We hebben 129 gasten online

Zelfdoding van vrouw die overgoten werd met zwavelzuur aan dader toegerekend 16 jaar + tbs

Gepost in Strafzaken

Den Haag , 4-3-2014

Het Gerechtshof Den Haag heeft op 4 maart 2014 in hoger beroep de verdachte, die op 16 augustus 2011 zijn vriendin in Zoetermeer heeft overgoten met zwavelzuur, schuldig bevonden aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en aan zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend. Het hof heeft de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaren en TBS. De zelfdoding van het slachtoffer heeft het hof aan de verdachte toegerekend. Zij leed door de zeer zware verminking ondragelijk en uitzichtloos.

De verdachte heeft zijn vriendin eerst geboeid met de handen op de rug en toen over haar borst en hoofd/gezicht 100% zwavelzuur gegooid. Het slachtoffer is daardoor zeer zwaar verminkt geraakt. Zij heeft 5 maanden in het brandwondencentrum gelegen en zou haar hele leven operaties hebben moeten ondergaan zonder dat de ernstige verminking minder zou worden. Het slachtoffer kon niet meer ongesluierd naar buiten, voor haar twee jonge kinderen zorgen of werken. Zij leed ondragelijk en uitzichtloos. Ze heeft op 11 februari 2013 zichzelf gedood door het nemen van een overdosis medicatie.

Haar zelfgekozen dood is volgens het Haagse hof aan de verdachte toe te rekenen, omdat het slachtoffer door zijn handelen in deze situatie terecht is gekomen. Het hof veroordeelt de man dan ook voor zware mishandeling de dood ten gevolge hebbend. De rechtbank vond dat - het slachtoffer leefde toen nog - poging moord bewezen kon worden en legde 16 jaren gevangenisstraf en TBS op. Het hof spreekt de verdachte vrij van (poging) moord/doodslag, omdat hij geen (voorwaardelijk) opzet had op de dood maar wel op verminking van het slachtoffer. Hij heeft niet geweten en kon dit ook niet weten dat door zijn handelen het slachtoffer zou kunnen overlijden. De verdachte wordt als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. De hoge gevangenisstraf die het hof oplegt, doet recht aan de zeer zware verminking die de verdachte het slachtoffer heeft aangedaan en de zelfdoding van het slachtoffer als gevolg daarvan. De TBS stelt veilig dat de verdachte langdurige behandeld zal worden voor de stoornis die hij heeft alvorens in de maatschappij terug te keren. 

Uitspraken: ECLI:NL:GHDHA:2014:621