We hebben 171 gasten online

Zaak Mariëlle de Geus Deel 4

Gepost in Strafzaken

Persberichten

Politie zoekt getuige in Goudse moordzaak

Haagsche Courant 16-01-01 Gouda – De politie zoekt een getuige in de moordzaak van de 20-jarige Mariella de Geus uit Gouda. De getuige reed rond het tijdstip van het misdrijf op de parkeerplaats. De fietser is gezien door een andere getuige. De politie beschouwt de onbekende fietser vooralsnog alleen als een getuige. Hij kan volgens een politiewoordvoerder misschien nog nieuwe aanknopingspunten geven. Er is een goed signalement van deze man. Dat signalement is maandag te zien in een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht.
Verder blijkt dat de fiets zoek is waarop de Goudse van de sociëteit naar huis reed. De politie zal in het televisieprogramma vragen of iemand weet waar die is. Ook de kleding die de vrouw die avond droeg, wordt in het programma getoond.
Het recherchebijstandsteam heeft inmiddels een duidelijk beeld gekregen van de route die het meisje heeft afgelegd en van haar activiteiten in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 november. De vrouw werd zondagmorgen dood aangetroffen op een parkeerplaats nabij het centrum van Gouda. Ze werd op weg van een Goudse sociëteit naar haar woning gedood.
Voor zover nu bekend verliet de studente op zondag 4 november om 02.30 uur het eetcafé waar ze die avond had gewerkt. Zij ging vervolgens naar haar woning aan de rand van het centrum van Gouda en verscheen niet lang daarna in haar favoriete sociëteit.
Rond 05.15 uur verliet zij deze uitgaansgelegenheid om naar huis te gaan. Daar is de vrouw nooit aangekomen.

Verdachte van moord op Goudse (20) aangehouden

Haagsche Courant 24-01-01 Gouda – De politie heeft gisteren een 21-jarige man uit Gouda aangehouden in verband met de moord op de 20-jarige Mariëlla de Geus in die plaats.
Het lijk van het meisje werd 4 november gevonden bij een parkeerplaats aan de Potterspoort.De verdachte kon mede worden aangehouden op basis van tips die na het programma Opsporing Verzocht bij de politie zijn binnengekomen. De dood van Mariëlla de Geus, een bekende in de Goudse horeca en sportwereld, bracht een grote schok teweeg in de Goudse gemeenschap. Ze werd 10 november onder grote belangstelling begraven. Bijna 10.000 mensen liepen mee in een stille tocht. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Chaos in rechtbank bij zaak Goudse moord

Suzanne Docter en Anne Kompagnie in Haagsche Courant 19-07-02 DEN HAAG | De chaos op de publieke tribune van de Haagse rechtbank was donderdag compleet toen de officier van justitie tien jaar cel en TBS met dwangverpleging eiste tegen de 23-jarige verdachte van de moord op de Goudse Mariëlla de Geus.
De zus van de verdachte sloeg hysterisch met haar vuisten tegen het raam, de moeder viel flauw en de verdachte schreeuwde naar zijn zus. De moord op de 22-jarige studente houdt Gouda al geruime tijd in de greep. Een stille tocht ter nagedachtenis aan Mariëlla bracht destijds bijna tienduizend mensen op de been.
Tijdens de zitting werd duidelijk dat de verdachte heel wat tegenstrijdige verklaringen heeft afgelegd. Zo zei hij tijdens politieverhoren dat Mariëlla vermoord was met een baksteen, en dat haar fiets in het water terug te vinden zou zijn.
Mariëlla werd volgens officier van justitie mr. E. Vos op 4 november vorig jaar op de locatie Potterspoort in Gouda eerst verkracht. DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet door de verdachte is gedaan. Naar deze onbekende persoon wordt nog gezocht.
De officier veronderstelde dat de zwakbegaafde gedaagde wel graag seks met de vrouw had willen hebben. Omdat Mariëlla te hard gilde en hij haar niet stil kon krijgen, sloeg hij haar volgens de officier eerst op haar hoofd. Vervolgens wurgde hij haar door de baksteen krachtig tegen de keel te drukken.
De verdachte zelf ontkende alles. "Ik heb echt niets gedaan. Ik zou nooit een meisje vermoorden. Geloof me nou mevrouw, geloof me nou alstublieft", smeekte hij.
De advocaat pleitte daarom voor vrijspraak. Anders wil hij dat er een nader onderzoek komt, uitgevoerd door dezelfde psycholoog die alle verhoren bij de geruchtmakende Puttense moordzaak onderzocht. De uitspraak in de Goudse moordzaak is over twee weken

