We hebben 263 gasten online

Valse aangiften en zedenzaken Deel 12d

Gepost in Valse aangiften

Deel 12 d: Persberichten over seksueel misbruik leraren

 
 

Leraar basisschool vrijgesproken van ontucht

Arnhem, 24 september 2008 – De rechtbank Arnhem heeft een 35-jarige man, leerkracht op een basisschool, vrijgesproken van het plegen van ontucht in het schooljaar 2001-2002 met een toen 9-jarig meisje uit zijn klas.

De beschuldigingen, die door de verdachte ten stelligste worden ontkend, zijn uitsluitend gebaseerd op de verklaringen van het meisje en worden onvoldoende door andere bewijsmiddelen ondersteund. De in het dossier aanwezige verklaringen van andere getuigen over de beweerde ontucht zijn direct afgeleid van de verklaringen van het meisje zelf en kunnen daar niets aan toevoegen. Andere getuigen hebben uitsluitend verklaard over de kameraadschappelijke wijze waarop verdachte met zijn leerlingen pleegt om te gaan en zijn gedrag in het algemeen. Maar uit die verklaringen kan geen ondersteuning worden geput dat verdachte zich aan ontucht met leerlingen zou schuldig maken.
De beschuldigingen zijn dus op de verklaring van één enkele persoon gebaseerd en dit is onvoldoende om tot een bewezenverklaring en een veroordeling te kunnen komen.

Voormalig lerares veroordeeld voor ontucht met minderjarige leerling

Roermond, 1 juli 2008 – Een 33-jarige vrouw uit Bergen, die ervan werd verdacht ontucht te hebben gepleegd met 2 minderjarige leerlingen van de school waaraan zij als lerares verbonden was, is vandaag door de meervoudige kamer van de rechtbank Roermond veroordeeld. De vrouw kreeg voor het plegen van ontucht en ontuchtige handelingen met 1 scholier een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden, met een proeftijd van 2 jaar opgelegd. Daarnaast moet zij zich tijdens de proeftijd onder toezicht stellen van de Reclassering en mag zij 2 jaar lang het beroep van lerares/docente niet uitoefenen. Voor het plegen van ontucht met de andere leerling, die destijds 17 jaar was, werd zij vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is bewezen, gelet op de bekennende verklaring van verdachte bij de politie en de verklaring van de jongen, dat de vrouw sexuele contacten met hem had in de periode van 1 december 2004 tot en met 28 mei 2007.

Hoewel zowel de jongen als zijn ouders geen aangifte hebben gedaan vanwege de goede invloed die de verdachte op de jongen heeft gehad – hij is opgebloeid en staat veel zelfstandiger en zelfverzekerder in het leven – vindt de rechtbank dat de verdachte zich als professionele leerkracht bewust had moeten zijn van haar bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van het slachtoffer. Zij had op een andere manier moeten omgaan met de bij de jongen ontstane verliefdheid. Verdachte had de verliefde gevoelens van de jongen moeten ontmoedigen en moeten bijsturen en zich in elk geval moeten onthouden van het bewezenverklaarde sexuele contact.

De officier van justitie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden geëist, met een proeftijd van 2 jaar, met als bijzondere voorwaarde verplicht reclasseringscontact en verder voor een periode van 5 jaar ontzetting van het recht om haar beroep als lerares uit te oefenen.

Zaak Nummer LJN: BD5827, Rechtbank Roermond , 04/860896-07

Lerares veroordeeld wegens ontucht

ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft dinsdag1 juni 2008 een 33-jarige lerares uit Bergen (Limburg) veroordeeld wegens ontucht omdat ze seks heeft gehad met een minderjarige leerling.

De vrouw mag haar beroep twee jaar niet uitoefenen en heeft een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Tegen de lerares was een beroepsverbod van vijf jaar en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De lerares kreeg in 2004 een relatie met de destijds 13-jarige leerling. Zijn ouders deden geen aangifte omdat de jongen door haar invloed opbloeide en zelfstandiger en zelfverzekerder is geworden. Desondanks oordeelde de rechtbank dat een professionele leerkracht geen seksuele verhouding hoort te beginnen met een leerling.

De relatie van de vrouw met een 17-jarige jongen in 2005 bleef onbestraft omdat er toen geen sprake meer was van een verhouding tussen lerares en leerling

Seksjuf aan schandpaal!

door Bart Olmer in Telegraaf 19 juni 2008

Jarenlang had ze seks met schooljongens, biologielerares Myra van H. (33) uit het Limburgse Bergen. Als ze een man was geweest, die schoolmeisjes had misbruikt, was ze behandeld als een verachtelijke pedofiel. Maar ongelofelijk genoeg oogst Myra begrip, zowel van haar slachtoffers als hun ouders. Ook justitie lijkt mild. Maar in Amerika, waar 'seksdocentes' met naam én foto aan de schandpaal worden genageld, bestaat geen onderscheid tussen seksleraren of -leraressen. "Misbruik is voor een jongen net zo erg als voor een meisje."

Verbijsterend was de rechtszitting afgelopen dinsdag in Roermond, waar de biologielerares voor het hekje stond op verdenking van seksueel misbruik van twee jongens. De twee leerlingen met wie de Limburgse juf het bed deelde bleken zeer vergevingsgezind. Ze wilden helemaal niet dat zij zou worden bestraft. De minderjarige jongens en hun ouders hadden zelfs geen aanklacht ingediend. Sterker nog: de ouders van één van de misbruikte jongens wensten haar voor de strafzitting per sms nog veel sterkte.

In Amerika worden dergelijke 'bad, bad teachers' keihard aan de schandpaal genageld op speciale internetsites, ongeacht of het nu een leraar of lerares is. Volledige naam, woonplaats, leeftijd en een pasfoto worden vrijgegeven. Alle details worden breed uitgemeten. Keiharde straffen eist justitie daar tegen de pedofiele leerkrachten. Alleen tegen betaling van torenhoge borgsommen mogen ze de gevangenis verlaten in afwachting van hun strafzaak.

Zo werd tegen de 23-jarige lerares Leslie Marie Troup, verdacht van negen seksmisdrijven op een highschool in North Carolina, één miljoen dollar borg geëist. En de strafeisen en vonnissen zijn duizelingwekkend hoog.

Voorbeelden bij de vleet van gearresteerde Amerikaanse 'liefdesleraressen': de 50-jarige Donita Brady uit Breckenridge riskeert een levenslange gevangenisstraf wegens misbruik van een 15-jarige jongen. Zo'n zelfde straf dreigt voor brunette Stephanie Marie Ragusa (28) uit Tampa (Florida) wegens misbruik van eveneens een 15-jarige jongen. Volgens rechercheurs had Ragusa op vele manieren seks met de jongen. "Het slachtoffer kon tatoeages beschrijven op Ragusa's lichaam, die alleen te zien zijn als ze geen kleren draagt."

Borgsom

Of neem de 31-jarige Stephanie Ann Stein, een lerares aan de Plymouth Christian Academy in Canton (Michigan), die seks had met een vijftienjarige jongen en seksafspraakjes regelde via internet. De moeder van de jongen betrapte het stel. De lerares, die zelf ontslag nam, werd pas vrijgelaten na betaling van een borgsom van 50.000 dollar. De jongen verklaarde dat hij zelf de lerares net zolang benaderde tot zij door de knieën ging voor zijn avances. Maar de officier van justitie wees er fijntjes op dat het " niet uitmaakt wiens idee de seksrelatie was, want het is simpelweg verboden" . Stein zit momenteel vast in de Wayne County jail in afwachting van haar vonnis over twee weken. Tegen haar is vijftien jaar celstraf geëist.

