We hebben 461 gasten online

M.S. Moord op ex vrouw en haar moeder Deel 3

Gepost in TBS veroordeelden

07 oktober 2004, 08:23 uur •

 

Echtscheiding kost twee levens

 

Mick van Wely

 

groningen - Na een woeste steekpartij op 3 april in Appingedam verloor Lammert Pelgrim in één klap zijn vrouw Eeke (44) en dochter Geertje (23). Lammert raakte zwaargewond, evenals zijn toen vijf maanden oude kleinzoon Brandon. Verdachte Marthin S. (36) staat donderdag voor de rechter.

Geertje woont in april sinds enige tijd bij haar ouders aan de Pieter IJbemastraat. Ze is met de Winschoter S. verwikkeld in een echtscheidingsprocedure. De verdachte kan het met zijn vrouw niet eens worden over een omgangsregeling voor hun kind.

In de ochtend van zaterdag 3 april pakt S. de auto en rijdt naar de woning van de Pelgrims. Een buurvrouw ziet hoe vader Lammert de deur van zijn huis open doet en door S. naar binnen wordt geduwd. Even later strompelt Lammert bebloed naar buiten. "Mijn dochter, mijn vrouw!", roept hij. Geertje en Eeke zijn doodgestoken. Het drama is dan nog niet afgelopen. S. rijdt weg met baby Brandon. Het kind heeft hij ook bewerkt met een mes.

Bij het Eemskanaal in Appingedam stopt S. en springt met Brandon in het water. Hij wil zijn zoontje verdrinken en zelfmoord plegen. Dan ziet hij, mogelijk door de aanwezigheid van omstanders, af van zijn plan. Hij rijdt verder en wordt bij Garmerwolde door de politie klemgereden.

Volgens vrienden van S. waren 'de stoppen bij hem doorgeslagen' omdat hij naast financiële problemen nu ook werd geconfronteerd met de scheiding en het niet meer zien van zijn zoontje. Lammert overleefde de steekpartij en zal donderdag zien hoe S. terechtstaat.

 

07 oktober 2004, 08:23 uur

Voor de rechtbank van Groningen is dinsdag het proces begonnen tegen Marthin S. (36), de man die in april dit jaar zijn ex-vrouw Geertje Pelgrim en haar moeder Eeke doodstak in de Pieter IJbemastraat in Appingedam.

De zaak werd dinsdag niet inhoudelijk behandeld. Wel maakte het openbaar ministerie bekent wat S. ten laste wordt gelegd: tweemaal moord op Geertje en Eeke, tweemaal een poging tot moord op de vader van zijn ex - de vader raakte zwaargewond - en op zijn toen 5 maanden oude zoontje. Na het drama in de Pieter IJbemastraat vluchtte S. met de baby in een auto richting Groningen. Even buiten Appingedam stopte hij en sprong met het kind in het Eemskanaal, volgens de politie met de bedoeling zichzelf (en de baby) van het leven te beroven.

S. was dinsdag niet op de zitting aanwezig. De verwachting is dat de strafzaak in september dan wel oktober echt begint. Dan ook zal de officier van justitie bekendmaken welke straf tegen S. wordt geëist.

Twee doden bij steekpartij in Appingedam

 

APPINGEDAM - Bij een steekpartij met een mes in een huis in Appingedam zijn zaterdagochtend twee vrouwen om het leven gekomen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een derde man die zich in het huis bevond, raakte zwaargewond.

De dader, een man, sloeg na zijn daad op de vlucht met een baby, maar kon snel worden aangehouden. De baby is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De steekpartij had volgens de politie een ,,relationele achtergrond''. Over de achtergrond van het gebeurde kan de politie verder nog niets melden.

Bewoners praten lang na over oorzaak dubbele moord

 

appingedam - Ongeveer vijftig bewoners van de Pieter IJbemastraat in Appingedam maakten woensdagavond van de gelegenheid gebruik om met elkaar en met deskundigen te praten over de dubbele moord, die afgelopen zaterdag in hun straat plaatshad.

De gemeente had 150 mensen uitgenodigd. Medewerkers van de GGD, Slachtofferhulp, maatschappelijk werk en de politie waren aanwezig. Marthin S. uit Winschoten bracht zaterdag zijn echtgenote en schoonmoeder om het leven en verwondde zijn schoonvader Lammert Pelgrim zwaar. ''Het was een nuttige bijeenkomst'', vond burgemeester Emme Groot. ''De aanwezigen stelden zinvolle vragen, vooral over de oorzaak. Maar daar hadden ze geen antwoord op.

Op de vraag aan Appinge­dams eerste burger wat hij vond van de poging van S. om na zijn dramatische daad zichzelf en zijn vijf maanden oude zoontje van het leven te beroven, hulde Groot zich ook in stilzwijgen. ''Dat is een vraag voor Justitie.''

 

08 april 2004, 11:25 uur

Politie begint verhoren in familiedrama Appingedam

 

Gepubliceerd op zondag 04 april 2004

 

APPINGEDAM (ANP) - De politie Groningen is zondag begonnen met het verhoren van de betrokkenen bij de steekpartij die zaterdag in Appingedam plaatsvond. Een 36-jarige inwoner van Winschoten zou met een mes zijn 23-jarige ex-vrouw en haar moeder hebben neergestoken.

De vader van zijn ex raakte zwaargewond en moest in het ziekenhuis worden opgenomen. Over de toedracht van de steekpartij wil de politie nog niets zeggen, al moet deze wel in de ,,relationele sfeer'' worden gezocht. De verdachte wordt zondag gehoord. Ook probeert de politie zijn voormalige schoonvader te horen. De man ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar.

De 36-jarige verdachte stormde zaterdagochtend het huis van zijn voormalige schoonouders binnen en zou de drie aanwezigen hebben neergestoken. Daarna vluchtte hij weg met het kind van hem en zijn ex-vrouw. Niet lang daarna kon de politie de man aanhouden. De baby ligt in een ziekenhuis totdat duidelijk is wie zich over het kind gaat ontfermen