We hebben 231 gasten online

Reis naar Rome van 30 april tot 5 mei 2015 Deel 3

Gepost in Reisverslagen

Rome Koepel St Pieter

Maandag 4 mei 2015

De afgelopen dagen hebben we ongelooflijk veel gedaan en gezien en vandaag was van te voren bedoeld om lekker te relaxen. Zoals elke dag eerst samen ontbeten en daarna op stap. Doel is het park Borghese. Maar voor dat we daar naar toe gaan we naar het Plaza di Populo. Via de Ponte Marghereta over de Tiber richting Plaza di Populo. Hoe mooi is het dan weer dat je op een geweldig plein uitkomt. De stijlvolle openbare zitkamer van Rome begon in 1538 als een trapezoïdaal piazza. In 1589 bouwde Sixtus V de Dominica Fontana, een fontein bekroont met een 3200 jaar oude obelisk – deze 25 m hoge megaliet uit Heliopolis werd door Augustus naar Rome gebracht en eerst bij het circus Maximus neergezet, daarna door Sixtus V verplaatst naar de Plaza di Populo. 

 

Rome Plaza di Populo

Napoleons man in Rome huurde Guiseppe Valadier in om de piazza in 1811-1824 zijn huidige neoclassicistische uiterlijk te geven: een enorm ovaal die via een kronkelijke weg de steile helling van de Pinico opkruipt. En hij plaatste vier leeuwfonteinen in Egyptische stijl aan de voet van een van Rome’s oudste obelisken.

Aan de Plaza di Populo ligt een kerk de Sancta Maria del Populo waarin ongelooflijk veel fresco's uit de Vroeg-Reneaissancistische en Renaissancistische tijd kunnen worden bewonderd.

Rome Sancta Maria del Populo

Sancta Maria del Populo is een van de oudste renaissancekerken van Rome. Paus Sixtus VI della Rovere liet hem in 1472 bouwen en dankzij rijke giften van Sixtus' nakomelingen en andere machtige Romeinse families is de kerk uitgegroeid tot een van de grootste schatkamers van de stad. Kort na de dood van Sixtus in 1484, beschilderden Pinturiccchio  en zijn leerlingen twee kapellen voor de familie Della Rovere (de eerste en derde rechts). In 1503 werd de neef van Sixtus IV, Guiliano, paus Julius II en gaf Bramante de opdracht om een nieuwe apsis te bouwen. Pinturiccchio werd opnieuw gevraagd om de gewelven te beschilderen met sibillen en apostelen  in een ingewikkeld patroon met bizarre beesten. In 1513 bouwde Rafael de Chigikapel (tweede van links) voor de rijke bankier Agostino Chigi.Rafael stierf voor de kapel was voltooid, maar Bernini maakte zijn werk af en voegde de levendige beelden van Daniël en Habakk toe. In de Cerasikapel, links van het altaar, hangen twee zeer realistische werken van Caravaggio uit 1601: de bekering van Paulus en de kruisiging van Petrus. 

Opmerkelijk is eigenlijk ook dat de grote massa deze kerk nog niet ontdekt heeft. Maar dat is wellicht ook een voordeel. Ik heb er opnieuw van genoten. Enkele impressies.

De Della Rovere Kapel

 De Cerasi Kapel

Rome fresco Pinturicchio

Vroeg-Renaisancistisch werk van Pinturichchio. De teraardebestelling van de maagd. 1489-1491 fresco.

Rome plattegrond park Villa Borghese

Plattegrond Park Borghese

Na het bezoek aan de Sancta Maria del Populo werd de tocht voortgezet naar het 688 ha grote Villa Borghese, een openbaar park, landschapstuinen, beelden, fonteinen en een aantal musea waaronder Galleria Borghese, maar op maandag zijn de musea gesloten. De villa en het park werden in 1605 ontworpen voor de neef van Paus Paulus V, kardinaal Scipione Borghese. Het park was een van de eerste in zijn soort in Rome. Het park kenmerkt zich door brede lanen. Men platte er 400 bomen en Bernini's vader ontwierp tuinbeelden. Het was kardinaal Scipione Borghese, die dit uitgestrekte familielandgoed even buiten de Aureliaanse muur in 1608 omvormde tot een particulier park, dat in 1901 voor het publiek werd geopend. In 1911 vond hier de Wereldtentoonstelling plaats.