Daarbij steekt de strafeis tegen de verdachte seksjuf Myra bleekjes af: slechts één jaar celstraf voorwaardelijk en een vijf jaar omvattend verbod om haar beroep uit te oefenen. Ook moet ze zich na een veroordeling laten behandelen door een professionele hulporganisatie. Myra stelde dat de seksrelatie ontstond op aandringen van haar slachtoffers. Daarvoor heeft echter de Roermondse officier van justitie Toine van de Ven geen begrip: seks tussen lerares en leerling, hoezeer die het ook zélf mag hebben uitgelokt, is in strijd is met sociaal-ethische normen.

Haar advocaat, mr. T. Klaasen, verdedigde haar met een klassiek staaltje machopraat. Hij pleitte voor vrijspraak omdat de jongens geen enkele schade zouden hebben opgelopen en omdat Myra geen misbruik zou hebben gemaakt van gezag of vertrouwen. "Zelfs de ouders zeggen dat hun kinderen er geen schade van hebben ondervonden." De ouders van de 13-jarige jongen gaan zelfs zover dat de jongen door de seksdocente zou zijn "opgebloeid van een onzeker mannetje tot een volwassen man".

'Échte kerels'

Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat de reacties in de samenleving op seksueel misbruik binnen schoolmuren extreem schizofreen zijn. Meisjes worden altijd aangewezen als verleidster of naïef slachtoffer, terwijl jongens worden gezien als 'échte kerels', die een heuse prestatie hebben geleverd door een lerares te schaken. En nee, natuurlijk hebben ze geen schade opgelopen. Die jongens zijn er alleen maar beter op geworden, is doorgaans de reactie.

Maar een slachtoffer, dat niet met naam bekend wil worden, weerlegt dit beeld resoluut: "Het is helemaal niet gaaf om op zo'n vroege leeftijd seks te hebben met een docente." Hij werd vanaf zijn twaalfde misbruikt door een 24-jarige lerares. "Iedereen denkt: die jongens hebben mazzel gehad, maar ik zeg je: die jongens zijn helemaal niet gelukkig." Hij kan het weten. Het seksuele misbruik heeft hem - inmiddels is hij 54 jaar oud - een leven van ellende bezorgd: gebroken huwelijken, gokverslaving en een 'leven zonder grenzen'.

In Nederland is amper serieus aandacht voor de effecten van seksueel misbruik van schooljongens door leraressen. De organisatie PPSI (Project Preventie Seksuele Intimidatie) registreert landelijk de gevallen waarbij leerkrachten zich schuldig maken aan ontucht. De ellenlange lijst seksincidenten uit het lopende schooljaar telt slechts één lerares: Myra.

PPSI, vijftien jaar geleden opgericht in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het bestrijden en voorkomen van seksuele intimidatie en seksueel misbruik in het onderwijs, onderkent de lacune en organiseert komend schooljaar een congres onder de titel: 'Seksuele intimidatie, en de jongens dan?'

"Jongens worden in het onderwijs vaak in verband gebracht met klachten en gezien als 'dader'. Deze conferentie laat zien dat ook jongens het slachtoffer kunnen zijn van seksueel ongewenst gedrag", aldus een PPSI-woordvoerder.

Lerares voor rechter wegens ontucht met leerlingen

Bron: ANP Video

ROERMOND – Tegen een 33-jarige lerares uit Bergen is dinsdag een beroepsverbod van 5 jaar en een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden geëist. Dat eiste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Roermond. De vrouw wordt verdacht van het plegen van ontucht met twee minderjarige leerlingen. Zij is in Nederland de eerste lerares die voor een dergelijk vergrijp voor de rechter moet verschijnen. ANP Video © L1

Oud-basisschooldirecteur vrijgesproken van ontucht

Breda, 4 april 2008 - De rechtbank Breda heeft een voormalig directeur van een basisschool in Putte vrijgesproken van ontucht met leerlingen. De oud-basisschooldirecteur had zich volgens de rechtbank weliswaar moeten realiseren dat het niet passend was om leerlingen van groep 8 bij hem thuis onder de douche te wassen, maar van ontucht is volgens de rechtbank geen sprake.

De oud-schooldirecteur organiseerde jarenlang Sinterklaasavonden waarbij leerlingen uit groep 8 Zwarte Piet mochten spelen. Zij werden na afloop bij de directeur thuis onder de douche afgeschminkt, waarbij hij hen hielp bij het wassen.

De rechtbank is van oordeel dat deze handelingen van de schooldirecteur in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Hij had zich er - zeker gezien zijn functie – van bewust moeten zijn dat meisjes van 11-12 jaar zich ongemakkelijk voelen wanneer een leraar hen naakt ziet en wast. De rechtbank is echter van oordeel dat het hier niet gaat om seksuele handelingen of bedoelingen, zodat er geen sprake is van ontucht.

In 2007 was door het schoolbestuur namens een aantal leerlingen aangifte gedaan tegen de schooldirecteur. Hij heeft verklaard dat hij de meisjes heeft geholpen door met een washand hun gezicht, hals en incidenteel ook hun rug te wassen. De meisjes zelf hebben verklaard dat hij ook de billen en benen heeft gewassen. De rechter neemt dit deel van hun verklaringen echter niet mee in het bewijs, omdat de politieverhoren van de meisjes niet geheel volgens de regels hebben plaatsgevonden.

LJ Nummer

BC8601

Eis: werkstraf voor ontucht met leerlingen

ANP
gepubliceerd op 22 maart 2008 09:54

BREDA - Tegen de 58-jarige A.K. is vrijdag voor de rechtbank in Breda een werkstraf van 140 uur geëist voor ontucht met leerlingen.

Op de basisschool waar K. directeur was, bestond de traditie dat kinderen van groep acht rond sinterklaastijd Zwarte Piet mochten spelen bij mensen thuis.

Na afloop verkleedden de leerlingen zich in de woning van de directeur, waar hij en zijn vrouw toezagen op het afschminken en douchen. Bij het wassen zou hij enkele meisjes hebben betast.

Volgens het Openbaar Ministerie was er geen sprake van seksuele motieven, maar wel van grensoverschrijdend gedrag. Dat zou zijn voortgekomen uit naïeve denkbeelden over wat normaal is in de omgang tussen een leraar en een leerling. Volgens K. was het bij hem thuis gewoon dat iedereen elkaar naakt zag. Hij zei dat leerlingen konden aangeven wanneer ze niet bij hem wilden douchen.

Ouders hadden zich bij het bestuur van de school gemeld met klachten over de directeur. Daarop werd besloten K. op non-actief te stellen. Hij is inmiddels niet meer werkzaam bij de school.

Advocaat Van den Hout hekelde de manier waarop twee vermeende slachtoffers zijn verhoord. Dit zou niet zorgvuldig zijn gebeurd. Hij denkt ook dat ouders op de kinderen hebben ingepraat om belastende uitspraken te doen. Hij pleitte voor vrijspraak voor zijn cliënt.

Ontucht op school leidt tot databank

MARCO WILLEMSE in AD 11 maart 2008

AMERSFOORT - De tussenschoolse opvang gaat landelijk gegevens uitwisselen over opvangkrachten met een twijfelachtige reputatie.

Het opzetten van zo’n databank is een reactie op de ontuchtaffaire op de katholieke basisschool School op de Berg in Amersfoort.

Een medewerker van opvangstichting Brood en Spelen werd in de week voor de krokusvakantie tijdens de middagpauze betrapt met een leerlinge op het toilet. De ouders van het meisje deden vorige week aangifte tegen de man, die is geschorst door de school.

