We hebben 235 gasten online

Peter C. Seriemoordenaar op prostituees? Deel 1

Gepost in Strafzaken

aan Wurgmoord

Hoeveel vrouwen heeft vermeende seriemoordenaar zo omgebracht?

Nico Fassotte en Jolanda van der Graaf in Telegraaf 13 oktober 2007

Het leek alsof het bloed in mijn aderen bevroor. Hij stond voor een soort altaar in zijn huis, gehuld in een lang gewaad' met een rozenkrans toen hij zich plotseling omdraaide. 'Iedere kraal aan mijn rozenkrans staat voor een slachtoffer. Ik ga ook jou van je zonden bevrijden', zei hij met een stem die uit een horrorfilm kon komen. Toen hij mijn hals greep en me begon te wurgen, ben ik in mijn wanhoop gaan bidden. Nooit heb ik zo'n doodsangst gekend."

Als de verslaafde prostituee Sandra* terugdenkt aan de vermeende seriemoordenaar Peter C. beven haar knokige handen. "Ik ben een kroongetuige in het onderzoek, zeiden rechercheurs nadat ze me hadden gehoord. Laat ze Peter C. in godsnaam in de zwaarst beveiligde gevangenis vasthouden. Hij mag echt nooit, maar dan ook nooit meer vrijkomen. Die man is een monster."

Barkeeper

De Limburgse politie en justitie hebben hun pijlen gericht op de voormalige barkeeper Peter C., die mogelijk de grootste seriemoordenaar van ons land is. In 2004 liep hij bij toeval tegen de lamp na een reeks overvallen op kapsalons. Zijn afgenomen dna bleek te matchen met een oude zaak: een poging tot moord op een prostituee, begin jaren negentig in Valkenburg. C. sloeg haar destijds onder meer met een volle bierfles tegen het hoofd, snoerde een veter om haar hals en zei volgens het openbaar ministerie letterlijk: 'Veel meisjes sterven onschuldig. Ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren als met die meisjes. Ik ga jou vermoorden'.

Hoewel de boomlange Limburger de feiten volgens zijn raadsman ontkent, kreeg hij onlangs in hoger beroep acht jaar cel vanwege de moordpoging. Nu hij voorlopig achter tralies zit, benutten politie en justitie die tijd voor een veel groter onderzoek: een serie vrouwenmoorden die stuk voor stuk aan de gevreesde 'Jezusfiguur' uit Heerlen worden toegeschreven. ,

In alle gevallen ging het om verslaafde prostituees die een gelijkaardige, vreselijke dood stierven. Niet lang nadat C. in '92 had geprobeerd om het Valkenburgse hoertje om te brengen, verdween de Duitse Marina DenzIer (32) plotsklaps van de Heerlense tippelzone. Een' wandelaar vond haar verminkte lichaam op de Brunsummerheide. De eveneens Duitse prostituee Simone Riedel werd in 1997 vermoord, Nadia Mehallaoui (20) in 2000 en llona Quadvlieg (34) en Samira van der Wal (20) respectievelijk in 2001 en in 2003. Ook van deze vier vrouwen lagen stoffelijke resten in het open veld. Maar het OM ziet meer overeenkom- sten; alle slachtoffers blijken gewurgd en op een specifieke wijze verminkt. Opvallend genoeg werden van alle omgebrachte prostituees kleding, sieraden of andere spulletjes meegenomen. Dat laatste strookt met angstaanjagende en ronduit blastende getuigenissen, die de Limburgse Sandra de afgelopen dagen tegenover deze 2 verslaggevers aflegde. Zo ontdekte zij na de moord op llona Quadvlieg het handtasje van deze vrouw in het huis van C. "Ik weet zeker dat het haar tasje was, omdat het mijn verjaardagscadeau voor llona was. Het was een handtas die ze dolgraag wilde hebben, met een metalen hengsel. Toen ik de tas zag, drong tot me door dat C. haar vermoord moest hebben."

Wanneer hij precies in de Heerlense tippeIscene opdook, kunnen Sandra en haar collega's Natasja* en Evelien* zich niet herinneren. De vrouwen denken dat het rond het jaar 2000 was, toen de politie de heroïnehoertjes en hun pooiers vanwege grote overlast op de hielen zat en regelmatige veegacties in de toenmalige tippelzones hield.

Paardenstaart

"Dat maakte ons vogelvrij", zegt Natasja. "We moesten snel klanten zoeken om te scoren, het was in die tijd ieder voor zich. Als uit het niets was daar opeens Peter C. Een grote man, niet dik, met een paardenstaart en meestal in trainingspak. Hij kwam steevast tussen vier en zes uur 's ochtends als veel meiden aan het eind van hun latijn waren. Peter C beloofde dan een bolletje heroïne, bij hem thuis. Hij leek aardig, gaf de indruk zich om ons te bekommeren. Wie meeging, kreeg echter zijn andere, levensgevaarlijke kant te zien en werd er binnenstebuiten gekeerd. Hij houdt van bizarre, maar vooral zeer gewelddadige seks."

Volgens de vrouwen hield C. er religieuze rituelen op na, die hun de stuipen op het lijf joegen. Sandra: "In zijn huis had hij een kamertje met een altaar en kruisen. Daar kickte hij op: hij was Jezus, gooide zijn lange haren los, trok een kaftan aan en droeg om zijn nek een ... rozenkrans van kastanje. Met zijn tactiek van manipuleren en vernederen oefende hij macht uit. Op een dag ging ook ik mee. Ik wou dat ik dat nooit gedaan had, want ik heb er doodsangsten uitgestaan.

. Rillend kijkt zij terug: "Hij noemde me Maria Magdalena en zette me op een bankje, terwijl ik snakte naar drugs. Ik kwam tot de ontdekking dat hij geen erectie kon krijgen. Bovendien zei hij dingen waaruit ik opmaakte dat hij als kind was misbruikt." Volgens Sandra ontaardde het huisbezoek in een gevecht op leven en dood toen zij zich verzette. "Ik merkte dat smeken en bidden hem opwond, dus schreeuwde ik dat hij zielig was, dat hij geen stijve kon krijgen. Hij draaide zich om, met die rozenkrans. 'Iedere kraal staat voor een slachtoffer', zei hij met een grafstem. 'Jij zult mijn mannelijkheid straks van boven zien, ik zal je bevrijden van je zonden zoals ik dat bij Dona heb gedaan!'"

Sandra zegt op dat moment de dood in de ogen te hebben gekeken. "Er was niets aardigs meer aan hem. Ik zag de krankzinnigheid in zijn blik, toen hij met twee handen mijn nek beetpakte en mijn keel dicht­kneep. Ik was zó bang om te worden vermoord dat ik alles liet lopen. Toen ben ik hardop gaan bidden en dat verraste hem kennelijk. Ik kon mijn mesje uit mijn tas grissen en ben hem gaan steken tot hij losliet. Onder zijn bloed en mijn eigen uitwerpselen ben ik naar buiten gerend en heb ik me uren ergens verstopt in de bosjes, tot een oude man zich over me ontfermde. Ik was door het oog van de naald gekropen."

Verzamelde Peter C. in zijn appar­tement de trofeeën van zijn vermeende dodelijke strooptochten? Evelien, die zegt dat zij twee dagen vastgebonden aan een stok in het huis van de vroegere barkeeper heeft gelegen, zag bij het altaar plukken haar; "Ik heb me later afgevraagd of dat van de vermoorde meisjes was.

Er hing ook een foto van llona, met wijd opengesperde ogen." Ook Sandra kent die foto. "Het leek alsof-ie is gemaakt toen ze al dood was. Ik heb de politie verteld dat C. waarschijn­lijk een necrofiel is. Hij was ook niet in mij geïnteresseerd, maar raakte wel opgewonden toen hij me aan het wurgen was."

