We hebben 99 gasten online

Bennie T. mag uit de longstayafdeling van de TBS kliniek

Gepost in Recidive

 Na 25 jaar krijgt de moordenaar van José Burbank zicht op eventuele vrijlating, omdat hij vanuit de longstayafdeling van de kliniek Veldzicht in Balkbrug, naar een gewone tbs afdeling mag worden geplaatst. Hij zit overigens nog steeds op de longstayafdeling, vier maanden nadat het advies is uitgebracht. De mededeling daarover sloeg in als een bom. Benny T. zou niet meer zo gevaarlijk zijn dat hij in de longstayafdeling zou moeten blijven. Persberichten vermelden dat de psychiaters volgens de advocaat van Bennie T., hem geschikt achten om - onder voorwaarden - op termijn terug te keren in de samenleving. Waarbij te denken valt aan een vorm van begeleid wonen, nabij een kliniek met toezicht. Naar het zich laat aanzien zal dat nog wel een bepaalde tijd in beslag nemen.

Zijn tbs blijkt onlangs opnieuw met 2 jaar verlengd te zijn. Die verlenging met 2 jaar wil Bennie T. aanvechten. In de loop van de tijd kan een tbs patiënt zich natuurlijk verbeteren. Opvallend blijft toch wel dat de officier van justitie op 15 april 1988 vijftien jaar gevangenisstraf en tbs eistte. Die eis werd door de officier van justitie onderbouwd door de volgende zaken:

1) Het Pieter Baan Centrum had de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en daar hield de officier rekening mee.

2) De verdachte was voor de moordzaak al twee keer veroordeeld voor verkrachting met geweld en op 13 jarige leeftijd sloeg hij een vrouw bewusteloos om haar te beroven van haar portemonnee. Toen is er al een rapport opgemaakt, waaruit bleek dat de man nauwelijks of niet te behandelen was.

3) De officier was van mening dat de maatschappij al genoeg geduld had gehad met Bennie T.

Juist TBS´ers die veroordeeld zijn voor zedendelicten, blijken later alsnog de recidiveren. Maar blijkbaar is men ervan overtuigd dat de nu 54 jarige Bennie T. na 25 jaar niet meer gevaarlijk zal zijn.

Voorlopig echter is Bennie T. nog niet uit tbs ontslagen.

Voor mensen  die meer over de achtergronden van deze zaak willen weten verwijs ik naar de bijdrage in Strafrecht in Historisch Perspectief. Daarin heb ik als casusstudie in de jaren negentig, voor mijn leerlingen van 5 VWO een module strafrecht gegeven, waarvan de moord op José Burbank, een onderdeel vormde. Aan de hand van de beschrijving uit het boek van Hendrik Jan Korterink "Moord in Nederland" moesten de leerlingen deze zaak besturen voor hun schoolexamen. Zie voor de achtergrond van deze zaak  22 Casus Twee vrouwen

 

 

 

 

 

 

 

22 Casus Twee vrouwen

 

http://blikopdewereld.nl/cms/rechtspraak/tbs/recidive/2132-tbs-en-recidive-deel-21-willem-j-van-der-s