OM verzet zich tegen vrijspraak Goudse moord

Haagsche Courant 2 augustus 2002 DEN HAAG | Het Openbaar Ministerie tekent hoger beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank in de moordzaak van Mariëlla de Geus. De 22-jarige Goudse verdachte werd donderdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Tegen de man was tien jaar cel en tbs geëist.
Voorzitter van de rechtbank Timmermans oordeelde dat er te weinig concreet bewijs is tegen de zwak begaafde verdachte. "Een hoop feiten pleiten in hun samenhang tegen de verdachte. Met name de verklaringen die hij heeft afgelegd aan een medegedetineerde en de politie en de opgenomen telefoongesprekken met zijn ouders maakten hem op z'n minst verdacht". Wettig bewijs is volgens de voorzitter in de afgelopen negen maanden niet achterhaald. "Zijn DNA komt niet overeen met het sperma en andere sporen die zijn aangetroffen op en rondom het lichaam van Mariëlla. Ook zijn er geen getuigen die hem daadwerkelijk hebben gezien op de plaats van delict".
Het feit dat de jongen zelf heeft verklaard iets te maken te hebben met de moord en verkrachting achtte de rechter evenmin overtuigend bewezen. "Hij is vergaand zwakbegaafd en schizofreen. Zijn verklaringen zijn strijdig en bovendien weinig precies. We hebben dan ook ernstige twijfels over de juistheid van de verklaringen".
Justitie gaat het onderzoek naar de dader(s) uitbreiden.

DNA-test in Goudse moordzaak

Haagsche Courant 24-01-04 GOUDA | Het onderzoek naar de moord op de Goudse Mariëlla de Geus heeft een onverwachte wending genomen. Het Openbaar Ministerie gaat 'een grote groep' personen vragen zich alsnog vrijwillig te onderwerpen aan een DNA-test. Mr. A. Rijsdorp, persofficier van justitie, spreekt van een zogenoemd 'doelgroep DNA-onderzoek'. Hoeveel en welke mensen worden benaderd, weigert het OM bekend te maken.
De stap is opmerkelijk, omdat eerder al een soortgelijke test werd uitgevoerd, zonder resultaat. Destijds ging het met name om een groep bezoekers van de sociëteit So What, waar Mariëlla voor het laatst was gesignaleerd in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 november 2001. Die ochtend werd het ontzielde lichaam van de 20-jarige studente aangetroffen op de parkeerplaats Potterspoort. Ze bleek te zijn verkracht.

Het DNA-onderzoek van destijds heeft tot nu toe niets opgeleverd. Het nieuwe onderzoek zal plaatshebben, nu blijkt dat het college van procureurs-generaal op verzoek van de officier van justitie hiervoor toestemming heeft gegeven. Justitie en politie hopen op deze manier helderheid te krijgen over wat er precies is gebeurd.

In verband met de moord werd op 23 november van dat jaar een destijds 21-jarige Gouwenaar opgepakt. Uit DNA-onderzoek van 5 februari 2002 bleek echter dat betrokkenheid van de verdachte niet kon worden vastgesteld. De man is tot twee keer toe vrijgesproken voor de moord. Hij is nu nog in afwachting van de cassatiezaak, omdat het Openbaar Ministerie blijft geloven dat de verdachte op een of andere manier betrokken is geweest bij de moord.
De advocaat van de 21-jarige, J. Knoester, juicht het toe dat opnieuw wordt geprobeerd de zaak op te lossen, maar heeft wel zijn twijfels over de methoden. "Dat betekent kennelijk dat ze in een bepaalde doelgroep gaan zoeken. Ik vind DNA-onderzoek trouwens een flinke inbreuk op de privacy. Je weet nooit hoe lang de DNA-gegevens in de bestanden blijven. Kijk naar het onderzoek destijds in het Zeeuwse Sint Philipsland. Daar is de verdachte van een moord weliswaar gepakt, maar het legt wel een grote sociale druk op de samenleving. Je kunt nauwelijks weigeren mee te werken."

