We hebben 226 gasten online

Eerder verlof tbs'ers is zinnig stelt Pompe kliniek

Gepost in Publicaties

Bron NRC Dinsdag 20 juli 2010 Merel Tie

 

Tbs-klinieken willen tbs'ers eerder in hun behandeling op verlof laten gaan. Dat zegt Jos Poelmann, bestuurslid van GGZ Nederland en bestuursvoorzitter van de Pompe Stichting, die onder meer een tbs-kliniek in Nijmegen heeft.

De laatste jaren zijn behandelaars steeds voorzichtiger geworden met het verlenen van een eerste verlof aan tbs'ers. Ook wordt minder onbegeleid verlof verleend.

De bedoeling is dat een tbs-kliniek aan het begin van een behandeling voorspelt wanneer een tbs'er op begeleid en onbegeleid verlof mag. Dat wordt bekendgemaakt aan de rechter, de tbs'er en diens advocaat. Met deze 'verlofprognose' hopen de klinieken te voorkomen dat het te lang duurt voordat verlof begint.

Na misstappen van tbs'ers zijn behandelaars die over verlof adviseren terughoudend geworden. Het totaal aantal verloven is niet afgenomen, maar het aantal onbegeleide verloven wel, zegt Poelmann. Tussen 2004 en 2009 zelfs met 70 procent. Elk jaar wordt ongeveer 50.000 keer verlof verleend, volgens het ministerie van Justitie. In 2004 verkrachtte een tbs'er tijdens verlof een meisje en in 2005 vermoordde een tbs'er tijdens zijn verlof een oudere man.

Jos Poelmann zegt: Het doel van tbs is terugkeer in de samenleving, op een zo veilig mogelijke manier. Dat kan niet zonder verloven, maar wij zien dat verlof gemiddeld steeds langer uitblijft. Dat kan nu doordat er geen normen voor zijn. Volgens Poelmann kunnen algemene regels worden opgesteld. In de regel kan iemand met een psychose die met medicatie te behandelen is, na een jaar op begeleid verlof en na drie jaar op onbegeleid verlof. Van de prognose mag straks wel worden afgeweken, zegt Poelmann, bijvoorbeeld als de behandeling aantoonbaar niet aanslaat.

Deze en andere maatregelen moeten de gemiddelde duur van tbs bekorten. Nu zit de tbs volgens Poelmann op slot. De gemiddelde duur van de maatregel is in tien jaar tijd opgelopen van 4,5 jaar naar 8 jaar en stijgt verder. Steeds meer verdachten proberen te voorkomen dat ze tbs opgelegd krijgen door niet mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Ze vinden de uitkomst van tbs te onzeker.

Eind augustus presenteren de klinieken de volledige plannen. Eerder bepleitte voorzitter van GGZ Nederland Marleen Barth al dat het mogelijk moet worden iemand na veroordeling alsnog tbs op te leggen, als na observatie in de cel blijkt dat hij een stoornis heeft.