Brood en Spelen geeft geen commentaar op de ontuchtaffaire, maar volgens directeur Renckens van concurrent Lunch op School was de medewerker vooraf gescreend op goed gedrag. Ofschoon ze er wettelijk niet toe verplicht zijn, hebben tussenschoolse organisaties onderling wel zo’n afspraak, aldus Renckes.

Toch vormt het incident op de Amersfoortse basisschool volgens Renckens reden voor een extra maatregel. ,,We willen van elkaar weten welke potentiële opvangkrachten iets op hun kerfstok hebben. De situatie in Amersfoort bewijst helaas dat er nooit een honderd procent garantie is, ook niet met een verklaring van goed gedrag. Maar door gegevens te vergelijken maak je het de kwaadwillenden in elk geval nog moeilijker.’’

Volgens kinderdagverblijf-directrice Van der Heiden uit Bunschoten is het aanstellen van ongediplomeerde overblijfkrachten vragen om moeilijkheden. ,,Je kon er op wachten. Voor tussenschoolse opvang hoef je niet gescreend te worden. Het is te belachelijk voor woorden, maar iedereen kan overblijfkracht worden. In de kinderopvang kom je dat nergens anders tegen: wij werken met geschoolde krachten en we vragen altijd om een verklaring van goed gedrag.’’

In 2007 werden in Nederland 25 docenten ontslagen omdat ze ter ver gingen in digitale contact met leerlingen

AMSTERDAM - Telegraaf 10-03-08 Te veel leerkrachten wisselen ongepaste digitale berichten uit met leerlingen. Het gaat dan om sms'jes, msn-berichten en e-mails. Dat stelde de Algemene Onderwijsbond Aob zondagavond in RTL Nieuws. In 2007 werden in Nederland 25 docenten ontslagen omdat zij te ver gingen in hun digitale contact met leerlingen. Maar volgens de Aob is dit slechts het topje van de ijsberg. Volgens de bond worden de meeste problemen op dit gebied intern op school opgelost.

Scholen hebben volgens de onderwijsbond nauwelijks richtlijnen voor digitale communicatie tussen leraren en leerlingen. Advocaat Frans Lathouwers van de Aob stelt dat het digitale flirten vaak begint met een onschuldige e-mail of sms. „Maar regelmatig gaat het van kwaad tot erger.”

Hoewel niet in alle gevallen ernstig, komen er veel leraren in de problemen door te flirterig digitaal contact met de leerlingen. „Dat gaat om rare teksten, kleffe teksten, kruisjes en x-jes. Het zijn meestal mannen die hierdoor in grote problemen komen. De kern van het leraarschap is de afhankelijkheidsrelatie met de leerlingen.”

Volgens de bond zijn de meeste problemen te voorkomen als scholen met leerkrachten, leerlingen, ouders en medewerkers het gesprek aangaan over digitale omgangsvormen. Ook zouden hiervoor heldere regels moeten worden opgesteld.

De Inspectie van het Onderwijs beaamt dat digitale communicatie tot problemen kan leiden waar het onderwijs nog niet adequaat op heeft gereageerd. „Dat geldt ook bijvoorbeeld voor het digitale pesten van leerlingen onderling”, stelt een zegsman. De verantwoordelijk voor regelgeving op dit gebied ligt bij de schoolbesturen zelf.

De Inspectie heeft in de meest recente cijfers wel een stijging van het aantal meldingen van seksueel misbruik en seksuele intimidatie waargenomen. Maar een duidelijke verklaring daarvoor ontbreekt in de rapportage. Bovendien biedt het meldpunt van de inspectie geen sluitende cijfers. Alleen in het geval van seksueel misbruik is een school verplicht daar melding van te maken.

Werkstraf wegens seks met 14-jarige leerling

De rechtbank in Breda acht een 30-jarige leraar uit Breda schuldig aan het seksueel binnendringen van een van zijn leerlingen. Hij kreeg 180 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De leraar onderhield vanaf eind 2004 webcam contact met een toen 14-jarige leerlinge. Het meisje hevig verliefd, zocht hem op en bedreef de liefde met hem.

Bron: Eindhovens Dagblad

Leraar moet van verliefde leerlinge afblijven

Seksueel webcamcontact
De 30-jarige M.R. uit Breda wordt ervan verdacht dat hij vanaf eind 2004 webcamcontact met een aanvankelijk 14-jarige leerlinge van het Markiezaat College in Bergen op Zoom heeft onderhouden. Daarbij zou het over en weer tot seksuele handelingen voor de camera zijn gekomen.
Vervolgens werd het meisje verliefd, wat leidde tot seksueel contact. R. was inmiddels leraar op het Nassau College in Breda.

Aangifte
Pogingen van het meisje om het contact in stand te houden hield R. op een gegeven moment, zo veel mogelijk af.
De rechtbankpresident wilde weten of R. niet in de gaten had dat het meisje verliefd op hem was, waarop R. antwoordde: "Ik ben daar naïef in geweest."
Toen de14-jarige leerlinge er achter kwam dat R. een nieuwe relatie had (met een net meerderjarige oud-leerlinge) deed ze aangifte.

Eis rechtbank
De rechtbankpresident vond het verhaal van de leerlinge klinken als: "Een meisje dat rancuneus is geworden. Dat laat echter onverlet dat een leraar van een leerlinge van 14 of 15 jaar heeft af te blijven."
Omdat R. inmiddels buiten het onderwijs werkzaam is was de eis 180 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijk. Het vonnis is op 19 november.

Bron: BN De Stem, 06-11-2007

Ontucht in onderwijs - personeel

http://www.ppsi.nl/aps/PPSI/news/ontucht+van+personeel/

Leraar verdacht van ontucht in Leiden

ANP 13 november 2007

Een leraar van een basisschool in leiden is vandaag aangehouden op verdenking van het plegen van ontuchtige handelingen met leerlingen. Dat maakte de politie bekend. tegen de 38-jarige Leidenaar zijn vier aangiften gedaan, de slachtoffers variëren in leeftijd van zes tot elf jaar. De verdachte werkte sinds 2005 op de school en was in het bezit van een bewijs van goed gedrag.

Ontslag schooldirecteur Putte na ontuchtaffaire

Telegraaf 19 oktober 2007

PUTTE - De 58-jarige schooldirecteur A.K. van basisschool Op Dreef in Putte krijgt op 1 december zijn ontslag. Dat zei de voorzitter van het schoolbestuur, Stéphane Cépèro, vrijdag.

Justitie verdenkt de directeur uit Ossendrecht van ontucht met verscheidene minderjarige basisschoolleerlingen. Hij werd begin mei aangehouden en enkele dagen later wegens persoonlijke omstandigheden vrijgelaten.

Het schoolbestuur stelde de directeur op non-actief en deed tegen hem aangifte namens verscheidene kinderen. Om hoeveel slachtoffers het gaat, heeft justitie niet bekendgemaakt. De ontucht zou over een langere periode zijn gepleegd.

Het schoolbestuur ontbindt de arbeidsovereenkomst 'wegens gewichtige redenen'. Leerlingen en ouders zijn donderdag per brief ingelicht over het ontslag van de schooldirecteur.

Leraar verdacht van ontucht met leerlingen

19 juni 2007 Telegraaf

ZIERIKZEE - Een 58-jarige leraar van de Willebrordussschool uit Zierikzee is dinsdagochtend in zijn woning aangehouden. Justitie verdenkt de man uit Schouwen-Duiveland van het plegen van ontucht met enkele van zijn leerlingen. Dat maakte de politie dinsdag bekend. De politie heeft tegen de man drie aangiften opgenomen van ontucht, die eind mei plaats vond tijdens een schoolkamp in Zonnemaire. Twee slachtoffers zijn begin juni gehoord. De verdachte zit vast. In de loop van de week bekijkt het Openbaar Ministerie (OM) of de man wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

 

Docent vast voor ontucht met leerlinge

BREDA - 28 februari 2007 De politie in Breda heeft dinsdag een 29-jarige docent van een middelbare school aangehouden. De man wordt verdacht van ontucht met een minderjarige leerlinge. Hij woont in Berkel-Enschot. Dat heeft de politie woensdag gemeld.

