We hebben 466 gasten online

Dubai 8 tot 13 maart 2015 Deel 4

Gepost in Reisverslagen

12 maart 2015

Vandaag is een dag waarop we even bijkomen van alle belevenissen. Vanochtend werden we om 6:10 uur gewekt, per telefoon dat de auto klaar stond naar het vliegveld. Een vergissing want we gaan pas morgen op weg naar huis. Excuus aanvaard.

 

Vanochtend lekker luierend doorgebracht aan het zwembad. Lekker van een boek genieten. Door de harde wind was het echter ondoenlijk te gaan zwemmen, want dat werd snel te koud.

 

In de middag liepen we richting de Creek, maar besloten van daaruit de metro te nemen naar het hoogste gebouw van de wereld, om in de omgeving ervan te lunchen bij Madeleine, Franse boulanger en café.

Zicht op de Creek

Na dat we afscheid hadden genomen van  Burj Khalifa en de fonteinen voor de laatste keer richting metro. Het was goed te merken dat het hier bijna al-Jumu'ah was. Metro overvol. Op de heenweg werden nog mannen beboet die in het vrouwenrijtuig stonden. Boete 100 dinar. 

Morgenochtend om 6:40 uur gaan we op weg naar het vliegveld. Vliegtuig vertrekt om 9:10 uur. Het wordt dus een lange reisdag naar Amsterdam aankomsttijd ongeveer 14:52 uur  Met een tussenlanding in Varna, Bulgarije. Als afsluiting van de dag hebben we in ons hotel gegeten. Maar wel nog even gecheckt of gereserveerde auto naar het vliegveld morgenochtend wel op tijd klaar zou staan.

Vrijdag 13 maart 2015

Vanochtend al wakker om 5:30 uur omdat de moskee al via luidsprekers Allah aanriep. Dus dan maar iets eerder op dan gedacht. Om 6:00 uur ontbeten en daarna koffers opgehaald en de auto stond spoedig voor het hotel. Op weg naar het grootste vliegveld van de wereld. Al Makthoum Airport.

Vanuit de auto een prachtig uitzicht op Dubai.

 

Met een laatste groet aan de in de zon schitterende Burj Khalifa.

Onderweg wordt al aandacht gevraagd voor de World-Expo van 2020 die in Dubai zal worden gehouden.

Overzicht van de vluchten die op dat moment voor vrijdag 13 maart op het programma staan. Niet veel natuurlijk, maar uiteindelijk zal men er 100 miljoen passagiers verwerken (Schiphol nu zo'n 55 miljoen).

Tijd voor nog een laatste latte voordat we aan boord aan het vliegtuig gaan.

In Dubai is het 9:10 als het vliegtuig opstijgt. Dat is Nederlandse tijd 6:10. We vliegen via Varga in Bulgarije om brandstof te tanken. Op de heenweg was de vlucht wel rechtstreeks. Waarom dat nodig was werd er niet bij gezegd. Tijdens de tussenstop in Varga moesten we in het vliegtuig blijven. Dat duurde 45 minuten. Uiteindelijk kwamen we Nederlandse tijd 14:30 uur op Schiphol aan. Totale duur vliegreis 8 uur en 20 minuten. Wat was het wennen aan de temperatuur van 8 graden Celcius. Maar we hadden een prima vakantie beleefd.

Nog enkele opmerkingen ter afronding

Het is natuurlijk altijd een soort cultuurshock als je naar een land gaat, dat geen democratie blijkt te zijn, en waar de soennitische moslims op vele manieren een stempel drukken op de samenleving. Hoe heeft een land dat onbetekenend was zich kunnen ontwikkelen tot wat het nu is. Natuurlijk door de vondst van de aardolie werd het mogelijk de omvangrijke investeringen te doen die men er heeft gedaan en nog doet. Een compleet nieuwe infrastructuur is ontstaan en volgens uitspraken die overal te lezen zijn is er niets onmogelijk. De 8.2 miljoen inwoners van de Verenigde Arabische Emiraten zijn natuurlijk erg rijk. Die rijkdom is dan ook zeer merkbaar. Maar ook zeer opvallend de aanwezigheid van duizenden bouwvakkers en bedienend personeel die men haalt uit landen als India, Bangla Dash en de Filepijnen die er in feite voor zorgen dat deze samenleving kan blijven draaien. Het blijft ook een vreemd gezicht dat bijvoorbeeld in Dubai Marina men langs het strand kan lopen, waar vrouwen in bikini liggen te zonnen, terwijl tegelijkertijd vrouwen gesluierd op de boulevard langs het strand lopen. Kortom: De tegenstellingen zijn er groot. Ondanks dat hebben we van een mooie vakantie genoten, waarbij de temperaturen dragelijk waren. In de zomer kan het er namelijk dik 40 graden Celcius worden.

Zicht op Dubai-Marina vanaf het Palmeiland

Dit is het laatste deel van Dubai 8 tot 13 oktober 2015