We hebben 253 gasten online

Jan H. Moordenaar Maartje Pieck Deel 2

Gepost in TBS veroordeelden

Moordenaar Maartje heeft andere stoornis

: woensdag 11 maart 2009 | 

ZWOLLE/KAMPEN - Anders dan destijds in het Pieter Baan Centrum is vastgesteld, heeft de moordenaar van Maartje Pieck geen borderline-kenmerken.

De thans in de Oostvaarderskliniek verblijvende Kampenaar Jan H. (46), die in 2000 de destijds 15-jarige Maartje Pieck vermoordde, heeft volgens de deskundigen daar antisociale en narcistische trekken. Hij wordt een psychopaaat genoemd. In die tbs-kliniek wordt geprobeerd het leven van Jan H. weer zodanig op de rails te krijgen dat hij geen slachtoffers meer maakt. Zijn behandeling, in 2007 begonnen, verkeert nog in het beginstadium.

De deskundigen bepleitten daarom een verlenging van de tbs met nog minstens twee jaar. De officier van justitie nam dinsdag bij de rechtbank dat advies over. H.'s advocaat Wim Anker zag de tbs een liefst met een jaar verlengd. De rechtbank laat 24 maart weten wat het wordt.

Moordenaar Maartje Pieck al in tbs-kliniek

door Roy Touker. dinsdag 10 maart 2009 in Stentor

KAMPEN/ZWOLLE - De Kampenaar die in 2000 zijn 15-jarige plaatsgenoot Maartje Pieck vermoordde en daarvoor tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld, blijkt al sinds 2007 in een tbs-kliniek te zitten.

Doorgaans was het zo dat personen aan wie tbs was opgelegd pas in behandeling konden gaan als ze een substantieel deel van hun gevangenisstraf had uitgezeten. Kampenaar Jan H. (46) valt onder de zogenaamde Fokkens-regeling. Die maakt het mogelijk dat in het geval van celstraf en tbs met de tbs-behandeling wordt begonnen als eenderde van de celstraf er opzit. Gedachte daar achter is dat een behandeling meer succes heeft als de detentietijd niet al te langdurig is. Tbs'ers kunnen doorgaans op proefverlof als hun behandeling succesvol verloopt. In het geval van de Kampenaar is daarvan echter geen sprake. Hij komt pas in aanmerking voor proefverlof als zijn gevangenisstraf van vijftien jaar er in 2015 opzit.

Maartje Pieck bezorgde folders in onder meer de Veenmos in Kampen. Daar woonde ook Jan H. Hij sleurde het meisje zijn woning in en wilde haar op zijn zolder verkrachten. Omdat het meisje begon te schreeuwen en H. bang was dat buurtbewoners dat hoorden, werd ze gewurgd. H. dumpte het lijk van het meisje in een bos. Omdat zijn woning de laatste was waar de folders waren bezorgd, viel de verdenking op de eerder wegens zedenzaken veroordeelde H. Omdat hij inmiddels twee jaar in tbs zit, dient vandaag bij de rechtbank in Zwolle de vordering om zijn tbs met twee jaar te verlengen.

Justitie: verlenging tbs moordenaar Maartje Pieck

10-3-2009 12:08:12 RTV Oost

Justitie vindt dat de tbs van de man die de 15-jarige Maartje Pieck uit Kampen om het leven heeft gebracht met twee jaar moet worden verlengd.
De kliniek waarin de man is opgenomen vindt dat hij nog lang niet is uitbehandeld. Dat heeft de kliniek dinsdag voor de rechtbank in Zwolle gezegd. Daar werd voor het eerst gesproken over de verlenging van de tbs. De man uit Kampen vermoordde het meisje in 2000 toen zij folders aan het bezorgen was. De man trok het meisje zijn woning in en misbruikte haar. Daarna bracht hij haar om het leven. De man zit sinds 2007 in een tbs-kliniek. Hij heeft ruim de helft van de vijftien jaar celstraf uitgezeten. Bij de kliniek zijn ze aan het onderzoeken hoe de man het best behandeld kan worden. De advocaat van de man wil dat de tbs met maximaal een jaar wordt verlengd. Dan kan de rechtbank beter een vinger aan de pols houden.

Hij moest en zou Maartje Pieck hebben

Door onze correspondent MARTIN STEENBEEKE
Toen Maartje Pieck een folder in zijn bus duwde, ging bij Jan H. ‘een knop om'. Achttien jaar cel en tbs eist justitie tegen hem.

