We hebben 308 gasten online

Dubai 8 tot 13 maart 2015 Deel 1

Gepost in Reisverslagen

Dubai klein

Reis naar Dubai

In eerste instantie was het voornemen om een reis naar Jordanië te maken. In oktober 2013 hadden we, mijn zoon Bas en ik, al samen een reis naar Israël gemaakt. Bij nader inzien vonden we de situatie toch te gevaarlijk. Dus een andere bestemming gezocht en dat werd Dubai. Het leek ons,  een leuke bestemming. De aanbieding voor de vliegreis was prijstechnisch ook nog interessant.

Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat aan de Perzische Golf en behoort tot de Verenigde Arabische Emiraten (VAR). Dubai is Het is ongeveer 4000 vierkante kilometer groot, maar door landwinningsprojecten in zee, zoals de palmeilanden neemt dat toe. De Verenigde Arabische Emiraten, bestaat uit zeven afzonderlijke staten die een federatie zijn aangegaan in 1971. De president van het land is de sjeik van het emiraat Abu Dhabi (Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahayan), en de vice-president en tevens premier is de sjeik van Dubai (Mohammed bin Rasjid Al Maktoem).

 

De geschiedenis gaat terug naar 3000 jaar geleden, door de vondst van nederzettingen, maar pas aan het begin van de 18e eeuw ontstond er een beweging van bedoeïen die zich aan de kust van het huidige Abu Dhabi vestigden. Het waren de Britten, zoals elders in de wereld, die zich rechtstreeks gingen bemoeien met de Perzische Golf. De Britten hadden veel te lijden van piratenvaart. Groot-Brittannië verwoestte daarop de piratenhoofdstad Ras Al Khaimah en dwong de sjeiks tot garantieverdragen met de Britse regering. De sjeikdommen aan de Golf worden sindsdien de verdragstaten genoemd. Omdat er geen grondstoffen van betekenis waren gevonden, dat zou later anders worden, ontstond er geen Europese kolonisatie.

Rond 1833 verliet een aantal bedoeïen onder leiding van sjeik Maktoum Bin Buti Abu Dhabi om naar Dubai Creek te trekken. Daar ontwikkelde zich de parelhandel. Maar een ontwikkeling binnen de islam leidde er in 1902 tot dat Arabische handelaren met het soennitisch geloof de havenstad Lingeh aan de Perzische Golf moesten verlaten, vanwege de religieuze tegenstellingen met de sjiieten. Dubai ontwikkelde zich na de Eerste Wereldoorlog tot een kleine internationale haven. Maar vanwege de opkomst van de gecultiveerde parels stortte de markt voor de lokale parelvisserij ineen. 

Omdat Groot-Brittannië in 1968 had beslist dat het zich wereldwijd als koloniale macht terug zou trekken en alle bezittingen ten oosten van Suez af te staan, kwam de Golfregio in grote problemen. Wat waren de territoriale ambities van Saoedi-Arabië en wat waren die van Perzië? De Britten dwongen de de sjeiks onderhandelingen te beginnen over een federatie, waartoe ook Bahrein en Quatar moesten behoren. Maar Bahrein en Quatar riepen in 1971 de onafhankelijkheid uit.  Maar op 30 november 1971 verlieten de Britten de Perzische Golf en drie dagen later verklaarden de Verenigde Arabische Emiraten zich onafhankelijk. 

In 1969 werd voor het eerst in Dubai commercieel aardolie geproduceerd waardoor economisch alles mogelijk lijkt.

Tegenwoordig komt men superlatieven tekort om het tempo waarmee Dubai zich omvormt tot een moderne staat. Wie heeft niet gehoord van de palmeilanden en het hoogste gebouw van de wereld. En dat in een land dat vroeger wel omschreven werd als een zandbak. Maar ja, en toen was er de olie. De Arabische landen werden er steenrijk door. Maar de leider van Dubai, voorzag dat de olie steeds minder ging opleveren en besloot van Dubai een modern land te maken, met alles wat daarbij hoort.

