We hebben 269 gasten online

J van G. Dubbele moord Bavel Deel 2

Gepost in TBS veroordeelden

Door Bas Kock Donderdag 29 november 2001 - BAVEL - De Jan Oomenstraat in Bavel. Een doodnormale straat in een doodnormaal dorp. Behalve een restje roodwit afzetlint aan een boom en een kapotte voordeurruit, is er niets dat herinnert aan het drama dat zich hier dinsdagavond heeft afgespeeld. Een drama dat de 23-jarige Regina van Vugt en haar 54-jarige moeder het leven kostte.

 

Het was een uur of negen toen een ruzie in het huis van de familie Van Vugt gruwelijk uit de hand liep. Regina van Vugt stierf op de stoep tegenover haar ouderlijk huis. Onduidelijk is of ze is neergeschoten. Haar moeder werd wel neergeschoten en raakte ernstig gewond. Ze overleed in het ziekenhuis. Regina's vader raakte lichtgewond. Het driejarige dochtertje van Regina lag op het moment van het familiedrama boven te slapen en bleef ongedeerd.

 


Donderdag 29 november 2001 - BAVEL - De politie heeft woensdagavond een tweede Tilburger aangehouden op verdenking van moord op moeder en dochter Van Vugt dinsdagavond in Bavel. De tweede verdachte is de 22-jarige broer van de eerder woensdag gearresteerde 26-jarige ex-man van de 23-jarige Regina van Vugt.

Onder leiding van de rechter-commissaris uit Breda is woensdagavond huiszoeking gedaan in twee woningen in Tilburg. De politie wil niet zeggen of daar een wapens zijn gevonden. Bij de arrestatie van de jongste verdachte is diens moeder lichtgewond geraakt. Volgens de politie schrok zij zo van de politie-inval dat zij viel en een verwonding opliep. Het is nog niet bekend of de woensdag uitgevoerde sectie op Regina van Vugt duidelijk heeft gemaakt hoe zij gedood is. Haar lichaam werd dinsdagavond op 40 meter afstand van haar ouderlijke woning aan de Jan Oomenstraat gevonden. Haar 54-jarige moeder overleed woensdag aan de schotwonden die zij die avond in haar woning had opgelopen. De dochter woonde sinds haar echtscheiding samen met haar drie jaar oude kind bij haar ouders.


Donderdag 6 december. BAVEL - De 22-jarige J. van G. uit Tilburg heeft de moord op zijn ex-schoonzus en haar moeder uit Bavel bekend. Dit maakte de politie donderdag bekend. Hij schoot op 27 november eerst de 54-jarige vrouw dood en wurgde daarna de dochter (23) die de straat op gevlucht was.

Van G. was 's avonds met de trein naar Breda gegaan om met de jonge vrouw te praten over haar stukgelopen relatie met zijn broer. Zij woonde sinds de scheiding bij haar ouders. De familie Van Vugt weigerde hem binnen te laten. Daarbij werd over en weer geduwd en getrokken, waarna de dader de moeder in de hal neerschoot. Zij overleed de volgende dag in het ziekenhuis.
Vader Van Vugt raakte lichtgewond, maar dochter Regina werd op straat ingehaald en gewurgd. De politie heeft het vuurwapen de volgende morgen bij daglicht in de nabijheid van Regina gevonden. Volgens de politie staat vast dat de broer, de 26-jarige M. van G. uit Tilburg, er niet bij was toen de moorden gepleegd werden. Zij zoekt nog uit wat zijn rol precies is geweest. Beide broers zitten in voorarrest.


Vrijdag 7 juni 2002 - BREDA/BAVEL - Voor het koelbloedig beramen van de dubbele moord in Bavel op Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder eist het Openbaar Ministerie (OM) in Breda een levenslange gevangenisstraf tegen een 27-jarige Tilburger. Hij lag destijds in echtscheiding met Regina.

Zijn 23-jarige broer bekende gisteren voor de rechtbank wederom dat hij de moorden op 27 november 2001 in en voor de ouderlijke woning van Regina ten uitvoer bracht. Omdat de jongen volgens de deskundigen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, eist officier van justitie mr. C. Huisman 15 jaar en tbs met dwangverpleging


Dinsdag 23 juli 2002 - BREDA - Een 24-jarige Tilburger, die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de Bavelse moorden, moet zich op 5 november voor de Bredase rechtbank verantwoorden voor zijn rol in de zaak.

