We hebben 185 gasten online

TBS en recidive Deel 14 Aalt M.

Gepost in Recidive

 • Aalt M. een van de gevaarlijkste TBSérs.

  Hij pleegde onder andere een drievoudige moord op de 78-jarige Janus Rijnvos, zijn 68-jarige vrouw Tonia en hun 38-jarige dochter Riet.

 • Aalt M.; zijn criminele carrière begint al in zijn pubertijd. Hij is zwaar verslaafd en vertoont paranoïde trekjes. In 1976, Aalt is dan 20, komt het tot een eerste uitbarsting. Hij bedreigt een jongen uit het milieu en krijgt daarvoor 4 maanden cel plus tbs. In de kliniek blijkt hij onhandelbaar en na een ontsnapping slaat hij alles kort en klein. Twee jaar later ontsnapt hij weer uit een behandelcentrum. Deze keer duikt hij onder met zijn vriendin Hilda in Amsterdam-West. Na avances van de hospita van het onderduikadres, mishandelen Aalt en zijn vriendin de vrouw zo ernstig dat zij blijvend verlamd raakt.De twee vluchten naar Brabant, wat fatale gevolgen zal hebben voor drie onschuldige mensen....Op zondagavond 30 juli 1978 is Aalt M. met zijn 17-jarige vriendin in Hoeven. Volstrekt willekeurig kiezen de twee een woning. Ze bellen aan bij een huis aan de Julianastraat 2. Het is de woning van de familie Rijnvos. Er zijn geen getuigen meer, want in blinde agressie vermoordt Aalt M. alle drie de bewoners van het huis. Een drievoudige moord op de 78-jarige Janus Rijnvos, zijn 68-jarige vrouw Tonia en hun 38-jarige dochter Riet. De gruweldaad brengt een enorme schok teweeg. Vooral als na de arrestatie van Aalt en zijn vriendin blijkt dat het hen te doen was om geld. De buit: nog geen tientje.Aalt M wordt voor de drievoudige moord in Hoeven tot 15 jaar cel en TBS veroordeeld.Tijdens zijn verblijf in de Van Mesdagkliniek is hij ook betrokken bij twee gijzelingen. Volgens deskundigen heeft de man een drievoudige stoornis die zelfs met medicijnen niet te verhelpen is.Tijdens proefverlof in 1997 brengt hij samen met zijn vriendin haar zoontje Buddy om het leven. Aanleiding voor het misdrijf was een telegram dat ij eerder die dag ontving van de Van Mesdagkliniek, waarin stond dat hij zich weer moest melden. De kliniek riep M. terug omdat het niet goed ging. De man zocht de schuld voor het telegram bij Buddy, die geklikt zou hebben over cocaïnefeestjes. M. vertrok met vriendin C. en het jongetje per trein naar Zwolle. Daar wurgden de verdachten Buddy op een afgelegen plaats met een sjaal en legden hem met zijn gezicht in het water. M. en zijn vriendin beschuldigen elkaar van de moord.De rechtbank in Zwolle veroordeelde M. tot levenslang wegens moord. C. kreeg toen zes jaar cel, maar het hof achtte moord niet bewezen. In hoger beroep werd M. door het Gerechtshof in Arnhem tot achttien jaar gevangenisstraf + tbs met verpleging veroordeeld wegens doodslag op de 10-jarige Buddy C. De moeder A.C. kreeg wegens medeplichtigheid wegens doodslag vijf jaar gevangenisstraf. M. bracht al meer dan twintig jaar door in tbs-klinieken.
 • Als Aalt M. binnenstapt staat iedereen op scherp

  De beveiliging stond gistermorgen extra op scherp in het gerechtsgebouw van Zwolle. Niet eens zozeer om de gebeurtenissen op de zwarte woensdag (de gijzeling in Arnhem en bloedige zelfmoordpoging voor de Asser rechter) maar om voorgeleiding van Aalt M. (46) - één van Nederlands‘ meest gevreesde TBS‘ers.

  De rechtbank moest beslissen over TBS-verlenging van M., die in zijn gewelddadige leven vier mensen vermoordde. In 1978 betrof het een echtpaar en hun dochter in Hoeven, die - zomaar - met een hamer werden gedood nadat ze de deur voor hem hadden open gedaan. In 1997 verdronk hij in een Zwols kanaal Buddy C., het 10-jarig zoontje van een vriendin, die hij tijdens proefverlof had leren kennen. Daarnaast gijzelde hij in de Mesdag-kliniek een psychiater en schoot hij op proefverlof een halfautomatisch wapen leeg in een Zwolse discotheek.

  M. zit sinds kort in TBS-kliniek Velzicht en geldt daar als uiterst aggressief. Vandaar ook dat de bewaking in de rechtszaal gisteren werd opgevoerd tot vijf politiemensen, van wie er drie met Aalt M. in het pantserbusje meereisden. Vooraf werd in de rechtszaal bekeken of er voorwerpen waren waarmee Aalt kwaad kon doen.

