We hebben 355 gasten online

Deel 2 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Gepost in Reisverslagen

Donderdag 3 september 2015

 

Vandaag gaan we het Escorial en naar Segovia. Met de auto is de afstand van Madrid naar Segovia 91,7 km en dan rijden via A6 en AP61 tijd 1 uur en 13 min. Wij komen we van Torejon de Ardez ten oosten van Madrid. Het laatste gedeelte bleek over een tolweg te zijn geweest. Tot onze verrassing was de temperatuur bij aankomst in Segovia gedaald tot 14 graden, maar trok daarna weer op.

Segovia is de eerste plaats die we gaan bezoeken. Segovia ligt op een plateau en is cultuurhistorisch gezien een van  belangrijkste steden van Spanje. Segovia wordt het eerst genoemd in historische documenten als het door de Romeinen wordt ingenomen.

Hoogtepunt is het 728 m lange Romeinse aquaduct van Trajanus uit de 1e eeuw. 

Het hooggelegen deel van Segovia is geheel ommuurd en er zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te bewonderen. Er moet ook hier een keuze worden gemaakt.

Een goed voorbeeld van een historisch gebouw is deze toren uit de 15e eeuw welke deel uit maakt van een Paleis van de familie Arias Davilla.

 De historische route lopend arriveren we op de Plaza Major waar we de Santa Iglesia  Kathedraal van Segovia al zien liggen.

 

 De eerste kathedraal van Segovia werd tijdens de strijd tussen de Communades verwoest.

 Met de bouw van de nieuwe kerk werd in 1525 begonnen op uitdrukkelijke wens van Keizer Karel V. 

Voor een gedeelte van het gebouw maakte men gebruik van bouwmateriaal van de oude kathedraal. 

De Kruisgang werd helemaal opgenomen in de nieuwe Kathedraal. 

De kathedraal werd echter pas in de 18e eeuw voltooid. In de Kathedraal bevinden zich 23 kapellen

De stijl van de kathedraal kan worden omschreven als laat gotisch, hoewel de ruimte en de grootsheid correspondeert met de renaissancistische esthetiek.

De historische wandeling werd voortgezet naar het Alcazar. Deze vesting werd opgericht op een rotsheuvel waar de rivieren Eresma en Clomores bijeenkomen. Al vanaf de 12e eeuw werd dit punt benut als vesting door de koningen van Castilië van Alphonsus X tot Filips II tot Karel III.  

 

 die het kasteel in 1764 uitkoos als de locatie voor de artillerieacademie. 

In de 19e eeuw werd het kasteel na een brand gerestaureerd.

 

 Overzicht over de omgeving vanaf Plaza de koningin Reina Victoria Eugina 

Plaza de koningin Reina Victoria Eugina voor het kasteel

Overzicht vanaf Plaza koningin Reina Victoria Eugina over een gedeelte van de stads omwalling. met zich op de kathedraal.

De kerk van San Martin uit de 12e eeuw

Nog een voorbeeld van een van de prachtige paleizen in Segovia

Na het bezoek aan Segovia rijden we om 14:30 uur weg naar het El Escorial, het oude paleis van de Spaanse koningen dat werd gebouwd tussen 1563 en 1584 ten tijde van Fillips II.

De naam verwijst naar de overwinning op de Fransen bij St-Queentin op de feestdag van St.Laurentius op 10 augustus in 1557. De bouw begon in 1563 en van meet af aan toonde Filips II interesse in de details van het project. Het complex werd voltooid in 1595 en bestaat uit een basiliek, een paleis, een klooster, een seminarie en een bibliotheek. Het complex ademt de idealen uit van de katholieke contrareformatie.

 Entree is 10 euro en voor 65 Plussers € 5 en is geopende van 10:00-20:00 uur van dinsdag tot zondag.

Het werd gebouwd in opdracht van Filips II als mausoleum voor de tombe van zijn vader Carlos I.

 Portret van Filips II circa 1557 van de hand van Antonio Moro.

 Omgeving van het El Escorial

 Wat een ongelooflijk groot gebouw is het El Escorial.

Wat opvalt is vooral de soberheid van de vertrekken waar Filips II gebruik van maakte. Men komt zelfs bij het vertrek waar Filips de laatste adem uitblies.

Ook de ongelooflijk vele cryptes waar koninklijke familieleden zijn begraven en ook de basiliek maakte indruk. 

 Ingang tot het koninklijke Pantheon waar men letterlijk in afdaalt naar de graven van de koningen en koningen en hun echtgenoten.

 De tuin van de Evangelisten

 De basiliek van het El Escorial

 Het hoofdaltaar van de basiliek waar aan de rechterzijde onderstaande beeldengroep staat. 

 

Die beeldengroep is van de hand van Pompeo Leoni. Hierin wordt Flips II afgebeeld geflankeerd door zijn nicht en zijn vierde vrouw, Anna van Oostenrijk, de moeder van Filips III, zijn derde vrouw Isabelle de Valois en zijn eerste vrouw Maria van Portugal en hun zoon prins Carlos

 Na bezichtiging van het El Escorial zochten we een restaurant op. Vanaf het terras van het restaurant keken we uit op een van de torens van het El Escorial

Het restaurant Bin Tabernakel del Corcho op de S.L. Escorial. Het was heerlijk en heerlijk rustig. Maar eerst terugrijden naar het hotel in Madrid. Morgen gaan we weg uit Madrid en rijden dan naar Avilla en daarna naar Salamanca.

Via de app bleek dat we vandaag 11 km hebben gelopen. Opnieuw een zeer geslaagde dag. 

Dit is het einde van deel 2 van de reis historische Spanje.

Zie voor deel 3 Deel 3 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie voor deel 1 Deel 1 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015