We hebben 293 gasten online

Deel 4 Reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015

Gepost in Reisverslagen

  

 

Maandag 27 juli 2015

Vandaag vertrekken we uit Kristansund en reizen naar Àlesund. De afstand is ca. 175 km en zal ongeveer 4 uur duren.

We rijden via de zogenaamde Atlantic Raod en dat is wegnummer 64 naar Molde. De Atlantic Road is een pretentieus bouwwerk van exact 8,72 km en behoort tot de meest opzienbarende autoroutes ter wereld. De weg verbindt de kleine kustgemeenschappen en zigzagt met bruggen over eilanden net voor de kust van het platteland. De bouwers hebben barre weersomstandigheden moeten doorstaan tijdens de bouw. In 1989 werd de weg geopend. De Atlantic Road is tolvrij maar voor de Atlantic Ocean tunnel van meer dan 5 km moet 120 NOK betaald worden.

De reis over de Atlantic Road is inderdaad spectaculair. Daarbij komt dat er ineens een regenbuitje overkomt met windvlagen hetgeen een en ander nog eens extra indrukwekkend maakt. Een paar keer uitgestapt om de sfeer te voelen.

From a birds view 

Na de Atlantic Road vervolgen we onze tocht via de E 39 naar Molde waar we met de Ferry de Moldesfjorden moeten oversteken.

 Die tocht duurt zo'n 35 minuten en de kosten bedragen NOK 175.

 

.Via de E 39 bereiken we tenslotte Alesund en wat een spectaculaire uitzichten brengen de laatste 60 km met zich mee.

 Ongelooflijk mooi.

 Maar dat kan ook gezegd worden van Alesund. Na inchecken bij Thon hotel Alesund eerst de auto op de parkeerplek gezet waarna we gingen lunchen en even bijkwamen van het reizen. Daarna op weg om Alesund te verkennen, eerst naar de plaatselijke VVV. Het eerste doel was Fjellstua een uitkijkpunt boven Alesund.

Dat kan bereikt worden door 418 trappen naar boven te klimmen.

Maar als men eenmaal boven is krijg men als beloning een prachtig uitzichtpunt over de omgeving.

Voordeel was opnieuw het stralende zonnige weer, dat ons zeker niet liet klagen. 

 Na een tijdje genoten te hebben van het uitzicht begonnen we aan de afdaling

Om 17:30 waren we terug in ons hotel.

Dinsdag 28 maart 2015

Vanochtend was er een kleine regenbui maar al spoedig trok de bewolking weg en opnieuw konden we genieten van heerlijk weer. Na het ontbijt begonnen we aan onze wandeling door Àlesund aan de hand van een brochure, gekocht bij de VVV voor 30 NOK, in het Nederlands met als titel ' Langs de straten van Àlesund'.

 

 Aan de hand van 20 bijzondere bezienswaardigheden maakten we een wandeling. De wandeling begon achter het VVV kantoor bij het nationale monument ter nagedachtenis aan de vaart op Engeland ( ook de "Shetland Bus" genoemd) uit 1940-1945. 350 mensen kwamen daarbij om maar meer dan 3000 lukte het om Engeland te bereiken.

  Vervolgens aan de kant van de haven waar de havenautoriteiten kantoor houden staat een monument "Ignis", ter nagedachtenis van de stadsbrand van 23 januari 1904. De belangrijkste oorzaak van de enorme omvang van de ramp was een zuidwesterstorm  met windvlagen van orkaankracht.

 

 Zicht op de haven

 Grote delen van het na de stadsbrand herbouwde Àlesund worden gekenmerkt door de architectuur van de jugendstil zie foto's De tocht loopt vervolgens via de Kongens Gate en St. Olavplass naar het moderne stadsdistrict. 

Via de Apotekertorget heeft men een prima  zicht op de haven en op Apotekergata 16 waar de oudste apotheek gevestigd was. zie foto 

 De wijk vanaf de Apotekergata is mooi om te zien en lopend naar de haven kan men de kade bezoeken. 

Daarna de kerk van Àlesund, van buiten mooi om te zien van binnen niet.

Omgeving Kerk

 

 Via de Aspegata, ziet men de grens tussen steen en hout om vervolgens weer naar d D'Haene te lopen aan de andere kant. Vandaar uitje loopt men weer via het stadhuis in de richting van de Keiser. Wilhelmsgate. Genoemd naar Keizer Willem II die na de brand zeer veel deed voor de wederopbouw van Alesund. Deze was een bewonderaar van de streek waar hij vaak zijn vakanties doorbracht.

 Helaas heeft men er een wangedrocht van een gemeentehuis neergezet, dat niet past bij de rest van de stad. Gebouw net nog rechts te zien.

 Wel mooi om te zien is het voormalige vakbondsgebouw " De Arbeider" dat uit 1906 stamt. Het is nu gemeentebezit.

 Gedenteken bij het gemeentehuis voor acties ondernomen door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de middag  gingen we na de lunch in de zon langs de haven zitten lezen en genieten van de omgeving. S'avonds heerlijk gegeten in de Jugend Bar waarmee een prima dag werd afgesloten.

Zie verder deel 5 reisverslag Noorwegen Deel 5 reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015