De Tilburger wordt ervan verdacht het pistool te hebben geleverd waarmee de 54-jarige J. Jacobs uit Bavel in haar woning werd neergeschoten. Haar 23-jarige dochter Regina van Vugt werd later die avond op straat gewurgd.
Hoofddader was de voormalige zwager van Regina van Vugt, een 27-jarige Tilburger. Hij werd eerder veroordeeld tot levenslang. Zijn 23-jarige broer, die de moorden zou hebben uitgelokt, kreeg vijftien jaar cel en tbs. Beide broers zijn in hoger beroep gegaan.
De 19-jarige Tilburger zou van het plan van de broers hebben geweten, maar hebben verzuimd de politie in te lichten. De zaak tegen hem is aangehouden omdat nog getuigen gehoord moeten worden. Ook wil de advocaat van de verdachte stukken aan zijn dossier toegevoegd zien voordat de zaak inhoudelijk behandeld wordt.


Woensdag 06 november 2002 - BREDA/BAVEL - De 25-jarige Tilburger E.B. die door justitie wordt verdacht van levering van het wapen in de dubbele moordzaak van Bavel, verschijnt op 16 januari voor de rechtbank in Breda. Op verzoek van B's advocaat worden er nog getuigen gehoord.

Dat werd gisteren bekend tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.
Behalve dat B. het moordwapen in handen gesteld zou hebben van de Tilburgse broers Marco en Jeroen van G. wordt B. ook het verzwijgen van een voorgenomen misdrijf ten laste gelegd. Het plan van de broers om de 23-jarige Regina van Vugt (de ex-partner van Marco) om het leven te brengen zou meermaals onderwerp van gesprek zijn geweest met de 25-jarige Tilburger. Regina en haar 54-jarige moeder werden op 27 november vorig jaar door Jeroen van G. vermoord. Hij schoot de moeder door het hoofd en wurgde Regina op straat. Hij is daarvoor in juni tot vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Zijn broer Marco kreeg levenslang. Hij was volgens de rechtbank de kwade genius achter de moorden.


Vrijdag 17 januari 2003 - BREDA/BAVEL - Het Openbaar Ministerie (OM) in Breda wil de 25-jarige Tilburger E.B. vervolgen als medepleger van de dubbele moord in Bavel op Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder.

Justitie hield het aanvankelijk op medeplichtigheid. B. zou de Tilburgse broers Marco en Jeroen van G. het wapen geleverd hebben waarmee Jeroen op 27 november 2001 de moeder van Regina door het hoofd schoot. Hij wurgde Regina, de ex-partner van Marco, direct daarna op straat. In de weken voorafgaand aan het drama in Bavel zouden de broers regelmatig met B. gesproken hebben over het plan om Regina uit de weg te ruimen.
Nieuwe lezing van het dossier brengt officier van justitie mr. C. Huisman ertoe om de rol van B. veel zwaarder in te schatten dan aanvankelijk gedacht. Aan het begin van de strafzaak gisteren tegen de 25-jarige Tilburger legde zij de rechtbank een wijziging van B's dagvaarding voor. B. wordt een grotere betrokkenheid bij het misdrijf verweten, in juridische termen het medeplegen van de dubbele moord.
Verzet van B's advocaat ten spijt liet de rechtbank de wijziging toe. Rechtbankvoorzitter mr. W. Bakx toonde zich wel gevoelig voor het argument dat de verdediging nu meer tijd nodig heeft om in de rechtszaal goed beslagen ten ijs te komen, temeer omdat de vaste raadsman van B. momenteel door ziekte is geveld.
De Tilburger verschijnt op 18 maart opnieuw voor de rechter. Marco en Jeroen van G. worden daarbij als getuigen gehoord. Jeroen werd vorig jaar al tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld. Broer Marco, volgens de rechtbank de kwade genius achter het moordplan, kreeg levenslang.


