We hebben 248 gasten online

Advocaat Knoops dient herziening Deventer Moordzaak in bij Hoge Raad

Gepost in Strafzaken

Volgens een vandaag verschenen bericht in de  Volkskrant heeft advocaat Knoops vijf nieuwe feiten aangedragen in de Deventer moordzaak. De Deventer moordzaak is een van de meest omstreden strafzaken in de Nederlandse geschiedenis. In 2000 werd fiscalist Ernest Louwes vrijgesproken van de moord op zijn cliënt Jacqueline Wittenberg. In hoger beroep werd hij tot 12 jaar cel veroordeeld. Drie jaar later moest het proces worden overgedaan, nadat bleek dat het veronderstelde moordwapen niet het moordwapen kon zijn. De zaak kreeg veel publiciteit, onder meer door opiniepeiler Maurice de Hond, die op fouten in het strafrechtelijk onderzoek wees. Eind 2003 kwam het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) met nieuw dna-materiaal, waarna Louwes opnieuw 12 jaar cel kreeg. De fiscalist kwam in 2009 vrij.

 

Volgens Knoops hebben DNA - en  telefoon-experts het Hof verkeerd ingelicht en zelfs misleid. Daarom heeft advocaat Knoops een herzienigaanvraag ingediend bij de Hoge Raad. 

Ernest Louwers heeft altijd ontkent dat hij de weduwe Wittenberg zou hebben omgebracht. 

ernst louwers

De Hoge Raad gaat nu de aanvraag van Knoops bestuderen. 'Verwacht wordt dat binnen een paar weken bekend wordt wat de Hoge Raad gaat doen. Maar het kan ook sneller bekend worden als de raad de aanvraag bij de Adviescommissie afgesloten strafzaken neerlegt', vertelt Volkskrantverslaggeefster Wil Thijssen.

Door de commissie kunnen sinds vorig jaar afgesloten strafzaken sneller worden herzien. 'De commissie bekijkt het verzoek om herziening en geeft vervolgens een advies aan de Hoge Raad. De kans is heel groot dat de Deventer moordzaak wordt herzien', aldus Thijssen.

Als de Hoge Raad besluit de zaak te herzien, gaat de zaak weer terug naar de rechtbank. 'In praktijk is de zaak dan al gewonnen. De Hoge Raad geeft dan namelijk toe dat er in het verleden dingen zijn misgegaan en dat er een ander oordeel moet worden geveld', zegt Thijssen. 

'Als Knoops de zaak wint, krijgt Louwes een flinke schadevergoeding en wordt hij in ere hersteld.' Louwes heeft zijn straf inmiddels uitgezeten, mocht hij de zaak wel verliezen, dan zou dat niet van invloed op zijn straf zijn.

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3413064/2013/03/21/Als-Deventer-moordzaak-wordt-herzien-heeft-Knoops-praktisch-al-gewonnen.dhtml

bericht in de  Volkskrant  Advocaat Koops draagt vijf nieuwe feiten aan.

Louwes hoopt op heropening Deventer moordzaak