Definitieve vrijspraak in zaak-De Geus

ANP 05-05-04DEN HAAG | De Hoge Raad heeft de vrijspraak door het gerechtshof in Den Haag in de moordzaak van de Goudse studente Mariëlla de Geus in stand gelaten. Het hoogste rechtscollege van Nederland verwiep dinsdag de cassatie die het Openbaar Ministerie tegen de vrijspraak van de verdachte had ingesteld. Het lichaam van Mariëlla de Geus (20) werd begin november 2001 gevonden op een parkeerplaats in het centrum van Gouda. Ze was uit geweest en onderweg naar huis werd ze verkracht en gewurgd. De dood van de studente maakte in Gouda veel emoties los. | ANP.

Politieberichten Gouda vrijdag 22 juli 2005

Op woensdagmorgen 20 juli heeft de Politie Hollands Midden een 30-jarige man uit Gouda aangehouden als verdachte van de moord op Mariëlla de Geus, de Goudse studente die op 4 november 2001 is vermoord. Mogelijk heeft de verdachte het slachtoffer ook seksueel misbruikt. Met toestemming van de verdachte is op woensdag 20 juli celmateriaal van hem afgenomen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op verzoek van de officier van justitie het DNA-profiel van de verdachte bepaald en dit vergeleken met het DNA van het celmateriaal dat destijds op het slachtoffer is gevonden. De twee DNA-profielen komen overeen. De naam van de nu aangehouden verdachte was al eerder in het onderzoek naar voren gekomen. Op de nacht van het misdrijf was de verdachte bezoeker van de uitgaansgelegenheid rond dezelfde tijd dat Mariëlla daar was. In het grootschalig DNA-onderzoek dat is gehouden om de moord op Mariëlla op te lossen is indertijd ook aan de nu aangehouden verdachte gevraagd om DNA-materiaal af te staan. Dit heeft hij toen geweigerd. Een dergelijke weigering is echter onvoldoende om iemand als verdachte aan te kunnen merken. De wet biedt geen mogelijkheid om in zo’n geval iemand te dwingen tot afname van DNA-materiaal. Begin deze week kwam bij justitie nieuwe informatie binnen die bezwarend was voor de verdachte. Vervolgens is besloten tot aanhouding. De verdachte is woensdag 20 juli in verzekering gesteld en is woensdag en donderdag gehoord door de politie. Vandaag, vrijdag 22 juli, wordt de rechtmatigheid van de inverzekeringstelling getoetst door de rechter-commissaris. Begin volgende week zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, die zal beslissen of de verdachte in voorlopige hechtenis moet blijven. Peter R. de Vries heeft in zijn uitzending van donderdag 26 mei 2005 - in samenwerking met de Politie Hollands Midden en het OM - aandacht besteed aan deze zaak. Dit heeft geleid tot veel hernieuwde aandacht voor het misdrijf en het onderzoek daarnaar. Hierdoor zijn er veel nieuwe tips binnengekomen bij zowel de politie als bij de redactie van het programma. Deze tips zijn door de politie in het onderzoek betrokken. Deze tips hebben echter niet geleid tot de aanhouding van de verdachte. Of de deze week bij justitie nieuw binnengekomen informatie mede te danken is aan het programma van Peter R. de Vries is onbekend.

