We hebben 119 gasten online

Om eist in hoger beroep 25 jaar cel zaak lerares Spaubeek

Gepost in Strafzaken

6 december 2012 - Ressortsparket Den Bosch

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 25 jaar geëist tegen een 44-jarige verdachte. De man wordt verdacht van gekwalificeerde doodslag op een 56-jarige vrouw op 15 mei 2009 in Spaubeek (Limburg).

In de vroege ochtend werd een brand ontdekt in de woning van het slachtoffer door een toevallig passerende fietser. De brandweer trof in de badkuip een onherkenbaar verminkt lichaam aan. De vrouw bleek met een breekijzer meerdere malen op het hoofd geslagen. Ze overleed aan een combinatie van het hersenletsel, koolmonoxidevergiftiging en een klaplong.

Volgens het OM drong de verdachte de woning binnen om een autosleutel te stelen en heeft hij de vrouw gedood om betrapping op heterdaad te voorkomen. De verdachte ging er vandoor  met de auto van het slachtoffer. In hoger beroep is door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) veel aanvullend onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van een tweede dader. In de visie van de advocaat-generaal kan niet wettig en overtuigend bewezen worden dat de verdachte samen met een ander in de woning aanwezig is geweest. De verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek naar zijn geestvermogens. "Verdachte geeft ons geen inzicht in de vraag waarom er zo'n excessief geweld op het slachtoffer moest worden toegepast. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat hij zich bij terugkeer in de samenleving zal onthouden van dergelijke gewelddadige berovingen," aldus de advocaat-generaal op zitting.

Gezien het strafrechtelijk verleden van de verdachte, de ernst van het misdrijf, het leed van de achtergebleven familieleden en het feit dat de verdachte op geen enkele wijze berouw toont, vindt het OM een gevangenisstraf van 25 jaar passend.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de man eerder tot 15 jaar cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak (naar verwachting) op 20 december 2012.