We hebben 218 gasten online

Deel 7 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Gepost in Reisverslagen

 

Woensdag 9 september 2015

We rijden vanuit Sevilla naar Cordoba. Al in de prehistorie woonden op deze plaats de Feniciërs , die later gevolgd werden door vele volkeren als Carthagers, Romeinen en de Moren. Onder de Moren groeide de stad uit tot de grootste stad van Europa, op Constantinopel na. 

 

De stad Cordoba ontstond op de plaats waar de langste rivier van Andalusië, de Guiadalquivir, niet langer bevaarbaar was. De Romeinse generaal Marcus' Claudius Marcellus richtte in 164 V. Chr. Een permanent kamp op langs de oevers van de rivier. De bevoliking van de bescheiden nederzetting van het Romeinse Rijk vermenigvuldigde zich in korte tijd en twee eeuwen later stak het de Romeinse hoofdstad  naar de kroon wat betreft schoonheid, belang en weelde. De stad waar de geleerde Seneca de jongere en zijn neef Lucanus werd geboren, had een Romeins Circus van dezelfde grootte als dat van Rome en een Romeins theater dat maar 9 meter kleiner was. Daarnaast had de stad civiele en militaire gebouwen en werd zij uitverkozen tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Baetica. Het verval van het Romeinse Rijk viel samen met de bloeiperiode van de Visgotische cultuur.

 

Na de komst van de Moren in Spanje in 711 werd Cordoba het hoofdkwartier  van het emiraat dat werd opgericht door de Omaijadenleider Abd al-rahman I. Zijn afstammelingen maakten van het Moorse Cordoba de rijkste en weelderigste stad in de bekende wereld, zodanig dat in het eerste deel van de tiende eeuw, in 929, Abd ar-Rahman II I een onafhankelijk kalifaat verkondigde en Cordoba de hoofdstad van Al-Andalus werd,. Cordoba was een kruispunt van culturen toen de 19- eeuwse schrijvers en reizigers de stad opnieuw ontdekten. Barokke kerken en paleizen werden in de joodse buurt en in buitenwijken  zoals Ajerquia gebouwd, in de schaduw van de kerken die onder bevel van koning Ferdinand II I werden opgetrokken. Vandaag de dag is Coardoba een moderne stad, zetel van een van de invloedrijkste universiteiten van Andalusië  en verbindingscentrum tussen de hoger en lager gelegen delen van Andalusië

 

In Cordoba vonden we een parkeerplaats bij de poort van Sevilla.

 

 Van daaruit liepen we door de oude  stad  naar de VVV, na eerst al over de oude brug gelopen te hebben.   

 De Puorta del Puente.

 Deze boogbrug ligt op Romeinse fundamenten, maar is herbouwd door de Moren.

 Zicht vanaf de brug

 Zicht op de oude stad

 Zicht op de kathedraal

 In het VVV gebouw is op de bovenverdieping een prachtige tekening geplaatst van Cordoba in het jaar 1000 en er staat een macqette.

Na de lunch bezochten we de kathedraal.

De Mezquita is Cordoba's belángrijkste monument. De bouw van de moskee werd kort nadat Abd al-Rahman I het emiraat overnam aangevangen. De oudste funderingen ervan zijn gebouwd  op overblijfselen van de primitieve Visgotische basiliek. Nadat Cordoba door de christenen was veroverd, aan het begin van de zestiende eeuw, besloot het stadsbestuur om een kathedraal in het hart van de Mesquita te bouwen, die zich thans verheft in een indrukwekkend bos van Moorse bogen.

 

 Een blik in een binnenplaats van een van de paleizen.

 Zicht op de kathedraal.

 De toren van de kathedraal.

 In 1236 nam het christelijke leger, onder leiding van de koning van Castilie, Ferdinand II I, Cordoba in en de moskee, het meest emblematische monument van de Spaans-Arabische cultuur, werd geheilgd als een christelijke tempel.

 Meer dan 850 zuilen van graniet, jaspis en marmer dragen het dak.

 Later werd een grote kathedraal in het midden van het grote gebouw opgetrokken.

 

Het hoofdaltaar.

 Enkele impressies van de kathedraal.

 

 Het plafond van de kathedraal.

 Invloed van de Moorse achtergrond van de omgeving.

 De toren van de Kathedraal.

en bewonderden de omgeving 

Tenslotte bezochten wel het Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit paleis fort werd in 1328. Voor Alfonso de XI.  Ferdinand II van Aragon en Isabella van Castilie verbleven er tijdens hun veldtocht tegen de Moren. Later werd het Alcazar gebruikt door de Inquisitie en daarna diende het als gevangenis.

 

De buitenkant van het  Alcazar De Los Reyes Christianos

 Romeinse mozaïek 

 De zaal waarin zich deze mozaïeken bevinden.

 Enkele voorbeelden van Mozaïeken.

 

 Enkele kamers in het paleis.

 Een prachtige Romeinse sarcofaag uit de 3e eeuw na Christus

 Sfeerbeeld van het Alcázar de los Reyes

 

 Prachtig aangelegde tuinen rond het Alcázar de los Reyes

Een prachtige Romeinse sarcofaag gezien, prachtige mozaïeken en mooie tuinen. Helaas hadden we maar een half uur omdat om 15:00 de deur dichtging en iedereen er uit moest. Maar gelukkig hebben we nog een en ander kunnen bewonderen.

Na koffie te hebben gedronken op weg naar de parkeerplaats waar we om half vier wegreden richting Granada. Naar ons voorlaatste hotel in Spanje.

Van Cordoba rijden we door naar Granada en omgeving en verblijven in Peligros in hotel Conquista de Granada. Het hotel ligt in de Vega (de vruchtbare vlakte rond Granada), op 5 km afstand van Granada en vlak bij de snelweg met verbindingen naar het centrum, de luchthaven en de Sierre Nevada.

Granada is een stad en gemeente in Andalusië , in het zuidoosten van Spanje en is de hoofdstad van de provincie Granada. Er wonen 472.000 mensen. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau. Granada is ook een universiteitsstad.

De stad behoorde tot het Nasridenrijk van 1238 tot 1492, toen ze in handen kwam van de katholieke koningen. Voordat de Moren werden verdreven, droegen ambachtslieden, kooplieden en geleerden in gelijke mate bij tot de roem van de stad als centrum van cultuur. Onder christelijke heerschappij werd de stad een middelpunt van de Renaissance . Na een periode van verval in de 19e eeuw staat Granada nu weer in de belangstelling.het lag in de bedoeling dat we het oude centrum van Granada in de avond zouden bezoeken, in het hotel vertelde men dat het te doen was, maar we raakten onze auto niet kwijt en doolden enige tijd door de oude binnenstad op zoek naar een plaats. Lukte niet dus uiteindelijk snel iets gegeten in een warenhuis. Daarna maar het hotel opgezocht. Morgen wacht de  belangrijkste gebeurtenis een bezoek aan het Alhambra.

Dit is het einde van deel 7 Zie verder deel 8 Deel 8 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 1 Deel 1 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 2 Deel 2 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 3 Deel 3 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 4 Deel 4 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 5 Deel 5 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015

Zie ook deel 6 Deel 6 Reisverslag Historisch Spanje van 1 tot 12 september 2015