Heerlijk om er rond te wandelen. Standbeelden van Goethe, Byron en Koning Umbertho I.

Rome Standbeeld koning Umberto

Standbeeld Koning Umbertho I

Vijf jaar geleden hadden we door het hele park gelopen, maar nu besloten we karretjes te huren om ons te verplaatsen. 

Het is een prachtig park om te verpozen en we hebben er echt van genoten. Rond 13:00 uur hebben we er nog geluncht en daarna ging ieder zijn weegs. We spraken af dat we om 17:00 uur bij elkaar zouden komen bij het Vaticaan. We wilden namelijk nog een keer de St.Pieter bezoeken en de Cripte waar de meeste pausen begraven liggen.

Om 17:00 uur waren we weer bij de St.Pieter. Vandaag duurde het op dit tijdpunt een kwartier voordat we de St.Pieter binnen konden. Enkele impressies.

Na de afdaling in de Cripte, we waren er vijf jaar gelden ook geweest, bleek Paus Johannes Paulus II voor de zaligverklaring te zijn opgegraven en op de begane grond geplaatst te zijn.

Heringerichte rustplaats paus Johannes Paulus II

De Cripte bleek maar gedeeltelijk toegankelijk te zijn. Tot mijn verwondering trof ik er een graf aan van de koningin van Cyprus.

Graf van koningin Carola (Charlotte) van Cyprus. Ze leefde van 1442 tot 1487 en was koningin van 1458 tot 1464. Ze was de oudste dochter van koning Johannes II van Cyprus. Op de leeftijd van 14 jaar volgde ze haar vader op na diens dood in 1458. Haar niet-wettige halfbroer James eiste de kroon op en met de steun van de Egyptenaren dwong hij haar het eiland in 1463 te ontvluchtten en James werd later tot koning uitgeroepen. Carola probeerde nog met militaire middelen de zaak in haar voordeel te beslechten, maar ze slaagde daar niet in. In 1487 stierf ze kinderloos, hoewel ze twee keer was getrouwd.  Ze had Alfonso van Aragon geadopteerd als haar zoon, het onwettige kind van koning Ferdinand de II van Napels. Haar begrafenis werd betaald door Paus Innocentius VIII.

Ook het graf van de lachende paus, Johannes Paulus I, was wel toegankelijk. Helaas heeft deze man maar 33 dagen paus kunnen zijn. Zie foto graf.

De man is eigenlijk totaal vergeten en zal wel nooit zalig worden verklaard.(..)

Omdat de Cripte voor een groot deel niet toegankelijk was waren we weer snel op de begane grond. Daar maakte ik nog een foto van de heilige deur van de St.Pieter.

Het werd tijd om de St.Pieter te verlaten na nog even gekeken te hebben bij de Zwitserse garde. 

We vroegen ons daarbij af wat zijn collega in zijn hokje aan het doen was en jazeker, geloof het of niet, hij was aan het telefoneren. Tot hilariteit van reisgenoot T. Na een laatste wandeling naar ons logeeradres aten we opnieuw bij  L'Osteria di Cicerone om daarna voor de laatste keer de ijssalon met een bezoek te vereren.

Dinsdag 5 mei 2015

Om 7:00 uur uit de veren want rond 8:00 uur zou de shuttle voorrijden om ons naar vliegveld Chiampino te brengen. De shuttle was keurig op tijd en om ongeveer 8:50 uur arriveerden we bij het vliegveld. Ook nu vertrok het vliegtuig later dan gepland en we waren toen nog ongewis van het feit, dat we niet zo maar op vliegveld Eindhoven konden landen. De weersomstandigheden in Eindhoven waren zo slecht, dat we ongeveer 45 minuten rondcirkelend rond vliegveld Eindhoven moesten wachten, voordat de piloot het toestel aan de grond kon zetten.  Dat deed hij overigens perfect. Na uitstappen uit het vliegtuig werden we getrakteerd op een striemende regenbui zodat we weer snel waren ingeburgerd.

Een prima vakantie werd afgesloten waarvoor dank aan eenieder, waarbij we al uitkijken naar de volgende gelegenheid, om met z' n zessen op pad te gaan, na een nog te kiezen bestemming. Dat wordt nog moeilijk kiezen. 

Dit was het laatste deel van:  Reis naar Rome van 30 april tot 5 mei 2015