We hebben 161 gasten online

A van der W. moordenaar Eline Hellemons

Gepost in TBS veroordeelden

2000 Amsterdamse hulpkoster: moord op verstandelijk gehandicapte Eline Hellemons

## Eis was levenslang maar werd uiteindelijk bij verstek veroordeeld tot 10 jaar + tbs(was al eerder tot tbs veroordeeld)

 

Tien jaar cel
voor hulpkoster

AMSTERDAM – De 54-jarige A. van der W. is gisteren door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot tien jaar celstraf en TBS. De man heeft in juli 1998 de 26-jarige Eline Hellemons vermoord.

Tegen Van der W. was levenslang geëist. De rechtbank sprak de man eerder vrij. Van der W. werkte als hulpkoster samen met de verstandelijk gehandicapte Hellemons in de Amsterdamse kerk De Hoeksteen. Nadat de vrouw vrijdagavond 24 juli 1998 niet thuis kwam, alarmeerde haar moeder de politie. Twee dagen later werd haar lijk met stukgesneden ondergoed gevonden in de Sloterplas.

De verdenking viel al snel op de man, omdat buurtbewoners hem die weekwisseling met een rolcontainer door de wijk hadden zien lopen. Later vond de recherche hierin bloedsporen en een haar van het slachtoffer. Van der W. heeft steeds ontkend dat hij iets met de moord te maken had.

Hij verbleef al 28 jaar van zijn leven in TBS-klinieken voor eerdere zedenmisdrijven. In 1994 ontsloeg de rechtbank hem, tegen het advies van zijn behandelaars in, uit de TBS-kliniek. Van der W. is sinds zijn vrijspraak bij de rechtbank op vrije voeten. Het gerechtshof gaf gisteren het bevel hem onmiddellijk weer op te pakken. De man moet nog worden opgepakt, want hij was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

Justitie kreeg de zaak voor de rechtbank destijds niet rond onder meer omdat de exacte doodsoorzaak niet kon worden vastgesteld. In hoger beroep kwam het openbaar ministerie met een nieuwe getuige. Aan deze voormalige medegedetineerde zou de hulpkoster een dag na de zitting bij de rechtbank hebben bekend dat hij de verstandelijk gehandicapte vrouw seksueel had misbruikt, vermoord en zich van haar lichaam had ontdaan

Levenslang geëist tegen hulpkoster

AMSTERDAM – Advocaat-generaal W. Groos heeft gisteren voor het gerechtshof in Amsterdam levenslange gevangenisstraf geëist tegen A. van der W. (54). De hulpkoster wordt verdacht van moord op de verstandelijk gehandicapte Eline Hellemons (26). Van der W., die ontkent, werd eerder na een eis van tien jaar cel en TBS vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam.

Van der W. en het slachtoffer werkten beiden in het kerkgebouw De Hoeksteen in Amsterdam. Toen de schoonmaakster Hellemons op vrijdagavond 24 juli 1998 niet thuiskwam van haar werk, alarmeerde haar moeder de politie. Het lichaam van de vrouw werd twee dagen later met stukgesneden ondergoed gevonden in de Sloterplas.

Getuigenverklaringen wijzen in de richting van de hulpkoster. Omwonenden zagen Van der W. tijdens de bewuste weekwisseling met een rolcontainer van de kerk door de wijk lopen. Hierin werden bloed en een haar van het slachtoffer gevonden. Zelf zegt de verdachte dat hij de container leeg vond en mee terugnam naar de kerk.

In hoger beroep kwam hier nog een verklaring van een voormalig medegedetineerde van Van der W. bij. Tegen hem zou de hulpkoster de dag na de rechtszitting bij de rechtbank hebben bekend dat hij een verstandelijk gehandicapt meisje seksueel had misbruikt, vermoord en gedumpt.

In een sopje
Bovendien vond de politie in de woning van Van der W. kleren met bloedvlekken in een sopje. Maar er kon niet vastgesteld worden dat het om bloed van het slachtoffer ging. Ook werden handboeien met een stukje huid van Hellemons gevonden. Ik heb ze gekregen van Eline, was de verklaring van de verdachte.

Het niet kunnen vaststellen van de exacte doodsoorzaak en het ontbreken van concrete sporen van Van der W. bleken bij de rechtbank een veroordeling in de weg te staan. Zijn advocaat verweet het openbaar ministerie de hulpkoster vooral vanwege zijn justitiële verleden te beschuldigingen. Van der W. zat 28 jaar in TBS-klinieken voor zedenmisdrijven. In 1994 werd hij, tegen het advies van zijn behandelaars in, door de rechtbank uit de TBS-kliniek ontslagen.

Uitspraak op 30 juni.