We hebben 121 gasten online

Reis naar Israël 1 tot 8 okt 2013 Deel 6

Gepost in Reisverslagen

 

   Yad Vashem                            Rotskoepel Tempelberg

6 oktober 2013

Vandaag is het de bedoeling dat we een bezoek brengen aan Yad Vashem en daarna naar Mount Herzl Herze militaire begraafplaats gaan.

Na het ontbijt reden we in 45 minuten naar Yad Vashem. Ik was heel benieuwd hoe het Nationale Instituut ter nagedachtenis van de slachtoffers en helden van de Holocaust een en ander gestalte heben gegeven.

Bij het bezoek aan het Holocaustmuseum in Washington DC gelegen aan de Mall, de Joodse wijk van Praag en van Krakau en aan Auschwitz, en onlangs nog aan het Joods museum en Hollandse Schouwburg in Amsterdam bleek uit gesprekken die ik daar voerde, dat men van mening was dat ik eigenlijk ook eens een bezoek zou moeten brengen aan Yad Vashem in Jeruzalem. Onderweg naar Yad Vashem is duidelijk te zien dat het straatbeeld groot verschilt met dat in Tel Aviv.

 

Zeer aanwezig zijn de orthodoxe joden, duidelijk herkenbaar aan hun klederdracht. Terwijl we gisteravond praktisch alleen maar mannen zagen is dat nu duidelijk niet het geval. Maar het is hier dan ook op zondag een normale werkdag. Automobilisten hebben van ritsen niet gehoord en dat maakt dat we via een andere route moeten rijden. Maar het lukt. De toegang is gratis, de parkeergarage niet. We besluiten tot een audiotoer en daar betalen we 20 Shekel de man voor. Maar dat was het geld waard.

 De Holocaust staat centraal in de joodse geschiedenis, en is een historische episode van uitzonderlijke betekenis voor alle volken. De vernietiging van de Joden was een absolute en fundamentele stelling van het racistisch antisemitisme van de Nazi´s. Op basis van deze genadeloze ideologie en met gebruikmaking van een modern staatsapparaat vermoordden de Nazi´s en hun collaborateurs  zes miljoen Joodse mannen, vrouwen en kinderen. De wereld stond onverschillig tegen deze ongeëvenaarde misdaden. De vernietiging van het Joodse volk maakte een einde aan de bloeiende centra van Joodse cultuur in Europa. De Holocaust deed het geloof in de fundamentele waarden als basis voor menselijke beschaving tarten.

Israël is ontstaan uit de schaduw van de ondergang van het Joodse volk, en de staat Israël heeft zich verplicht de moorden tegen het Joodse volk te blijven gedenken. Yad Vashem, het Nationaal Instituut ter nagedachtenis van de slachtoffers en helden van de Holocaust, werd door de Knesset (het Israelische Parlement) in 1953 opgericht. Yad Vashem kreeg als opdracht daar gestalte aan te geven. Het is gelegen op de Har Hazikoron (de berg ter herinnering). Het is 18 ha groot.

Het museumcomplex bestaat uit 21 onderdelen. Het Holocaust historisch museum is het belangrijkste. Men daalt een lange gang af om in het lager gedeelte van het museum te komen. Het gebouw is helemaal opgetrokken uit grijs beton en men leidt de bezoekers van rechts naar links door de hoeken. Men geeft een chronologische verslag van de opkomst van Nazi- Duitsland, de snelle manier waarop Hitler c.s. er in slaagde een dictatuur te vestigen. De ideologische nazi-wetgeving vond zijn weerslag in de Neurenburger wetten, die van Joodse medeburgers outcast maakte. De successievelijke uitsluiting van de Joden leidde uiteindelijk tot de uitroeiing door de Einsatzgroepen en uiteindelijk, door de besluitvorming tijdens de Wannsee conferentie, tot de uitroeiing van het Joodse volk in Europa. Het hele museum brengt dit allemaal meer dan uitstekend in beeld.