Zaterdag 1 maart 2003 - DEN BOSCH - De Tilburger (28) die door de rechtbank in Breda tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor dubbele moord in Bavel op zijn ex-partner Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder, wordt alsnog psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Het gerechtshof in Den Bosch stond gisteren, bij de behandeling van de geruchtmakende moorden in hoger beroep, niet te trappelen om advocaat mr.-A.-Heutink zijn zin te geven. Die wil achterhalen in hoeverre de Tilburger zijn broer (24) van het doodschieten van de twee vrouwen had kunnen weerhouden. De twee Tilburgse broers (28 en 24) zijn vorig jaar juni door de rechtbank in Breda schuldig bevonden aan de moorden op 27 november 2001 op Regina en haar moeder. De oudste kreeg levenslang omdat hij de kwade genius achter het koelbloedig beraamde plan zou zijn. Hij liet het vuile werk, aldus de Bredase rechtbank, echter over aan zijn jongere broer. Die schoot Regina's moeder door het hoofd en wurgde de ex-vrouw van zijn broer direct daarna op straat. De jongste broer kreeg vijftien jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd. Na beraad ging het Hof mee in het verzoek van de advocaat om verder psychiatrisch onderzoek: de 28-jarige Tilburger moet naar het Pieter Baan Centrum. De zaak is geschorst tot 4 jun1


Artikel uit BN/DeStem van 19-03-2003 - BREDA - Grote consternatie gisteren bij de rechtbank in Breda. Tilburger Marco van G. (28), tot levenslang veroordeeld voor de dubbele moord in Bavel, ging medeverdachte E.B. (25) uit Tilburg in de rechtszaal te lijf.

Direct nadat Marco als getuige werd binnengebracht, haalde hij met gebalde vuist uit naar B.
De agressie leidde tot veel beroering. Vanaf de publieke tribune klonken er verwensingen aan het adres van Marco van G.
Bij nabestaanden van de slachtoffers van de moorden zorgde de vechtpartij voor veel emoties.
Tilburger B. verscheen gisteren voor de rechtbank als verdachte van het medeplegen van de dubbele moord in november 2001. Marco's broer Jeroen van G. trok naar Bavel met een wapen dat door B. geleverd zou zijn en schoot daarmee de ex-schoonmoeder van Marco dood. Marco's ex-vriendin Regina van Vugt werd gewurgd.

Met de knokpartij kwam direct een einde aan het geplande getuigeverhoor van Marco. Nadat hij door parketpolitie was overmeesterd, werd hij de zaal uitgesleurd.
Later in de middag werd de zaak in aanwezigheid van zo'n tien man parketpolitie in een andere rechtszaal hervat.
Jeroen, eveneens als getuige opgeroepen, werkte evenmin mee. Hij hield de lippen stijf op elkaar.
De zaak tegen B. kon gisteren niet afgewerkt worden. Er moet nog een getuige opgespoord worden.


Door Franka van der Rijt Zaterdag 10 mei 2003 - BREDA - De nabestaanden van de Bavelse moorden hadden zich voorbereid op een inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Tilburger E.B. (25), maar de rechtbank in Breda kon gisteren niet anders dan de zaak opnieuw uitstellen: officier van justitie mr. C. Huisman was verhinderd.

Justitie had verzuimd de familie van de in november 2001 in Bavel vermoorde Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder over het uitstel te berichten. Rechtbankvoorzitter mr. W. Bakx bood de nabestaanden excuses aan voor de misser. Tilburger B., door justitie verdacht van het medeplegen van de dubbele moord, staat nu op 18 juni terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) zoekt nog een getuige. De broers Jeroen en Marco van G. uit Tilburg zijn voor de moorden vorig jaar door de rechtbank al veroordeeld tot respectievelijk vijftien jaar en tbs en een levenslange gevangenisstraf. Bij het Hof in Den Bosch loopt het hoger beroep van de broers tegen die straffen.


Door Hessel de Ree Donderdag 19 juni 2003 - BREDA - De rechtszaak tegen Eddie B. (25) uit Tilburg, verdacht van medeplichtigheid aan de moorden op Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder uit Bavel, heeft een verrassende wending gekregen. Officier van justitie mr. R. Huisman in Breda vroeg gistermiddag zelf vrijspraak na een ontlastende getuigenverklaring.