Als Peter C. inderdaad de Heerlense 'Rozenkrans Ripper' is, werpt zich de vraag op of hij meer vrouwen om het leven heeft gebracht. Bij huiszoekingen in zijn appartement vond de politie zelf gemaakte video-opnamen die het ergste doen vermoeden. In de homevideo presenteert C. zich als een van de grootste criminelen uit de 21e eeuw en komt hij zelf langdurig in beeld. Volgens de Limburgse prostituee Sandra heeft C. haar expliciet verteld dat hij meer moorden op zijn geweten heeft. "De kralen aan zijn rozenkrans, zei hij, stonden voor zijn slachtoffers. Hij had veel gemoord en zou nog veel meer gaan aanrichten. Mij beschuldigde hij ervan dat ik zijn rozenkrans had verbroken. Het was zo verschrikkelijk ziek."

Graafacties

Op verschillende plekken in Zuid­Limburg en in België hield de politie de afgelopen jaren zoek- en graafacties naar stoffelijke resten. Verder worden in de omvangrijke speurtocht naar bewijzen dossiers van andere onopgeloste verdwijningen en vrouwenmoorden tegen het licht gehouden. Zoals de verdwijningen van de Groningse prostituees Jolanda Meijer en Ineke Fleureke. "Ik heb de recherche aangegeven dat Jolanda in Heerlen is geweest en op de tippelzone heeft gewerkt", aldus haar moeder Tinie, die over de resultaten van het Limburgse onderzoek nog steeds in het duister tast.

En dan is er nog de merkwaardige zaak rond het zogeheten Heulmeisje, de vermoorde jonge vrouw die in 1976 bij de langs de A12 gelegen parkeerplaats de Heul in Maarsbergen werd aangetroffen. Hoewel lang werd aangenomen dat het ging om de destijds verdwenen Monique Jacobse, bleek vorig jaar dat deze vrouw springlevend is. Maar wie het Heul­meisje wel is, is nog altijd onduidelijk. Niemand heeft haar gereconstrueerde gezicht tot nu toe herkend.

De vermeende link naar Peter C. in deze moordzaak is verbijsterend. Hij zat destijds als vijftienjarige tiener op een nabijgelegen internaat voor ontspoorde jongens. Een toevalstreffer? Ook het Heulmeisje bleek te zijn gewurgd en haar kleding en sieraden waren minutieus verwijderd.

Hoewel de ruim 31jaar geleden gepleegde moord ooit door een inmiddels overleden docent van het internaat werd opgebiecht, heeft de politie nooit in diens bekentenis geloofd en altijd vermoed dat deze man de werkelijke moordenaar wilde beschermen. Was dat C.? Sloeg hij al zo jong aan het moorden? Een oud-medewerker van het internaat houdt het voor mogelijk: "Fysiek was hij er zeker toe in staat, want Peter was toen al een reus van een vent. Ik heb hier nog rechercheurs over de vloer gehad die kwamen informeren. 'U zou hem nu eens moeten zien', zei een van die agenten. 'Hij is geen mens meer, hij is een beest'."

Justitie Maastricht is terughoudend over het verloop van het onderzoek tegen Peter C. "Dat is in volle gang en moet straks resulteren in een dagvaarding", aldus een zegsman.

* Op verzoek van de geïnterviewde vrouwen zijn de namen Sandra, Natasja en Evelien gefingeerd

Van overvaller tot seriemoordenaar

Guido de Vries in NRC Handelsblad 15 augustus 2007

Het Openbaar Ministerie denkt de Zuid-Limburgse seriemoordenaar te hebben gevonden. Justitie houdt niet van seriemoordzaken, zegt expert Van der Zee.

De 46-jarige Peter C. uit Heerlen werd drie jaar geleden aangehouden voor diverse overvallen. Toen bij hem DNA werd afgenomen, matchte dat met DNA-sporen die waren aangetroffen op het lichaam van een prostituee die in 1992 in Valkenburg was verkracht en mishandeld. De rechtbank in Maastricht veroordeelde Peter C. in 2006 tot zeven jaar cel wegens poging tot moord.

Peter C. én het Openbaar Ministerie (OM) gingen in hoger beroep. Morgen doet het gerechtshof in Den Bosch uitspraak. Juist op de dag dat het hoger beroep diende, 2 augustus, maakte het OM bekend dat Peter C. officieel wordt aangemerkt als verdachte van de moord op vijf heroïnehoertjes tussen 1992 en 2003 in Zuid-Limburg. Eindelijk, justitie vond in Peter C. de lang gezochte seriemoordenaar

Als hij wordt veroordeeld, is Peter C. een van de weinige bekende Nederlandse seriemoordenaars. De laatste was verpleegkundige Lucia de B., die in 2004 levenslang kreeg voor zeven moorden op ziekenhuispatiënten - ofschoon die veroordeling omstreden is. Eerdere seriemoordenaars waren, bijvoorbeeld, de Haagse portier Koos H. en Willem van E. Schrijver en journalist Sytze van der Zee schreef over beiden een boek met als titels Zuidwal (2003) en Anatomie van een seriemoordenaar (2006).

Van der Zee zegt vóór zijn publicaties ongeveer alles te hebben gelezen over het verschijnsel seriemoord. Vooral Engelstalige lectuur, in Nederland is er niet veel. Hij sprak uitgebreid met politie-experts en hij voerde voor diens levensverhaal dertig gesprekken met Willem van E., het beest van Harkstede die in de jaren zeventig een 15-jarige liftster en een verpleegster doodde en na zijn vrijlating uit een tbs-kliniek (1990) nog drie prostituees vermoordde.

Van der Zee legt uit dat er twee soorten seriemoordenaars zijn: de georganiseerde en de niet georganiseerde. De tweede variant, zegt hij, bestaat uit mannen met een zware persoonlijkheidsstoornis die onverwachts toeslaan, bijvoorbeeld met een Blitzattack een slaapkamer binnendringen om het slachtoffer binnen de kortste keren om te brengen, waarna ze het verminkte lichaam op de plaats van het misdrijf achterlaten. Georganiseerde seriemoordenaars zijn psychopaten, meestal in de leeftijd tussen 20 en 35 jaar, die heel zorgvuldig hun moorden plannen. Ze folteren hun slachtoffer om het lichaam vervolgens goed te verbergen.

Op heel jonge leeftijd doen ze voorbereidende dingen voor hun eerste moord, vertelt Van der Zee. Ze pikken, liegen en bedriegen, en martelen dieren. Langzaam escaleert het, ze raken verslaafd aan porno en seksistische spelletjes. Ze krijgen een potentieel slachtoffer in het vizier, stellen zich doorgaans charmant tegen haar op, en slaan dan toe.

Na de eerste moord beleven ze een afkoelingsperiode, vervolgt Van der Zee. Ze genieten van de krantenverhalen, van het grote verdriet. Na zon twee, drie jaar zijn ze toe aan de volgende moord. Intussen voelen ze zich onverslaanbaar, onaantastbaar, superieur aan de politie. Ook verzamelen ze vaak trofeeën van hun slachtoffer, zoals slipjes en sieraden. Om hen te verhoren moet je speciale technieken toepassen, want normaal bekennen ze vrijwel nóóit.

Justitie en politie hebben een hekel aan zaken rondom seriemoordenaars, vertelt Van der Zee. Hij wijst op de affaire rond Koos H., de hoofdpersoon in zijn boek Zuidwal. Koos H. - hij zit nog vast - kreeg begin jaren tachtig levenslang voor drie moorden. Ik denk dat hij meer dan tien moorden heeft gepleegd, maar het Haagse Openbaar Ministerie wilde niet verder zoeken

Een rechercheur, aldus Van der Zee, raakte zwaar overspannen en een commissaris pleegde mede onder invloed van deze zaak zelfmoord. Maar justitie redeneerde dat drie moorden uiteindelijk genoeg zijn voor levenslang. Een politieman zei tegen mij: Zon onderzoek kost nu eenmaal heel veel geld, mankracht en energie. Hoe treurig het ook is voor de nabestaanden, het is beter drie zaken hard te hebben, want met tien zachte zaken ben je bij de rechter nog nergens.