Het schoolbestuur deed half januari aangifte bij de politie. Daarop werd een onderzoek ingesteld en zijn diverse getuigen gehoord. De verdachte is in verzekering gesteld en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

(ANP)

Gevangenisstraf na ontucht in Delfzijl

Groningen, 27 februari 2007- De rechtbank Groningen heeft een 45-jarige man veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor ontucht in Delfzijl.

De man heeft jarenlang minderjarige meisjes misbruikt, die zich in een kwetsbare positie bevonden. Dit deed hij nadat hij eerst hun vertrouwen had gewonnen als hun commandant bij het Zeekadettenkorps in Delfzijl.

Ondanks het feit dat verdachte zich al langere tijd realiseerde dat zijn gedrag ontoelaatbaar was, ging hij toch door. Om die reden ligt de strafoplegging van de rechtbank een half jaar hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.


LJ Nummer

AZ9383


Bron: Rechtbank Groningen
Datum actualiteit: 27 februari 2007

Cel en tbs geëist in zedenzaak docent Delfzijl

GRONINGEN - 14 februari 2007 Justitie heeft dinsdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar celstraf en tbs met voorwaarden geëist tegen de 45-jarige zedenverdachte Detlef K. uit Delfzijl. K. wordt ervan verdacht zich in tien jaar tijd aan meerdere kinderen te hebben vergrepen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eist verder dat de rechtbank hem een contactverbod met de slachtoffers oplegt. Houdt K. zich niet aan deze voorwaarde of rondt hij de behandeling niet af, dan moet de tbs van het OM worden omgezet in tbs met dwangverpleging.

In totaal zijn acht aangiftes gedaan tegen de oud-docent van de Zeevaartopleiding in Delfzijl. Daarbij zijn ook aangiften van ex-leerlingen van de man. De verdachte heeft bekend dat hij met een aantal meisjes seksueel contact heeft gehad. Het OM beschuldigt K. er ook van dat hij kinderporno in zijn bezit had.

De verdachte zegt spijt te hebben van wat hij heeft gedaan. „Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik niet stil heb gestaan bij de gevolgen voor de meisjes.”

De politie trof bij de verdachte een grote hoeveelheid kinderporno aan. Volgens het OM zou K. meer dan 80.000 foto's hebben gedownload van vooral jonge meisjes. Ook maakte hij thuis honderden naaktfoto's van de slachtoffers. De man verklaarde tegenover de rechtbank geobsedeerd te zijn geweest door de schoonheid van de jonge vrouwen en de foto's te zien als kunst, niet als pornografie.

De rechtbank doet op 27 februari uitspraak.

Minister gelast onderzoek zaak ontuchtdocent

door Timoteus Waarsenburg in telegraaf 5 februari 2007

AMSTERDAM - Onderwijsminister Maria van der Hoeven heeft een officieel onderzoek gelast naar het Haags Montessori Lyceum (HML) omdat de schoolleiding verzuimd heeft aangifte te doen tegen docent Leon B. die seks had met een minderjarige leerlinge.

Als de minister vindt dat het HML fout heeft gehandeld, riskeert de school volgens een woordvoerder van het ministerie een 'bekostigingsmaatregel'. Dat betekent dat de school geen subsidie krijgt tot er alsnog aangifte wordt gedaan. Biologieleraar Leon B. werd vlak voor de zomer door zijn werkgever, het Haags Montessori Lyceum, op n-actief gezet toen bleek dat hij al anderhalf jaar een relatie onderhield met een minderjarige leerlinge.

De directeur van het Haags Montessori Lyceum meldde het voorval bij de Onderwijsinspectie die de school verplichtte om aangifte tegen de docent bij de politie te doen. Dat bevel legde de directeur echter naast zich neer.

Kantonrechter

Sterker, de school ontsloeg de leraar niet eens op staande voet, maar koos ervoor het contract bij de kantonrechter te laten ontbinden waarop de ontuchtige docent 20.000 euro meekreeg. Bovendien kreeg de man een afscheidsborrel aangeboden.

Het openbaar ministerie bekijkt momenteel of het de leraar strafrechtelijk gaat vervolgen. Aanvankelijk leek de Haagse leraar met zijn vergrijp weg te komen, omdat niemand aangifte tegen de man had gedaan. De moeder van het slachtoffer was bang haar inmiddels 18-jarige dochter, die nog steeds een relatie met de docent heeft, te verliezen. Twee weken terug stapte ze echter alsnog naar de politie.

"Ik had gehoopt dat de docent ook zonder mijn aangifte vervolgd zou kunnen worden. Dat bleek niet het geval. Omdat hij daardoor vrijuit dreigde te gaan, zat er voor mij niets anders op" , aldus de moeder. Relaties tussen docenten en leerlingen zijn wettelijk strafbaar, zelfs als de leerling meerderjarig is, omdat er sprake is van een

18 zedendelinquenten voor de klas

DEN HAAG -10 januari 2007 Achttien docenten die zijn veroordeeld voor een zedendelict, staan nog steeds voor de klas. Zij hebben van de gemeente waarin zij werken, conform de geldende regels, een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gekregen.

Dit zogenoemde bewijs van goed gedrag is verplicht voor diverse beroepen, waaronder dat van onderwijzer.

Minister Hirsch Ballin van Justitie gaat de regels voor de afgifte van een bewijs van goed gedrag aanscherpen. „Mensen die zijn veroordeeld voor een zedendelict, horen niet voor de klas“, laat hij via zijn woordvoerder weten. De aanscherping voor het bewijs van goed gedrag geldt specifiek voor mensen die met minderjarigen willen werken.

Volgens de nieuwe regels krijgen personen die in de afgelopen twintig jaar één of meerdere keren zijn veroordeeld voor een zedendelict, voortaan géén Verklaring Omtrent het Gedrag meer.

Afgelopen najaar is er veel ophef ontstaan toen bleek dat een docent met een zedenverleden nog voor de klas stond. Het ministerie van Justitie heeft sinds 1 april 2004 alle 106.857 aanvragen voor een VOG onderzocht. Sinds april 2004 is justitie verantwoordelijk voor de afgifte van de Verklaringen. Eerder viel dat onder de gemeente.

In een reactie zegt het CDA dat veroordeelde docenten die nu les geven, op staande voet moeten worden ontslagen. Het risico dat zij zich aan een leerling vergrijpen, is te groot. De PvdA wil weten wat de achttien docenten precies hebben misdaan. Ook wil de partij weten of de betrokken scholen op de hoogte zijn.

Rechtszaak zedenverdachte Delfzijl aangehouden

GRONINGEN - De rechtszaak tegen de 45-jarige zedenverdachte Detlef K. uit Delfzijl wordt een maand aangehouden. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag bepaald.

K., die als docent aan de Zeevaartopleiding in Delfzijl was verbonden, wordt ervan verdacht zich in anderhalf jaar tijd aan zeker acht kinderen te hebben vergrepen. De verdachte heeft bekend dat hij met een aantal van hen seksueel contact heeft gehad. Of het om ex-leerlingen van de man gaat, wilde justitie niet kwijt. K. wordt er ook van beschuldigd kinderporno in zijn bezit te hebben gehad.

De vrouw van de verdachte, die begin oktober werd aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij seksueel misbruik, wordt volgens het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd.

