We hebben 101 gasten online

Deel 3 Reis door Andalusië 28 mei tot 11 juni 2018

Gepost in Reisverslagen

Foto Cordoba Romeinse brug vanaf de Torre de la Calahorra.

Dag 7 zondag 3 juni

 Reis van Sevilla naar Cordoba 133 km.

Cordoba topattractie Noord-Andalusië.  Cordoba gelegen aan de Guadalquivir, was ruim 2000 jaar geleden een Romeinse provinciehoofdstad, maar haar bloeitijd beleefde de stad pas onder de Moren. In de 10e eeuw was ze de westelijke hoofdstad van het islamitische rijk. Het omliggende land is bezaaid met monumenten uit het Moorse verleden.

Op weg naar Cordoba maakten we een stop bij het plaatsje Ecija waar veel kerktorens versiert zijn met kleurrijke tegels. We vervolgden onze reis naar Cordoba waar we een prima hotel hadden.

Vervolgende auto in de ondergrondse parkeergarage gezet van het hotel. Zelfde hotelketens als in Sevilla maar een veel beter hotel.

Al in de prehistorie woonden op deze plaats de Feniciërs , die later gevolgd werden door vele volkeren als Carthagers, Romeinen en de Moren. Onder de Moren groeide de stad uit tot de grootste stad van Europa, op Constantinopel na. 

De stad Cordoba ontstond op de plaats waar de langste rivier van Andalusië, de Guiadalquivir, niet langer bevaarbaar was. De Romeinse generaal Marcus' Claudius Marcellus richtte in 164 V. Chr. Een permanent kamp op langs de oevers van de rivier. De bevoliking van de bescheiden nederzetting van het Romeinse Rijk vermenigvuldigde zich in korte tijd en twee eeuwen later stak het de Romeinse hoofdstad  naar de kroon wat betreft schoonheid, belang en weelde.

De stad waar de geleerde Seneca de jongere en zijn neef Lucanus werd geboren, had een Romeins Circus van dezelfde grootte als dat van Rome en een Romeins theater dat maar 9 meter kleiner was. Daarnaast had de stad civiele en militaire gebouwen en werd zij uitverkozen tot de hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Baetica. Het verval van het Romeinse Rijk viel samen met de bloeiperiode van de Visgotische cultuur.

Na de komst van de Moren in Spanje in 711 werd Cordoba het hoofdkwartier  van het emiraat dat werd opgericht door de Omaijadenleider Abd al-rahman I. Zijn afstammelingen maakten van het Moorse Cordoba de rijkste en weelderigste stad in de bekende wereld, zodanig dat in het eerste deel van de tiende eeuw, in 929, Abd ar-Rahman II I een onafhankelijk kalifaat verkondigde en Cordoba de hoofdstad van Al-Andalus werd,.

Cordoba was een kruispunt van culturen toen de 19- eeuwse schrijvers en reizigers de stad opnieuw ontdekten. Barokke kerken en paleizen werden in de joodse buurt en in buitenwijken  zoals Ajerquia gebouwd, in de schaduw van de kerken die onder bevel van koning Ferdinand II I werden opgetrokken. Vandaag de dag is Coardoba een moderne stad, zetel van een van de invloedrijkste universiteiten van Andalusië  en verbindingscentrum tussen de hoger en lager gelegen delen van Andalusië

Na bijgekomen te zijn van de reis begonnen we aan onze wandeling door Cordoba, geluncht en gelezen waarna we opnieuw Cordoba zijn ingegaan.

 Wandelend over de Romeinse brug met op de achtergrond de Romeinse Poort en zicht op de Moorse Kathedraal

Daar bleek vanuit de Kathedraal een geloofsprocessie te gaan trekken vanaf 20:00 uur.

 

Bij een bezoek aan het toeristenbureau hadden we voor s ‘avonds 22:00uur kaartjes voor een uitvoering van Sefardische muziek in de Botanische tuin in het kader van Festival internationaal Cordoba Musica Sefardi Optreden van Liona & Serenade Strings.

Rond 23:20 uur liepen we in een half uur naar ons hotel. We lopen wat af in deze dagen.

Dag 8 maandag 4 juni 2018

Vandaag brengen we een bezoek aan de moslim kathedraal. De Mezquita is Cordoba's belángrijkste monument.

De bouw van de moskee werd kort nadat Abd al-Rahman I het emiraat overnam aangevangen. De oudste funderingen ervan zijn gebouwd  op overblijfselen van de primitieve Visgotische basiliek.