Intussen stroopt het OM in Maastricht de mouwen op. In de de zaak rond Peter C. wil het doorduwen. Binnen honderd dagen moet de dagvaarding er zijn. De Heerlenaar is vele malen ondervraagd. Volgens zijn advocaat Arthur Vonken gebeurde dat zo stevig en confronterend dat de raadsman zich daarover heeft beklaagd.

Vonken zegt dat het bewijs flinterdun is. Er is geen DNA- bewijs, legt hij uit. En er zijn geen getuigen ter plaatse gevonden. Ja, op een van de vermoorde vrouwen is een haar aangetroffen waarvan niet was uitgesloten dat die van mijn cliënt is. Verder heeft een meisje verklaard dat zij op een avond in 2003 bij een man in de auto is gestapt die haar vertelde dat hij eerder dat jaar betrokken was bij de moord op ten minste één en misschien meer vrouwen.

Haar zijn twee fotos getoond van Peter C., vervolgt Vonken. De ene keer zei ze dat hij het niet was, de tweede keer dat hij het wél was. Ze had volop heroïne gebruikt. Mijn cliënt heeft een opvallend uiterlijk. Hij is heel groot en hij heeft links boven zijn linker oog een deuk in zijn hoofd.

De verdachte, die drie van de vijf vermoorde - en soms zwaar verminkte - prostituees goed kende, ontkent elke betrokkenheid. Hij zegt ook niets te maken te hebben met de verjaarde moord op een meisje in Maarsbergen, 31 jaar geleden. Peter C. verbleef destijds op een internaat in de buurt van de vindplek. Vorig jaar werd het graf geopend op verzoek van het OM in Maastricht, dat volgens advocaat Vonken op zoek is naar steunbewijs voor de onopgeloste moorden. Om de rechters te overtuigen.

Heerlenaar officieel aangehouden voor 5 moorden

Heerlenaar Peter C. is in zijn cel officieel aangehouden op verdenking van de moord op vijf prostituees in de regio Heerlen. De vrouwen werden tussen 1992 en 2003 vermoord. Tot nu toe werd C. alleen verdacht van poging tot moord op, en verkrachting van een prostituée in Valkenburg in 1992.

In die zaak diende vandaag het hoger beroep voor het gerechtshof in Den Bosch. Het hof bepaalde dat C. niet opgenomen hoeft te worden voor psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Het hof doet over twee weken uitspraak in het hoger beroep. Door de rechtbank in Maastricht was Peter C. eerder veroordeeld tot 7 jaar cel.

Verdachte prostitutiemoorden aangehouden

anp | Gepubliceerd op 02 augustus 2007, 17:40
Laatst bijgewerkt op 02 augustus 2007, 17:47

DEN BOSCH - De 46-jarige Heerlenaar P.C. is in juni officieel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vijf onopgeloste moorden op heroïneprostituees in Zuid-Limburg. De verdachte is sindsdien opnieuw dagenlang verhoord over de zaken die teruggaan tot 1992.

Persofficier Wim Smits van het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft dat donderdag bevestigd. De verdenkingen tegen C. werden vorig jaar bekend. In mei 2006 heeft de politie hem daarover al intensief verhoord. Over zijn aanhouding op 16 juni in de gevangenis van Sittard had justitie tot op heden gezwegen.

Smits stelt dat het voortdurende onderzoek inmiddels voldoende argumenten heeft opgeleverd voor de aanhouding. De rechter was het daar mee eens en heeft C. begin juli voor drie maanden in voorlopige hechtenis laten nemen. Sindsdien verblijft hij in een huis van bewaring in Vught.

Verhoor

Primair is deze periode bedoeld voor onderzoek, zoals verhoor, legde Smits uit. Of justitie uiteindelijk voldoende munitie vindt om de verdachte voor de rechter te brengen, staat nog niet vast, aldus de persofficier.

Voor de nieuwe verhoren moet C. keer op keer worden overgebracht naar Kerkrade of Heerlen. Advocaat Arthur Vonken heeft zich over de verhoren bij justitie beklaagd. De nieuwe sessies zijn volgens hem stevig en confronterend. Bovendien is zijn cliënt in mei 2006 ook al veertien keer verhoord over de vijf prositutiemoorden. C. ontkent elke betrokkenheid en probeert op advies van zijn raadsman te zwijgen.

'Bewijs minimaal'

Vonken stelt dat het bewijs tegen zijn cliënt na een jaar onderzoek nog steeds minimaal is. Aan het dossier zijn volgens hem alleen vage herinneringen van (onbetrouwbare) getuigen toegevoegd.

C. zit op dit moment zeven jaar celstraf uit voor een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg. In het hoger beroep daartegen bepaalde het gerechtshof in Den Bosch donderdag dat de Heerlenaar niet naar het Pieter Baan Centrum hoeft voor onderzoek. Volgens een vooronderzoek is de verdachte psychisch in orde en bovendien is de verwachting dat hij niet zal meewerken aan een observatie.

Limburger.

tel. do 2 aug 2007, 17:09

Verdachte prostitutiemoorden aangehouden

DEN BOSCH - De 46-jarige Heerlenaar P.C. is in juni officieel aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij vijf onopgeloste moorden op heroïneprostituees in Zuid-Limburg. De verdachte is sindsdien opnieuw dagenlang verhoord over de zaken die teruggaan tot 1992. Persofficier Wim Smits van het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft dat donderdag bevestigd.

De verdenkingen tegen C. werden vorig jaar bekend. In mei 2006 heeft de politie hem daarover al intensief verhoord. Over zijn aanhouding op 16 juni in de gevangenis van Sittard had justitie tot op heden gezwegen.

Smits stelt dat het voortdurende onderzoek inmiddels voldoende argumenten heeft opgeleverd voor de aanhouding. De rechter was het daar mee eens en heeft C. begin juli voor drie maanden in voorlopige hechtenis laten nemen. Sindsdien verblijft hij in een huis van bewaring in Vught.

Primair is deze periode bedoeld voor onderzoek, zoals verhoor, legde Smits uit. Of justitie uiteindelijk voldoende munitie vindt om de verdachte voor de rechter te brengen, staat nog niet vast, aldus de persofficier.

Voor de nieuwe verhoren moet C. keer op keer worden overgebracht naar Kerkrade of Heerlen. Advocaat Arthur Vonken heeft zich over de verhoren bij justitie beklaagd. De nieuwe sessies zijn volgens hem stevig en confronterend. Bovendien is zijn cliënt in mei 2006 ook al veertien keer verhoord over de vijf prositutiemoorden. C. ontkent elke betrokkenheid en probeert op advies van zijn raadsman te zwijgen.

Vonken stelt dat het bewijs tegen zijn cliënt na een jaar onderzoek nog steeds minimaal is. Aan het dossier zijn volgens hem alleen vage herinneringen van (onbetrouwbare) getuigen toegevoegd.

C. zit op dit moment zeven jaar celstraf uit voor een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg. In het hoger beroep daartegen bepaalde het gerechtshof in Den Bosch donderdag dat de Heerlenaar niet naar het Pieter Baan Centrum hoeft voor onderzoek. Volgens een vooronderzoek is de verdachte psychisch in orde en bovendien is de verwachting dat hij niet zal meewerken aan een observatie.

Twaalf jaar cel geëist tegen verdachte van seriemoord

ANP 21 mei 2007.

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft in hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen de 46-jarige Peter C. uit Heerlen wegens verkrachting en een poging tot moord op een prostituee in 1992 in Valkenburg.

Bij het OM in Maastricht loopt een onderzoek tegen de man wegens de onopgeloste moorden op nog eens vijf prostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2003. De zaak die het hof maandag behandelde, kon in 2004 worden opgelost dankzij een DNA-match.