De zaak zal op 13 februari 2007door de rechtbank worden behandeld.

Zie verder Persberichten Zedenzaak Docent Detlef K. Zeevaartschool Delfzijl

Onderzoek ongewenste intimiteiten leraar basisschool

AMSTERDAM - 22 december 2006 Justitie is vrijdag een onderzoek begonnen naar een leraar van de Amsterdamse basisschool de Flevoparkschool die verdacht wordt van het plegen van ongewenste intimiteiten met leerlingen. Dat liet het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg vrijdag weten.

Het onderzoek is ingesteld nadat enkele leerlingen donderdagavond een klacht tegen de leraar hadden ingediend. Het stadsdeel heeft de leerkracht lopende het onderzoek geschorst. Een woordvoerster zei dat de man lesgaf aan alle groepen van de school. Volgens stadsdeel Zeeburg is vastgesteld dat de man in bezit is van een verklaring omtrent het gedrag.

Directeur van basisschool had ontuchtverleden

Anja Sligter in Volkskrant 1 december 2006

ARNHEM - De directeur van basisschool De Klimroos in het Gelderse Westervoort, die op non-actief is gezet vanwege een verzwegen zedendelict, heeft in 1993 en 1994 als muziekdocent aan het Mondriaan College in Oss meermalen ontucht gepleegd met twee jongens van 15 en 16 jaar.

De rechtbank heeft hem hiervoor in 1997 veroordeeld tot vijftien maanden cel, maar het hof strafte hem in hoger beroep alleen voor de tweede zaak. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur.

Dit blijkt uit het vonnis en het arrest die de rechtbank en het gerechtshof van Den Bosch woensdag openbaar maakten. De rechtbank heeft beide zaken behandeld, maar de officier van justitie bleek de eerste jongen (15) al te hebben geschreven dat zijn aangifte niet tot vervolging zou leiden. Daarom kwam het hof later tot een lagere straf.

De directeur, die altijd heeft ontkend, dwong in 2002 met succes bij de rechter een verklaring van goed gedrag af, nadat de burgemeester van Oss hem die had geweigerd. Daarna solliciteerde hij bij De Klimroos, werd directeur en zweeg over zijn veroordeling. Het schoolbestuur dacht af te kunnen gaan op de verklaring en is verbolgen dat dat niet het geval is. Het arbeidscontract met de directeur wordt beëindigd.

Uit de rechterlijke uitspraken blijkt dat het niet ging om een keer orale seks, zoals zijn advocaat Jan Gillesse de media dinsdag nog vertelde. Het hof acht bewezen dat de man als muziekdocent in 1994 meermalen ontucht pleegde met een minderjarige jongen van 16. In 1993 zou hetzelfde hebben plaatsgevonden met een 15-jarige jongen, maar dat mondde uiteindelijk niet uit in straf.

Het vermeende slachtoffer van deze laatste zaak, nu een 28-jarige man, heeft anderhalve maand geleden nog een civiele zaak verloren waarin hij een schadevergoeding van 15 duizend euro van de schooldirecteur eist. Peter R. de Vries besteedt zondagavond in zijn uitzending aandacht aan deze man. Volgens Gillesse liet hij pas in 2004 van zich horen, toen het andere slachtoffer eenzelfde bedrag toegewezen had gekregen.

Het schoolbestuur van De Klimroos en de Besturenraad, een koepel van protestants-christelijke scholen, hebben sinds de zomer alles in het werk gesteld om een anonieme tip over de directeur te verifiëren, maar liepen tegen muren op, aldus Grada Huis van de raad. Omdat directeur De B. maandagavond in een uitzending van Netwerk zelf zijn verhaal deed, vond het hof dat ook de feiten uit de rechtszaak naar buiten konden worden gebracht.

Het ministerie van Justitie onderzoekt hoe het kan dat verklaringen van goed gedrag worden afgegeven aan leerkrachten die een zedendelict hebben begaan. Dit blijkt in Nederland voor zover bekend zes keer het geval te zijn geweest. Advocaat Jan Gillesse legt uit dat de wet sinds kort voorschrijft dat een veroordeling altijd vermeld blijft. ‘De rechter wist toentertijd dat het delict nog slechts tien maanden in het dossier van de man zou blijven staan.’

Schooldirecteur loog over zedenverleden

Veroordeelde man overlegde verklaring van goed gedrag

De protestants-christelijke basisschool De Klimroos in het Gelderse Westervoort heeft de directeur op non-actief gesteld omdat deze zou hebben gelogen over een vroegere veroordeling voor een zedenmisdrijf. Dat liet het bestuur van de basisschool weten.

De school kreeg onlangs een anonieme tip over het verleden van de directeur. de man ontkende aanvankelijk, maar maandag bevestigde zijn advocaat de veroordeling wegens een zedenmisbruik. De man kreeg destijds 240 uur werkstraf.

Volgens de bestuursvoorzitter pleegde de directeur het zedenmisdrijf voordat hij als directeur op De Klimroos werd aangenomen. De ouders zijn afgelopen weekeinde over de kwestie ingelicht. Bij zijn aanstelling overlegde de directeur een verklaring van goed gedrag. het schoolbestuur probeert uit te zoeken hoe de man aan die verklaring komt. 29-11-06 ED

Van der Hoeven: begrip voor ophef na bonus leraar

DEN HAAG (ANP) - Minister Maria van de Hoeven (Onderwijs) heeft begrip voor de opschudding die is ontstaan over de premie die een leraar heeft ontvangen bij zijn afscheid van het Montessori Lyceum in Den Haag. De docent had een relatie met een minderjarige leerling en moest weg.

Dit berichte De Telegraaf vrijdag. ,,Ik begrijp de ophef volkomen'', zei Van der Hoeven in een reactie. ,,Een groot probleem is dat er in deze zaak geen aangifte is gedaan.'' Van der Hoeven meent dat de medezeggenschapsraad van de school mogelijk meer had kunnen doen.
De leraar kreeg een premie van 20.000 euro en een afscheidsfeest nadat hij moest opstappen. Zijn ex-collega's zijn daar ontstemd over. Toen de docent op non-actief werd gezet, had hij al anderhalf jaar een relatie met de scholiere. De school is verplicht daarvan aangifte te doen.

Docent weg met zak geld na tienerseks

door Timoteus Waarsenburg in Telegraaf vrijdag 17 november 2006

DEN HAAG - De directie van het Haags Montessori Lyceum heeft een docent die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van een 16-jarige leerlinge, een gouden handdruk van 20.000 euro en een groots afscheidsfeest gegeven.

De docent algemene natuurwetenschappen en biologie Leon B. (41) drong zich volgens ingewijden in 2004 op aan zijn toen 16-jarige pupil.

Toen de moeder van het kind, die in die periode ook als docente op de school aan de Nassau Bredastraat werkte, daarover aan de bel trok bij de directie, is er niet gereageerd. Sterker, de moeder werd niet veel later ontslagen wegens 'slecht functioneren'.

In juni van dit jaar bleek dat de docent al anderhalf jaar in het geheim een relatie met het meisje had. De docent is toen op non-actief gezet.

Volgens het Bureau Onderwijsinspectie heeft de docent zich officieel schuldig gemaakt aan 'seksueel misbruik'. "Ook al stemt het meisje zelf in met de relatie", zegt Melanie Cramer van de Onderwijsinspectie. " Een docent en een leerling zijn namelijk niet gelijkwaardig, er is sprake van een machtsverhouding. De school is in zo'n geval verplicht aangifte te doen."

Of dat is gebeurd, is onduidelijk. De zaak is wel bij de politie bekend. " We hebben uitvoerig gesproken met het meisje en de moeder", zegt een politiewoordvoerder. Op uitdrukkelijk verzoek van het meisje is er uiteindelijk geen aangifte gedaan.