Wij waren ontzettend benieuwd hoe Dubai op ons zou overkomen.

Op zondagavond 8 maart 2015 was het dan zover. Om 22:40 uur zouden we vertrekken van Schiphol, maar dat werd uiteindelijk 23:00 uur. 

 El Moukthoum Airport, 

De vliegreis zou meer dan zes uur en veertig minuten duren en verliep probleemloos. Om 8:40 plaatselijke tijd (het is er drie uur later) kwamen we aan op El Moukthoum Airport aan. Ongelooflijk maar waar, dit vliegveld zal het grootste van de wereld worden. Door de douane waarbij je ineens geholpen wordt door ambtenaren in Arabische klederdracht. Een Visum is verplicht maar we kregen meteen een toeristenvisa stempel voor een maand. Dan de bagage opgepikt en meteen gezorgd voor wat binnenlandse valuta. Aan het vliegveld wordt nog steeds gewerkt en het was er wonderlijk stil. De meeste vliegtuigen vliegen nog op het oude vliegveld. Na eerst bij Starbucks even te zijn bijgekomen op zoek naar de bus. Probleem is dat de metro nog niet klaar is naar het nieuwe vliegveld. Daarom moesten we eerst met de bus (nummer 55 naar metrostation 29 (Ibn Batutta) en vandaar verder met de metro. Na verwoede pogingen oom een NOL kaart te kopen, een soort openbare vervoerkaart, lukte het uiteindelijk de chauffeur van de bus de automaat aan de praat te krijgen.

De rijtijd naar station 29 van de metro duurde een half uur. Daarna een uur en tien minuten met de metro voor we uiteindelijk bij het metro overstapstation  Khalid Bin Al Waleed  arriveerden. We moesten namelijk van station 19 van de rode lijn overstappen naar de groene lijn om uiteindelijk in Station Al Fahidi (25) aan te komen. Vandaar uit liepen we naar ons hotel Majestic Tower Hotel Dubai.

Indrukken onderweg :

Er wordt ontzettend veel gebouwd. Het nieuwe vliegveld is immens. Er was sprake  van duidelijke zandnevels waardoor het zicht vertroebeld werd. In de metro is er een rijtuig dat duidelijk alleen bedoeld is voor vrouwen en kinderen. In de rest van de metro zie je dan ook geen vrouwen.

Na wat bijgekomen te zijn van de reis besloten we de omgeving van Dubai Creek door middel van een wandeling te verkennen.

 

 

Bastakiya is een wijk waar de oude huizen opnieuw zijn opgebouwd. Men heeft geprobeerd om de oude sfeer zo goed mogelijk te benaderen, maar er door heen lopend merk je toch dat het allemaal te kunstmatig aandoet.

De omgeving van Dubai Creek is zeker langs de kade en wandeling meer dan waard en die wil kan gebruik maken van een down en zich prettig over het water laten vervoeren.

Het schitterend onderhouden Rulers Court is ook een lust voor het oog.

Tijdens onze wandeling kwamen we ook nog deze kamelenburger tegen.

Een bezoek aan het Dubai museum is natuurlijk een vanzelfsprekendheid.

 Dat men ineens de Grieken erbij haalt om de historie van Dubai recht te doen is wel iets te ver gezocht. Terecht wordt verwezen naar de parelvissers en de ontdekking van olie. Dat de heersers van De Arabische Emiraten tenslotte besloten Engels bestuur te verwerpen en samen de Verenigde Arabische Emiraten te vormen is iets van de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Na een lange wandeling besloten we in de Pub Sherlock Homes aan de overzijde van het museum een heerlijk glas bier te gaan drinken.

In de loop van de avond gaan we genieten van een heerlijk buffet in ons hotel. 

Morgen gaan we tickets kopen van de Big bus Tour zodat we in staat zijn in korte tijd veel te kunnen bekijken. Temperatuur liep op tot 30 graden.

Zie verder deel 2 reisverslag Dubai 8 tot 13 maart 2015 Deel 2