We hebben 258 gasten online

110-tbs zaken mogelijk niet verlengd

Gepost in Publicaties

Door een uitspraak van het Europese Hof voor de rechten van de mens , in 2012, zou een tbs maatregel na vier jaar niet kunnen worden verlengd. 

Als gevolg van die uitspraak is in opdracht van de Raad voor de Rechtspraak onderzoek verricht naar 2400 tbs-dossiers. 

Uit die uitspraak vloeide voort dat de rechter in een vonnis altijd uitdrukkelijk moeten vermelden of er sprake is van een geweldsdelict. In de praktijk was dat niet altijd het geval. Rechters hebben inmiddels maatregelen genomen om te zorgen dat dat voortaan wel gebeurt.

In 59 van de 111 gevallen duurt de tbs al langer dan 4 jaar, in 52 gevallen is de 4-jaarsgrens nog niet bereikt en is verlenging nog niet aan de orde. Tbs mag maximaal 4 jaar duren, tenzij het voor een geweldsmisdrijf is opgelegd. In die gevallen kan de rechter steeds na een of twee jaar verlengen. Voor tbs'ers die een moord, doodslag of verkrachting op hun geweten hebben verandert er niets. 

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven zegt in nu.nl http://www.nu.nl/binnenland/3028414/111-tbs-zaken-mogelijk-niet-verlengd-.html er alles aan te gaan doen om te voorkomen dat mensen eerder vrij komen dan gewenst, maar zegt dat niet te kunnen uitsluiten. 'Of die iemand gevaarlijk is zullen we bekijken, en in die enkele gevallen zullen we dan aanvullende maatregelen kunnen nemen in de richting van de slachtoffers.'