Vooral de persoonlijke getuigenissen maken op de bezoekers diepe indruk. Het museum werpt terecht de vraag op waarom Paus Pius XII niet zijn stem verhief tegen de schandalen van de nazi´s. Maar ook de vraag waarom de geallieerden Auschwitz niet bombardeerden wordt niet uit de weg gegaan. Ook is het opvallend hoe veel van de uitvoerders van de Holocaust intellectuele beroepen uitoefenden voordat ze zich tot de nazi ideologie bekeerden.

We hebben zo´n drie uur doorgebracht in het museum. Daarna even gepauzeerd en bezochten vervolgens het Auditorium waar een herdenkingstentoonstelling was ingericht ter gelegenheid van het feit dat het 50 jaar geelden was dat ´Ricardo Klement´ werd ontmaskerd door de Mossad als in werkelijkheid zijnde Eichmann, de zogenaamde schrijftafelmoordenaar. 

Na zijn ontmaskering werd hij ontvoerd en naar Israël overgebracht om berecht te worden. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf wegens daden tegen de menselijkheid. 

Ook werd nog het Kindermonument bezocht. Men gaat via een gang binnen en komt in een donkere ruimte en ziet kleine lampjes branden. Alle meer dan één miljoen kinderen die zijn vermoord door de Holocaust worden hier herdacht door het voorlezen van hun naam.

Het plein van het Ghetto van Warschau en de herdenkingsmuur

 Het herdenkingsmonument - de veewagen - opgedragen aan de gedeporteerden.

Opvallend is ook de Laan der Rechtvaardigen waar bomen zijn geplant ter ere van niet-joden die tijdens de Holocaust zich met inzet van eigen leven hebben ingezet. We zagen veel Nederlandse namen. Ik heb er een uitgekozen. Arnold Douwes (1906-1999) Uit een artikel in Trouw van 25 februari 1999 blijkt dat hij honderden joden heeft helpen onderduiken.

 Een ander eerbetoon werd gebracht aan Janusz Korczak. Hij was directeur van een weeshuis in het getto van Warschau. Ondanks zijn pogingen, om ´zijn´kinderen te redden, is hij op 5 augustus 1942, samen met hen naar het vernietigingskamp Treblinka gedeporteerd. Zie onderstaand standbeeld ter ere van hem.

 Jammer eigenlijk dat zo weinig mensen de andere gedenktekens met een bezoek vereren.

Het tweede doel was een bezoek aan Mount Herzl militaire begraafplaats.

 

 

 

We hebben daar het graf van Yitzak Rabin en zijn vrouw bezocht, nadat we in Tel Aviv het Rabin Square hadden bezocht, waar Rabin door een Joodse Extremist in 1995, tijdens een betoging van de Vrede Nu beweging, werd vermoord. Rabin en zijn vrouw liggen begraven in deel 23 Nation´s Great Leaders Plot.

In deel 26 ligt de grondlegger van het zionisme begraven Theodor Herzl, wiens wens om na het ontstaan van Israël, daar begraven te worden na het ontstaan van Israël in 1949 daar is begraven.

 Vermoeid en onder de indruk reden we daarna terug naar ons hotel. 

Na een rustmoment liepen we opnieuw naar het gebied rond Ben Yehuda, waar we gegeten hebben. Daarna liepen we weer terug naar ons hotel. In tegenstelling tot afgelopen zaterdag, was nu het vuilnis opgehaald en zag een en ander er schoner uit. Dus opnieuw meer dan een uur gelopen. We zijn een beetje uitgeteld en vermoeid door het drukke programma dat we deze dagen hebben doorlopen.  In het hotel een goede kaart van oud Jeruzalem gekocht zodat er morgen goed onze weg kunnen vinden. Want de hele dag zal daar worden doorgebracht.

Zie voor RReis naar Israël van 1 tot 8 okt 2013 Deel 7