'Dit is niet in strijd met de menselijke integriteit'

Taco van der Mark en Maarten Molenaar in Haagsche Courant 27-07-05 De vermoedelijke moordenaar van de Goudse Mariëlla de Geus kon jarenlang vrij rondlopen, omdat de politie hem niet kon verplichten mee te doen aan een DNA-onderzoek. De Goudse zaak leidt tot nieuwe discussies daarover in de politiek.
'Ook wie niet wil, moet voortaan DNA afstaan.' DEN HAAG | De Goudse politie moet zich achteraf de haren uit het hoofd hebben getrokken. De vermoedelijke dader van de gruwelijke moord op de Goudse studente Mariëlla de Geus in 2001 had waarschijnlijk al snel na het misdrijf aangehouden kunnen worden, als hij destijds had meegewerkt aan een DNA-onderzoek. De 30-jarige man weigerde echter als een van de weinigen en de politie kon op dat moment niets doen. Volgens de huidige regels mag iemand alleen worden verplicht een DNA-test te ondergaan als er tegen hem of haar een concrete verdenking bestaat. De gearresteerde Gouwenaar was tijdens het onderzoek weliswaar in beeld - hij was een van de bezoekers van de Goudse jongerensociëteit So What, waar Mariëlla de Geus de avond van de moord was geweest -, harde bewijzen voor zijn betrokkenheid waren er niet.
Mariëlla werd op weg naar huis seksueel misbruikt en gewurgd. Haar dood bracht in Gouda een grote schok teweeg en er werd tevergeefs gewacht op een spoedige aanhouding van de moordenaar. Bezorgde ouders maanden hun dochters tot voorzichtigheid of lieten hun kinderen 's avonds al die tijd helemaal niet meer alleen over straat gaan.
De Goudse politie kreeg recent aanwijzingen dat de 30-jarige man wel degelijk te maken had met de moord. Hij stemde na zijn arrestatie zelf in met een DNA-onderzoek, maar zou er volgens woordvoerder Evert Boerstra van het Openbaar Ministerie in Den Haag anders toe zijn gedwongen.
Uit het onderzoek bleek dat zijn DNA-profiel overeenkomt met de sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van Mariëlla de Geus. Daarmee lijkt de moordzaak eindelijk opgelost. De gang van zaken rond de geruchtmakende Goudse moordzaak is voor diverse politieke partijen in de Tweede Kamer aanleiding opnieuw na te denken over het afnemen van DNA.
PvdA-Kamerlid Peter van Heemst wil dat het mogelijk wordt iemand tegen zijn zin te verplichten mee te werken aan zo'n test. Hij wil daarbij wel 'extra waarborgen' kunnen inbouwen. "Politie en justitie moeten kunnen onderbouwen waarom ze van iemand of van een groep mensen DNA wil afnemen. Vervolgens moet de rechter uitspraak doen of dat verzoek terecht is."
Ook CDA en VVD zijn voorstander van een nieuw debat over deelname aan DNA-onderzoeken. VVD-Tweede-Kamerlid Frans Weekers zegt: "Ik heb er geen enkele moeite mee als van potentiële verdachten DNA wordt afgenomen. Ook al is dat tegen iemands zin. Vergelijk het met een verkeerscontrole. Ook daar kunnen mensen worden verplicht tot een ademtest dan wel bloedtest. Afname van DNA is een buitengewoon efficiënte opsporingsmethode."
Tegenstanders van het verplicht afnemen van een DNA-test voeren als argument daarvoor onder meer aan dat het indruist tegen de privacy. Woordvoerder Jan-Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond vindt dat overdreven. "Je trekt een haar uit iemands hoofd of je schraapt met een lepeltje aan de binnenkant van iemands wang voor wat wangslijmvlies. Dat kun je moeilijk in strijd noemen met de menselijke integriteit", aldus Van der Pol.
Ook hoogleraar medische ethiek G. den Hartog van de Universiteit van Amsterdam, ziet geen ethische bezwaren tegen een DNA-onderzoek. "Lichamelijke integriteit is geen sterk argument als iemand van een misdrijf wordt verdacht. Het belang dat een misdaad wordt opgelost, weegt zwaarder dan het belang van een verdachte die niet wil dat zijn daad uitkomt. Bovendien is een DNA-test niet ingrijpend. Een haar of een stukje wangslijmvlies is snel afgenomen."
De politie gebruikt steeds vaker DNA-onderzoek om misdrijven op te lossen. Dat heeft al geregeld tot successen geleid. De moord op een 80-jarige weduwe uit Sint Philipsland werd in 2003 opgelost na grootschalig DNA-onderzoek en dat gebeurde ook in Emmen, waar een bejaarde vrouw in een bosgebied werd verkracht en vermoord. Op de zakdoek die in de mond van het slachtoffer was gepropt, bleken kattenharen te zitten. Een grootscheeps DNA-onderzoek onder kattenbezitters in de buurt leidde naar de 29-jarige dader.
Uit DNA-onderzoek in de moordzaak rond het 10-jarige meisje Nienke Kleiss uit Schiedam bleek dat een onschuldige was veroordeeld voor de moord. De echte dader werd op basis van het DNA-materiaal alsnog aangehouden.
Het vonnis in de beruchte Puttense moordzaak is onder meer herroepen, omdat het DNA van een spermaspoor niet overeenkwam met dat van de twee mannen die aanvankelijk waren veroordeeld.
DNA-onderzoek kan ook op andere fronten helderheid verschaffen. Televisiepresentator Ron Brandsteder kon ermee aantonen dat de beschuldiging van een vrouw dat hij een buitenechtelijk kind bij haar had verwekt onjuist was.
DNA-onderzoek leidt echter niet altijd tot succes. Zo is de moord op de Friese Marianne Vaatstra in 1999 nog steeds niet opgelost.

