We hebben 129 gasten online

Stockholm 6-10 mei 2013 Deel 2

Gepost in Reisverslagen

Zicht op Riddarholmen, vanaf het Stadhuset met gebouwen stammend uit verschillende eeuwen. De oudste is de Riddarholmskyrkan uit de 13e eeuw.

Vervolg dinsdag 7 mei 2013

In Gamla Stan is ook het Koninklijk Paleis (Kungliga Slottet) gelegen tussen Lejonbacken, Skeppsbron en Slottsbacken. In 1697 brandde het helemaal af en ter vervanging ontwierp Nicodemus Tessin de Jongere een nieuw paleis in barokke stijl, het extereur Italiaans en het interieur Frans, aangepast aan de Zweedse smaak. Het paleis kwam gereed in 1754 bevat 608 kamers en is het werkpaleis van koning Karl XVI Gustaaf en koningin Sofie. De mooiste gevel ligt aan de Slottsbanken. 

Slottsbanken van waaruit Els kijkt naar Skeppsbron met links de gevel van het paleis.

Het is dit paleis dat het decor vormt voor parades en de dagelijkse wisseling van de wacht op het Buitenhof. Enkele impressies. 

 De wacht klaar voor aflossing

 Els Berkers en ik zijn er klaar voor

Vandaag zal de cavallerie acte de precense geven, 

 inclusief muziekcorps

De hele seremonie duurde zo´n 35 minuten. Na de bijwoning van de wisseling van de wacht werd een bezoek gebracht aan Stockholms 700 jaar oude kathedraal de Strokyrkan. Als men vanaf  Slottsbancken naar de Stokyran kijkt dan ziet men een Italiaanse barokke gevel.

In het midden de Storkyrkan met daarvoor de obelisk die in 1799 werd opgericht om het volk te danken voor zijn steun aan de Russische oorlog van Gustaaf III in 1788-1790. Rechts het Koninklijk Paleis. 

De Storkyrkan is van groot religieus belang voor Zweden. De Zweedse zendeling Olaus Petri (1493-1552) verspreidde zijn lutherse boodschap vanuit deze kerk. De kathedraal wordt gebruikt voor koninklijke plechtigheden. Het gotische interieur uit de 15e eeuw werd in 1908 bij restauratiewerkzaamheden blootgelegd. 

 Een van de pronkstukken in de Storkyran is St Joris en de draak, een van de beste laat-gotische kunstwerken van Noord-Europa

Een grafzerk in de vloer van de Storkyran uit 1682

 De preekstoel stamt uit 1700 en werd vervaardigd door Burchardt Precht. De tekst in het Hebreeuws luidt JAHWE, wat God betekent. Onder de preekstoel ligt de grafsteen van Olous Petri, de Zweedse Hervormer. Rechts is nog een gedeelte te zien van een van de koninklijke zitplaatsen. 

 

Het zilveren altaar is een van de belangrijkste kerkschatten en werd in 1650 geschonken door de diplomaat Johan Adler Salvius en zijn vrouw.

Zie voor het vervolg deel 3 Stockholm 6-10 mei 2013 Deel 3