We hebben 103 gasten online

Reis naar Israël 1 tot 8 okt 2013 Deel 7

Gepost in Reisverslagen

 

   Yad Vashem                            Rotskoepel Tempelberg

7 oktober 2013

Goed geslapen en vol verwachting de dag begonnen. Vandaag staat in het teken van de Oude Stad Jeruzalem. Het hotel, Grand Court, ligt zo´n 12 minuten lopen van de Damascuspoort. Het is alsof je een andere wereld binnenloop als je onder de poort doorloopt. Het is er meteen druk. De huidige poort is gebouwd op de resten van de Romeinse Poort en delen van de Romeinse stad. 

 

We lopen richting de Western Wall (de Klaagmuur) en de Tempelberg, om de grote massa bezoekers voor te zijn. We komen ogen en oren tekort om alle indrukken te verwerken. Het ene na het andere winkeltje trekt aan onze ogen voorbij. Het ene nog kleurrijker dan het andere. Alles ziet er zeer netjes uit. Dat hebben we de afgelopen dagen wel eens anders gezien.

 Ook de mensen zijn zeer vriendelijk. We ervaren dat op alle mogelijke manieren allerlei producten door de oude stad worden getransporteerd. Etenswaren maar ook allerlei andere producten. Al lopend langs de Via Dolorosa horen we mensen bidden, die de kruistocht van Christus nalopen. We bereiken de Western Wall Plaza. We moeten eerst door een veiligheidscontrole voordat we het plein op kunnen lopen. Langzamerhand horen we allerlei gezangen en gebeden. 

Aan de Klaagmuur staan veel Joden te bidden en te zingen. De muur vormt een onderdeel van de steunmuur van de Tempelberg en werd gebouwd door koning Herodus toen hij het terrein van de tempel uitbreidde. In de Osmaanse Tijd werd de muur een bedevaartplaats van de joden waar ze kwamen om te treuren over de verwoesting van de Tweede Tempel. Toen tijdens de Junioorlog van 1967 Israël erin slaagde Oost Jeruzalem in te nemen, hoorde daar ook de klaagmuur bij. Men heeft de Arabische bebouwing rondom de muur afgebroken.De Western Wall Plaza is eigenlijk een open lucht synagoge waar groepen gelovigen samenkomen voor de viering van dagelijkse diensten.

We zagen een aantal malen religieuze festiviteiten waarbij jongens, door middel van de Bar Mitswa, worden verklaard tot religieuze meerderjarigheid. Zie de foto´s.

 Familieleden zingen de meerderjarige religieuse jongere toe en strooien allerlei snoepgoed,

 waarna de betreffende jongeling aan de hand van de Thora enkele teksten voorleest.

Op een aantal plekken vindt dat plaats.

  Een anderen groep jonge mannen zingen en dansen in het rond en geven blijk van hun vervoering en geluk. Het laat een onuitwisbare indruk achter. We besluiten vervolgens naar de Tempelberg te gaan. Om op de Tempelberg te komen dienen we opnieuw een veiligheidscontrole door te gaan en worden paspoorten gecontroleerd. Daarna lopen we over een houten brug naar de Tempelberg. De Tempelberg is een uitgestrekte rechthoekige Esplanade in het zuidoosten van Jeruzalem en is de heilige plaats van de Islam. Op de Tempelberg ligt de El Aqsamoskee die gebouwd is aan het begin van de 8e eeuw. Helaas mochten we er niet in. Een gids meldde ons dat we wel via een raam foto´s mochten maken,

en dat deden we.

Van daaruit liepen we naar de Gouden Rotskoepel, hetgeen een voorbeeld is van Islamitische architectuur. Het is in 688-691 gebouwd door de Omajiedenkalief Abd El-Malik. Door zijn moskee op de plaats van de tempel te bouwen versterkte de kalief het idee dat de nieuwe godsdienst, en het bijbehorende rijk, de voortzetting en opvolger waren van die van de joden en christenen. De koepel is van verguld goud.

 Het is niet moslims niet toegestaan een bezoek te brengen. De rots zou de plaats zijn waar Abraham gevraagd werd zijn zoon Isaak te offeren en waar Mohammed de aarde verliet voor zijn hemelvaart en waar het heilige der heilige van Herodus tempel te vinden was. 

 Na het bezoek aan de Tempelberg liepen we naar de Heilige Grafkerk. Het complex zou gebouwd zijn rondom de plaats waar Christus zou zijn gekruisigd, begraven en opgestaan. Door de loop van de eeuwen is het een complex bouwwerk geworden voor niet minder dan zes kerkgenootschappen. 

Bij aankomst bij de Heilige Grafkerk blijkt dat dan ook. Heel veel mensen willen een glimp opvangen van deze plaats. We vonden het nogal chaotisch en zagen dat er nog wel iets te verbeteren valt qua organisatie.

We ontvluchten de massa en besloten even op een terras op adem te komen.

Na de rustpauze stond nog een tocht naar de Citadel op ons lijstje. Ook wel de toren van David genoemd. Het huidige gebouw stamt hoofdzakelijk uit de Middeleeuwen.

Vanaf de Citadel

liepen we op de stadsomwalling

tot aan de Tempelberg, een route van zo´n klein uur en hadden daarmee een goed overzicht over de Oude en Nieuwe stad. Bij de Jaffapoort was een uitzinnige groep Bar Mitswa aan het vieren.

Na een volgend stuk wandelen kwamen we uit bij de Western Plaza.

En opnieuw kwamen we zeer enthousiaste mensen tegen.

Opnieuw passeerden we de klaagmuur en besloten de verlate lunch te gebruiken. Daarna in de Oude Stad naar de  Damascuspoort. Buiten de Damascuspoort bleven we even zitten om de mensen te bekijken die continu uit de poort naar West Jeruzalem gingen.

We waren echt vermoeid van onze ervaringen maar hadden een en ander er graag voor over.

Israel rouwt vandaag omdat de leider van de Sefardische joden Youssef op 93 jarige leeftijd is overleden. Op de tv beelden te zien van zowel premier Benjamin Netanyahu,  maar ook van president Simon Peres, die de overledene de laatste eer kwamen bewijzen. Grote massa mensen willen bij de begrafenis aanwezig zijn. In de loop van de dag stromen steeds meer orthodoxe joden van uit het hele land toe. De tv toont beelden van duizenden mensen en de chaos is groot. Aan de overkant van ons hotel is het ongelofelijk druk. We kijken uit op West Jeruzalem en heel veel bussen laden steeds meer mensen uit. TV meldt dat er 800.000 mensen op de been zijn. Het blijkt de grootste religieuze manifestatie in Israël te zijn. Lichaam van de overledene kan pas uren nadat dat de bedoeling was ter aarde te worden besteld, doordat men vast komt te zitten in de massa. 

We nemen maar een wijs besluit en besluiten in het hotel te blijven. Morgen staat de reis naar huis op het programma waarmee aan acht dagen intensief bezig zijn een einde komt. Moe maar voldaan zijn we wel.

 

Zie verder Reis naar Israël 1 tot 8 okt 2013 Deel 8