  Daarna werd hij - onder voelbare spanning - binnengebracht met beide handen geboeid aan een leren riem, die om zijn middel zat. Hij maakte een volledig platgespoten indruk, sprak zacht en lispelend. ‘Neem me niet kwalijk, ik gebruik veel medicijnen‘, zei hij tegen de rechters. Hij beklaagde zich er over dat hij zo veel in beperking zat, bijna altijd in de isoleercel.

  Maar volgens Veldzicht-psycholoog De Natris dwingt M. zelf de separatie af ‘door agressieve handelingen te verrichten‘. Daar komt bij dat hij zich verzette tegen medicatie en van een nieuw middel slechts ‘een kleuterhoeveelheid‘ wil nemen - terwijl de waanstoornissen en achterdocht (‘die nog steeds groot zijn‘) een veel hogere dosis rechtvaardigen.

  Alleen in de isoleer voelt Aalt zich echt veilig. ‘Hij weet zeker dat hij voor zijn 50e om zeep zal worden geholpen‘. Onderweg had M. zijn begeleiders gezegd dat hij zich in de rechtbank van kant ging maken. Ook was hij bang dat de Zwolse rechters hem ‘ter dood zouden veroordelen‘.

  Bij het eerste verlengingsverzoek, twee jaar geleden, liet hij in de rechtbank zijn broek zakken om met vermeende gaatjes van injecties aan te tonen dat hij slachtoffer was van een complot. Gisteren was hij vooral apathisch. Het neemt niet weg dat er nog steeds sprake is van ‘een bijzonder ernstige storing‘, waar behandeling weinig vat op krijgt. De Veldzicht-deskundige sprak gisteren hardop uit, dat Aalt M. waarschijnlijk onbehandelbaar zal blijken en nooit meer op vrije voeten zal komen.

  Bron: Apeldoornse Courant - 31 januari 2003

  Op verzoek van familie slachtoffer, bericht aangepast.

  Tbs van levensgevaarlijke moordenaar verlengd

  Bron: De stentor 8 februari 2007

  ZWOLLE - De tbs'er Aalt M. blijft ook de komende twee jaar achter gesloten deuren. De rechtbank in Zwolle heeft gisteren zijn tbs - behandeling verlengd.

  De beslissing van de rechtbank komt niet echt als een grote verrassing, want de viervoudig moordenaar is volgens diverse gedragskundigen zo goed als onbehandelbaar. De dwangverpleging van de gestoorde M., één van Nederlands meest gevreesde tbs'ers, is al vier keer verlengd.
  De Zwolse rechtbank heeft in december en januari twee zittingen gewijd aan de tbs-verlenging. Een van de rechters heeft Aalt M. (50) ook bezocht in de tbs-kliniek. Hij wilde zelf niet naar de rechtbank komen. Tbs-gestelden moeten echter wel zelf worden gehoord voordat een besluit valt over verlenging.
  Aalt M. heeft nog geprobeerd om extra advies van het Pieter Baan Centrum te krijgen, maar zijn verzoek is door de rechtbank afgewezen. De tbs'er was onderzocht door een psychiater en die was het eens met het advies van de tbs-kliniek om de behandeling met twee jaar te verlengen. De psycholoog werd door M. weggestuurd.
  Aalt M. heeft in zijn uiterst gewelddadige leven vier mensen vermoord. In 1978 betrof het een echtpaar en hun dochter in Hoeven, die - zomaar - met een hamer werden gedood nadat ze de deur voor hem hadden open gedaan. In 1997 verdronk hij in een Zwols kanaal Buddy C. het 10-jarig zoontje van een vriendin, die hij tijdens proefverlof had leren kennen. Daarnaast gijzelde hij in de Van Mesdag-kliniek een psychiater en schoot hij op proefverlof een halfautomatisch wapen leeg in een Zwolse discotheek.
  Bij een eerdere rechtszaak over de tbs-verlenging bleek dat Aalt M. - geboren in Kampen en oud-bewoner van Vollenhove en Zwolle - zich in tbs-kliniek Veldzicht zeer agressief gedroeg. Alleen in de isoleercel zou de achterdochtige moordenaar met waanstoornissen zich echt veilig voelen.
  'Hij weet zeker dat hij voor zijn vijftigste om zeep zal worden geholpen', zei de psycholoog toen. Ook was Aalt bang dat de rechters hem ter dood zouden veroordelen. Het bleef gisteren bij een tbs-verlenging.

  Enkel in de isoleercel voelt de viervoudige moordenaar met waanstoornissen zich veilig; hij is bang dat hij voor zijn vijftigste wordt vermoord.

  Bron: De stentor 8 februari 2007