We hebben 128 gasten online

Reis naar Israël 1 tot 8 okt 2013 Deel 8

Gepost in Reisverslagen

 

   Yad Vashem                            Rotskoepel Tempelberg

8 oktober 2013

Vandaag is de terugreisdag naar huis. Terugkijkend kan alleen maar geconstateerd worden dat deze vakantie in Israël ongelooflijk veel indrukken heeft achtergelaten. En dat dit land ongelooflijke verschillen kent. Alleen al het verschil tussen een stad als Tel Aviv en een stad als Jeruzalem. Een overeenkomst was dat alle dagen die we hier doorbrachten verzekerd waren van goed weer. In Tel Aviv bezochten we de Carmelmarkt,

 

 het Dizengoff Centre, Rabin Square waar premier Rabin in 1995 werd vermoord

 en daarna nog het huis van Ben Goerion.

 We hebben veel historische bezienswaardigheden gezien zoals de oude havenstad Jaffa, en verder langs de kust naar Galilea rijdend, Caesarea

 prachtig gelegen aan de Middellandse Zee,en

 Haifa

en Akko.

 Tiberias ligt prachtig aan het meer van Galilei 

vanwaaruit we De Golanhoogvlakte hebben doorkruist. Maar ook een bezoek brachten aan Tel Hazar

, Qiriat Semone waar we methode kabelbaan naar boven gingen voor een goed uitzicht over de Hulavallei. En reden vervolgens verder tot de Libanese grens in het plaatsje Metula

Fort Nimrod was de volgende historische bezienswaardigheid waarvan de grootte indruk heeft gemaakt.

Het was een van de grootste forten in het Midden Oosten.

Ons bezoek aan Mount Bental liet goed zien hoe de landen Israël, Libanon, Syrië en Jordanië hier dicht bij elkaar liggen en dat de afstanden tussen de hoofdsteden Damascus, Amman en Jeruzalem maar klein zijn.

 De aanwezigheid van militairen viel in het algemeen mee, maar uiteindelijk ontdekten we toch Israëlische tanks verscholen tussen de bomen.

Van Tiberias op weg naar Jeruzalem brachten we een bezoek aan Bet Sh´ean, een van de oudste steden van het Midden Oosten en overweldigend mooi zijn daar de archeologische overblijfselen geconserveerd tot en met een Romeins Theater. Een bezoek meer dan waard. 

Dat vervolgens een bezoek aan de Tel Megiddo

mager lijkt komt vooral omdat er daar sprake is van enkel steenhopen, waarbij het voorstellingsvermogen wel erg moet worden aangesproken.

En uiteindelijk Jeruzalem. Op de aankomstdag zelf merkten we hoe het Joodse geloof het dagelijkse leven hier beïnvloed. Het Crown Court hotel is zo´n tien minuten gelegen van de Oude stad en kijkt uit over West Jeruzalem. Omdat het sabbat was was het tijdens onze wandeling door West Jeruzalem zeer stil en zagen we vooral orthodoxe joden in groepen over straat lopen. Vooral de Russische Joden vielen op door de aparte mantel en bontmuts die men droeg. Bij terugkomst in het hotel stond er een jongeman met de Thorarollen in zijn hand omringt door een groep mensen.

De dag daarna werd Yad Vashem bezocht, een diepe indruk achterlatend.

Daarna werd op Mount Herzl het graf van Yitzak Rabin bezocht

en het graf van de stichter van het zionisme Theodor Herzl.

 

Tenslotte het bezoek aan de Oude stad. De Tocht  via de Damascuspoort liet ons meteen onderduiken in oosterse sferen

 en de Western Plaza waar de Klaagmuur ligt liet ons zien hoe belangrijk deze plaats voor het Joodse godsdienstige levens wel is.

 Met belangstelling en verwondering een en ander aanschouwt ons realiserend dat boven de Klaagmuur de Tempelberg ligt, de zo belangrijke godsdienstige plaats voor de moslims. Ook de Tempelberg werd bezocht.

 De kerk van het Heilig Graf was een aparte ervaring en viel ons tegen. 

 De Citadel, ook wel genoemd de Toren van David, was imposant en leidde tot een tocht van ongeveer een uur over de omwalling naar de Western Plaza werd gelopen.

Reizend door Israël moet men keuzes maken. Door dit door de historie getekende land kan dat niet anders. 

Natuurlijk hebben we ook van andere zaken genoten zoals in restaurant Klein Tiberias in Tiberias. Een absolute aanrader, service was uitmuntend evenals de maaltijd.

Vermoeid maar zeer voldaan sluiten we deze dag af met de autorit van Jeruzalem naar het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv, leveren daar de auto in en vliegen met El All terug naar Amsterdam. De uiteindelijke vlucht vertrekt op tijd maar we landen pas bijna 5 uur later op Schiphol. Gelukkig hadden we snel onze bagage waardoor we in een spoedgang het station binnen renden om de trein naar huis te halen. Op station Eindhoven kwam mijn jongste zoon me afhalen zodat we rond 24:00 uur de thuisbasis bereikten.

Dank ook aan Bas voor de geweldige acht dagen die we samen mochten doorbrengen in het Israël.

Jo Swaen 11 oktober 2013