We hebben 149 gasten online

Deel 5 reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015

Gepost in Reisverslagen

   

 

Woensdag 29 maart 2015

 Vandaag wordt een lange reis - en doe-dag. We reizen van Àlesund naar Loen en ondertussen gaan we ook met een pontje, klimmen we helemaal de Tollstegen route en maken een tocht met een Ferry in Geirangerford.

 Omdat het een lange dag zou worden vertrokken we na het ontbijt om 8:15 uur. Van Alesund reden we de weg E 136 -E 39 richting Tresfjord en vervolgens richting Andalsnes. Voor die plaats slaan we echter af en beginnen de Trollstigen op te rijden

 Een pracht van een weg, met veel haarspeldbochten brengt ons tot een hoogte van zo' n 1800 meter.

 Er is bovenop een mooi nieuw bezoekerscentrum gemaakt dat prima in het landschap past. Jammer alleen dat we door de wolken niet veel naar beneden kunnen kijken.

 Na enige verpozing gaan we verder op weg via Valdal naar Linge waar we het pontje nemen naar Eisdal. Van daaruit rijden we naar Geiranger om daar de pont te halen die ons door het Geiragerfjord naar Hellesylt zal brengen.Voor de prijs van NOK 735 ongeveer € 80.

 

Op weg naar Geiranger zien we prachtige watervallen.

 

  Maar overweldigend is het zicht hoog in de bergen van het Geirangerford

 

Op stellen om in te schepen.

De tocht van meer dan een uur door het Geirangerfjord, boot druk bezet door Polen en Japanners.

 

Het Geirangerfjort is 20 kilometer lang maar is vooral bekend door de Zeven Zusters, zo worden de watervallen genoemd.

 Na aankomst in Hellesylt rijden we verder naar Loen naar het Loenfjord. Waar we uiteindelijk om 16:45 aankomen in hotel Loenfjordhotel.

Donderdag 30 juli 2015

Vanochtend vertrokken uit Loen om vandaag naar Sogndal te gaan. Maar voordat we Sogndal bereiken gaan we eerst via het Nordfjord naar het grootste Gletsjergebied in Europa met uitzondering van IJsland. We gaan naar Briksdalsbreen dat een onderdeel is van Jostedalsbreen. Het behoort tot een van de Nationale Parken van Noorwegen. Vanaf Olden rijden we zo' n 24 km totdat we met de auto niet meer verder mogen. We parkeren de auto NOK 50, maar er kan alleen met muntjes worden betaald. Veel mensen hebben daar problemen mee. Wij konden nog net 40 NOK in de automaat werpen. Na onze bergwandelschoenen te hebben aan gedaan gingen we op weg.

 Het zou een wandeling worden van meer dan een uur en zeer stijgend.

 Je kon eventueel ook met een troll karretje vervoerd worden, maar dat vond ik toch te gortig.

 Dus vol goede moed, en inmiddels onder lichte regenval de tocht voortgezet.

 Een prachtige route dat moet gezegd en alleszins de moeite waard.

 

Alleen wat is er van die Gletgergebied weinig overgebleven. Een Nederlandse man die er met zijn vrouw ook was, vertelde dat hij zo'n 10 jaar geleden ook daar was geweest met zijn kinderen en dat hij toen nog samen met zijn kinderen onder de Gletsjer was geweest om water te tappen. De Gletsjer kwam toen halverwege het meer

 

 De terugtocht ging ietwat sneller dan de klim naar boven.

Uiteindelijk bereikten we meer dan twee uur later weer onze auto.

Wel moesten we weer 20 km terug rijden om de normale weg naar Sogndal voort te zetten.

Volgend doel onderweg was het Norsk Bremuseum in Fjaerland. Onderweg kwamen we nog een andere gletscher tegen van het Jostedalsbreen.

 

Na enkele lange tunnels bereikten we het museum waar een film werd vertoond over het Noorse Gletsjergebied Jostedalsbreen. Daarna bekeken we het museum, waar ook aandacht werd besteed aan Otzi, jaja. Toegangsprijs NOK 120 p.p. Is zo' n  € 14,40 p.p.

Na het bezoek aan het museum kwamen we om 17:30 aan in ons hotel aan in Sogndal.

Zie verder deel 6 reisverslag Noorwegen Deel 6 reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015