De gouden handdruk heeft ook de woede gewekt van een aantal docenten van het Haags Montessori Lyceum. Enige jaren terug verkeerde het lyceum in financieel zwaar weer na wanbeleid van de toenmalige directeur.

In 2003 stemden de docenten in met het bevriezen van de salarissen, om zo bij te dragen aan het financieel herstel. "Het is erg wrang dat wij dus indirect hebben meebetaald aan deze oprotpremie", zegt een boze docent. De directeur van het HML, Hugo Dirksmeier, begrijpt de ophef niet. "De heer B. is jarenlang een zeer gewaardeerde collega geweest. Dat dit ertussendoor komt, is heel vervelend. Je kunt daar een moreel oordeel over vellen, maar dat doe ik niet." Volgens Dirksmeier is na het uitkomen van de relatie het arbeidscontract bij de kantonrechter ontbonden. "En dan is het zeer gebruikelijk dat iemand wat geld meekrijgt. En wat wij organiseren voor een collega die afscheid neemt, is een interne aangelegenheid."

De directeur ontkent dat er sprake is van seksueel misbruik: "We hebben het hier niet over seks met een minderjarige, maar met een meisje dat bijna volwassen is."

Leerkracht verdacht van ontucht

EINDHOVEN - Een 54-jarige leraar van de Jan Nieuwenhuizenschool in Eindhoven zit sinds zondag vast op verdenking van ontucht met een 11-jarige leerlinge. Hij is per direct geschorst. De man heeft volgens de moeder van een leerlinge het meisje lastig gevallen.


De school voor speciaal onderwijs heeft de zaak zaterdagavond na de melding van de moeder bij de politie gemeld. Het meisje zou niet seksueel zijn misbruikt, maar wel door de man zijn benaderd. Volgens algemeen directeur E. van Baarschot van het samenwerkingsverband van openbare en nutsbasisscholen Salto sprake van 'grensoverschrijdend gedrag'. De onderwijzer zou in een gesprek met de schoolleiding, zondagochtend, enkele zaken hebben bevestigd. Het bestuur heeft hem vervolgens opgedragen zich bij de politie te melden.

Lastigvallen valt volgens de politie strafrechtelijk gezien ook onder ontucht. Het meisje wordt nog gehoord om uit te sluiten dat er meer is gebeurd. Schooldirecteur W. Stravens mag van de Salto-directie geen reactie geven. De man geeft volgens Van Baarschot al enkele jaren les aan verschillende groepen op de speciale basisschool in Gestel. Hij heeft daarvoor ook op andere Saltoscholen lesgegeven. Er zijn volgens Salto geen eerdere problemen bekend.

Het is volgens Van Baarschot een 'ervaren leerkracht'. De politie heeft op dit moment alleen van de elfjarige leerlinge een aangifte. Voor de ouders van de ongeveer honderdvijftig leerlingen is een informatieavond gehouden.
Bron Eindhovens Dagblad

Docent verdacht van ontucht

EINDHOVEN - maandag 6 november 2006 De politie heeft zondagochtend op het hoofdbureau in Eindhoven een 54-jarige leerkracht aangehouden. De man wordt verdacht van ontucht met een minderjarige leerling, meldde een politiewoordvoerder maandag.

De verdachte geeft les op de Jan Nieuwenhuizen School in Eindhoven, een basisschool voor moeilijk lerende kinderen. Het misbruik heeft volgens een verklaring van de school plaatsgevonden buiten schooltijd. Bron ANP

Eis twee jaar cel voor verkrachting leerlinge

DEN HAAG - 20 oktober 2006 Een voormalig docent wiskunde van het Atlascollege in Rijswijk heeft zich vrijdag voor de rechtbank in Den Haag moeten verantwoorden voor de vermeende verkrachting van een minderjarige leerlinge. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen de 43-jarige Gray G. een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk

De man stond ook terecht voor ontucht met het meisje. In ruil voor haar diensten zou G. haar een gouden ring, parfum, geld, een knuffelbeer, kleding, schoenen en een vibrator hebben gegeven. Bovendien mocht het meisje volgens justitie wiskundetentamens inzien en gaf G. haar de juiste antwoorden

Opnieuw twee aangiftes in zedenzaak Delfzijl

DELFZIJL wo 18 okt. 2006 - Er zijn bij de politie opnieuw twee aangiftes binnengekomen tegen de 45-jarige man uit Delfzijl die ervan wordt verdacht zich in anderhalf jaar tijd aan meerdere meisjes te hebben vergrepen. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen woensdag.

In totaal zijn er nu zeven aangiftes gedaan tegen de docent van de Zeevaartopleiding in Delfzijl. Volgens het OM zijn de nieuwe aangiftes van minderjarige meisjes. Of het om leerlingen of ex-leerlingen van de man gaat, wilde justitie niet kwijt.

De verdachte heeft inmiddels bekend seksueel contact met enkele van de slachtoffers te hebben gehad. Ook zou hij pornografische foto's hebben gemaakt. De man zit in ieder geval tot 1 november vast. Of de voorlopige hechtenis van de verdachte daarna wordt verlengd, is nog niet bekend. De Zeevaartopleiding heeft de docent inmiddels geschorst.

Leraar geschorst wegens 'ontoelaatbaar' contact

wo 4 okt 2006, 11:54

GOUDA - Een leraar van het Sint-Antioniuscollege in Gouda is dinsdag geschorst wegens „ontoelaatbare contacten” met een leerlinge van de school. Dat bevestigde rector Adrie Koolmees van de school voor voortgezet onderwijs woensdag. De contacten vonden plaats tijdens het schooljaar 2005-2006 en duurden enkele maanden. Wat die ongeoorloofde contacten inhielden, wilde de rector niet zeggen. Koolmees heeft besloten aangifte te doen tegen de leraar.

De schoolleiding is vorige week door een andere leraar geïnformeerd over de praktijken van de geschorste man. „Er waren al wat geruchten, en dan moet je afwegen in hoeverre die op waarheid berusten. De informatie die tot mij kwam, was echter duidelijk. Ik had geen reden meer om te zeggen dat er niets aan de hand was. Een leerling hoort veilig te zijn op mijn school”, aldus Koolmees. Na een intern onderzoek is besloten de man te schorsen.

De rector toonde zich geschokt. „Je weet dat deze dingen gebeuren, maar je schrikt je rot als dit op je eigen school voorkomt. Het kan niet, het mag niet en het moet niet. Toch is de realiteit helaas anders.”

De leerlingen van het college zijn dinsdag tijdens de les op de hoogte gebracht van de schorsing. Hun ouders ontvingen dezelfde dag hierover een brief.

De leraar en de scholiere zaten beide op de locatie John Mottstraat. Het meisje heeft haar studie inmiddels afgerond, en is bezig aan een vervolgstudie. Zij zal waarschijnlijk zelf geen aangifte doen, aldus rector Koolmees.

Leraar geschorst na aangifte van ontucht in Amersfoort
AMERSFOORT - 22 september 2006 13:57 uur

Het Farel College in Amersfoort heeft deze zomer een leraar geschorst na aangifte van ontucht. De man zou zes jaar geleden een leerling hebben misbruikt en heeft daarvoor al weken in voorarrest gezeten.

Het vermeende slachtoffer heeft inmiddels haar diploma gehaald en deed in juli aangifte bij de politie.

Ouders en leerlingen zijn niet op de hoogte gebracht, zegt de schoolleiding, omdat de schade nog groter is wanneer de leraar onschuldig blijkt. In oktober moet hij voor de rechter verschijnen.

Bron: RTV Utrecht.

