We hebben 266 gasten online

Reis naar Rome van 30 april tot 5 mei 2015

Gepost in Reisverslagen

Engelenburcht Rome

30 april 2015

Rome Koepel St Pieter

Vandaag begint de reis naar Rome. Al in oktober 2014 besloten we met z'n zessen samen naar Rome te gaan. Men vroeg me om een en ander uit te werken.  En zo gezegd zo gedaan. In een aantal weken stuurde ik aan de mede reisgenoten een aantal bijdragen over de geschiedenis van Rome. Uiteindelijk werd de reis vastgesteld en zou plaatsvinden van 30 april tot 5 mei 2015.

 

Vliegreis met Ryanair werd al in januari vastgelegd. Plaats van verblijf in Rome werd Hospitality House aan de Via Creszenzio, vlakbij het Vaticaan gelegen.

Nadat we keurig bij het vliegveld Eindhoven werden afgeleverd, checkten we in en zouden we om 13:55 uur vertrekken. Het werd echter 14:25 uur. Na een voorspoedige vliegreis arriveerden we om 16:08 op vliegveld Ciampino in Rome. Daar zouden we volgens afspraak worden opgehaald met een shuttle die ons naar Hospitality House zou brengen. Er bleek iets mis te zijn gegaan en we besloten twee taxi's te nemen om ons naar Hospitality House te brengen. Om 18:15 arriveerden we op ons logeeradres waar we werden verwelkomt om ons wegwijs te maken. Een dame kwam ook nog even langs om de toeristenbelasting te innen, €3,50 per persoon per dag.

Na ons geïnstalleerd  te hebben en boodschappen te hebben gedaan in een supermarkt vertrokken we richting het Vaticaan, waar we vlakbij het Vaticaans museum een restaurant Soffitta Piaza  op de Plaza del Risorgimento vonden. Heerlijk gegeten en daarna naar het St.Pietersplein gelopen. 

 

Ook s'avonds ziet alles hier indrukwekkend uit en we genoten er van.

Via de Engelenburcht liepen we terug naar ons logeeradres. 

1 mei 2015

In de ochtend naar de supermarkt om broodjes te halen en nog wat kleine spullen. Maar supermarkt ging pas open om 9:00 uur open omdat het vandaag de dag van de arbeid is. T. en ik liepen een blokje en bij een koffietentje genoten we van een heerlijk kopje koffie. Nadat we een bezoek aan de supermarkt hadden gebracht, letterlijk om de hoek, bleek dat een ieder al op was en konden we ontbijten.

H. druk doende om een an ander fotografisch vast te leggen

Omdat het vandaag 1 mei is zijn de meeste musea gesloten en gaan we vandaag richting Piazza Navona en omgeving. 

Na de mooie fontein te hebben bewonderd,

Rome Piazza Navona

bezochten we vervolgens de de kerk van Sant'Agnese in Agone, 

om daarnaar door te lopen naar Santa Maria Dell'Anima waar de enige Nederlandse paus, Adrianus  de VI begraven is.

Rome Graf paus Adrianus VI

Hij werd op 9 januari 1522 tot paus gekozen, hoewel hij niet aanwezig was. Op 28 augustus 1522 komt hij in Rome aan maar zal slechts dertien maanden paus zijn. Hij sterft op 14 september 1523, wordt eerst begraven in de Sint Pieter, maar in 1533 herbegraven in Santa Maria dell'Anima. (Anima is de kerk van de Duitsprekenden opgericht waarschijnlijk in 1350.

 Van daar uit liepen we naar de derde kerk de kerk van San Luigi die Francisco waar drie schilderingen van Caravaggio te bewonderen zijn waaronder St. Matthew en de engel uit 1602.

Rome Schildering Carevaggio

Na deze kerk gingen we op weg naar het Panthion, een van de meest bewonderde bouwwerken uit de Romeinse Oudheid. De schoonheid ervan valt pas op als men eenmaal naar binnen is gegaan.

Het was er erg druk maar mooi om te zien was hoe de zon door het gat in de koepel steeds verder opschoof op de wanden. 

Rome graf Victor Emanuel II in Pantheon

Dat Victor Emmanuel II er ligt begraven ontgaat menigeen.

Na de tot no toe prima verlopen dag wilden we een bezoek brengen aan Palazzo Doria Pamphilj. Maar eerst bezochten we Café ' Doria aan de Via Della Gatta 1 waar we even bijkwamen.

Palazzo Doria Pamphilj  was op 1 mei wel open en vriend B.B. had mij op dit Palozzo gewezen. Het is privé bezit waardoor we niet gebruik konden maken van de Romekaart. Het is een groot gebouw waarvan de oudste delen uit 1435 dateren en het werd in 1647 aangekocht door de familie Pamphilj. Zij lieten een nieuwe vleugel, een kapel en een theater bouwen. De kunstcollectie van de familie telt ruim 400 schilderijen, waaronder een portret van paus Innocentius X door Velasquez en werken van Titiaan, Guercino en Caravaggio. De vertrekken hangen echt bomvol met schilderijen en veel meubilair. 

Binnenplaats Palazzo Doria Pamphilj 

Na het bezoek liepen we richting Plaza Venetia waar we aanliepen tegen het reusachtige monument voor Victor Emanuel II, de eerste koning van het verenigde Italië.

Na een aantal trappen te hebben beklommen bezochten we eerst de kerk Santa Maria in Aracoeli, waarbij het vereren van Santo Bambino toch wel een beetje raar overkomt.

Daarna we met de lift naar de top van het monument gingen ( € 7 p.p.) Maar het zicht is overweldigend en zeer de moeite waard.

Met reisgenoten boven op het monument van Victor Emmanuel

 Na terugkomst op het logeeradres uitgerust en op weg naar L'Osteria di Cicerone  weer net als vijf jaar geleden een restaurant om voor terug te komen. Heerlijk gegeten en fijn om er weer te zijn. Daarna op weg naar de ijssalon, vlakbij het hotel waar we vijf jaar geleden verbleven, waar we ons tegoed deden aan heerlijk Italiaans ijs. Zo laat de foto van T. en Y. goed zien.

Dit was deel 1 van het reisverslag Rome van 30 april tot 5 mei 2015.

Zie voor deel 2: Reis naar Rome van 30 april tot 5 mei 2015 Deel 2