Het slachtoffer werkte in juni 1992 op een Heerlense tippelzone. De verdachte pikte haar daar op met zijn auto en beloofde cocaïne in ruil voor seks. In de buurt van Valkenburg nam hij haar mee een korenveld in. Hij probeerde haar te wurgen, schopte haar in het gezicht, sloeg met een bierfles op haar hoofd en sneed met glasscherven in haar rug. Hij zou de vrouw hebben gezegd dat er veel onschuldige meisjes waren gedood en dat ook zij moest sterven.

Gepland
Het OM in Den Bosch acht bewezen dat de man erop uit was de vrouw te vermoorden. Volgens het slachtoffer zei hij dat hij alles tevoren had gepland. Ook vindt de advocaat-generaal dat er sprake is van verkrachting. De vrouw zou seks met C. hebben gehad omdat hij haar met de dood bedreigde.

De rechtbank veroordeelde de Heerlenaar in 2006 tot zeven jaar cel wegens een poging tot moord.

Advocaat Arthur Vonken denkt dat hooguit een poging tot doodslag te bewijzen valt. Hij wees het hof op de wisselende en deels tegenstrijdige verklaringen die het slachtoffer heeft afgelegd. De raadsman zei na afloop van de zitting dat er einde moet komen aan de verdenking jegens zijn cliënt van de moord op vijf andere prostituees. Hij wil de rechtbank in Maastricht in juli vragen om beëindiging van deze zaak.

Het hof doet uitspraak op 4 juni.

tel vr 5 jan 2007, 05:30

Onderzoek naar Heulmeisje

door Jolande van der Graaf

MAASTRICHT/ERFTSTADT - Justitie onderzoekt of het zogeheten Heulmeisje uit Maarsbergen de in 1976 verdwenen Pauline Breuer (20) uit het Duitse Erftstadt is. De politie in het Duitse Bergheim bevestigde donderdag dat door het openbaar ministerie in Maastricht is verzocht om dna van Pauline's nabestaanden. Dat wordt vergeleken met lichaamsmateriaal van het onbekende meisje dat ruim dertig jaar geleden met doorgesneden keel langs de A12 bij Maarsbergen werd gevonden.

In die bizarre zaak werd decennialang gedacht dat het ging om Monique Jacobse uit Maarsbergen. Maar zij gaf afgelopen herfst plotseling te verstaan nog in te zijn leven en in Amerika te wonen. Het lichaam van het Heulmeisje werd daarom weer opgegraven. Van haar hoofd werd een reconstructie gemaakt. Het onderzoek loopt bij justitie in Utrecht én in Maastricht. De Limburgse bemoeienis heeft te maken met naspeuringen naar de in Maastricht opgepakte seriemoordenaar Peter C. (46) die van een reeks moorden op prostituees wordt verdacht.

Als 16-jarige tiener verbleef C. in een internaat in Maarsbergen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij destijds het Heulmeisje heeft omgebracht. Weekblad Aktueel merkte onlangs de talrijke overeenkomsten op tussen het onbekende slachtoffer en de Duitse Pauline. De lengte, haarkleur en vorm van het gezicht zijn nagenoeg gelijk. In Duitsland wachten de vier zussen van Pauline inmiddels gespannen op de uitslagen.

tel. vr 22 dec 2006, 14:53

Zeven jaar cel voor vermeende seriemoordenaar

MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft de vermeende seriemoordenaar P.C. vrijdag veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij krijgt deze straf voor één poging tot moord op een heroïneprostituee in 1992.

De rechters spraken de man vrij van het verkrachten van deze vrouw. Daar was te weinig bewijs voor.

Justitie heeft C. momenteel ook nog op de korrel voor vijf onopgeloste moorden op verslaafde prostituees in Zuid-Limburg tussen 1992 en 2003. Officier van justitie P. van Hagen gaf eerder aan dat hiervoor goede gronden bestaan.

De politie kon C. met de zaak waarvoor hij nu is veroordeeld in verband brengen, nadat bij hem DNA was afgenomen vanwege een ander delict. Zijn DNA-profiel paste bij het spermaspoor dat in 1992 bij het slachtoffer werd aangetroffen.

Het slachtoffer heeft verklaard dat C. aankondigde dat hij haar ging vermoorden. „Veel meisjes sterven onschuldig. Ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren”, zo zou C. de vrouw hebben gezegd. De twee hadden seks waarna de verdachte volgens justitie de vrouw op verschillende manieren probeerde te wurgen. Bovendien zou hij een gevulde beugelfles op haar hoofd kapot hebben geslagen en hard op haar in hebben geschopt.

De verdachte bleef tijdens de behandeling van de zaak bij de verklaring die hij eerder bij de politie aflegde. Volgens hem was er geen sprake van seks onder dwang en heeft de prostituee hem bedreigd met een gebruikte injectienaald om hem van zijn geld te beroven. Zijn advocaat Arthur Vonken had om vrijspraak gevraagd of ontslag van rechtsvervolging vanwege zelfverdediging en noodweer.

tel di 19 dec 2006, 20:07

Zoektocht naar lijk bij Nuth

MAASTRICHT/NUTH - De recherche heeft dinsdagmiddag met speurhonden naar een lijk gezocht in een natuurgebied langs de A76 bij Nuth. Dat heeft de Maastrichtse persofficier van justitie Anneke Rogier dinsdag gezegd.

De zoektocht houdt verband met het onderzoek naar de van vijf moorden op prostituees verdachte Peter C. Rogier wilde niet zeggen of C. verdacht wordt van een zesde moord. Op 11 december eiste het Openbaar Ministerie 12 jaar cel tegen C. wegens verkrachting en poging tot moord op een prostituee in Valkenburg. Vrijdag doet de rechtbank daarin uitspraak.

Rogier zei dinsdag dat er in het onderzoek rond Peter C. aanwijzingen zijn, die aanleiding geven tot het zoeken naar een lichaam in Nuth. Om welk lichaam het bij de huidige zoektocht gaat, wilde Rogier niet zeggen. Het gaat in elk geval niet om de vijf Heerlense heroïnehoertjes die vermoord zijn en waarmee justtie C. in verband brengt, zo kan afgeleid worden uit de woorden van Rogier.

De Limburgse recherche heeft overigens bij de Duitse collega's in Aken de dossiers opgevraagd van daar vermiste en mogelijk vermoorde prostituees. Dat gebeurde ook in het kader van het onderzoek naar Peter C. Heerlen en Aken grenzen nagenoeg aan elkaar. Onduidelijk is of de zoektocht dinsdag te maken heeft met een moord op een Akense prostituee.

C. zelf heeft de moord op de prostituees altijd ontkend. Ook ontkent hij de poging tot moord op de prostituee in Valkenburg in juni 1992. Hij zou uit noodweer gehandeld hebben omdat de vrouw hem bedreigd zou hebben. C. heeft een strafblad dat vele geweldsdelicten bevat.

Eis 12 jaar voor poging tot moord op prostituee

 

Tegen Heerlenaar Peter C. is 12 jaar cel geëist voor de poging tot moord op en verkrachting van een prostituee in 1992.

Volgens justitie heeft hij de vrouw in een korenveld eerst tot seks gedwongen en probeerde hij haar daarna te wurgen. De oude zaak kwam opnieuw onder de aandacht toen bij de Heerlenaar dna-materiaal werd afgenomen in verband met een ander misdrijf. De 46-jarige Peter C. wordt door justitie ook in verband gebracht met zeker vijf onopgeloste moorden op prostituees tussen 1992 en 2003. Volgens het openbaar ministerie bestaan er goede gronden voor deze verdenkingen.

