We hebben 203 gasten online

Deel 2 Reis naar Berlijn, Augsburg, Dachau en Garmisch Partenkirchen in Duitsland en Bad Hofgastein in Oostenrijk

Gepost in Reisverslagen

Woensdag 23 juli 2014

Vandaag opnieuw een warme dag met gemiddeld 30 graden.

Op het programma staat een bezoek aan Park Sanssouci, een enorm park van 287 ha waarin veel paleiscomplexen liggen. Een uitgebreide verzameling sierlijke tuinen. Wij concentreerden ons op het Neues Palais. Het is een monumentaal paleis gebouwd tussen 1763 en 1769. Het paleis is gebouwd in opdracht van Frederik de Grote. De bouw ervan begon na de zevenjarige Oorlog van 1756 tot 1763 als symbool voor de kracht van Frederiks bewind tijdens de nasleep van het conflict.

Het is een reusachtig gebouw  van twee verdiepingen met in totaal 200 rijkversierde kamers. Het is een van de mooiste paleizen van Duitsland en wordt momenteel volop gerestaureerd.

 Men kan het paleis bezoeken voor 8 euro per persoon,inclusief een audiogids. Bij binnenkomst moet men een soort sloffen over zijn eigen schoeisel aandoen, om beschadiging van vloeren te voorkomen.

Het was wel even wennen om erop te lopen. Mijn schoenen pasten er in ieder geval niet in, dus die maar uitgedaan.

 Men krijgt een goede indruk van de manier waarop vorstenhoven in die tijd leefden. De inrichting van de zalen is zeer kostbaar te noemen zowel wat meubilair als vloer en wandversiering betreft.

Goed is de staat van onderhoud te zien, duidelijk onderkomen, maar herstelt is het een pracht paleis en van cultuurhistorische waarde. Al lopend  van de ene naar de andere kamer krijgt men daar een goed beeld van. Ook de zaal bezichtigd waar Keizer Wilhelm II het document ondertekende waardoor de Eerste Wereldoorlog onafwendbaar werd.

Na een korte pauze vertrokken we met de auto richting de Wannsee, met als doel het huis van de Wannseeconferentie. Het herineringscentrum bevindt zich in een villa, die in 1915 door een industrieel is gebouwd en van 1941 tot 1945 als gastenverblijf en congrescentrum van de SS werd gebruikt.  Waar op 20 januari 1942 de definitieve beslissing werd genomen tot de deportatie en moord van alle joden in Europa.

Op weg naar de villa.

In de ruimtes op de gegane grond van de villa biedt de tentoonstelling 'De Wannseeconferentie en de volkerenmoord op de Europese Joden' in het Engels en het Duits informatie over de voorgeschiedenis van de nationaal-socialistische  vervolging van de joden, hun buitensluiting, ontrechting en verdrijving tussen 1933 en 1939 en over de deportaties, het oprichten van getto's en de moord op de Europese Joden binnen de Duitse invloedssfeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De conferentie, die op 20 januari 1942 plaatsvond in de voormalige eetkamer, staat centraal. De gebeurtenissen worden door delen uit aktes van de daders, maar ook door uitspraken van slachtoffers, foto's en film- en geluidsfragmenten gedocumenteerd.

Vijftien hooggeplaatste vertegenwoordigers van de SS, de NSDAP en verschillende ministeries namen hier die beslissing onder leiding van Richard Heydrich de chef van het Reissicherheitshauptampt(RSHA)

De locaties is werkelijk schitterend te noemen en de villa ook.

We verbleven er zo'n vier uur en gingen tussendoor aan de oever van de Wansee lunchen.

Het blijft nog steeds onbegrijpelijk dat men besloot tot de dood van 11 miljoen joden. Bijna zou men er in geslaagd zijn, zoals de gruwelijke voorbeelden laten zien.

Onbegrijpelijk ook als men opnieuw moet constateren hoeveel hoog opgeleide mensen bij deze conferentie aanwezig waren (dat bleek ook in Yad Vashem in Jeruzalem, zie  Reis naar Israël 1 tot 8 okt 2013 Deel 6), en hoe men vaak na het einde van de oorlog ontkomt, aan een terechte veroordeling wegens misdaden tegen de menselijkheid.

We probeerden daarna met de auto op weg te gaan naar de volgende bestemming, maar dat lukte niet meer gezien de tijd zodat we besloten naar het hotel te gaan om s'avonds in een plaatsje dichtbij Planchov iets te gaan eten. Via de zender BVG waren we getuige van de aankomst en vervoer van de slachtoffers van de vliegtuigramp. Om stil van te worden.

Donderdag 24 juli 2014

Vandaag wakker geworden terwijl het licht regende. De buien waren toch sneller dan gedacht uit Polen gekomen.

Vandaag was het eerste reisdoel ten oosten van het centrum van Berlijn: het Nicolaiviertel. Dit Nicolaivirtel is een klein gebied, dat ligt achter het Museuminsel en ligt aan de oever van de Spree. Het hoort bij het stadsdeel Mitte, en is het historisch centrum. Hier aan de oever van de Spree ontstond in de 13e eeuw het dorp Berlijn. Als je er doorheen loopt verrast de sfeer die men er aantreft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hier veel vernield, maar naderhand weer opgebouwd.

Zeer verrassend was de Nicolaikirche. Het is de oudste kerk van Berlijn en is pas in 1947 weer opgebouwd.

Hier is een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van Berlijn te zien. Een pracht van een tentoonstelling die indruk maakt.

Na de Nicolaikirche bezochten we het Knoblauchhaus. Deze kleine stadswoning is het enige barokke gebouw dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd bleef. Het huis is in 1759 gebouwd voor de familie Knobloch. Op de eerste verdieping is het interieur van een vroeg- 19e eeuws burgerhuis te zien.

 

 Laat in de middag zijn we nog de Spandauer citadel gaan bezoeken, na een lange rit met de U-Bahn.

Deze 16de-eeuwse citadel staat aan de samenvloeiing van de Spree en de Havel.

Het hoofdgebouw en de bijgebouwen verkeren in uitstekende staat. In de citadel is een historisch museum gevestigd. 

Morgen vertrekken we niet niet naar de noordelijke romantische route zoals oorspronkelijk was gedacht maar direct naar het beginpunt van de zuidelijke romantische route de stad Augsburg. Hotel besproken voor twee nachten. Het Arthotel AnaGold Nanette Streicherstraat Strasse 4. Morgen dus een verplaatsing richting Zuid-Duitsland.

Zie voor deel 3. Deel 3 Reis naar Berlijn, Augsburg, Dachau en Garmisch Partenkirchen in Duitsland en Bad Hofgastein in Oostenrijk