Docent toont geslachtsdeel via webcam

SPIJKENISSE - 02-10-2006 bron AD

Een 45-jarige leraar uit Spijkenisse heeft volgens justitie via de webcam zijn stijve geslachtsdeel getoond aan twee leerlingen. Dit zijn twee meisjes uit het naburige Zuidland, nu 16 en 17 jaar oud.

De leraar moet deze week voor de rechter verschijnen. De man gaf Nederlands op de Angelus Merula-school in Spijkenisse. De webcamseks speelde zich af in 2005.

Een van de meisjes was al eerder betrokken bij een ander seksschandaal op de school. Een 53-jarige leraar techniek werd een jaar geleden veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor ontucht met het meisje.

De leraren zijn niet meer werkzaam op de Angelus Merula-school, benadrukt rector Henk Fledderus. Hun misstappen zijn aangemeld bij de vertrouwensinspectie die betrokken is bij de afgifte van verklaringen van goed gedrag.

Beide zaken kwamen aan het licht toen ouders van leerlingen aan de bel trokken. De school heeft daarop alle ouders ingeseind en justitie ingeschakeld.

LERAAR GESCHORST WEGENS RELATIE MET LEERLING

Een leraar van het Eykhagencollege in landgraaf is op non-actief gezet vanwege een relatie met een 16-jarige leerling. De zaak op de school in Landgraaf is ook bij de politie bekend. Of de leraar strafrechtelijk wordt vervolgd, is nog niet duidelijk. 28 september 2006 Bron TV Limburg

Twee broers vast op verdenking van ontucht met jongens

27 juni 2006

Twee 56-jarige broers uit Eindhoven zitten sinds 16 mei 2006 in voorarrest, omdat zij worden verdacht van seksueel misbruik van minderjarige jongens. Beide verdachten zijn jarenlang in het basisonderwijs werkzaam geweest. Zij zullen niet meer in het basisonderwijs terugkeren.

Vier slachtoffers (allen van het mannelijk geslacht) hebben aangifte gedaan. Zij zijn inmiddels meerderjarig. De slachtoffers geven aan dat ze nog jong waren toen het misbruik begon (10-14 jaar) en dat het misbruik jarenlang heeft plaatsgevonden.

Beide verdachten zijn op 16 mei 2006 aangehouden en in verzekering gesteld. De rechter-commissaris heeft beiden op 19 mei 2006 in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft op 31 mei 2006 de gevangenhouding van beide verdachten bevolen.

Het onderzoek is vrijwel afgerond. De zitting bij de meervoudige kamer van de rechtbank in 's-Hertogenbosch vindt plaats op 31 augustus 2006.

In overleg met het schoolbestuur van de basisscholen waar de verdachten hebben gewerkt, is ervoor gekozen de ouders te informeren op het moment dat het onderzoeksbelang van de zaak zich daar niet meer tegen verzette.

Op 26 en 27 juni 2006 vinden twee (besloten) informatiebijeenkomsten plaats voor ouders van kinderen die op één van de scholen zitten waar de verdachten als onderwijzer werkzaam zijn geweest. Aan deze informatiebijeenkomsten nemen verschillende organisaties deel: het Openbaar Ministerie, de politie, de schoolarts, de schoolvertrouwens-persoon, de GGD, maatschappelijk werk, SKPO (Stichting Katholiek en Protestants-Christelijk Onderwijs Eindhoven e.o.) en het schoolteam van de bewuste basisschool.

In het belang van de strafzaak en betrokkenen doet het OM op dit moment geen verdere mededelingen.

's-Hertogenbosch, 27 juni 2006

Leraar techniek randt leerlinge aan

Seksuele intimidatie en aanranding door je eigen leraar. Het zorgde op het Wellant College in Alphen aan den Rijn vandaag voor veel onrust.

Want daar bekende de leraar Techniek dat hij ontucht heeft gepleegd met een eerstejaars studente. Hij is geschorst en aangehouden door de politie.
laatst gewijzigd: 19-04-2006 13:33 Bron RTL 4

Leraar geeft goed cijfer in ruil voor seks

02 April, 2006 17:20 Bron: Jongeren-blog.nl

De 16 jarige leerlinge Loes werd in juni vorig jaar benaderd nadat ze een zware onvoldoende had behaald bij een eerder proefwerk. Haar leraar bood haar aan te helpen met een proefwerk over voortplanting, als ze later een seksdate met hem zou hebben op een sportveld van de school. Onder een schuilnaam zou hij ook seksueel getinte sms'jes en msn-berichten naar haar hebben gestuurd..

Het gaat om een 39-jarige biologieleraar van het Carmel Lyceum in Oldenzaal. Hij zou wel vaker in de klas seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt.

Loes werd bij het desbetreffende proefwerk in een apart lokaal gezet, en bij de opgaven waren de antwoorden gemarkeerd met kleine stipjes. Loes haalde dit keer een 8,8. Knap hoor, alle antwoorden goed, en dan toch geen 10. Volgens Loes was de leraar tijdens de test naast haar komen zitten, en had hij haar borsten betast. Hij was naast leraar ook haar mentor. Het meisje zou zelfs haar dagboek laten lezen aan de leraar, ze hadden namelijk een goede band opgebouwd. Haar zus kwam er achter en stapte meteeen naar de directie van de school. De leraar werd geschorst.

Het Openbaar Ministerie eist in de zaak zes maanden voorwaardelijke celstraf en 200 uur taakstraf. Hij kan in de toekomst nog lesgeven omdat hij geen echte seks met het meisje heeft gehad.

Echt raar, dit soort zaken. Die man is ook nog eens 39 jaar, echt een pedofiel!


Door STIJN HUSTINX

Leerlingen verbaasd over ontucht

24-11-2005

SPIJKENISSE - Scholieren van de Angelus Merula in Spijkenisse kunnen niet geloven dat twee leerkrachten van hun scholengemeenschap zich schuldig hebben gemaakt aan ontucht met leerlingen.

„Hij is zo'n aardige, goeie kerel. Juist van hem verwacht je dit niet,’’ zegt de 15-jarige Heenvlietse scholier Ronald van der Meer uit 4T over zijn vroegere leraar techniek. Die werd dinsdag veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ontucht met een scholiere uit Zuidland.

De leerkracht, die sinds vorig jaar niet meer op de Angelus, maar op de Penta-vestiging West-IJsselmonde werkte en tegen wie nu een ontslagprocedure loopt, werd alom gewaardeerd. „Hij maakte altijd grapjes,’’ weet de 17-jarige vijf-atheneumklant Marjolein van der Pols uit Zuidland.

Ook andere scholieren roemen de man. „Hij raakte je wel eens aan,’’ vertelt een meisje dat anoniem wil blijven, „maar dat doen meer leraren. Hij was gewoon een heel gezellige man.’’

Drie meisjes uit 4T, die tegen de ingang van het hek voor de school staan, geven hoog op over de leraar techniek en de nu geschorste docent Nederlands, die wegens in elk geval seks-chatten nog voor de rechter moet komen.

„Ze waren de leukste leraren van de school. Wij hadden de leraar Nederlands als mentor in de eerste. Een heel goede leraar en mentor,’’ zo omschrijft een van de meisjes hem. Haar vriendin zegt over de leraar techniek: „Ik heb het idee dat het meisje dat aangifte tegen hem heeft gedaan, hem erin heeft geluisd. Zij was volgens mij gewoon verliefd op hem.’’

Dat beeld ontstond ook tijdens de rechtszaak tegen de leraar techniek. Uit verklaringen van het meisje tegenover de politie gaf ze aan het contact ’ook wel spannend’ te vinden.