11-12-06 L1

Familie: lichaam in graf is niet van Jacobse

MAASTRICHT (ANP) – 17-11-2006 Het lichaam in het graf in Maarn dat justitie in Maastricht vorige maand liet openen is niet van de in 1975 verdwenen Monique Jacobse uit De Bilt. Familie van de destijds 18-jarige vrouw heeft de politie gemeld dat zij nog in leven is en in Noord-Amerika woont.

Dit bevestigde persofficier W. Smits vrijdag naar aanleiding van een bericht in het Limburgs Dagblad. Justitie in Maastricht liet het stoffelijk overschot opgraven wegens een verdenking tegen de 45-jarige Heerlenaar P.C. (Curvers), die ook in verband is gebracht met de moord op vijf prostituees in Limburg. De verdachte zat in een internaat in Maarsbergen vlakbij de plek waar in 1976 het lichaam werd gevonden dat van Jacobse zou zijn.
De persofficier noemt de mededeling van de familie ,,verrassend''. De 18-jarige Monique Jacobse verdween in april 1975. Een jaar later vonden wandelaars het lichaam van een vrouw bij parkeerplaats De Heul in Maarsbergen. Met behulp van fotoprojectie werd tien jaar later vastgesteld dat het overschot van Jacobse was. Toen werd ook bekend dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gekomen.
De persoon werd begraven op de begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan in Maarn. Op het graf staat een monument met de naam van Monique Jacobse.
Nog opmerkelijker is dat in 1994 in verband met de vermeende dood van het meisje een 73-jarige man uit Groenlo werd aangehouden die als docent werkte op het genoemde internaat. Hij bekende de moord. De zaak leek opgelost maar de verdachte werd kort daarna op vrije voeten gesteld. De bejaarde man heeft zich later van het leven beroofd.
Justitie onderzoekt of de mededeling van de familie klopt en probeert de vrouw te vinden. Tegelijk richt het onderzoek zich op het lichaam: ,,We willen weten of het iemand anders is.''
Het Limburgs Dagblad schrijft dat de ouders van de in 1975 verdwenen Marjo Winkens uit Schimmert DNA hebben afgestaan om dat te laten vergelijken met genetisch materiaal van het opgegraven overschot.

'Verkeerde lichaam in graf'

MAASTRICHT - Het lichaam in het graf in Maarn dat justitie in Maastricht vorige maand liet openen is niet van de in 1975 verdwenen Monique Jacobse uit De Bilt. Familie van de destijds 18-jarige vrouw heeft de politie gemeld dat zij nog in leven is.


Ze woont in Noord-Amerika, bevestigde persofficier W. Smits vrijdag naar aanleiding van een bericht in het Limburgs Dagblad. Justitie in Maastricht liet het stoffelijk overschot opgraven wegens een verdenking tegen de 45-jarige Heerlenaar P.C., die ook in verband is gebracht met de moord op vijf prostituees in Limburg. De verdachte zat in een internaat in Maarsbergen vlakbij de plek waar in 1976 het lichaam werd gevonden dat van Jacobse zou zijn.

De persofficier noemt de mededeling van de familie ,,verrassend''. De 18-jarige Monique Jacobse verdween in april 1975. Een jaar later vonden wandelaars het lichaam van een vrouw bij parkeerplaats De Heul in Maarsbergen. Met behulp van fotoprojectie werd tien jaar later vastgesteld dat het overschot van Jacobse was. Toen werd ook bekend dat het slachtoffer door een misdrijf om het leven was gekomen.

De persoon werd begraven op de begraafplaats aan de Jacob van Wassenaerlaan in Maarn. Op het graf staat een monument met de naam van Monique Jacobse. Nog opmerkelijker is dat in 1994 in verband met de vermeende dood van het meisje een 73-jarige man uit Groenlo werd aangehouden die als docent werkte op het genoemde internaat. Hij bekende de moord. De zaak leek opgelost maar de verdachte werd kort daarna op vrije voeten gesteld. De bejaarde man heeft zich later van het leven beroofd.

Justitie onderzoekt of de mededeling van de familie klopt en probeert de vrouw te vinden. Tegelijk richt het onderzoek zich op het lichaam: ,,We willen weten of het iemand anders is.'' Het Limburgs Dagblad schrijft dat bij de inmiddels overleden ouders van de in 1975 verdwenen Marjo Winkens uit Schimmert DNA is afgenomen dat zal worden vergeleken met genetisch materiaal van het opgegraven overschot.

De politie denkt dat de toen 17-jarige Winkens is vermoord na een bezoek aan de kermis in Sittard. Spullen van het meisje zijn destijds in de buurt van Beesel gevonden. Over een motief en dader tast de recherche nog steeds in het duister.

Doorbraak in prostitutiemoorden

Gepubliceerd op 23 augustus 2006, 09:31
Laatst bijgewerkt op 23 augustus 2006, 09:34

Maastricht - De 45-jarige P. C. uit Heerlen wordt verdacht van zeker vijf onopgeloste moorden op heroïneprostituees in Limburg in de afgelopen twintig jaar.

Onderzocht wordt of de serie moorden op de Duitse Marina Denzler (32), de Heerlense Nadia Mehalloui (21), de Duitse Simone Riedel (20), de Heerlense Ilona Quaedflieg (34) en de Brunssumse Samira van de Wal (20) aan hem kunnen worden toegeschreven. Dat heeft het openbaar ministerie in Maastricht bevestigd.

C. zit vast wegens een reeks overvallen op winkels. Zijn in die zaak afgenomen DNA bleek overeen te komen met het DNA dat is veilig gesteld na de verkrachting van een prostituee in Valkenburg in 1992. De Heerlenaar zou ook gepoogd hebben deze vrouw te doden, zegt het OM. Voor deze verkrachting en moordpoging moet C. komende week verschijnen voor de Maastrichtse rechtbank.

Verdwijningszaak Ineke Fleurke opnieuw geopend

Wanneer Ineke Fleurke's ouders op 5 oktober 1994 bij hun dochter in Groningen op bezoek gaan, maakt ze een verdrietige indruk. De aan drugs verslaafde Ineke blijkt ook mishandeld te zijn, vermoedelijk door haar vriend, een dealer. Op 5 oktober zien Ineke's ouders hun dochter voor het laatst. Wie is verantwoordelijk voor Ineke's verdwijning? Haar vriend? Ineke zelf? Of is ze ten prooi gevallen aan de Limburgse seriemoordenaar Peter C.?

Depressief Ineke Fleurke wordt door haar vrienden Tineke en Richard omschreven als een nette, goed verzorgde vrouw. Ze gaat volgens Tineke met weinig mensen uit het Groningse drugswereldje om. ,,Ze zorgde meestal wel dat ze relaties met dealers begon om aan dope te komen." Haar laatste vriend staat in de Groningse drugsscene bekend als "Jack". Ineke woont lang met hem samen, maar geeft tegenover haar vriendin wel toe dat hij "niet altijd even aardig voor haar is". Hij zou Ineke in de dagen voor haar verdwijning mishandeld hebben.

Tineke ziet Ineke enkele dagen na het bezoek van haar ouders. ,,Ze zag er slecht uit, was ziek van de dope." Volgens Richard is Ineke in de laatste dagen voor haar verdwijning erg depressief. ,,Ze wilde niemand meer zien of spreken." Op 14 oktober 1994 geven haar vriend Jack en Richard Ineke als vermist op.

De politie begint een onderzoek, maar stopt daar na een jaar mee, omdat de agenten abusievelijk denken dat Ineke weer terecht is. Pas vijf jaar later komt deze schrijnende fout aan het licht. Jack ontkent al die tijd dat hij Ineke heeft mishandeld, maar blijft een verdachte in Ineke's verdwijning. Helaas kan er niets bewezen worden, waardoor het "cold case" team dat de vermissing onderzoekt wordt opgeheven in 2005.