De aanklaagster erkende voor de rechtbank dat ze te weinig bewijzen tegen B. over heeft. Ze kon naar eigen zeggen niet eens meer hardmaken dat de man het vuurwapen heeft geleverd aan de broers Marco en Jeroen van G. (24). Marco was de ex-partner van Regina. In november 2001 schoot Jeroen in zijn opdracht zijn ex-schoonmoeder dood en wurgde hij Regina op straat. B. werd pas verdacht van medeplichtigheid toen de Tilburgse broers hun verklaringen wijzigden en hem aanwezen als leverancier van het moordwapen in plaats van een vriend. De officier gaat er nu van uit dat de broers hebben gelogen. Die ommezwaai volgde op het verhoor van de getuige die gisteren door de verdediging was opgeroepen. Deze gedetineerde Tilburger had vorig jaar in de gevangenis van Marco zelf gehoord dat hij 'Eddy een oor wilde aannaaien voor een kunstje dat hem in het verleden was geflikt'.
Verdachte B., die gisteren meestal gebruik maakte van zijn zwijgrecht, legde de rechtbank wel uit waarom: "Ik heb een tijdje bij Regina en Marco ingewoond. Hij dacht dat ik iets met Regina had en dat haar dochtertje mijn kind was. Bovendien heb ik verklaringen tegen hem afgelegd."
Dat er sprake was van een slechte verstandhouding hadden rechtbank, officier en nabestaanden tijdens een zitting in maart al gemerkt. Marco werd toen als getuige opgeroepen en gaf na binnentreden van de rechtszaal B. meteen een vuistslag. Deze aanval in combinatie met de nieuwe getuigenis en een al langer bekende brief van Marco aan een vriendin waarin hij schrijft Eddy 'erbij te willen lappen', vormden voor mr. Huisman aanleiding om haar standpunt te herzien.

Toch vindt de officier dat B. twee maanden celstraf verdient, gelijk aan het voorarrest, plus 240 uur dienstverlening. Dit omdat hij had verzuimd de politie te waarschuwen terwijl hij op de hoogte was van de moordplannen. Marco en Jeroen, die een collega was van B., hadden met hem over de voorbereidingen gepraat. B. betuigde gisteren spijt dat hij niet naar de politie was gestapt. "Jeroen was een grapjas, ik nam hem niet serieus. Had ik dat maar gedaan."
Zijn advocaat mr. M. van Stratum vroeg algehele vrijspraak. Hij sprak lovende woorden aan het adres van officier Huisman. Zij was op zijn verzoek 'doortastend blijven zoeken' naar de moeilijk traceerbare, ontlastende getuige. "De meeste officieren zouden dat niet hebben gedaan."
Marco en Jeroen van G. zijn eerder veroordeeld tot resp. levenslang en vijftien jaar cel met tbs.


Vrijdag 03 oktober 2003, DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vrijdag straffen van achttien en twaalf jaar opgelegd aan twee mannen voor de moord op de 23-jarige Regina van Vugt en haar 54-jarige moeder Jose Jacobs uit Bavel in november 2001.

De 28-jarige Tilburger Marco van G. werd eerder door de rechtbank in Breda vorig jaar juni veroordeeld tot levenslang. Hij wordt gezien als het kwade genius achter de dubbele moord. De rechtbank legde de 24-jarige broer Jeroen van G. eerder vijftien jaar celstraf en tbs op.
Het hof besloot Marco geen levenslange gevangenisstraf op te leggen, gezien de leeftijd van de verdachte en de ,,onvolwassenheid en de beperkingen in zijn persoonlijkheid''. Volgens het hof moet uiterst terughoudend worden omgegaan met het opleggen van een levenslange gevangenisstraf.
Jeroen van G. ging op 27 november 2001 naar Bavel om te praten over de huwelijksproblemen tussen Regina en zijn broer. Regina had haar man aangeklaagd wegens mishandeling van hun dochtertje en wilde scheiden, wat Marco veel verdriet deed. Na een ruzie schoot Jeroen de moeder neer. Regina vluchtte de straat op, maar haar zwager haalde haar in wurgde haar. De moeder overleed een dag later in het ziekenhuis.
De vader ontsnapte aan de dood omdat het pistool niet afging. Het hof veroordeelde Marco, net als de rechtbank eerder tot het betalen van 9600 euro aan de vader.
Jeroen houdt vol dat hij de dubbele moord op eigen initiatief pleegde. Maar volgens justitie heeft Marco van G. zijn jongere, wilszwakke broer opgestookt om haar te vermoorden.
De jongste broer ging in hoger beroep in de hoop een lagere straf te krijgen, zodat hij eerder kan beginnen met zijn tbs-behandeling. Marco was het niet eens met de rol die de rechtbank hem toedichtte.


