en tegenstrijdige verklaringen af dat de rechtbank hem volstrekt ongeloofwaardig acht. De rechtbank volgt met de celstraf de tweede eis van het Openbaar Ministerie, dat 15 jaar plus tbs vroeg of – bij volledige toerekeningsvatbaarheid – 20 jaar. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vonden geen verband tussen zijn narcistische persoonlijkheid en het delict. Daarom legde de rechtbank hem alleen een celstraf op.

Bij de hoogte van de straf hebben de rechters de gruwelijkheid van de moord op Melissa Ulrich en haar verschrikkelijke lijden zwaar laten meewegen. ‘De pijn en de angst die ze gevoeld moeten hebben en waardoor de dader zich niet heeft laten weerhouden, is niet in woorden uit te drukken.’

Orleando A. heeft op de zitting verklaard dat de moord is gepleegd door ‘een maat van de straat’ met wie hij altijd samen optrok. Tot dat moment heeft hij die vriend nooit willen verraden, zei hij.

Maar de rechters zijn overtuigd van de schuld van Orleando A., op grond van indirecte bewijzen. Het belangrijkste is de informatie over de brand die A. zelf losliet tegenover een politie-informant op de luchtplaats van het politiebureau. Daarnaast had A. kort na de brand spullen in zijn bezit die volgens de vriend van Ulrich die ochtend nog in de flat waren. En A. haalde diezelfde dag nog met haar pinpas geld van haar rekening.

Dat hij op het tijdstip van de brand in coffeeshop Happy Days was, zoals de advocaat ter verdediging aandroeg, schuiven de rechters terzijde. De tijden die de aanwezigen in de shop noemen, geven hem niet voldoende alibi.

De rechtbank telt bovenop dit bewijs de details die naar voren komen in een afgeluisterd gesprek met zijn halfzus en een brief die hij uit de gevangenis heeft willen smokkelen.

Als laatste zien de rechters het feit dat Orleando A. zelf heeft verklaard dat er een tafelpoot in de flat was met zijn sporen, als een manier om zijn schuld te verhullen. De rechters hechten meer geloof aan de verklaringen hierover van de vriend van Ulrich, met wie A. een conflict had. Over het motief van de moord tast de rechtbank echter nog steeds in het duister.