We hebben 158 gasten online

Stockholm 6-10 mei 2013 Deel 4

Gepost in Reisverslagen

Zicht op Riddarholmen, vanaf het Stadhuset met gebouwen stammend uit verschillende eeuwen. De oudste is de Riddarholmskyrkan uit de 13e eeuw.

Woensdag 8 mei 2013

Vandaag staat en bezoek gepland aan het Stadhuset en het Vasamuseum. Na het ontbijt eerst met de T-Bane van Östermalstorg naar station T-Centralen. Meteen ook even gelopen naar het Centraal Station om de vertrektijden van de bus a.s. vrijdag te weten. Dat betekent dat we de bus van Flybussarna om 7:00 uur moeten nemen omdat de bus van 8:00 uur te laat is. Vliegtuig vertrekt om 10:15 uur en de gate sluit om 9:45 uur. De bus komt in Skavstka aan om 8:40 uur. 

Voordat we verder lopen naar het Stadhuset eerst even op een terras een kopje koffie drinken.

 Doorkijkje van Klarabergsviaduckten richting Söndermalm

Het Stadhuis van Stockholm is tussen 1911 en 1923 gebouwd naar het ontwerp van de architect Ragnar Ostberg. Het is één van de belangrijkste gebouwen in de nationaal-romantische bouwstijl in Zweden.

Achter de indrukwekkende gevels van acht miljoen bakstenen, verschuilen zich kantoren, vergaderzalen en feestzalen. Geïnspireerd door Italiaanse renaissancepaleizen liet Ragnar 0stberg het Stadhuis bouwen rond twee ´+ piazza´s´, het Burgerhof en de Blauwe Hal.

 De Blauwe Hal

De Blauwe Hal zou eigenlijk blauw moeten zijn, maar Ragnar Östberg bedacht zich. Toen hij de mooie rode bakstenen had gezien, wilde hij de muur niet meer met blauw stucwerk bedekken. De naam is aangehouden aangezien het op alle tekeningen was geschreven en het al heel bekend was. In de Blauwe Hal, de grootste feestzaal van het Stadhuis, vindt elk jaar op 10e december het Nobelfeest plaats. Hier staat ook één van de grootste orgels van Noord-Europa met cirka 10.000 pijpen en 135 registers.

 

Raadszaal

In de Raadszaal vergadert de gemeenteraad van Stockholm. De tribune voor het publiek biedt plaats aan 200 personen.

Het plafond met de gefingeerde opening geeft het gevoel dat men in een huis uit de vikingtijd is.

De meubels zijn ontworpen door Carl Malmsten terwijl de gobelins en weefsels van de hand van Maja Sjëstrdm zijn.

Het Gewelf van de Honderd is de ere-ingang van het Stadhuis en leidt direct naar de feestzalen. Het plafond bestaat uit 100 gewelven. Op een balkon aan de muur zijn enkele figuren van het Sint Joris carrillon te zien. ´s Zomers om 12.00 uur en om 18.00 uur bewegen de figuren. Ze vertonen zich aan de buitenkant van het gebouw als de klokken van de toren het Sint Joris liedje spelen.

Een van de Tureholm tapijten uit Bavais Frankrijk eind 17e eeuw

Het voorvertrek van de feestzalen, het Ovaal, is gecreëerd voor de Tureholm tapijten, die in Beauvais in Frankrijk aan het einde van de 17e eeuw zijn geweven. Hier worden iedere zaterdagmiddag burgerlijke huwelijken voltrokken.

Prinsengalerij met fresco-schilderij van Prins Eugen

De Galerij van de Prins wordt gebruikt voor de ontvangsten door het stadsbestuur. Hier heeft u een groots uitzicht op Riddarfjarden. Dit panorama is gespiegeld in het fresco-schilderij van Prins Eugen aan de andere kant van de galerij.

 

 Prinsengalarij  met stuckwerkversieringen van J.A.G. Acke

De stucwerk-versieringen in de raamnissen zijn uitgevoerd door J.A.G. Acke. De Drie Kronen zaal heeft zijn naam te danken aan de drie vergulde kroonluchters, die aan het balkenplafond hangen. De noordelijke muur is bedekt met zijdebrokaat uit China. Van de schilderijen is ´Uitzicht van Mosebacke ´ van Elias Martin te noemen. De twee magnifieke koperen deuren wegen ieder één ton. Er achter ligt de Gouden Zaal.

Fragment van mozaïek in de gouden zaal voorstellend de Hanze

Einar Forseth heeft een schitterende banketzaal gecreëerd, met meer dan 18 miljoen mozaïekstukjes uit glas en goud. Er zijn zitplaatsen voor 700 gasten. De rondleiding in het Stadhuset duurt zo´n 50 minuten en is in het Engelsen kost 100 SEK per persoon. 

Nadat we de rondleiding hadden gedaan hebben we nog enige tijd doorgebracht aan de waterkant van Ridderfjärden, waarna we wandelden richting Riddarholmen. Riddarholmen is het historisch oudste deel van Stockholm. Een belangrijk gebouw is de Riddarholmskyrkan en is vooral bekend vanwege de koninklijke begrafenissen en staat vol met sarcofagen en grafstenen die teruggaan tot de zestiende eeuw. Helaas was de kerk gesloten.

De Riddarholmskyrkan.

Hoe mooi de omgeving in Riddarholmen is blijkt wel uit de onderstaande foto genomen op Wrangelska Backen.

 De wandeling werd voortgezet richting Strömgatan om daar tram 7 te nemen richting het Vasamuseum.

Zie voor vervolg deel 5 Stockholm 6-10 mei 2013 Deel 5