We hebben 201 gasten online

Deel 2 Reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015

Gepost in Reisverslagen

  

 

Woensdag 22 juli 2015 vervolg

 

De vandaag te af te leggen afstand is 220 km. In Hamar stoppen we even om het vikingschip te bekijken. Zie foto.

Naast het Vikingschip troffen we dit meer aan waar we opnieuw getroffen werden door de intense schoonheid van het landschap.

Na Hamar stond Lillihammer op het programma. Lillehammer werd wereldnieuws door de daar gehouden Olympische Winterspelen in 1994.

De E 6 ging echter over in een twee rijstroken, een beetje vreemd voor een E weg, waardoor de maximum snelheid drastisch omlaag moest. Daardoor duurde de rit langer dan we dachten. Landschap heeft veel weg van Zwitserland.

Aangekomen in Lillihammer auto geparkeerd En op zoek naar restaurant Nikkers in de Elve Gata, op advies van Ad en Rineke. We liepen er praktisch direct naar toe.

Dat was snel gevonden voor een lunch.

Centrale winkelstraat in Lillehammer

Na geluncht te hebben liepen we nog door de winkelstraat waar we heel wat toeristen tegenkwamen, zelfs uit Venlo zo te horen.

Vanuit Lillehammer reden we naar Ringebu gelegen aan de rivier Gudbrandsdalen, naar het oudste staafkerkje van Noorwegen. Het stamt uit de 13e eeuw. Tussen 1630 en 1631 breidde Werner Olsen de kerk uit.

Een staafkerk is een geheel uit hout opgetrokken kerkgebouw met een typische bouwstijl, die voornamelijk in Scandinavië wordt aangetroffen. Een staafkerk bestaat uit een skelet van verticale houten palen, die de constructie dragen. Bij latere staafkerken werd een stenen fundering gebruikt.

De eindbestemming van deze dag, Vinstra, ligt in het Gudbrandsdal, dat tussen de bergen Rondane en Jotunheimen ligt.  

Na wat zoeken blijkt dat we hoog in de bergen ons hotel moeten vinden. De navigatie kende het adres niet. Uiteindelijk kwamen we aan in Fefor Hoyfjellshotel Lomvestern 25.

De omgeving was weer van een onwaarschijnlijke schoonheid.

Gelegen aan een meer en prachtig om te zien.

Morgen 23 juli gaan we van Vinstra naar Røros dat op de werelderfgoedlijst van  de UNESCO staat. Een tocht van ongeveer 230 km.

Donderdag 23 juli 2015

Na ontbeten te hebben in het hotel gaan we vandaag op weg naar Røros. Het is een tocht van zo'n 230 km. De route voert ons door het Gudbrandsdal  en door het Rondane Nationaal Park. Rondane bestaat uit zowel glooiende bergen als wilde, vrijwel ontoegankelijke delen. De rit er door heen is overweldigend mooi.

De niet zo bijster goede weersomstandigheden doen daar niet aan af.

Als we uitstappen om foto's te maken is het maar 10 graden Celsius. De kleur van de planten die de bodem bedekken is gewoonweg mooi om te zien.

Gelukkig wordt een enkele regenbui afgewisseld met de nodige opklaringen.

Rond 13:30 arriveren we in Røros en zoeken ons hotel, het Roros Hotel op om wat te eten en bij te komen. 

 Na wat gelezen te hebben gaan we het stadje nader bekijken. Goed om te zien dat men een en ander probeert te behouden.

Røros is een oude mijnstad die in 1980 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst.

 Kerk en interieur.

In de 17e eeuw werd de eerste kopermijn geopend.

De koperindustrie werd heel belangrijk voor dit gebied en dat duurde nog ruim 3 eeuwen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de koperwinning  en alle mijnbouwactiviteiten gestaakt. Er volgde daarna een korte opleving, maar uiteindelijk werd in 1977 de laatste mijn definitief gesloten.

De koperwinning bracht veel arbeiders naar Røros en het centrum van het stadje met de oude houten huizen en winkels is zo goed bewaard gebleven dat men het werelderfgoed heeft gemaakt.

In twee straten zijn de oude huisjes te bezichtigen.

Morgen staat de volgende bestemming Trondheim op het programma.

 

Zie verder deel 3 Reisverslag Noorwegen Deel 3 Reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015