Seriemoordenaar
Inmiddels is er reden om Ineke's verdwijning in verband te brengen met andere onopgeloste vermissings- en moordzaken. De Limburgse Peter C. wordt verdacht van de moorden op meerdere drugsverslaafde prostituees. Tussen 1992 en 2005 worden rond C.'s woonplaats Heerlen de lichamen gevonden van Nadia Mehalloui, Ilona Quaedvlieg, Marina Denzler, Samira van de Wal en Simone Riedel, maar Peter C. wordt verdacht van nog veel meer moorden. Inmiddels wordt ook de nog onopgeloste vermissing van de -net als Ineke Groningse-Jolanda Meijer in verband gebracht met Peter C.. Jolanda is een drugsverslaafde prostituee die verdween in 1998.

Onlangs is Ineke's zaak weer geopend en alle feiten en aanwijzingen worden opnieuw onderzocht.

Kijk vanavond naar Vermist voor meer informatie over de nieuwe aanwijzingen die in de richting wijzen van vermoedelijke seriemoordenaar Peter C. en over de heropening van Ineke's zaak.

29-09-2006

Jacht op de Wurger van Heerlen

HEERLEN - Hij is mogelijk de grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse historie. De politie houdt er rekening mee dat ...

de 45-jarige Peter C. zes prostituees uit de omgeving Heerlen heeft vermoord.

En nu wordt hij ook nog verdacht van de 31 jaar oude moord op Monique Jacobs. De Limburgse politie zegt over ‘zeer sterke aanwijzingen’ te beschikken. C. wordt in de Heerlense drugsscene omschreven als een ‘moderne Frankenstein’.

Een Limburgse reus van bijna twee meter met twee gezichten. Een langharige, beresterke patser met een voorliefde voor protserige juwelen. Een creep, een onberekenbare, verslaafde dealer, die tippelaarsters zijn huis inlokte met het vooruitzicht van een bolletje bruin of een snuifje wit. Een man die zichzelf op zijn borst sloeg, om zijn toehoorders met gezwollen stem mee te delen dat Jezus zélf voor hen stond. Een moderne Frankenstein. Zó kennen verslaafde prostituees in Zuid-Limburg Peter C.. Maar is hij de Wurger van Heerlen? Is hij de Limburgse Jack the Ripper? Of is de 45-jarige Peter C. slachtoffer van rechercheurs die na vijftien jaar speuren eindelijk de moorden op een reeks heroïnehoertjes willen oplossen? Met als toegift twee moorden uit een nóg verder verleden. Zijn strafblad pleit in ieder geval ernstig tegen de Heerlenaar, die volgens eigen schatting ruim de helft van zijn leven (‘een jaar of 23’) vastzat tussen vier muren. Zijn carrière in de criminaliteit begint vroeg. In 1975, op 15-jarige leeftijd, zit hij al in een internaat op de Utrechtse Heuvelrug. Mogelijk, vermoedt de Limburgse politie nu, pleegt hij dan al de moord op Monique Jacobs in Maarsbergen. Vier jaar later, net meerderjarig, slijt hij zijn dagen in de Zutphense gevangenis en heeft hij de Maastrichtse bajes ook al van binnen gezien. In die Limburgse gevangenis, nabij zijn geboortegrond, leert hij een meisje kennen. Hij zoekt haar op tijdens verlof uit Zutphen. Zij vindt het prima dat hij niet terugkeert als zijn verlof is afgelopen. Totdat hij haar bont en blauw slaat. Ze belt de politie. Peter C. wordt opgeborgen en de politie leert dat de combinatie van de Limburgse reus en vrouwen geen gelukkige is. Tweede les voor de politie: Peter C. zou zich wel eens kunnen ontwikkelen tot een hele grote in het milieu. Toch zijn de vergrijpen waarvoor hij in 2004 wordt opgepakt geen staaltjes van een topcrimineel. Peter C. loopt tegen de lamp bij een reeks overvallen op dameskappers. ,,Weinig weerstand, relatief veel cash geld,’’ zo verklaart hij tegen rechercheurs de keuze van zijn doelwitten. Op een onbewaakt ogenblik staat Peter C. vrijwillig DNA af. Het betekent voor de recherche een doorbraak in een heel andere zaak: C. wordt gelinkt aan een verkrachting en poging tot moord op een prostituee in Valkenburg in 1992. Hijzelf zegt te zijn ‘doorgedraaid’ nadat de verslaafde prostituee hem met een besmette injectienaald zou hebben bedreigd. De vrouw geeft een heel andere lezing. Terwijl hij haar verkrachtte, zou hij haar ijzingwekkend hebben toegesproken: ,,Veel meisjes sterven onschuldig. Ik heb deze dag uitgekozen dat met jou hetzelfde gaat gebeuren als met die meisjes. Ik moet jou ombrengen. Ik ga jou vermoorden.’’ De zaak komt waarschijnlijk eind dit jaar voor de rechter.

Vanaf dat moment gaat de politie de Heerlenaar definitief beschouwen als verdachte in een geruchtmakende reeks moorden op verslaafde prostituees in zijn woonplaats. De politie is weinig spraakzaam over het bewijs dat ze in handen heeft. Tijdens huiszoekingen vinden agenten in de woning van Peter C. in ieder geval een bizarre homevideo. Als rechercheurs de band bekijken zien ze Peter C. een ‘presentatie’ aankondigen van ‘de grootste criminelen in de 23ste eeuw’. Zijn eigen gezicht is aanvankelijk prominent in beeld, voordat hij andere criminelen als Adolf Hitler presenteert.

,,Peter, jij wil beroemd worden,’’ houden rechercheurs hem in één van hun acht uur durende verhoren voor. Daarom, redeneren ze, spreekt hij over de 23ste eeuw: ook dan moet iedereen Peter C. nog kennen. C. zelf haalt er zijn schouders over op. Die hele video was gewoon ‘een geintje’. Even laconiek weerspreekt hij belastende verklaringen die hij over zichzelf in het drugsmilieu zou hebben afgelegd. Dat hij over een van de verdwenen prostituees zou hebben gezegd dat ‘die nooit wordt teruggevonden’? Onzin.

Door PATRICK POUW AD

‘Sterke aanwijzingen’ dat C. moord pleegde

Justitie verdenkt Peter C. van een moord uit 1975, die allang opgelost leek. In die zaak werd in 1994 een 73-jarige oud-leraar opgepakt, die de moord had opgebiecht tegenover familieleden. Deze Harrie A. pleegde zelfmoord, en justitie sloot het dossier.

Maar nu wordt C. verantwoordelijk gehouden voor de 31 jaar oude moord op Monique Jacobs. Peter C. zat toen als 15-jarige op een internaat, vlakbij de plek in Maarsbergen waar het lichaam van Jacobs werd gevonden.

De Limburgse politie zegt over ‘zeer sterke aanwijzingen’ te beschikken dat de moord door C. is gepleegd.l Marina Denzler,

l Nadia Mehalloui,

l Simone Riedel,

l Ilona Quaedflieg,

l Samira van de Wal,

l Monique Jacobs,

27-09-2006

‘Ik zag haar als mijn zusje’

Rond het station, het werkgebied van de Heerlense moordenaar, wordt nog maar weinig getippeld. De paar uitgemergelde prostituees die daar nog hun drugs proberen te scoren, denken vaak aan de vriendinnen én concurrenten die de afgelopen jaren op mysterieuze wijze verdwenen.

Poolse Viola, naar eigen zeggen ‘moeder van de meisjes’: ,,Ik weet nog dat Ilona Quaedflieg verdween. Ik zag haar als mijn zusje. Ze had een duur tasje gezien dat ze zo graag wilde. Een dag voor haar verjaardag heb ik het gekocht. Ik zie haar nog instappen, zwaaiend met haar nieuwe handtasje. Ze is nooit teruggekomen. Maar ach, de meeste mensen interesseert dit verhaal natuurlijk niets. Wij zijn maar heroïnehoertjes.’’

