We hebben 176 gasten online

Simon Vuyk: 'De moord op Maja Bradaric'

Gepost in Strafzaken

Simon vuyk de moord op Maja BradaricDe zestienjarige vwo-scholiere Maja Bradaric uit Nijmegen werd op 17 november 2003 gewurgd en haar lichaam werd in brand gestoken door drie van haar beste vrienden, eveneens tieners(16-18 jaar). Het weerzinwekkende geweld en de gewetenloosheid van de jonge daders leidden tot een enorme maatschappelijke beroering.

Iedereen praat en oordeelt, maar bijna niemand kent de feiten. Wat is er op 17 november 2003 precies gebeurd? Is het macabere misdrijf te verklaren? Criminoloog en misdaadjournalist Simon Vuyk geeft in dit boek antwoord op de belangrijkste vragen. Het is volledig gebaseerd op het originele politiedossier. Vuyk laat de veroordeelde daders zelf vertellen wat zij hebben gedaan. Taboes en controversiële details gaat hij daarbij niet uit de weg

In november 2003 werd Maja Bradaric vermoord en in brand gestoken. De daders bleken 'vrienden' uit haar omgeving te zijn, twee Bosnische jongens en een jongen van Turkse komaf. Dit boekje zet de feiten op een rijtje. Aan de hand van de politierapporten laat de schrijver de daders zelf vertellen wat er gebeurd is, hoe het idee van moord ontstaan is en hoe langzamerhand de geesten 'rijp' werden gemaakt. Oorlogstrauma's hebben zeker een rol gespeeld, net als status, eergevoel, drugs en seks. Het boek bestaat voor het overgrote deel uit letterlijke citaten van de daders, hun vrienden en omgeving, hun ouders en andere familieleden. Het blijft een gruwelijk misdrijf, maar of de lezer een beter inzicht krijgt in de drijfveren van de daders, lijkt twijfelachtig. De daders zeggen wel wat ze vonden of wilden, maar een echte verklaring voor hun handelen is er niet. Het ontbreekt hun aan enige vorm van zelfkritiek of vermogen tot reflectie. Echter, ook het politieonderzoek leverde destijds niet meer psychologisch inzicht in de daders en hun motieven op. Met enkele zwart-witfoto's. 
G.P. Schuring (NBD|Biblion recensie)

Titel: De moord op Maja Bradaric

Auteur: Simon Vuyk

Uitgeverij: De Fontein ISBN 9789026128257