We hebben 91 gasten online

TBS en recidive Deel 25 B J.W.

Gepost in Recidive

PBC in opspraak in zaak-Besuijen

woensdag 20 mei 2009 | DEN BOSCH - Het Pieter Baan Centrum (PBC) is woensdag in verlegenheid gebracht door de veroordeling van een 44-jarige man uit Mierlo wegens doodslag op de 77-jarige Pieter Besuijen uit Eindhoven.

Het is voor de tweede keer in 8 jaar dat de man voor doodslag werd veroordeeld. Omdat deskundigen van de psychiatrische observatiekliniek in 1999 oordeelden dat er geen kans op herhaling was, legden rechters de eerste keer geen tbs met dwangverpleging op.


Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde de verdachte begin deze eeuw tot 7 jaar celstraf, omdat hij op 2 december 1998 zijn moeder had gewurgd met een nylonkous en haar keel met een broodmes had doorgesneden. De rechter in Den Bosch legde hem woensdag 13 jaar gevangenisstraf én tbs op, omdat hij in oktober 2006 de 77-jarige Besuijsen heeft doodgestoken in een homobos in Lierop. Na de moord probeerde hij de auto van Besuijen te verkopen.


Omdat de verdachte weigerde mee te werken aan een nieuwe rapportage baseerde de rechter zich op het advies uit 1999. „Maar anders dan in dit rapport is verwoord acht de rechtbank de kans op herhaling van het plegen van een nieuw levensdelict delict groot.”


Bij de verdachte werd destijds een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis met dwangmatige en paranoïde persoonlijkheidstrekken vastgesteld. De conclusie luidde dat hem de dood van zijn moeder slechts in verminderde mate kon worden toegerekend. De rechter ging er woensdag van uit dat die stoornis nog steeds aanwezig is.


Het is niet de eerste keer dat het Pieter Baan Centrum in opspraak raakt door observaties en adviezen. De kliniek gaf bijvoorbeeld groen licht voor de vrijlating van Peter H. uit Geldrop uit tbs, waarna hij enkele jaren later de 15-jarige Melanie Sijbers verkrachtte en vermoordde.


De instelling heeft de bijzondere aandacht van de Inspectie voor Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Bron Eindhovens Dagblad Het Pieter Baan Centrum (PBC) is woensdag in verlegenheid gebracht door de veroordeling van de 44-jarige J.W. uit Ommel wegens doodslag. Het is voor de tweede keer in acht jaar dat de man voor doodslag is veroordeeld. Deskundigen van het PBC hebben in 1999 geoordeeld dat er geen kans op herhaling zou zijn. Daarom hebben rechters destijds geen tbs met dwangverpleging opgelegd. De instelling heeft de bijzondere aandacht van de Inspectie voor Sanctietoepassing en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Ernstige vergrijpen leveren toch tbs op

Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde W. begin deze eeuw tot zeven jaar celstraf, omdat hij op 2 december 1998 zijn moeder had gewurgd met een nylonkous en haar keel met een broodmes had doorgesneden. De rechter in Den Bosch heeft W. woensdag dertien jaar gevangenisstraf en tbs opgelegd, omdat hij in oktober 2006 de 77-jarige Pieter Besuijenheeft doodgestoken in een homobos in Lierop. De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan een nieuwe rapportage. De rechter is daarom uitgegaan van het advies uit 1999. De rechtbank is echter van mening dat de kans op herhaling groot is.

Stoornis verzwakt straf

Bij de verdachte is destijds een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis met dwangmatige en paranoïde persoonlijkheidstrekken vastgesteld. De dood van zijn moeder kon hem daarom slechts in verminderde worden toegerekend. De rechter is er nu vanuit gegaan dat die stoornis nog steeds aanwezig is.

PBC eerder in opspraak

Het is niet de eerste keer dat het Pieter Baan Centrum in opspraak raakt door observaties en adviezen. De kliniek gaf eerder groen licht voor de vrijlating van Peter H. uit Geldrop, waarna hij enkele jaren later de 15-jarige Melanie Sijbers verkrachtte en vermoordde. (ANP)