Even strijken met een wattenstaafje en klaar

Deelname aan DNA-onderzoek kan alleen worden verplicht als er aanwijzingen zijn dat de betreffende persoon iets met een misdrijf heeft te maken. De test is in een vloek en een zucht gebeurd. Met een soort wattenstaafje wordt aan de binnenkant van de wang wat slijmvlies gehaald.
DNA-onderzoek kan net als het afgeven van vingerafdrukken alleen verplicht worden gesteld als er een concrete verdenking is tegen een persoon. Voor het afnemen van een blaastest of een bloedproef hoeft daarentegen niet te worden aangetoond dat de betreffende man of vrouw vermoedelijk in overtreding is. Volgens woordvoerder Evert Boerstra van het Openbaar Ministerie Den Haag is elke verkeersdeelnemer verplicht gehoor te geven aan een verzoek van de politie mee te werken aan een alcoholcontrole. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om een blaastest. Als iemand – bijvoorbeeld om medische redenen – niet kan blazen, wordt een bloedproef afgenomen. Bij weigeraars wordt de afweging gemaakt of hij of zij wel of niet heeft gedronken. Als de politie de indruk heeft dat er geen drank in het spel is – de adem ruikt bijvoorbeeld niet naar alcohol en het gedrag en het stemgeluid (geen dubbele tong) zijn normaal – wordt volstaan met een boete van 95 euro voor het negeren van een politiebevel. Als er wel aanwijzingen zijn voor drankgebruik moet de man of vrouw mee naar het bureau, waar opnieuw wordt gevraagd mee te werken aan een ademanalyse of een bloedproef. "Als ook dan wordt geweigerd, kan deze persoon worden vervolgd voor het plegen van een misdrijf", aldus woordvoerder Boerstra van het Haagse Openbaar Ministerie. Het is volgens hem niet lonend bij overmatig alcoholgebruik medewerking aan een controle te weigeren. "Er wordt wat strafmaat betreft altijd hoog ingezet bij weigeraars", aldus Boerstra.

DNA: de unieke code

DNA is een afkorting van Deoxyribo Nucleic Acid (desoxyribonucleïnezuur), een voor het leven zeer belangrijke chemische verbinding. In DNA is de complete erfelijke informatie van het organisme vastgelegd. Het DNA bepaalt bijvoorbeeld de kleur van iemands ogen en de aanleg voor bepaalde ziektes. Via DNA erft een kind ook eigenschappen van zijn beide ouders. DNA bevindt zich in de celkern waarvan bijna iedere lichaamscel er één heeft. Alle cellen van één mens bevatten hetzelfde DNA. Het DNA is verdeeld in een aantal afzonderlijke strengen, die chromosomen heten. Van elke chromosoom heeft een mens twee kopieën. DNA, dat in 1896 werd ontdekt door de Zwitserse arts Miesscher, is voor ieder mens uniek. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat twee mensen hetzelfde DNA-profiel hebben. Eeneeiige tweelingen beschikken wel over identiek DNA.