We hebben 214 gasten online

Deel 8 reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015

Gepost in Reisverslagen

   

 

 

 Vervolg Zondag 2 augustus 2015

 Bergen is aan het eind van de Vikingtijd  in 1070 door koning Olav Kyrre gesticht. Hij bouwde een koningsburcht en een kathedraal op de noordelijke oever van de Vag, de binnenhaven van bergen, waar nu Bergenshus Festning staat. Handel en visserij brachten de stad welvaart maar in de loop van de 14e en 15e eeuw werd de handel en scheepvaart steeds meer beheerst door de Duitse Hanze, die op de noordelijke oever van de baai, het huidige Bryggen, haar kantoren vestigde. De hanze wist de gehele handel in handen te krijgen. De Duitsers integreerden niet in in Noorse samenleving. Ze vormden min of meer een eigen staatje in bergen, hadden hun eigen bestuur en regels. Nadat in 1550 de voorrechten van de Duitsers waren ingekort, namen pas in 1630 de Noorse kooplui zelf weer het heft in handen. Vanwege haar grote historische waarde heeft de Unesco Bryggen op de werelderfgoedlijst geplaatst

Gelukkig kunnen we al op onze kamer en besluiten eerst te lunchen voordat we Bergen gaan bekijken. Wat meteen opvalt is de levendigheid van de stad.

 Prachtig zicht op de haven

 In de haven is volop activiteit.

In het trottoir van de straat waar ons hotel aan gelegen is kwam ik net als in Kiel dit struikelsteentje tegen. Ter nagedachtenis aan Julius Eidenbom die door de nazi's gedeporteerd werd naar Auschwitz in 1943. Altijd goed om hier even bij stil te staan..

 Vismarkt waar eigenlijk niet veel Noors meer aan is.

 Na een eerste kennismaking en nadat we naar een groepje muzikanten luisteren komt de regen met bakken naar beneden. Na eerst geschuild te hebben zoeken we onze toevlucht in Starbucks.

 Na het einde van de stortbui klaart het  helemaal op en blijft het een zonnige dag. We lopen richting vesting Bergen. 

 

 De vesting is eigenlijk alleen maar gebruikt op 2 augustus 1665 zie foto.

 

 Vanaf de vesting willen we van daaruit naar de St.Mary Church die helemaal is gerestaureerd en uit de 12e eeuw stamt.

 Tot onze verwondering was de kerk gesloten.

 

 Maar dat liet onverlet dat we genoten van de omgeving.

 Als bijna vanzelf kwamen we bij het boekencafé uit waar ze heerlijk gebak hadden. Natuurlijk hebben we er ook zitten lezen. 

 

We bereiken de Dom en moeten ook hier constateren dat deze gesloten is. Drie kerken willen bezichtigen en geen enkele is op deze zondag open. We besluiten verder te lopen naar Lile Lungegardsvann waar we op een bankje in de zo'n gaan zitten en heerlijk wat te lezen

 

Daarna lopen we via het centrum terug naar ons hotel, na een wandeling van zo'n 4,5 uur.

  In de avond lopen we terug naar het centrum waar we heerlijk vis zijn gaan eten.

 Maandag 3 augustus 2015

Vandaag een relaxdag en dat is ook wel eens fijn. Eerst hebben we de omgeving verkend en daarna gewinkeld. Na een bezoek aan de Starbucks terug naar het hotel om te lunchen.

Tijdens de lunch bleek dat de boot Costa Pacifica waarop Robert en Ilone varen, vandaag in Bergen was.

We hebben de boot nog bezocht maar helaas beide niet getroffen.

 

Een prachtig plaatje van Bergen

 

Doordat er drie cruisschepen in Bergen waren was het erg druk op de vismarkt

 Inmiddels was de zo'n goed doorgebroken en hebben we, gezeten langs de haven, heerlijk zitten lezen. S'avonds als afscheid van Bergen nog gegeten bij Fisketorget  bij de haven

Zie verder deel 9 reisverslag Noorwegen Deel 9 reisverslag Noorwegen van 20 juli tot 8 augustus 2015