ZWOLLE, 14 MAART. Tegen de politie bekende Jan H. dat hij Maartje ,,moest en zou hebben''. Maartje Pieck (15) bracht op 11 juli vorig jaar folders rond in Kampen, hij trok haar naar binnen, dwong haar naar zolder en daar ging ,,een knop om''. Het seksuele misbruik op zolder, een paar huizen verwijderd van de woning van het meisje, ging volgens H. niet verder dan strelen. Maartje Pieck begon hoe dan ook hard te gillen. Toen heeft hij haar met een koord gewurgd.

Gisteren eiste justitie voor de rechtbank in Zwolle 18 jaar gevangenisstraf en tbs tegen Jan H. wegens seksueel misbruik van en doodslag op Pieck. Volgens het OM kan alleen worden aangetoond dat H. het seksuele delict met voorbedachte rade pleegde; niet dat hij er eerder aan dacht haar te doden.

Bij de politie heeft H. meermalen bekend dat hij het lichaam van het meisje binnendrong. Maar die verklaringen heeft hij later ingetrokken. ,,Het is moeilijk u te geloven'', zegt rechtbankpresident J.Bosch tegen hem.

De verdwijning en de dood van Maartje Pieck, die twee dagen na haar verdwijning werd gevonden in een naburig bos, veroorzaakte landelijke onrust en de roep om iets te doen. Burgemeester H. Sybesma van Kampen wilde een nationale discussie over het verplicht afstaan van celmateriaal door iedere Nederlander. Volgens Sybesma, die zich gesteund wist door een handtekeningenactie, konden misdrijven zo eerder worden opgelost.

In de rechtszaal blijkt DNA evenwel geen rol van betekenis te spelen. Jan H. stond na zijn aanhouding vrijwillig DNA-materiaal af, maar bewijs dat hij Maartje Pieck verkrachtte, leverde dit justitie niet op. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut toonde aan dat Maartje Pieck vlak voor haar dood wel degelijk is verkracht. Met de modernste methodes is daarna gezocht naar sperma- of bloedsporen in het huis van H. Het huis werd met landbouwplastic verduisterd om de miniemste spoortjes bloed of sperma met gebruik van een speciaal middel in het donker te laten oplichten, maar het leverde geen enkel bruikbaar spoortje op.

Jan H. is na zijn aanhouding ook in verband gebracht met de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. Zijn DNA-profiel is vergeleken met DNA-sporen die op het lichaam van Vaatstra zijn gevonden, maar een match gaf het niet. ,,DNA-materiaal is voor mijn cliënt eerder ontlastend dan belastend geweest'', zegt H.'s raadsman J. Hovius dan ook stellig, ofschoon er in de zaak-Pieck dus eenvoudig niets voorhanden was om het profiel van Jan H. mee te vergelijken. Volgens een psychiatrisch rapport van het Pieter Baan Centrum is Jan H. bovengemiddeld intelligent, maar maakt een persoonlijkheidsstoornis hem ook verminderd toerekeningsvatbaar.

,,H. kent zijn grenzen ten aanzien van vrouwen niet'', zegt officier van justitie C.Schaap. Een stiefdochter, een jongere zus en een Engelse vrouw hebben eerder aangifte tegen hem gedaan wegens seksueel misbruik, blijkt tijdens de zitting. Tot veroordelingen heeft dit niet geleid. Voor justitie staat vast dat H. op 11 juli van plan was een seksueel delict te plegen. Hij probeerde zich een alibi te verschaffen door direct na het misdrijf bij de buren op bezoek te gaan – het alibi bleek toch niet stevig genoeg, en dat brak hem uiteindelijk op. Later op de avond van de dood van het meisje, reed hij met het naakte lichaam in de kofferbak van zijn auto naar het nabijgelegen Roggebotsebos om haar daar achter te laten. H. had op dat moment nog tegenwoordigheid van geest genoeg om bij een flitspaal vaart te minderen.

Ook onder de maatschappelijke onrust die na de verdwijning van Maartje Pieck ontstond, bleef Jan H. uiterlijk stoïcijns. Hij toonde zich een verontruste buurtbewoner. Hij hielp mee bij het opstellen van een brief aan de gemeente, met het verzoek onveilig ogende bosschages in de buurt te snoeien. Zo is hij nu eenmaal, zegt Jan H. zelf: ,,liegend en ontkennend door het leven gaan''.

