We hebben 242 gasten online

Wachtslijst TBS slinkt, klinieken leeg

Gepost in Publicaties

Anja Sligter in Volkskrant 11 november 2009

ARNHEM - De wachtlijst van tbs’ers droogt in rap tempo op. Er staan deze week slechts zestig patiënten op, en dat terwijl er de komende jaren nog honderd tbs-plaatsen worden bijgebouwd. Klinieken kampen met leegstand of lopen leeg. Elk bed kost het ministerie van Justitie 380 euro per dag.

Het aantal nieuwe tbs’ers daalt structureel, vorig jaar van 183 naar 118. Ook dit jaar heeft de rechter minder tbs-maatregelen opgelegd.

Albayrak

Staatssecretaris Nebahat Albayrak laat onderzoeken hoe dit komt, heeft zij de Tweede Kamer in een brief laten weten. Haar voornemen om veroordeelden hun volle celstraf te laten uitzitten, zal het aantal tbs’ers doen verminderen.

Dat het aantal tbs’ers daalt, is een ernstige zaak, vindt directeur Sanne Verwaaijen van kliniek Rooyse Wissel in Venray, omdat een veroordeelde na een gevangenisstraf veel vaker in herhaling vervalt dan degene die wordt ontslagen uit een tbs-kliniek.

Het zijn advocaten die het aantal tbs-gestelden aan de voorkant laten afnemen, meent Jos Poelmann, voorzitter van de Willem Pompestichting, in het AD. Zij adviseren hun cliënten niet mee te werken aan een psychisch onderzoek. Voorheen ging het nog om 20 tot 30 procent weigerachtige verdachten, nu al om meer dan 50 procent.

Gedwongen behandeling

De weigering om mee te werken heeft tot gevolg dat de rechter niet kan bepalen of een verdachte toerekeningsvatbaar is geweest tijdens zijn daad of niet. Bij een duidelijke psychische stoornis legt de rechter doorgaans een gedwongen behandeling op. Zonder onderzoek blijft alleen straf over.

De oplopende duur van de tbs-maatregel is de reden waarom advocaten hun cliënten uit een tbs-kliniek proberen te houden. Voorheen duurde die behandeling 4,5 jaar, nu al gemiddeld 8,5 jaar. Dat is vaak langer dan een celstraf.

Tbs-advocaten als Remco Roosjen en Niek Heidanus ageerden dit jaar in de Volkskrant tegen het dichtslibben van het tbs-systeem. De uitstroom is minimaal. Mede hierdoor is het aantal tbs’ers toegenomen tot 1.900.

Zij wijten dit aan de toegenomen veiligheidsmaatregelen na een aantal incidenten waarbij tbs’ers tijdens hun verlof de fout ingingen. Een onmisbaar onderdeel van de behandeling van een tbs’er is het verlof, dat stapsgewijs met meer vrijheden gepaard moet gaan, betoogden zij.

‘Die verloven komen zeer moeizaam tot stand’, zegt ook Verwaaijen van de Rooyse Wissel, ‘dat zet de tbs volkomen op slot.’

url: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1314678.ece/Wachtlijst_tbs_slinkt%2C_klinieken_leeg