De drie meisjes vertellen dat ze van medeleerlingen zoveel geruchten hebben gehoord, dat ze niet meer goed weten wat ze moeten geloven. Alle drie vinden ze het het ergst voor de twee dochters van de leraar Nederlands die ook op de Angelus zitten. „Het lijkt me zo vreselijk als dit soort dingen over je vader wordt verteld.’’

De ouders van de leerlingen werden per brief geïnformeerd. Daarbij werd gemeld dat ’volgens de wettelijke richtlijnen voor bestrijding van seksueel misbruik en seksuele intimidatie de vertrouwensinspectie is geïnformeerd en aangifte is gedaan’. De leiding heeft ook voor de leerkrachten de omgangsregels met leerlingen en het internetprotocol aangescherpt.


Door THEO TEITSMA

22-11-2005


Seksschandaal op school

SPIJKENISSE - Twee leraren van het Angelus Merula in Spijkenisse hebben zich afgelopen jaren vergrepen aan minderjarige leerlingen.


Een 52-jarige leraar techniek van het Angelus Merula in Spijkenisse is gisteren door de politirechter veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor het plegen van ontucht met een 15-jarige leerlinge uit Zuidland.

Een leraar Nederlands zou nog veel verder zijn gegaan. Wat hij precies heeft gedaan, is onduidelijk. Tegen deze leraar loopt nog een onderzoek.

Vast staat dat hij contact had met een nu 15-jarig meisje waar ook zijn collega het mee had aangelegd. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam kon gisteren geen duidelijkheid verschaffen.

Rector Henk Fledderus van het Penta College, waar het Angelus Merula onderdeel van is, wil niet op de zaak ingaan, maar bevestigt dat er bij de politie aangifte is gedaan. Hij ontkent dat de school leerlingen ertoe heeft bewogen in sommige gevallen géén aangifte te doen.

De leraar techniek pleegde van september 2003 tot juni 2005 ontucht met de nu 15-jarige leerlinge uit Zuidland. Bij verschillende ontmoetingen, zowel in als buiten de school, tongzoende hij met haar en streelde hij haar borsten.

De kwestie kwam pas na afgelopen zomervakantie aan het licht. De leraar was toen al door de leiding op het matje geroepen, omdat hij met een andere leerling seksueel getint contact zou hebben gehad. Beide leraren zouden zijn betrokken bij seksuele chatsessies met leerlingen.

Tegen de gisteren veroordeelde leraar loopt een ontslagprocedure. Voor zover bekend is de andere leraar alleen nog maar geschorst.

Vijfde aangifte in zedenzaak Delfzijl

DELZIJL – Telegraaf 29 september 2006 Bij de politie is een vijfde aangifte binnengekomen tegen de 45-jarige man uit Delfzijl die ervan wordt verdacht zich in anderhalf jaar tijd aan meerdere jonge vrouwen te hebben vergrepen. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De aangifte is gedaan door een minderjarig meisje. Meer informatie wil het het OM niet geven.

De verdachte is als docent verbonden aan de Zeevaartopleiding van het Noorderpoortcollege in Groningen. De school heeft hem inmiddels geschorst. De verdachte zit in hechtenis.

Het Noorderpoortcollege liet eerder deze week weten dat de aantijgingen niet van leerlingen van de school komen, maar van leden van het zeekadettenkorps in Delfzijl. De verdachte was bij het korps actief als vrijwilliger.

Leraar verdacht van seksueel misbruik

DELFZIJL, 25 SEPT. Een 45-jarige docent aan de zeevaartschool in Delfzijl is aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van een minderjarig meisje en een meerderjarige vrouw. Beiden deden vorig weekend aangifte tegen de man. Het misbruik van de vrouwen zou over een periode van anderhalf jaar hebben plaatsgevonden. Justitie sluit niet uit dat er meer aangiftes binnenkomen.

De verdachte was sinds anderhalf jaar docent nautische vakken aan de school. Ook was hij ongeveer tien jaar actief vrijwilliger op het oefenschip Naarden van het zeekadetkorps. Dit is een maritieme jeugdvereniging die los staat van de zeevaartschool. Gedurende het politieonderzoek is hij door de schoolleiding geschorst. Volgens woordvoerder H. Bouma van de zeevaartschool zijn er geen aanwijzingen dat er leerlingen van de school misbruikt zijn. .

Dit weekeinde werden ouders van korpsleden op een bijeenkomst ingelicht over de kwestie. De ouders van de zeevaartschool worden vandaag in een brief op de hoogte gesteld. De 250 leerlingen van de zeevaartschool, onder wie zeven meisjes; werden vanmorgen geïnformeerd. Zij reageerden volgens Bouma "heel nuchter. Later in de klas werden een paar jongens wel erg boos."

De verdachte is ingesloten en blijft nog elf dágen in voorarrest. Hij is actief binnen de Partij voor het Noorden. Zijn vrouw zit in de gemeenteraad van Delfzijl. T.J. Zanen van de partij is ontdaan. Een aanhouding en een hechtenis zijn nogal wat. We zijn een beetje in shock." Bron NRC 25 september 2006

Docent zeevaartschool verdacht van ontucht

Delfzijl - De politie in Groningen heeft afgelopen dinsdag een 45-jarige man uit Delfzijl aangehouden. De man wordt er van verdacht gedurende een periode van anderhalf jaar meerdere jonge vrouwen ontuchtig te hebben betast. De man is een docent aan de zeevaartschool in zijn woonplaats en was officier bij het Zeecadettenkorps van Delfzijl

In opdracht van de officier van justitie heeft de politie ook een zoeking gedaan in de woning van de man. Daarbij zijn een PC en software in beslag genomen. Op de PC van de man is kinderporno aangetroffen. Inmiddels zijn er twee aangiftes tegen de man binnengekomen. Het Openbaar Ministerie meerdere aangiftes niet uit. De man wordt verkrachting ten lasten gelegd.

Ook de Partij van het Noorden (PvhN) zit met de kwestie in haar maag. De verdachte stond op de lijst voor de gemeenteraad van Delfzijl. In een intervieuw met RTV Noord laat partijvoorzitter Teun Jan Zanen weten het rampzalig te vinden voor de betrokkenen. 'De kwestie erg gevoelig omdat de vrouw van de verdachten raadslid is voor de PvhN in Delfzijl' aldus Zanen.

De man is is vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris, die de inbewaringstelling van de man voor veertien dagen heeft bevolen. De verdachte zit op dit moment in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat en de politie.
De politie stelt een nader onderzoek in.

Bron Blikopnieuws Groningen

School ontslaat leraar om relatie met leerlinge

ANP LANDGRAAF - 20 september 2006 De directie van het Eijkhagencollege in het Limburgse Landgraaf heeft een 42-jarige leraar ontslag aangezegd. De man zou een relatie met een 17-jarige leerlinge van die school hebben gehad, zei directeur Paul Thönissen van het Landgraafse college woensdag.

De relatie kwam vlak voor het nieuwe schooljaar in augustus aan het licht. De docent werd toen geschorst, maar inmiddels heeft de directie een ontslagprocedure bij de kantonrechter aanhangig gemaakt. Thönisen wil niet zeggen waar de leraar in doceerde.

De relatie tussen de leraar en de scholiere is inmiddels voorbij.

Aanvulling: Dagblad de Limburger meldt dat de leraar 42 jaar oud is en de betreffende leerlinge 17. De advocaat van de docent zegt dat de relatie pas 2 maanden geleden ontstond toen het meisje 17 jaar en 8 maanden oud was. Hoe dan ook blijft er sprake van een niet te tolereren machtsverhouding omdat het om een leraar en leerling gaat, zo zegt de voorzitter van de onderwijsstichting waar de school onder valt.

 

 Zie verder deel 13