27-09-2006

Advocaat gelooft er niets van

Of Peter C. de grootste lustmoordenaar in de vaderlandse geschiedenis is? De Maastrichtse advocaat Arthur Vonken gelooft er niets van. ,,De politie heeft in deze hele zaak een opmerkelijk gebrek aan bewijs. Alleen in de zaak uit 1992 in Valkenburg kunnen ze DNA van mijn cliënt aan een slachtoffer linken.

Verder is er eigenlijk niets, behalve vage aanwijzingen. De politie kan wel zeggen dat het heel toevallig is dat er steeds meisjes verdwenen als mijn cliënt verlof had, maar zoals hij terecht opmerkt liepen veel meer mensen vrij rond. Peter maakt zich dan ook niet druk.’’


Justitie verdenkt man van vijf moorden

MAASTRICHT (ANP) – 28 augustus 2006 Justitie verdenkt de 45-jarige P. C. uit Heerlen van meerdere onopgeloste moorden in Limburg. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht bevestigde woensdag een bericht met die strekking in Dagblad De Limburger.

Advocaat Vonken van de verdachte zegt dat het gaat om vijf moordzaken. De man is veroordeeld voor diefstallen en zit daarom vast. Hij stond vrijwillig DNA af, waarna justitie een verband legde met de verkrachting van en een poging tot moord op een heroïneprostituee op 1 juni 1992 in Valkenburg. Hij verschijnt daarvoor woensdag voor de rechter in Maastricht.
Vonken ontving onlangs een proces-verbaal met daarin de verdenking voor vijf moorden die tussen 1992 en 2003 zijn gepleegd, zei hij woensdag. Verder staan daar drie gevallen van geweld op tegen ex-relaties van de man.
Justitie verdenkt de man ,,gezien zijn achtergrond'' van betrokkenheid bij meerdere moorden. Het OM wil niets kwijt over het onderzoek en het aantal moorden waarvan de man wordt verdacht. ,,Wij bouwen het heel voorzichtig op.''
De raadsman van C. stelt dat er eigenlijk geen bewijs bestaat: ,,Het zijn hooguit aanwijzingen.'' Justitie baseert zich volgens hem op een verjaarde moord uit 1975, waar de destijds minderjarige verdachte bij in de buurt was.
De man is uitgebreid verhoord over alle moorden, maar ontkent ten stelligste dat hij betrokken was. Alleen in de verkrachtingszaak waarvoor hij zich woensdag moet verantwoorden, legde hij een gedeeltelijke bekentenis af. De heroïneprostituee wilde hem beroven en dreigde met een spuit. De Heerlenaar is daarna doorgedraaid en heeft haar mishandeld, aldus zijn advocaat. Hij heeft haar niet willen vermoorden, aldus Vonken.

Dit schreef de Telegraaf er over.

Samira zevende dode prostituee in Heerlen

Heroïne****tje werd in stukken gesneden

door Joan van den Dungen


HEERLEN, donderdag
Het sinds twee jaar vermiste heroïne****tje Samira van de Wal uit Brunssum blijkt op gruwelijke wijze vermoord. Twee weken geleden ontdekte een wandelaar een lijk in het bosgebied Prikkenis in Heerlen.
Het lichaam, dat in verregaande staat van ontbinding verkeerde, bleek in stukken gesneden. Uit forensisch onderzoek is komen vast te staan dat het de destijds 20-jarige Samira is.

Station
De drugsverslaafde, die een dochtertje achterlaat, verdween op 11 juli 2003 spoorloos. Zij hield zich meestal op in het Heerlense drugs- en prostitutiemilieu vlakbij het station.
Sinds 1989 zijn al zes heroine****tjes in de vroegere Oostelijke Mijnstreek op zeer gewelddadige wijze van het leven beroofd. Samira was de zevende. Een dader werd nooit gepakt. De politie meldde destijds dat er een verband tussen de misdrijven moet bestaan, wat erop duidt dat er een seriemoordenaar aan het werk is.
Alle slachtoffers werkten als ****tje in de omgeving van het station in Heerlen, waren verslaafd aan harddrugs en werden in de omgeving van Heerlen vermoord.
Op 5 juli 2000 werd het lijk van de 22- jarige Nadia Mehallaoui ontdekt in de bossen bij Koningsbosch. In de zomer van 2001 werd Ilona Quadvlieg (34) vermoord. Ook zij werkten als ****tje bij het station van Heerlen. Maar ook voor de moord op hun vier collega’s werd nooit een dader gepakt.


•Samira van de Wal

In mei 2002 werden in een week tijd nog eens drie Heerlense prostituees ernstig mishandeld. Een van hen ontsnapte op het nippertje aan de dood door kordaat ingrijpen van een voorbijganger. De 39-jarige vrouw werd op brute wijze verkracht en bijna gewurgd, vlakbij een benzinestation aan de Imstenradeweg. Vandaag start de politie een uitgebreid sporenonderzoek naar de moord op Samira van de Wal. Het bosgebied de Prikkenis is inmiddels hermetisch afgezet. Ook wordt gezocht naar de ontbrekende lichaamsdelen en vermiste privé-spulletjes van het slachtoffer. Een woordvoerder meldt dat er ook op andere locaties, waaronder in woningen, onderzoek zal worden verricht.
Op 28 november vorig jaar nog werd een 43-jarige man uit Brunssum gearresteerd als verdachte van het misdrijf. Maar de politie moest hem laten lopen wegens gebrek aan bewijs. Kort na de aanhouding kamde een speciale eenheid met duikers het moerasgebied op de Brunssummerheide uit op zoek naar het lichaam, zonder resultaat.

do 19 mei 2005, 09:04

Woensdag werd bekend dat het haar stoffelijke resten zijn die begin deze maand door een wandelaar in het gebied werden gevonden. De 20-jarige Brunssumse prostituee werd sinds juli 2003 vermist.

Politie zoekt naar resten Samira van de Wal.

Politiemensen beginnen donderdag 19 mei 2005 om 11 uur met het doorzoeken van bosgebied Prikkenis in Heerlen.

Ze zoeken naar resterende lichaamsdelen en persoonlijke spullen van Samira van der Wal.

 

wo 18 mei 2005
HEERLEN - De menselijke resten die de politie donderdag 5 mei 2005 in het bosgebied Prikkenis in Heerlen heeft aangetroffen, blijken van de sinds 11 juli 2003 vermiste Samira van de Wal uit Brunssum te zijn. De identificatie is het resultaat van het onderzoek van de technische recherche en het Nederlands Forensisch Instituut. Samira van de Wal, die destijds 20 jaar was, was drugsverslaafd en hield zich op in de Heerlense drugs- en prostitutiescène. Het lichaam van Samira werd op donderdag 5 mei door een wandelaar gevonden. Uit het onderzoek bleek dat Samira slachtoffer is geworden van een misdrijf. Op donderdag 19 mei 2005 zal de politie een uitgebreide zoekactie houden in het gebied waar het lichaam van Samira werd aangetroffen. Hierbij zal worden gezocht naar sporen van het misdrijf, ontbrekende delen van het lichaam en spullen van Samira die vermist worden. Het gebied rond Prikkenis zal die dag worden afgesloten. De politie zal in de toekomst wellicht op nog meer locaties onderzoek doen.

maandag, 29 november 2004

De politie Limburg Zuid is maandagmorgen 29 november 2004 in het gebied rondom de Rode Beek in de Brunssummerheide te Brunssum gestart met het zoeken naar het stoffelijk overschot van Samira van de Wal.Zij wordt sinds juli 2003 vermist en de politie houdt er ernstig rekening mee dat Samira slachtoffer is geworden van een misdrijf. Samira was bij haar verdwijning 20 jaar.