Eis 18 jaar tegen dader

door Fred Soeteman woensdag 14 maart 2001

ZWOLLE - De autobotsing met een ree, ruim drie maanden vóór de dood van Kampense Maartje Pieck (15), heeft een van de belangrijke bewijzen voortgebracht tegen de buurtgenoot die heeft bekend dat hij haar met een stukje nylontouw op zijn zolder heeft gewurgd.De vriendin van verdachte Jan H. (38) had op 1 april vorig jaar een aanrijding met een ree, waarbij de gril van haar auto was gevallen. H. borg de gril op in de kofferbak van zijn Mercedes. Zowel op het ontzielde lichaam van Maartje, gedumpt in het Roggebotsebos (Dronten), als in die auto, zouden later haren van zo'n hertje worden aangetroffen.In Zwolle eiste gisteren officier van justitie mevr. mr. C. Schaap, naast tbs-dwangverpleging, een gevangenisstraf van achttien jaar tegen de man die in gevangenschap kennelijk, sinds zijn arrestatie in september, zijn gruwelgeheim heeft kunnen bewaren, getuige zijn gisteren in de rechtszaal uitgesproken verwachting: "Als bekend wordt waar ik voor zit, breekt de hel los in het huis van bewaring."Jan H. was de bewoner van het laatste huis in de Kampense straat Veenmos, waar de net voor het mavo-eindexamen geslaagde Maartje op 11 juli een folder van Intertoys had bezorgd.H., die in zijn bijkeuken net een vieux-fles weggooide, hoorde de brievenbus klepperen en zag haar toen terugkomen van de voordeur. Aan een arm en aan haar haren moet hij haar naar binnen hebben getrokken en naar zijn zolder hebben gesleurd. "Toen ik haar zag ging er een knop om", heeft hij gezegd. En : "Ik móest en zóu haar hebben. Ik wilde haar zíen, vóelen." Op de vraag waarom, was zijn antwoord slechts: "Omdat ik het wil."Verkrachting Op zolder gaf hij het meisje het bevel zich te ontkleden. Hij betastte haar van top tot teen, zelfs tot op de intiemste plek, hetgeen juridisch als verkrachting kan worden opgevat. Ook had hij Maartje gedwongen toe te zien hoe hij zichzelf bevredigde. "Toen begon zij vreselijk te gillen. Zó intens.. ik was volledig in paniek. Het moest ophouden. Ik zag dat witte touwtje op de grond. Ik sloeg het om haar nek, trok het aan en knoopte het vast. Ze werd blauw. Ik schrok. Ik kon de knopen niet los krijgen. Beneden haalde ik een broodmes. Ik sneed meteen het touw door. Maar het was te laat."Uit het buurtonderzoek van de politie zou later blijken dat zes personen die avond inderdaad, vermoedelijk door het openstaande dakraam, angstaanjagend gegil en doordringend gekrijs hadden horen weerklinken.H. zei gisteren dat hij nog een poosje bij Maartje was blijven zitten. "Ik heb gejankt. Gesmeekt of ze weer bij wou komen." Maar daarna droeg hij haar in een hoeslaken naar zijn auto, voordat hij "zomaar" naar zijn buren ging. Die merkten niets bijzonders aan hem. Later die avond bracht hij 't lijkje weg, achter het asielzoekerscentrum, om vervolgens nog even langs te gaan bij een snackbar. Pas weken later ontdeed hij zich van Maartjes kleren en overgebleven foldertjes, in een container langs de A50.Jan H. heeft geen verleden als zedendelinquent, ook al zijn op dat gebied wel aangiften tegen hem gedaan door een stiefdochter, een jonger zusje dat werd gedwongen met een mes op de keel, en een Engelse dame die na cafébezoek in Zandvoort door hem belaagd zou zijn.Er is bij hem een ernstige persoonlijkheidsstoornis gesignaleerd, waardoor hij op het moment van zijn wandaad verminderd toerekeningsvatbaar was.Uitspraak: 27 maart.

Verdachte van moord op Maartje Pieck gearresteerd

Volkskrant  , bijgewerkt op 20 januari 2009 

Op verdenking van moord op de 15-jarige Maartje Pieck heeft de politie dinsdag een 38-jarige man uit Kampen aangehouden. De verdachte woont in dezelfde straat als de familie Pieck. De aanhouding vond plaats om zes uur in de ochtend. Het huis werd tijdens de doorzoeking afgeschermd met hekken en zwart landbouwplastic.

Maartje Pieck verdween op 11 juli, terwijl zij bezig was met het rondbrengen van folders. Twee dagen later werd de scholiere dood aangetroffen in een bos nabij Kampen. Ze bleek seksueel te zijn misbruikt.Over de aanwijzingen die hebben geleid tot de aanhouding wil justitie niets kwijt. Een DNA-onderzoek is nog niet afgerond. Volgens een buurtbewoner zijn op het lichaam van Maartje dierenharen aangetroffen. De verdachte heeft een groot aantal fretten in huis. Ook heeft hij twee honden.De familie van Maartje Pieck werd dinsdagochtend geïnformeerd over de aanhouding van de man. De vader van Maartje verklaarde blij te zijn met de arrestatie. 'Dat helpt een beetje met de verwerking.'