Zaterdag 04 oktober 2003 - DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft gisteren twee mannen veroordeeld tot achttien en twaalf jaar cel voor de moord op Regina van Vugt (23) en haar moeder Jose Jacobs (54) uit Bavel in november 2001. De 28-jarige Tilburger Marco van G. werd door de rechtbank in Breda vorig jaar juni nog veroordeeld tot levenslang. Hij wordt gezien als de kwade genius achter de dubbele moord. De rechtbank legde zijn 24-jarige broer Jeroen destijds vijftien jaar celstraf en tbs op.


Door Franka van der Rijt Zaterdag 04 oktober 2003 - DEN BOSCH - Geen levenslange gevangenisstraf meer, maar achttien jaar met aftrek. Dat is de straf in hoger beroep die het gerechtshof in Den Bosch oplegt aan Tilburger Marco van G. (28) voor zijn aandeel in de 'Bavelse moorden'.

Ook Marco's broer, de 24-jarige Jeroen van G. die in november 2001 in Bavel de dubbele moord voltrok op Marco's ex-vrouw Regina van Vugt (23) en haar 54-jarige moeder, kreeg van het Hof een lichtere straf opgelegd: twaalf jaar met tbs en dwangverpleging in plaats van de vijftien jaar plus tbs die de rechtbank Breda vorig jaar uitsprak.
In het geval van Jeroen laat het Hof zijn 'sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid' zwaarder doorwegen in de uiteindelijke straf. Wel moet de 24-jarige Tilburger, zoals te doen gebruikelijk, eerst tweederde van zijn gevangenisstraf uitzitten voordat hij naar een tbs-kliniek mag. Jeroen eiste juist dat hij versneld wordt behandeld, maar daar ziet het Bossche gerechtshof geen aanleiding toe.
In navolging van de Bredase rechtbank ziet ook het Hof in de 28-jarige Marco een volledige medepleger van de geruchtmakende moordpartij. Het feit dat hij op de avond van het drama niet zelf aanwezig was op de plaats van delict, maar zichzelf een alibi verschafte door zich in een Tilburgs café op te houden, doet daar volgens president mr. C. Aarts niet aan af. "Marco is degene geweest die openlijk en duidelijk voor krachtdadige actie tegen Regina pleitte. Hij nam daarbij het risico dat ook anderen in het geweld betrokken zouden worden." Marco, die als geen ander wist hoe agressief en impulsief zijn broer Jeroen kon zijn, leverde hem toch een pistool met munitie.
Anders dan de rechtbank toont het gerechtshof zich wel gevoelig voor de 'wanhoop' die zich in die tijd van Marco meester maakte toen hij in de echtscheidingsperikelen met Regina zijn dochtertje niet meer mocht zien.
Dat Marco een gevangenisstraf van zeer lange duur verdient, staat voor het Hof vast. Maar het levenslang dat Breda oplegde, gaat Den Bosch te ver. In het arrest wordt overwogen dat 'ook de dader recht heeft op een zoveel mogelijk menswaardig bestaan'. Een levenslange gevangenisstraf waarbij de dader iedere mogelijkheid wordt ontnomen 'om zich verder te ontplooien en wellicht te leren van de gevolgen van zijn misdaad', moet naar het oordeel van het Hof 'met uiterste terughoudendheid' worden opgelegd. In het geval van Marco laat het Hof ook zijn jonge leeftijd, zijn 'onvolwassenheid en de beperkingen in zijn persoonlijkheid' meewegen. Achttien jaar cel is in die omstandigheden een passende straf, aldus het Hof.
Bij de nabestaanden van het drama leidden de lichtere straffen tot veel verdriet. Regina's vader, zelf ternauwernood ontsnapt aan de moordaanslag door Jeroen: "Ik heb wel levenslang gekregen."