De politie heeft het vermoeden dat het stoffelijk overschot van Samira van de Wal in het moerasgebied rondom de Rode Beek is achtergelaten. In verband met het zoeken naar het lichaam van de vrouw, heeft de politie Limburg Zuid assistentie gekregen van het Disaster Victim Identification (DVI). Dit is een team van de Federale Politie in België wat speciaal belast is met het zoeken naar en identificeren van slachtoffers. Zij zijn onder andere betrokken geweest bij de identificatie van de slachtoffers van de ramp met de Harold of Free Enterprise en het onderzoek Marc Dutroux. Dit team is vandaag met 14 personen gestart met het zoeken in het bedoelde gebied.

Het gebied rondom de Rode Beek is in verband met dit onderzoek door de politie afgezet. Mogelijk dat deze afzetting enkele dagen zal duren.

In het kader van dit onderzoek heeft de politie Limburg Zuid op zondag 28 november 2004 in een woning te Brunssum een 43-jarige man aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokkenheid te hebben gehad bij de verdwijning van Samira van de Wal. De verdachte is inmiddels in verzekering gesteld.

Bron: Politie Limburg-Zuid

Alweer heroïnehoertje vermist in Zuid-Limburg

Uitgegeven: 16 september 2003 17:19

BRUNSSUM - De politie onderzoekt de vermissing van de 20-jarige Samira van de Wal uit Brunssum. De verslaafde prostituee is 11 juli voor het laatst gezien bij het station in Heerlen,. Sindsdien ontbreekt van haar elk spoor, meldde de politie dinsdag. Zij houdt rekening met een misdrijf.

In de vroegere oostelijke mijnstreek zijn tussen 1989 en 2001 zes heroïnehoertjes vermoord. Geen van de zaken werd opgelost. In februari 2002 liet de politie weten dat er een verband bestaat tussen deze moorden: de vermoorde vrouwen werkten als prostituee in Heerlen, waren verslaafd aan harddrugs en in of rond Heerlen om het leven gebracht.

In juli 2000 werd het lijk van de 22-jarige Nadia Mehallaoui gevonden in de bossen bij het Midden-Limburgse Koningsbos. Ruim een jaar later vond de politie het lijk van de 34-jarige Ilona Quaedflieg op de Brunssummerheide. Zij was toen sinds drie maanden vermist. Beide vrouwen werkten als heroïnehoertje in Heerlen. Een woordvoerder van de politie kon dinsdag niet zeggen of er een verband bestaat met de nu gemelde vermissing van de 20-jarige Samira.

Begin juni vorig jaar werden in een week tijd drie heroïnehoertjes ernstig mishandeld in Heerlen. Een vrouw werd na verkracht te zijn bijna gewurgd, maar een toevallige passant wist deze moord te voorkomen.

De gemeente Heerlen doet intussen veel moeite om heroïnehoertjes te verdrijven uit de stationsbuurt, onder meer door hoerenlopers aan te pakken. Maar de gemeente kreeg van de rechter onlangs geen toestemming om bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer kentekens van verdachten van hoerenloperij op te vragen. Heerlen is tegen deze rechterlijke uitspraak in hoger beroep gegaan.

Korps: Limburg-Zuid, plaats: Heerlen 22-02-2002 Persbericht district Heerlen
Heerlen

Persbericht

Moorden op heroïneprostituees in televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Maandag 25 februari 2002 zal in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht worden besteed aan de moorden op de twee Heerlense heroïneprostituees: de 34-jarige Ilona Quaedflieg en de 22-jarige Nadia Mehallaoui.
Ilona Quaedflieg werd sinds 2 juli 2001 vermist en is op 5 oktober 2001 op de Brunssummerheide vermoord teruggevonden. Nadia Mehallaoui die sinds juni 2000 werd vermist, werd op 5 juli van dat jaar in Koningsbosch dood aangetroffen.
Een recherchebijstandsteam werkt nog steeds met 14 personen aan de zaak van Ilona Quadflieg, waarbij het team ook aandacht blijft hebben voor de zaak Mehallaoui.
Om antwoord te krijgen op een aantal specifieke vragen die het onderzoek heeft opgeleverd, vraagt het team de medewerking van de kijker.
Het programma Opsporing Verzocht is te zien op Nederland1 om 19.00 en 22.00 uur

A.J.M. Boosten
( telefoonnummer: 045 - 4003050)

Geplaatst: 26-02-2002 | 07:30

Tips over zes vermoorde heroïneprostituees Heerlen

HEERLEN (ANP) - Bij de politie zijn maandagavond tot 23 uur dertig tips binnengekomen over de moorden op zes heroïneprostituees uit Heerlen. De vrouwen werden tussen 1989 en 2001 op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

De tips kwamen binnen naar aanleiding van het programma Opsporing Verzocht. In de uitzending werd met name aandacht besteed aan de moorden op de 34-jarige Ilona Quaedflieg in 2001 en de 22-jarige Nadia Mehallaoui het jaar daarvoor. Beide vrouwen werkten rond het station in Heerlen.

De politie onderzoekt of er een verband tussen de zes moorden bestaat. Nadia Mehallaoui werd op 5 juli 2000 in de bossen bij Koningsbosch dood aangetroffen. Haar lichaam verkeerde toen in verregaande staat van ontbinding. Een recherchebijstandsteam werkt nog steeds met veertien mensen aan de zaak van Ilona Quaedflieg, waarbij dit team ook aandacht heeft voor de zaak-Mehallaoui.

De overeenkomst tussen de moorden bestaat uit drie dingen: de vermoorde vrouwen waren allen als prostituee werkzaam in Heerlen, ze waren verslaafd aan hard drugs en ze zijn in of rond Heerlen om het leven gebracht.

Ongeveer de helft van de bij de politie binnengekomen tips ging over een touw dat bij het lijk van Nadia was gevonden. Het geel gekleurde touw bestond uit drie gevlochten kabels, waarvan twee kabels vijf en een kabel vier strengen had. De politie wil weten waar zo’n touw wordt gemaakt.

Voor het overige wil de politie niets kwijt over het onderzoek naar de moorden op deze vrouwen

HEERLEN (ANP) - Bij de politie zijn maandagavond tot 23 uur dertig tips binnengekomen over de moorden op zes heroïneprostituees uit Heerlen. De vrouwen werden tussen 1989 en 2001 op gewelddadige wijze om het leven gebracht.

De tips kwamen binnen naar aanleiding van het programma Opsporing Verzocht. In de uitzending werd met name aandacht besteed aan de moorden op de 34-jarige Ilona Quaedflieg in 2001 en de 22-jarige Nadia Mehallaoui het jaar daarvoor. Beide vrouwen werkten rond het station in Heerlen.

De politie onderzoekt of er een verband tussen de zes moorden bestaat. Nadia Mehallaoui werd op 5 juli 2000 in de bossen bij Koningsbosch dood aangetroffen. Haar lichaam verkeerde toen in verregaande staat van ontbinding. Een recherchebijstandsteam werkt nog steeds met veertien mensen aan de zaak van Ilona Quaedflieg, waarbij dit team ook aandacht heeft voor de zaak-Mehallaoui.

De overeenkomst tussen de moorden bestaat uit drie dingen: de vermoorde vrouwen waren allen als prostituee werkzaam in Heerlen, ze waren verslaafd aan hard drugs en ze zijn in of rond Heerlen om het leven gebracht.

Ongeveer de helft van de bij de politie binnengekomen tips ging over een touw dat bij het lijk van Nadia was gevonden. Het geel gekleurde touw bestond uit drie gevlochten kabels, waarvan twee kabels vijf en een kabel vier strengen had. De politie wil weten waar zo’n touw wordt gemaakt

Voor het overige wil de politie niets kwijt over het onderzoek naar de moorden op deze vrouwen.

9-6-2000 Maria Hoop/Echt In een bos vindt een Duitse passant op 5 juli het in verre staat van ontbinding verkerende lijk van de 21-jarige Marokkaanse Nadia Mehallaoui. Zij is op 9 juni om het leven gebracht. In mei 2002 arresteert de politie een 30-jarige verdachte.