Nadat Cordoba door de christenen was veroverd, aan het begin van de zestiende eeuw, besloot het stadsbestuur om een kathedraal in het hart van de Mesquita te bouwen, die zich thans verheft in een indrukwekkend bos van Moorse bogen.

Het blijft een heel mooi gebouw.

 

De toren van de kathedraal.

Voor de lunch bezochten we ook de Torre de la Calahorra, gelegen aan de overkant van de Romeinse brug. Daarin bevind zich ook het Museo Vivo de Al-Andalus.

Daarin was ook een maquette te zien van het Alhambra in Granada waar we nog een bezoek aan zouden brengen.

Na de late lunch bezochten we het Casa de Sefarad, gelegen naast de oude synagoge. De synagoge bleek dicht op maandag. Casa de Sefarad geeft een historisch overzicht van de geschiedenis van de Sefardische Joden. Het doel ervan is de Joods-Spaanse Sefardische identiteit te traceren als een fundamentele component van de Spaanse identiteit. In de loop van de geschiedenis zijn veel Sefardische Joden ook in ons land terecht gekomen. 

Dag 9. Dinsdag 5 juni 2018

Van Cordoba naar Baeza 155 km rijden.

Voordat we naar Baeza reden zouden we eerst Jaen aandoen. Maar toen we er eenmaal waren bleek de verkeersdrukte zo groot dat we maar besloten om door te rijden naar Baeza, na eerst onderweg te hebben geluncht. Nooit geweten dat Spanje 60 miljoen olijfbomen heeft. Maar nu wel.

Prachtig hotel midden in Baeza. Alleen wat een verschil met de drukte van Cordoba. Het hotel ligt midden in het historische hart van Baeza.

Na wandeling schitterend uitzicht over de omgeving en prachtig interieur bezichtigd van het Palacio de los Salcedo, waar nu een hotel in is gevestigd.

Ook de Kathedraal bezichtigd, maar die bleek achteraf toch niet zo mooi te zijn.

Dag 10 Woensdag 6 Juni 2018

 Baeza is een klein stadje dat opmerkelijk veel renesaissance architectuur heeft. In 2003 door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. De Romeinen noemden het Baetia en later was het de hoofdstad van een Moors leengoed. In 1226 werd het door Ferdinand III de eerste stad die veroverd werd op de Moren. Daarna volgde een Middeleeuwse pracht tot in de zestiende eeuw toen A ndres de Vandelvira er schitterende gebouwen neerzette.

Vandaag begon de dag met regen. Daardoor was het ook nogal aan de koude kant. Na een bezoek aan het toeristenbureau besloten we van de nood een deugd te maken en hebben we een bezoek gebracht aan het Museo de la Cultura del Olivo op de Haciënda La Laguna Puente del Obispo. De Haciënda ligt op zo’n 10 km van Baeza. Het is het geografische centrum van de provincie Jean, de grootste producent van Olijfolie in de hele wereld, in de regio genoemd La Loma. (De Heuvel)The Haciënda is genoemd naar het nabijgelegen nationale park “ La Laguna Grande gelegen ongeveer 2 km vanaf het museum. De haciënda stand uit de 17 e eeuw en was oorspronkelijk bezit van de Jezuïeten. Nadien ging in de 18e en 19e eeuw het bezit over in de  handen van de graven van Oropesa en daarna in handen van de graven van Alba. In 1848 werd het gebied gekocht door een rijke familie uit Madrid die tot grote veraderingen besloten en flink te investeren. De Haciënda werd de meest productieve van de provincie. In de 20 e eeuw ging het bezit over in handen van een rijke financier Juan March. Daarna werd het in de tachtiger jaren van de 20e eeuw verdeeld tussen verschillende landeigenaren. Heden ten behoort het complex aan een Consortium gevormd door de Regio Andalusië en het gemeentebestuur van Baeza die het in 1992 kochten om verder verval te voorkomen.

 Na een videopresentatie in het gezin maakt men een verdere rondgang door het museum.

Na het bezoek aan het museum maakten we een toer oor de omgeving.

Dit is het einde van deel 3. Zie voor deel 4 Deel 4 Reis door Andalusië 28 mei tot 11 juni 2018

Zie voor deel 1: Deel 1 Reis door Andalusië 28 mei tot 11 juni 2018

Zie voor deel 2: Deel 2 Reis door Andalusië 28 mei tot 11 juni 2018